Hur lugnar man en katt i värme

En un-spayed kvinnlig katt kommer att gå in i värme, vilket betyder att hon är redo att kompisera, var tredje till fyra veckor. Vanligtvis involverar det här, skriker, vrider och försöker attrahera eller springa bort med manliga katter. Lugnande katten är svår, och ännu viktigare är det bara tillfälligt. Detta är naturligt, normalt beteende för en katt i värme, oavsett hur irriterande det är till ägare. Om det är för mycket att hantera, sök en långsiktig lösning istället för en snabb fix.

Steg

Metod 1 av 2:
Lugnar en katt i värme
  1. Bild med titeln Lugna en katt i värme steg 1
1. Känna igen att din katt är i värme. Se till att beteendet din katt uttrycker faktiskt betyder att hon är i värme och inte sjuk. En obetald katt i värme kommer att vocalize mycket, vara rastlös, gnugga mot människor och föremål och rulla runt på golvet. Om du slog henne nedre ryggen, svarar hon genom att höja sitt bäcken och skifta hennes svans till ena sidan.
  • Den normala uppfödningssäsongen för katter är mellan våren och sensommaren. Hon kommer sannolikt att gå i värme under denna tid på året.
  • Bestäm om din katt är i värme eller sjuk. Om hon agerar rastlös, men inte gnuggar sig mot allt och lyfter sin svans till sidan, kan hon vara i smärta. Ta henne till veterinären för att ta reda på vad som händer.
  • Bild med titeln Lugna en katt i värme steg 2
    2. Isolera henne från manliga katter. När hon är i värme kommer din katt att växa ännu mer exklusiva i närvaro av män. Tillåt inte henne utanför alls, och stäng alla fönster och lås alla dörrar, inklusive PET-flikar. För att hålla henne lugn (och förhindra henne från att bli gravid), måste du hålla henne borta från alla manliga katter. Isolering kommer också att hålla henne säker - hon kan försöka fly hem om hon känner en man ute.
  • Om du har en manlig katt i samma hus, hitta en vän eller hyra en kattitter för att ta honom i ett par veckor. Om de två katterna bor i samma område, kommer de båda att agera vilda, och slutligen sluta parning.
  • Om manliga katter är synliga genom ett fönster, täcka fönstret med gardiner eller en bit kartong.
  • Bild med titeln Lugna en katt i värme steg 3
    3. Ge din katt något varmt att sitta på. Även om framgång inte är garanterat, finner vissa människor att ge katten ett värmepaket eller en varm, våt handduk för att sitta på håller henne fortfarande och lugn. Ett mikrovågsugn kan vara det enklaste alternativet, eftersom du snabbt kan värma det när katten börjar agera igen. En elektrisk värmekudde / filt är också ett bra val.
  • Bild med titeln Lugna en katt i värme steg 4
    4
    Använd catnip bara om det lugnar din katt ner. Katter svarar mycket annorlunda mot catnip. Några slappna av och tyst ner när den ges catnip, men andra blir energiska och aggressiva. Om du inte vet hur din katt svarar på Catnip, undvik den här metoden. Det kan göra situationen ännu värre.
  • Observera att detta bara är en tillfällig fix, men det kan köpa dig en timme eller två av fred.
  • Bild med titeln Lugna en katt i värme steg 5
    5. Testa om växtbaserade läkemedel är effektiva. Det finns många växtbaserade läkemedel på marknaden avsedd att lugna katter. Vissa kattägare rapporterar framgång, men det finns ingen singelmedel som fungerar på varje katt. Dessutom kan din katt inte svara på någon av dessa produkter. Köp en samling små prover och prova flera olika lösningar. När du har hittat en produkt som fungerar för din katt, köp den i större mängder.
  • Följ anvisningarna på etiketterna. De kan säga att du lägger till botemedlet till kattens vatten, gnuggar några droppar i kattens päls eller använd som luftfräschare.
  • Använd inte produkter avsedda för människor, vilket sannolikt använder högre doser.
  • Bild med titeln Lugna en katt i värme steg 6
    6. Använd Feliway i ditt hem. Feliway är en syntetisk kattferomon som har en lugnande, lugnande effekt på katter. Det tar några veckors exponering för att börja lugna katter ner, men det är inte en omedelbar åtgärd. Om du vet att din katt är avstängd, kan du överväga att plugga in Feliway-diffusorn i början av avelssäsongen (våren). På det sättet, när hon går i värme, kommer Feliway redan att byggas upp i sitt system.
  • Bild med titeln Lugna en katt i värme steg 7
    7. Håll henne kullkorg ren. Katter är ofta doftmärke med urin för att locka män när de är i värme. Genom att hålla sin kullkorg ren hela tiden, kan du uppmuntra henne att använda den istället för doft som markerar ditt hem. Om hon doftar markerar ändå, rengör och avduktar området omedelbart. Att lämna lukten av urin bakom kommer bara att köra henne för att fortsätta göra det.
  • Använd inte rengöringsmedel med ammoniak. Ammoniak finns också naturligt i urin, och lukten kommer att uppmuntra henne att markera den platsen igen.
  • Bild med titeln Lugna en katt i värme steg 8
    8. Spela med din katt. Att spela med din katt kan distrahera henne tillfälligt, men hon kommer ofta att gå rakt tillbaka till Howling när du är klar. Petting, repor eller borstning av hennes nedre rygg kan vara effektivare, om din katt redan är lugn nog för att låta dig göra det.
  • Metod 2 av 2:
    Spaying och andra långsiktiga lösningar
    1. Bild med titeln Köp en kattsteg 5
    1. Spay katten. Spaying en katt tar bort hennes äggstockar och förhindrar att värmescykeln uppstår. Det förhindrar henne att bli gravid och minskar risken för vissa cancerformer och andra sjukdomar.
    • Om du inte har råd med operationen, leta efter billiga spay-tjänster. Många kliniker erbjuder denna tjänst till ett reducerat pris eftersom det minskar befolkningen i stridiga katter.
    • Slå upp ditt område i databaserna på USDA-webbplatsen.
    • Det finns en liten chans att lämna ovarianvävnad som skickar katten i värme även efter operationen. Om detta inträffar, kontakta en veterinär.
  • Bild med titeln Lugna en katt i värme steg 10
    2. Tänk på att vänta tills värmen är över före spaying. En veterinär kan utföra spayingproceduren när som helst i kattens hormonella cykel - även när hon är i värme. Det finns emellertid en risk för ökad blodförlust vid den tiden. Förfarandet är möjligt, men kontakta en erfaren veterinär för råd.
  • Bild med titeln Lugna en katt i värme steg 11
    3. Använd hormonell terapi som en sista utväg. Hormonerna prostaglandin och östrogen kan användas för att stoppa en kattens värmescykel - men denna behandling har allvarliga biverkningar, inklusive livmoderinfektion och tumörer. På grund av riskerna, ta bara detta steg när spaying inte är ett alternativ. Konsultera alltid i detalj med en veterinär, som måste förskriva hormonerna och förklara hur du använder dem ordentligt. Även om katten inte kan spayed av medicinska skäl, kan riskerna inte vara värda det lugna beteendet.
  • Tips

    Om spaying katten är för dyr, leta efter spay / neuter nonprofits som kan ge ekonomiskt stöd.
  • Om du letade efter en artikel om din katt som bokstavligen var för varm snarare än den reproduktiva processen "i värme," Försök sedan artikeln på: Hur man kylar din katt i varmt väder
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande