Hur man bestämmer din hunds ras

Det finns många anledningar att du kanske vill veta din hunds ras, från nyfikenhet till insikter i egenskaper eller lärande om eventuella hälsoproblem som de kan stöta på i framtiden som ett resultat av rasproblem. Du kan hitta din räddningshund är renrasig, eller att din mutt eller hybridpup är en blandning av många olika raser. Oavsett om du använder vetenskap eller helt enkelt gör en välutbildad gissning, kommer du att kunna bättre svara på den gemensamma frågan: "Åh! Vilken typ av hund är det?"

Steg

Metod 1 av 2:
Förlita sig på kompetens och vetenskap
  1. Bild med titeln Bestäm din hund
1. Bestäm hur mycket du vill veta.Om du bara är casual nyfiken på din pups rasmakeup, kanske du kan räkna ut det baserat på deras utseende. Om du vill veta om din hund är predisponerad för några hälsoproblem baserade på sin ras, men då kan du behöva gå till experterna.Om så är fallet, förlita sig på dokumentation, kommer experthjälp och / eller vetenskaplig analys att bli mer hjälpsam.
  • Till exempel, om du får reda på att din hund är del doberman pinscher, kommer du att veta att de är utsatta för hjärtsjukdomar och vissa nacke och ryggradsproblem. Du kan sedan informera din veterinär så att de vet för att titta på några tecken och symtom samt utbilda dig själv på dessa hälsoproblem.
  • Bild med titeln Bestäm din hund
    2. Kontrollera din renrasiga hunds stamtavla.De flesta renrasiga ägarna är väl medvetna om sin prisade PUPs stamtavla, men ibland är poster förlorade eller glömda.Om din hund är renrasig men det är allt du vet kan du fortfarande få reda på mer information.
  • Om du är övertygad om din hund är inte renrasig, hoppa över till nästa steg.
  • Om du förvärvade din renras enligt Kennelklubbens föreskrifter, som den tillhör, borde du kunna hämta stamtavla, antingen online eller i hård kopia genom att kontakta klubben med din hunds registreringsnummer.
  • Om du inte har den här informationen kan du fortfarande kunna ta reda på vilken kennelklubb som sannolikt kommer att ha de relevanta posterna, och du kan fortfarande kunna hämta staminformation via en online-sökning av sina poster.
  • Bild med titeln Bestäm din hund
    3. Fråga din veterinär om rasmöjligheter. Din veterinär ser hundar hela dagen, har mycket erfarenhet av ett brett utbud av raser, och kan förmodligen ge några värdefulla insikter om din hunds bakgrund.
  • Fråga hans eller hennes åsikt om vilken ras din hund kan vara. De kan ha en mycket bra idé eller de kan ge dig några förslag som du måste fortsätta att undersöka.
  • Du kan också fråga en groomer eller uppfödare och se vilka idéer de har om din hunds ras.De ser också hundar hela dagen, trots allt.
  • Bild med titeln Bestäm din hund
    4. Överväga DNA-testning.En snabb online-sökning kommer att avslöja att flera företag nu erbjuder DNA-testpaket för hundar, vilket kan avgöra vilka raser som finns i din hund. Kom ihåg att inte alla hemtester är skapade lika - noggrannheten i resultaten beror på storleken på deras referensdatabas. Ett billigare test kan spara pengar, men kommer sannolikt att ha en mindre databas, som kommer att ge mindre noggrann information.
  • Till exempel kan ett test kunna berätta att din mutt är 60% lab med 30% tax och 10% av "Övrig" i blandningen.
  • Bild med titeln Bestäm din hund
    5. Beställ DNA-testet.Om du bestämmer dig för att gå den här vägen finns det flera alternativ som varierar med precision, komplexitet och pris (som alla tenderar att öka).
  • Tester som sträcker sig från $ 60 och upp är tillgängliga både online och i många husdjursförsörjningsbutiker. De flesta kiterna kräver en kindprovtagning. Några dyrare kan kräva ett blodprov från en veterinärs kontor.
  • Att sänka din hunds kind, kontrollera först för att se till att det inte finns någon mat eller skräp som fastnar mellan deras kind och tandkött. Öppna swaben som följer med satsen (undvik att röra borsten) och lyft din hunds läpp. Placera swaben mot den inre ytan av din hunds läpp, sänk sedan läppen. Twirl Swab och flytta den fram och tillbaka lite, håll försiktigt din hunds munstängd. Låt swaben torka i ungefär fem minuter, placera den i behållaren som tillhandahålls.
  • Resultaten kommer i två till fyra veckor antingen via post eller e-post.
  • Oavsett de begränsningar och kostnader som är förknippade med DNA-testning är detta det mest vetenskapliga och troligt mest exakta sättet att bestämma din Mutt`s Breed-profil.
  • Metod 2 av 2:
    Förutsäga baserat på fysiska egenskaper
    1. Bild med titeln Bestäm din hund
    1. Acceptera begränsningarna av visuell identifiering.Medan det är trevligt att tro att en expert i synnerhet bör kunna identifiera en hunds rasmakeup bara genom att titta över djuret, är den här metoden inte den mest exakta.
    • En studie om visuell hundrasidentifiering fann att även självbeskriven "hundexperter" kunde bara identifiera en övervägande ras i en blandad hund om 27% av tiden.
    • Oavsett noggrannhet är identifiering genom visuellt utseende den mest troliga metoden för användning av den genomsnittliga muttägare, och ofta tillräcklig för att tillgodose en allmän nyfikenhet.Bäst av allt, det är gratis.
  • Bild med titeln Bestäm din hund
    2. Skriv ner hundens definierande egenskaper när du identifierar dem.Gör en lista som rankar din hunds särskiljande egenskaper från de flesta till minst framträdande (som stora, spetsiga öron mot genomsnittlig byggnad). Detta hjälper dig att begränsa din sökning efter sannolikt ras (er).
  • Bild med titeln Bestäm din hund
    3. Bestäm hundens vikt och höjd. Om du inte har en husdjurskala, väga dig själv och väga dig själv med din hund. Skillnaden mellan de två vikterna är vikten av din hund. Naturligtvis kan du också få ditt husdjurs vikt på något veterinärkontor.
  • Ta måttband och mäta din hund fram till baksidan, topp till botten och vänster till höger.
  • Dessa allmänna mätningar gör att du kan utesluta raser som drastiskt skiljer sig från din hund. Till exempel, om din hund väger 50 pund, kommer du att veta att du inte har en liten leksaksras.
  • Toy hundar (5-10 pund (2.3-4.5 kg)) Kan innefatta Chihuahuas och Shih Tzu, till exempel hundar i mittenområdet (10-50 pund (4.5-22.7 kg)), kan kanske vara terriers eller spaniels-stora hundar (50-100 pund (23-45 kg) kan vara setters eller retrievers- och hundar över 100 pund (45 kg) har vissa delar av Saint Bernard, Mastiff eller andra jättar i sin rasmix.
  • Om din hund är en valp, söker du en online-kalkylator som låter dig använda valpålder och vikt för att uppskatta vuxenvikt.
  • Bild med titeln Bestäm din hund
    4. Bedöma byggandet av din hund. Notera eventuella definierande egenskaper som du märker. Har du en stor, medium eller liten inramad hund? Djup chested? Är din hund mer muskulös eller smal i byggnad?
  • Om du har en valp kan du behöva vänta tills det är helt moget för alla egenskaper som är uppenbara.
  • Tänk på vad byggen av din hund kan betyda om sina färdigheter. Detta kan hjälpa dig att begränsa rasen. Till exempel, om din hund har långa ben och är smal, kan din hund vara en herdinghund.
  • Bild med titeln Bestäm din hund
    5. Titta på andra fysiska egenskaper. Titta på din hunds snut, skalle, rygg, ben och svans och notera eventuella särskiljande element.
  • Hundar som pugs och bulldoggar har runda skalle och mycket korta snouts (brachycephalic), medan Collies och Greyhounds har långa snouts och smala skalle (Dolichocephalic). Mesocephaliska hundar har skalle som de flesta av oss tror är balanserade (inte överdrivna), som en labrador eller en australiensisk herde.
  • Besök Hur man identifierar din antagna mutt För flera exempel på fysiska egenskaper som ofta kan vara knutna till vissa raser eller raser.
  • Bild med titeln Bestäm din hund
    6. Utvärdera pälsen. Är pälsen lång eller kort eller tung med underrock? Är den grova eller mjuka? Vissa raser, som taxor, har långa ryggar och korta ben och tre olika typer av päls-kappa: lång, kort och wiry. Andra raser har bara en typ av päls, som den korta semi-spiky sammet av den kinesiska shar-pei-rasen eller den vita fluffiga pälsen av den amerikanska Eskimo-rasen.
  • Det finns ett brett utbud av typer av hundpäls. Rottweilers tenderar att bara ha kort svart och mahogny päls med specifika markeringar på huvudet och bröstet. Många (inte alla) Terriers har wiryrockar med korta, stocky kroppar som Cairn Terrier, Miniatyr Schnauzer och Jack Russell (aka Parsons) Terrier. Pudlar har skillnaden att ha lockiga kappor av fjädrande lockar i olika storlekar och färger.
  • Bild med titeln Bestäm din hund
    7. Bedöma färgen på din hund. Vilken färg är pälsen? Finns det ett mönster till kappfärgen? Vissa raser kommer vanligtvis i bara en eller några färger eller mönster, vilket kan bidra till att begränsa möjligheterna.
  • Till exempel kommer tyska Shorthair-pekarehundar vanligtvis i lever och vita och vizslas är en solid kopparfärg. Det finns raser som också kommer i ett Merle-mönster där utspädda svarta eller röda färger blandas med vit som den blåa Merle Australian Shepherd eller Shetland Sheepdog.
  • Bild med titeln Bestäm din hund
    8. Använd de visuella ledtrådarna du har spelat in för att söka efter raser och göra din "bästa gissning."Oavsett hur detaljerad din beskrivning är, du kommer aldrig att kunna göra en helt exakt bestämning av din hunds ras.Men med hjälp av en eller flera hundrasbeskrivningsguider kan du helt och hållet eliminera många möjligheter.
  • Det finns många onlinealternativ för hundras sökningar, som använder foton och korta karaktärsdragsbeskrivningar för att hjälpa dig att hitta matchningar för din mutt.Vissa bryter också ner kategorierna med hundstorlek, från "leksak" till xl.
  • Den amerikanska kennelklubben (AKC) -ansökning, till exempel, ger bilder och korta beskrivningar av egenskaper som är gemensamma för varje ras.
  • Eliminera rasgrupper som inte passar din hunds egenskaper. Därefter, gå igenom bilder och beskrivningar av raser som liknar din hund.
  • Kom ihåg att din hund är ganska möjligen en blandning av flera olika raser. Om din hund har några slående egenskaper som matchar en ras, men den inte matchar helt, kan det bara delvis vara den rasen.
  • Tips

    I vissa fall kan det hända att känna till grunden (er) i din mutt med sin hälsohantering. Medan vissa raser har en genetisk predisposition till vissa sjukdomar, utgör det inte att någon hund får någon sjukdom, genetiskt driven eller på annat sätt.
  • I teorin bör mutter, vara "hybrider" av minst två renrasiga hundar, dra nytta av det som kallas "hybridvigor", vilket betyder att den blandade rasen avkommor borde vara friskare än föräldrarna.Detta är inte alltid sant i verkligheten, förstås.
  • Många hundägare har blandade rashundar och unikheten i deras husdjur lägger till det roliga att äga det husdjuret. Att komma till botten av rasen Mysteriet är ett roligt projekt, men inte att veta det föror som ditt husdjur inte minskar human-djurbindningen.
  • Roligt faktum: AKC (American Kennel Club) registrerar nu blandade rashundar så att de kan tävla i AKC visar att uppvisar talang som smidighet, lydnad, spårning och rallyklasser.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande