Hur man deklorerar poolvatten

Om du planerar att ladda ner ditt poolvatten måste du ordentligt deklera vattnet. Du kan använda det naturliga solljuset i din bakgård för att deklera din pool, vilket förmodligen är det enklaste tillvägagångssättet men tar ett par veckor. Om du behöver få jobbet lite snabbare kan du använda en mängd olika kemiska lösningar. Vissa kemiska dekloratorer har en negativ inverkan på fisk och vilda djur, så du kan vara intresserad av miljöansvariga produkter som vitamin C-baserade dekloratorer.

Steg

Metod 1 av 3:
Använda solljus
  1. Bild med titeln Deklorinera vatten Steg 5
1. Sluta lägga till klor till din pool. Sluta helt enkelt lägga till klortabletterna som du regelbundet lägger i utomhuspoolen. Exponering för solljus kommer gradvis att deklera vattnet. Du måste lämna poolen upptäckt i två veckor.
  • Bild med titeln Gör ett kompostte steg 2
    2. Använd en hink för att deklera en liten mängd vatten. Om du bara behöver deklera lite poolvatten för att bevattna ett träd eller en buske, kan du använda en hink. Skopa ut en hink med vatten och placera den på en solig plats. Lämna det i solen i en vecka, och kloret ska avdunstas.
  • Bild med titeln dränera och fylla på din pool Steg 3
    3. Kör poolpumpen. Även om du har slutat lägga till klor, bör du fortsätta att köra pumpen. Genom att cirkulera vattnet i din pool kommer pumpen att bidra till grundlig koklorination.
  • Metod 2 av 3:
    Använda kemikalier
    1. Bild med titeln Dela en lavendelväxt Steg 7
    1. Köp en Dekloreringsprodukt. För att kemiskt deklera din pool kan du använda dekloreringstabletter eller vätska, såsom natriumtiosulfat. Den vanligaste kemikalien för deklorinering är svaveldioxid, även om kolabsorption, natriummetabisulfit och väteperoxid också används för detta ändamål. Du bör se till att den produkt du köper från din swimmingpoolhandlare säger att den uppfyller miljöskyddsbyråns standarder.
  • Bild med titeln Deklorinera vatten Steg 7
    2. Prova vitamin C-baserade dekklorinationstabletter. Du kan använda askorbinsyra eller natriumaskorbat, som är två former av vitamin C, för att deklera vatten. Vitamin C tar inte bort syre från vattnet och är inte giftigt för vattenlevande. Medan svavelbaserade produkter avlägsnar syre från vatten och är giftiga för fisk, vitamin C-baserade dekloratorer, såsom VITA-D-klor, är inriktade med EPA: s rena vattenhandling. De är säkra att hantera och lätta att lösa upp.
  • Vitamin C-baserade dekloratorer är dyrare än svavelbaserade produkter.
  • Bild med titeln Deklorinera vatten Steg 8
    3. Fråga en poolprofessor om kolabsorptionsfilter. Om du letar efter den mest grundliga metoden för deklorinering är kolabsorptionen vägen att gå. Det är emellertid dyrare än några av de andra metoderna, såsom svavelbaserade dekloreringstabletter. Du måste fråga en swimmingpools specialist om kolfiltret som är tillgängliga för din pool.
  • Du kan fråga poolen professionell, "Finns det ett kolbaserat filter som skulle fungera bra för min pool?"
  • Bild med titeln lägre pH i vatten Steg 8
    4. Häll natriumtiosulfat i poolen. Du kan använda en lämplig mängd natriumtiosulfat för att deklera din pool. Häll lite varmt vatten i en hink. Tillsätt den erforderliga mängden natriumtiosulfat till hinken. Häll innehållet i hinken i poolen.
  • Om din pool innehåller 5000 liter vatten och det totala kloret är för närvarande 50 ppm, måste du lägga till 1.56 pund (.7 kg) natriumtiosulfat.
  • Använd en online-dekloreringskalkylator för att bestämma hur mycket natriumtiosulfat som ska användas.
  • Metod 3 av 3:
    Testa vattnet
    1. Bild med titeln Deklorinera vatten Steg 2
    1. Testa klorhalten efter två veckor. Efter två veckor utan att lägga till något klor till din pool och med pumpen, bör du testa klorhalten. Det mest exakta sättet att mäta klorkoncentrationer är genom ett DPD (N-dietylparaphenylendiamin) test, även om testremsor eller en färgmätare också kan användas.
    • DPD-testkit använder en komparator. En komparator gör att du kan jämföra ditt prov till färgstandarder. Du lägger ditt prov i slitsen och jämför sedan färgen till standarderna på instrumentets sida.
    • En färgmätare är ett instrument som använder vitt ljus för att bestämma klorhalten. Det är ett separat instrument, som inte kommer att ingå i standard DPD-testkit.
    • Testremsor kan också användas för att bestämma klorhalten. De är det enklaste och billigaste alternativet.
  • Bild med titeln växa ett äppelträd Steg 7
    2. Få ett vattenprov för testning med ett DPD-testkit. Du måste få ett DPD-testkit, som bör innehålla vissa provrör för att erhålla vattenprover. Nå in i poolen för att få ett vattenprov från åtminstone armbågsdjupet. Lägg till de rekommenderade dropparna av DPD-reaktant mot rören. Blanda lösningen i röret genom att vrida den upp och ner med locket på.
  • Bild med titeln Mix Gas för 2 cykelmotorer Steg 3
    3. Håll komparatorn på ögonnivå i rätt ljus. Eftersom användningen av färgkomparatorn som ingår i ditt testkit kommer att innebära att man differentierat mellan olika nyanser av samma färg, såsom nyanser av gult eller rosa, måste du utföra testet i bra ljusförhållanden. Om du är ute, måste du hålla komparatorn på ögonhöjd med solen lite till sidan, i motsats till att skina direkt genom komparatorn. Du måste ta bort dina solglasögon, vilket kan störa din läsning.
  • Om du är inne, måste du upprätta belysning som är så nära dagsljus som möjligt.
  • Bild med titeln Håll Blue Hydrangeas Blue Step 2
    4. Jämför färgen i röret med komparatorn i testkit. På framsidan av testkit ser du ett färgschema som du kan använda för att bestämma klornivån. Hitta närmaste match och notera den tillhörande klorivån i en anteckningsbok.
  • Bild med titeln lägre pH i vatten Steg 11
    5. Använd en kolorimeter för att bestämma klorhalten. I stället för komparatorn som ingår i ett DPD-testkit kan du använda ett instrument som kallas en kolorimeter. Detta verktyg använder en vit ljusstråle, som skickas via ett optiskt filter. Du sätter bara in ditt vattenprov i toppluckan. Slå på färgmätaren, som skickar en vit ljusstråle genom provet. Du får ett nummer på en digital display på instrumentets framsida, vilket indikerar mängden klor i provet.
  • Bild med titeln Deklorinera vatten Steg 4
    6. Använd testremsor. Om du letar efter ett enkelt och billigt sätt att testa klorhalten, kanske du vill använda testremsor. Doppa testremsan i din pool. Dra ut testremsan och vänta på antalet sekunder som anges på testremsatsen. Du måste hålla testremsan horisontellt. Jämför sedan färgen på testremsan till färgschemat som ingår i testremsatsen. När du väl hittar en match, notera den tillhörande klorkoncentrationen.
  • Även om det inte är så exakt som ett DPD-test med en komparator eller en färgmätare, kommer testremsor att ge dig tillräckligt med läsning i de flesta situationer.
  • Bild med titeln Deklorinera vatten Steg 3
    7. Bestäm om klorhalten är nära noll. Du vill använda en av testmetoderna för att bestämma om klorhalten är nära noll eller åtminstone vid en acceptabel nivå (<0.1 mg / l). Om färgen i vattenprovet indikerar en acceptabel nivå av klor har du framgångsrikt deklorerat din pool.
  • Om klornivån inte är acceptabel kan du låta den naturligt koklorinera i ytterligare några veckor, eller använd en kemisk metod.
  • Tips

    Varningar

    Undvik att lägga till kemikalier i din pool mindre än två veckor innan du stänger den.
  • I Förenta staterna är det emot lagen att lämna in klorerat vatten om mängden klor är över acceptabla nivåer (<0.1 mg / l).
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande