Hur man rengör ditt rum snabbt och effektivt

Städning av ditt rum kan verka som ett stort jobb, speciellt om du inte har mycket tid. Men med en liten planering kan du ta kontroll över kaoset på nolltid! När du har hämtat några messor och städas upp damm och smuts, glöm inte att göra din säng ge ditt rum ett snyggt och snyggt utseende.

Steg

Del 1 av 3:
Städa upp messor
  1. Bild med titeln Rengör ditt rum snabbt och effektivt steg 1
1. Samla upp papperskorgen och lägg det i en soptäck. Om det finns någon plast, se till att återvinna. Lägg inte det i en soptäck. Ta en snabb titt om för eventuella uppenbara skräp, som omslag, gammal mat, vävnader, eller skära av kläder taggar och kasta den i en soptäck. Medan du är på det, töm alla papper i ditt rum och sätt i nya väskor.
  • Eftersom du gör en snabb rengöring, håll dig med riktigt uppenbart skräp. Oroa dig inte för att sortera genom saker som gamla papper och bestämmer som att hålla eller kasta.
  • Bild med titeln Rengör ditt rum snabbt och effektivt steg 2
    2. Hämta en tvätt som är utspridda. Samla upp dina smutsiga kläder och kasta dem i en korg eller hindra. Oroa dig inte för att sortera dina kläder - bara få dem av golvet för nu. Se till att separera några rena kläder så att de inte behöver tvättas igen.
  • Om du har många rena kläder som ligger runt, ta några minuter för att vika dem och lägg dem i din byrå eller hänga upp dem i din garderob. Om du inte har tid för det, bunt dem upp och lägg dem i en korg så du kan lägga dem bort senare.
  • Om det är dags att byta dina sängar, ta bort din säng och kasta dem i din hämmare också.
  • Bild med titeln Rengör ditt rum snabbt och effektivt steg 3
    3. Sätt tillbaka dina saker där de hör hemma. Titta sedan på saker som böcker, papper, leksaker, elektronik eller andra saker som hör hemma i ditt rum men inte på rätt ställen. Samla upp dessa saker och lägg dem snabbt bort.
  • Sätt böcker tillbaka på hyllorna eller lägg dem i en städad hög på ditt skrivbord, byrå eller nattduksbord om du fortfarande använder dem. Om det finns leksaker runt, sätt dem i lådor eller lager.
  • Om det finns små föremål som du använder varje dag, som din klocka eller en favorit läppbalsam, försök att sätta en liten dekorativ maträtt eller korg på din byrå eller nattduksbord där du kan hålla dem alla tillsammans.
  • Bild med titeln Rengör ditt rum snabbt och effektivt steg 4
    4. Utför några föremål som hör till andra rum. Chansen är att några saker har kommit in i ditt rum från andra delar av huset. Snabba upp några strays-liknande plattor och koppar från köket eller den skruvmejseln du använde när du ändrade batterierna i klockan - och ta dem tillbaka till var de än kom ifrån.
  • Om du verkligen har bråttom för att slutföra rengöring av ditt rum, lägg allt i en låda och sätt den utanför din sovrumsdörr så att du kan lägga den senare.
  • Dricks: Om ditt rum är en total röra, hämta alla lösa saker och lägg dem i en stor hög. Snabbt sortera dem i kategorier, som "Tvättservice", "Böcker," och "Art Supplies."När de är alla sorterade, börja lägga dem bort, en kategori i taget.

    Del 2 av 3:
    Bli av med smuts och damm
    1. Bild med titeln Rengör ditt rum snabbt och effektivt steg 5
    1. Damm av några dammiga ytor, som börjar med de högsta. Ta en damm eller lite fuktig rengöringsduk och damm av saker som dina lampor, gardiner eller persienner, headboard, hyllor, byrå och nattduksbord. Använd en torr trasa för att torka bort vilket vatten som helst eller fläckar av damm som den första trasan lämnar bakom. Börja med höga ytor så att du inte knockar damm ner på ytor som du redan har rengjort.
    • Om du har persienner i ditt rum, lägg en gammal socka över handen och använd den för att torka av dammet av varje slat. Du kan också använda socken trick till dammsugare och andra väggdekorationer!
    • Att använda en fuktig trasa hjälper dig att plocka upp damm istället för att bara skicka det till luften.
    • Använd en dammsugare med en dammborstfäste eller ett litet dammsugare för att suga upp dammkaniner eller rena extra dammiga områden.
  • Bild med titeln Rengör ditt rum snabbt och effektivt steg 6
    2. Torka ner din byrå och andra ytor med en rengöringsvätska. Sprayytor som är riktigt grimy med en hushållsrengörare och torka dem ner med en trasa. Du kan också använda rengörings- eller desinfektionstervetter som lysol eller cloroxtorkar, eller Gör dem själv.
  • Använd en glasrengörare, som Windex eller Sprayway Glass Cleaner, för att lysa upp några speglar, fönster eller glasdörrpaneler i ditt rum. Om du inte har en, kan du försöka gör en.
  • Ljusbrytare kan börja se Grimy snabbt, så ge dem en snabb Torka ner om du märker smuts och fläckar.
  • Bild med titeln Rengör ditt rum snabbt och effektivt steg 7
    3. Vakuum eller Sopa upp smuts på golvet. Om du har en matta, vakuum det för att få upp smuts eller husdjurshår. Använd en kvast eller lägg din dammsugare på en nakna golvinställning om ditt rum inte är mattor. Försök att gå över hela ditt golv, men fokusera på de uppenbara områdena istället för att försöka rengöra varje hörn eller göra området under din säng perfekt.
  • Stänk lite bakpulver på din matta innan du suger det för att hjälpa det och bli av med konstiga luktar.
  • Bild med titeln Rengör ditt rum snabbt och effektivt steg 8
    4. Gå över din madrass med dammsugaren. All denna dammning och rengöring kan ha fått din säng lite smutsig, så snabbt gå över det med dammsugaren. Ta bort sängkläderna först, om du inte redan gjorde det. Om du vill, strö på en liten bakpulver för att fräscha din madrass innan du vakuum det.
  • Använd ett sprickverktyg på ditt vakuum för att få svåra att nå områden, som vecket runt läppen av din madrass eller sprickorna mellan de vadderade områdena på toppen.
  • Del 3 av 3:
    Gör din säng
    1. Bild med titeln Rengör ditt rum snabbt och effektivt steg 9
    1. Sätt det monterade arket på din säng och släta ut det. Ta ett rent, monterat ark och sprida det ut på din säng så hörnen är fodrade med hörnen av din madrass. Tuck en av hörnen under, sedan gå över diagonalt och tuck under nästa hörn. Upprepa med de andra 2 hörnen.
    • Var försiktig med att släta ut arket och kontrollera att hörnen och sidorna är tucked i väl, så att arket inte drar av sig.
  • Bild med titeln Rengör ditt rum snabbt och effektivt steg 10
    2. Sprid det platta arket över din säng, mönstrad sida nere. Lägg ut ditt övre ark så att en jämn mängd det hänger av sängen på båda sidor. Om arket har ett mönster på det, lägg det nedåt så att den vanliga sidan vetter mot. Detta är så att du kan se mönstret när du viker arket tillbaka.
  • Släta ut ditt ark för att bli av med några stora rynkor, luckor eller utbuktningar. Om du märker att det finns mer ark som hänger på sängen på ena sidan, dra försiktigt den andra sidan så det är jämnare.
  • Bild med titeln Rengör ditt rum snabbt och effektivt steg 11
    3. Tuck i ditt plana ark snyggt. För att göra din säng att se extra snygg, skapa sjukhus hörn med ditt ark. Försiktigt ta botten på arket under din madrass och släta ut några stötar eller rynkor med händerna. Ta en kant av arket ca 16 tum (41 cm) från foten av sängen och lyft upp det så det hänger ner i en triangelform. Tuck den hängande delen under madrassen vid sidan av sängen nära fotänden. Därefter ta den övre delen av triangeln du gjorde och vika det under, vilket gör en 45 ° vinkel från madrassens övre hörn till bottenkanten.
  • Gör det igen med den andra nedre kanten av arket, ta sedan på kanterna på arket under båda sidor av sängen.
  • Det låter knepigt, men det tar bara lite övning. När du har gjort det några gånger får du hänga på det!
  • Bild med titeln Rengör ditt rum snabbt och effektivt steg 12
    4. Sätt på din filt eller täcke. Om du har en filt eller täcke, sprida den ut över din säng ovanpå det platta arket. Om du vill kan du klara det under precis som du gjorde med arket. Fäll tillbaka filten och platt arket från sängens huvud så att det finns tillräckligt med utrymme för din kudde.
  • Om vädret är kyligt eller du vill bara ge din säng en mer sagt, kan du avsluta det med snyggt sprida en täcke eller duv på toppen. Lämna om en kudde är värt av utrymme i huvudänden på sängen.
  • Bild med titeln Rengör ditt rum snabbt och effektivt steg 13
    5. Placera dina kuddar snyggt i huvudet på din säng. Sätt färsk kuddar på dina kuddar och placera dem tidigt i huvudänden på din säng. Om du vill, kan du lägga till ett par dekorativa kuddar eller kuddar för att få din säng att se till och med snyggare.
  • En snyggt bädd kan göra hela rummet ser trevligare ut. Stå tillbaka och beundra ditt arbete!
  • Expert Q & A

    Visste du att du kan läsa Premium svar för den här artikeln?Lås upp Premium svar genom att stödja WikiHow
    Sök
    Lägg till ny fråga
    • Fråga
      Hur håller jag mitt rum rent?
      Kathi Burns, CPO®
      Kathi Burns, CPO®
      Board Certified Professional Organizer
      Kathi Burns är en styrelsecertifierad professionell arrangör (CPO) och grundare av organiserad och energiserad!, Hennes konsultverksamhet med ett uppdrag att bemyndiga människor att behärska sin miljö och personlig bild genom att hjälpa dem att ta kontroll, göra förändringar och organisera sina liv. Kathi har över 17 års organisation erfarenhet och hennes arbete har presenterats på bättre hem och trädgårdar, NBC News, Good Morning America och Entrepreneur. Hon har en BS i kommunikation från Ohio University.Kathi Burns, CPO®
      Kathi Burns, CPO®
      Board Certified Professional Organizer
      Expert svar

      Stöd WikiHow avlåsa upp detta expertsvar.

      Försök att få vana att spendera 10 minuter varje dag sätta saker tillbaka där de hör till så ditt rum stannar och städa.
      Tack!
      Ja Nej
      Inte hjälpsam 2helpful 2

    Tips

    Att sätta på musik kan göra rengöring av ditt rum mycket roligare! Spela några optimala låtar för att hålla dig energiserad och motiverad.
  • Gör ett spel av det genom att ta dig själv för att se hur snabbt du kan få varje uppgift gjort.
  • Saker du behöver

    • Soppåsar
    • Lådor
    • Tvättkorg
    • Dammdukar och rengöringsdukar
    • Rengöring av sprayer eller torkdukar
    • Dammsugare
    • Kvast och dammsugare
    • Rena sängkläder
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande