Hur man får en stridskatt

För att styra kattbefolkningen har det amerikanska samhället för förebyggande av grymhet mot djur (ASPCA) officiellt antagit en policy som heter Trap-Neuter-Return (TNR), som rekommenderar att alla stridiga katter är mänskliga fångade för att få dem spayed eller neutraliserad. Om du har en scruffy-look-löv som sitter och mår på din veranda eller en lokal tabby som froliter i din yttergård, kan du bestämma dig för att fånga djuret för att hålla det friskt och säkert. Oavsett om det är ett förlorat husdjur kan du återvända till sina ägare eller en feral katty du kan ge ett nytt hem, när det är gjort rätt att ta i en stridskatt kan vara en välsignelse till ditt samhälle och en givande upplevelse. Lär dig att fälla en strängning säkert genom att förbereda effektivt, locka djuret och hålla det säkert.

Steg

Metod 1 av 3:
Bli beredd
  1. Bild med titeln Fånga en Stray Cat Steg 1
1. Observera katten ett tag. Innan du fångar eller till och med närmar sig en stridskatt, måste du observera dem för tecken på sjukdom och skada. För din egen säkerhet och säkerhet som katt är det viktigt att utvärdera djurets hälsa och komma med en livskraftig plan för att bestämma när och hur man hjälper. Om en katt har frekventa ett visst område i några dagar, spendera lite tid på att titta på det nära. Om det är en vänlig katt, blir ditt jobb mycket enklare. Om inte, har du lite arbete att göra.
  • Om en katt uppträder felaktigt, andas tungt, drools för mycket, eller i allmänhet verkar letgisk och ovanlig, ring djurkontroll. Försök inte närma sig katter som uppvisar tecken på sjukdom. Det finns några sjukdomar som katter bär det är zoonotiska-eller överförda till människor från djur och vice versa. En mycket skrämmande, och praktiskt taget oändlig sjukdom är rabies som sänds av saliv genom biter eller skär i huden. En annan fara är de farliga infektionerna som kan sättas in från kattbett. Professionella som arbetar med djurkontroll har nödvändig utrustning och skydd för att säkert fånga sjuka katter.
  • Inte varje katt måste fångas. Försök inte fånga välmatade katter med kragen. Ring dina grannar och fråga om huruvida någon saknar en strängning, istället.
Expertips
Pippa Elliott, MRCVs

Pippa Elliott, MRCVs

Veterinärdr. Elliott, BVMS, MRCVs är en veterinär med över 30 års erfarenhet av veterinär- och konsumens djurpraxis. Hon tog examen från University of Glasgow 1987 med en examen i veterinärmedicin och kirurgi. Hon har arbetat på samma djurklinik i sin hemstad i över 20 år.
Pippa Elliott, MRCVs
Pippa Elliott, MRCVs
Veterinär

Pippa Elliott, en licensierad veterinär, förklarar: "Ferala katter som tidigare har fångats och neutered har ofta varit "öra tippade" eller har en platt spets till ett öra. Om du ser det här är katten redan doktorerad och behöver inte fångas."

  • Bild med titeln Fånga en stridskatt Steg 2
    2. Få en live fälla. Levande fällor är extremt säkra och enkla mekanismer som lätt och mänskligt fångar. Du betar fällan med mat, och sedan kommer burets dörrar att stänga när ett djur vandrar inuti, fånga det säkert. Efter att ha fångat en stridskatt, lämna den i levande fälla och transportera den till veterinären. Ta inte bort djuret från fällan.
  • Lokala veterinärer och djurhem kommer att låna dig levande fällor för att fånga strålar. Du behöver inte köpa en, men det kan vara ett bra verktyg att ha till hands om du bor i ett landsbygdsområde och vanligen stöter på strays och andra djur som behöver flyttas.
  • Om du absolut inte kan hitta eller använda en fälla, använd en kattbärare eller en låda till bete med mat och fälla katten inuti.Kontrollera med din veterinär innan du använder en bärare för att fånga en katt. Vissa veterinärer kommer inte att acceptera katter som tas till dem i något annat än en levande fälla. En levande fälla är säkrare och effektivare, men det kan göra i en nypa.
  • Bild med titeln Fånga en Stray Cat Steg 3
    3. Undvik opålitliga metoder för att fånga en katt. Försök inte fånga en strängning genom att plocka upp eller genom att använda en örngott eller annan typ av väska. Dessa metoder kan ilska och agitera strays, såväl som att skada dem och riskera att skada dig själv. Aldrig, under några omständigheter, ska du hantera en stridskatt med dina nakna händer. Behandla stridiga katter som du skulle vara ett vilddjur, även om du hoppas att du kommer att tömma katten på lång sikt. Ge det tid.
  • Bild med titeln Fånga en stridskatt steg 4
    4. Förbered ett område för att hålla katten. Du måste ha en lämplig plats för att hålla katten, även om du bara planerar att ta det till veterinären och sedan återleva det. Helst vill du fånga katten så nära som möjligt till spay eller neuter datum, så du kan omedelbart ta katten till veterinärens kontor. Om du behöver hyra katten för ett tag innan, men du behöver förbereda ett tyst rum i huset för katten att stanna.
  • Strays bör hållas i out-of-the-way-områdena i ditt hus som du kan hålla tyst så att katten kommer att lugna sig och känna sig trygg. Källare, extra sovrum och andra temperaturstyrda områden som du kan hålla mörka kommer att hjälpa till att lugna katter och hålla dem trygga.
  • Om du tar katten till veterinären på mindre än 12 timmar, oroa dig inte för att mata djuret. Det blir bra och det blir mycket säkrare för att undvika att öppna buret och riskera att du ska vrida katten igen. Ge lite rent vatten och låt katten stanna i livefälla.
  • Bild med titeln Fånga en stridskatt steg 5
    5. Ställ in ett möte för att katten är neutraliserad och medicinskt kontrollerad. ASPCA främjar nu en policy som heter Trap Neuter Return (TNR). Vad du än har för avsikt att göra med djuret efter att du har fångat det, måste det vara det första steget efter att ha tagit det.
  • Metod 2 av 3:
    Fånga en strid
    1. Bild med titeln Fånga en stridskatt steg 6
    1. Börja mata katten ett par dagar innan du vill fälla det. Du vill se till att katten börjar med en anledning att stanna runt i området, och då kommer du att ha en anledning att ta maten som du har satt i fällan.
    • Efter att ha gjort ett möte för att få den katten behandlad på veterinären, hålla mat för en dag eller två ledande fram till utnämningen innan du ställer in din fälla för katten.
    • Använd vanlig torr kattmat från affären, eller konserverad kattmat för att mata katterna. I en nypa kommer en liten mängd tonfisk eller annan konserverad fisk också locka katter Om du hellre inte köper kattmat.
    • Mata inte kattmjölk. I motsats till populär tro har katter svårt att bearbeta mejeri, och du kan sluta med en röra på dina händer genom att mata kattmjölk. Fodersträngar fast kattmat.
  • Bild med titeln Fånga en stridskatt steg 7
    2. Ställ in fällan och beten det. Använd samma mängd kattmat eller godis som du har använt för att mata katten. Ställ ner papper eller en örngott för att släta ut burets våningar och placera mat på baksidan av buret så att katten måste gå hela vägen för att äta den, lägg en liten mängd mat vid ingången till fälla som teaser, sätt sedan fjädern på fällan.
  • Varje fälla kommer att drivas något annorlunda, men alla är ganska grundläggande. För det mesta behöver du bara öppna fälldörren och säkra den på plats med Wire Release Bar. När dörren stängs kommer djuret att fångas inuti.
  • Täck fällan med en handduk eller trasa utan att dölja ingången, för att dölja fällan och få det att se mindre iögonfallande. Några svårt att fånga katter föredrar att kunna se igenom baksidan av fällan. Om du har problem med att fånga en katt, försök att ta bort locket eller lämna tillbaka backen.
  • Använd inte en skål för att hålla maten i. Katten kan träka runt en gång fångad och kan skada sig på några föremål som fastnar inuti buret.
  • Bild med titeln Fånga en stridskatt steg 8
    3. Kolla på fällan regelbundet. Levande fällor är mycket säkra, men du vill inte lämna en katt utomhus och utsatt i en obevakad fälla under en lång tid. Det betyder att det är viktigt att kolla upp det regelbundet och se om du har gjort fångsten eller inte. Om så är fallet, ta det inomhus till ditt beredda område, eller ta det till veterinären omedelbart om det är dags.
  • Bild med titeln Fånga en stridskatt Steg 9
    4. Ta katten inomhus. När katten är fast, täck taket med duken och flytta den omedelbart till hållarområdet. Katten blir lugnare om den hålls i mörkret när du flyttar den, så sänk ljuset och håll ett lock över buret.
  • Lämna katten i fällan. Låt inte katten ut ur fällan eller försöka överföra den till en kattbärare, eller du måste bara börja hela processen igen. Efter att ha fångats och flyttats, kommer katter att gömma sig i ett litet, trångt utrymme, ändå, vilket gör buret det perfekta läget för dem just nu. Katten kommer att bli bra!
  • Metod 3 av 3:
    Hitta den starka ett nytt hem
    1. Bild med titeln Fånga en stridskatt steg 10
    1. Har katten neutraliserad och medicinsk behandling om det behövs. Har katten neutraliserad (manlig) eller spayed (kvinnlig) och i ett minimum bör katten också ha en rabiesvaccination, behandling för eventuella parasiter (loppor eller maskar), vaccination för distemper och ett test för kattleukemi rekommenderas också. På många ställen erbjuds dessa tjänster gratis som en allmän djurkontrollpolitik.
  • Bild med titeln Fånga en Stray Cat Steg 11
    2. Re-release the cat. Kvinnliga katter bör hållas under observation i en bur med tillgång till en kullkorg och mat och vatten i 5 dagar efter spayoperationen. Män kan släppas ut dagen efter operationen. Du kan returnera den tillbaka till livsmiljön från vilken det kom, eller ta det på annat håll.
  • Om du släpper katten till ett nytt område måste en vårdgivare vara tillgänglig för att hjälpa katten att bli acklimatiserad till sin nya miljö, vilket kan ta flera veckor. I allmänhet främjas denna policy av ASPCA som ett sätt att bidra till att kontrollera kattpopulationen. Om katten tycktes bli bra i miljön, släpp den och lägger mat, vatten och skydd ut regelbundet. Katter som släpps ut på områden som de inte är bekanta med är osannolikt att överleva om de inte har en vaktmästare eftersom de inte har en källa till mat, vatten eller skydd. Andra katter redan i området kan också attackera dem i territoriella tvister.
  • Bild med titeln Fånga en stridskatt steg 12
    3. Kontakta en lokal katträddningsorganisation eller icke-döda djurskydd. Om du bor i ett urbana område, kan det vara oansvarigt att släppa en omvändelse. Cat Rescue och No-Kill Shelters är ett mycket bättre alternativ. De kommer sannolikt att vara glada att göra arbetet med att hitta katten ett bra hem.
  • Ferala katter är nästan aldrig antagna från skydd, eftersom de har en hög eutanasi på mer än 90%.Om katten är oadoptabel är det bättre att släppa ut till det område där det blev fångat.
  • Många räddar kommer att betala kostnaden för en stridskatt veterinära räkningar för dig. Spara dina kvitton.
  • Om du kan, erbjuda att främja katten tills ett hem finns. Vissa organisationer har fler katter än de har fosterhem. Bara ta inte brott om de föredrar att främja med någon som har erfarenhet av katter.
  • Bild med titeln Fånga en stridskatt steg 13
    4. Försök hitta katten ett nytt hem, om det behövs. Om du är säker på att katten inte ägs och du är obekväm eller oförmögen att ta katten någon annanstans, hitta ett lämpligt hem för katten själv. Du kan annonsera, fråga och hitta en lämplig kandidat för att hålla katten för ett husdjur.
  • Fråga sig informellt för att se om någon av dina vänner eller släktingar kan vara intresserade av att ta hand om katten. Börja med att fråga pålitliga vänner och bekanta. På så sätt får katten ett bra hem, och du kan besöka det ibland.
  • Annonsera katten lokalt. Sätt katten på Petfinder.com. Se till att profilen är ärlig om kattens situation. Du kan också lägga en annons online eller i de lokala klassificeras.
  • Bild med titeln Fånga en stridskatt steg 14
    5
    Överväg att hålla katten. Vissa stridiga katter gör stora husdjur när de anpassar sig till livet i ett mänskligt hem. Tänk noga på om du har tid, pengar och en bra miljö att ta på sig ett husdjur. Om du planerar att hålla djuret, se till att det blir sagt noggrant på veterinären och att det är ett säkert djur att vara runt innan du låter det i ditt hem.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Vissa räddningsorganisationer och djurskyddsorganisationer kommer att låna dig en levande fälla gratis.
  • Katter kan vara picky om människor. Om katten inte verkar värma upp till dig, fråga en vän att försöka istället.
  • Domesticerande ferala katter kan vara tuffa. Om katten är en del av en Feral Cat-koloni, rekommenderar ASPCA den fälla-neuter-returmetoden. Fånga det, ta det till veterinären och sedan tillbaka det till kolonin för att leva ut resten av sitt liv.
  • Bära tjocka kläder när man försöker få en strängning, om katten försöker klä dig.
  • Ta inte katten till en djuraffär eller högdöda skydd. Forskning Varje organisation innan du vrider katten till dem.
  • Bestäm om katten är en strängning eller feral. Du kan behöva hjälp från en Cat Rescue-grupp för att göra det här. En sak att leta efter är att vildkatter är nästan aldrig vokal.
  • Även om du inte har ett skydd i närheten, kontrollera internet för skydd i närliggande län. De kanske kan hjälpa dig.
  • Varningar

    Foder aldrig en ägd katt om du inte har tillstånd från deras ägare. Det kan ha kostfrågor som diabetes. Eller katten kan bli van vid att matas ut och överge sin ägare.
  • Djurbett är allvarliga! Om du får lite, sök läkare och håll katten i karantän om den har rabies eller någon annan smittsam sjukdom.
  • Var försiktig med att separera kattungar och mödrar. Kattungar ska inte avvänjas från sina mammor före 4-6 veckor, så om du fångar en vårdmotor, å andra sidan kan hennes kattungar dö om de lämnas på egen hand.
  • Det är okej att plocka upp små kattungar vid nackens scruff, men gör det på en vuxen katt kommer att skada dem. De kan också vrida sina kroppar runt och skrapa dig i den här positionen.
  • Strays kan bära sjukdomar som kattleukemi och distemper. Tvätta dina händer och kläder noggrant innan du hanterar dina egna husdjur. Håll strängen bort från dina husdjur och deras saker, inklusive deras bärare och kullkorg, tills du har haft en chans att ta det till en veterinär.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande