Hur man hanterar en online-stalker

Om någon ständigt hotar, trakasserar och skrämmer dig online, kan du ha en cyberstalker på dina händer. Cyberstalkers är människor som bara inte kommer att lämna dig ensam och kan till och med göra dig rädd för ditt liv. Tyvärr, om du har en online-stalker, är du inte ensam. Så många som 8% av amerikanerna rapporterar att stalkas online på något sätt i sitt liv. I många fall är det möjligt att bli av med personen själv genom att låsa ner dina sociala medier och andra konton. Men om problemet kvarstår, ring polisen.

Steg

Metod 1 av 3:
Hanteringsfrågor på egen hand
  1. Bild med titeln Deal med en online-stalker Steg 1
1. Avsluta all kontakt med personen. Om du svarar på sina meddelanden, uppmuntrar du dem att fortsätta. Även om det kan vara extremt svårt att ignorera upprepade meddelanden kan det provocera personen att lämna dig ensam.
  • Även berätta för personen att lämna dig ensam kan uppmuntra dem att fortsätta stalking dig. De vet att deras meddelanden är oönskade - de behöver dig inte berätta för dem.
  • Det är också möjligt att meddelandena ökar i frekvens och intensitet när du ignorerar dem. Personen försöker bara knäcka dig så att du svarar. Det är din uppmärksamhet som de vill ha. Ge inte det till dem.
  • Bild med titeln Deal med en online-stalker Steg 2
    2. Varna dina vänner och familj om din stalker. Berätta för alla du vet om din cyberstalker så att de inte oavsiktligt ger personen information om dig som de kan använda för att skada dig. Vara specifik om vad personen gör och ger så mycket information om deras identitet som möjligt, inklusive skärmnamn eller alias som de använder online.
  • Det är också en bra idé att berätta för dem att inte engagera personen eller försöka ingripa. Om de börjar försvara dig och berätta för personen att sluta stalking dig, kan personen börja stalka dem också.
  • Om din stalker hotar ditt rykte, kan du också berätta för människor på ditt arbete eller skolan om stalkeren och låt dem veta vad som händer. Det kan inte helt vända skadan, men det är bra skador.
  • Bild med titeln Deal med en online-stalker Steg 3
    3. Blockera personen från dina e-post och sociala medier konton. Gå till varje social media-plattform där du har en närvaro och blockera din Cyberstalkers konto. Om de har mer än ett konto som de använder, blockera var och en av dem separat.
  • När du har blockerat personen kan de inte se dina inlägg eller ditt konto. Vanligtvis kan de inte ens se dina kommentarer på andras inlägg.
  • Det är möjligt att personen kommer att skapa andra konton när de räknar ut att du har blockerat dem. Du kan överväga att avbryta ditt eget konto tills du har tagit hand om cyberstalking.
  • Bild med titeln Deal med en online-stalker Steg 4
    4. Rapportera defamation eller missbruk till sociala medieplattformar. Om personen bryter mot plattformens villkor för serviceavtal, kommer plattformen att ta bort skadliga stolpar för dig. Ta skärmdumpar av de offensiva inläggen innan du skickar in din rapport, så du har en kopia för dina poster.
  • Starta en logg av datum och tid för varje rapport som du gör. Om du har vänner eller familj som skickar rapporter, inkludera den informationen i din logg.
  • Bild med titeln Deal med en online-stalker Steg 5
    5. Öka sekretessinställningarna på alla dina konton. Granska informationen på dina konton mycket noga och bli av med personlig information som inte behöver vara där, till exempel din e-postadress eller telefonnummer. Lås ner all information så att bara dina vänner och familjemedlemmar kan se det.
  • Bli bekant med sekretessinställningarna på alla de plattformar du använder, så du kan snabbt göra ändringar om det behövs.
  • Logga ut ur dina konton, sök sedan på dem för att se vad du kan se om du inte är ansluten. Vissa plattformar, till exempel Facebook, låter dig se ditt konto hur andra skulle se det medan du tweaking dina sekretessinställningar.
  • Om du har konton som du inte använder längre, fortsätt och stäng dem ut. De kunde ge ett sätt för din stalker att återansluta med dig igen.
  • Bild med titeln Deal med en online-stalker Steg 6
    6. Få hjälp från en professionell rådgivare eller supportgrupp. Cyberstalking kan ta en enorma vägtullar på dig och orsaka mycket stress. Att prata med en professionell rådgivare kan hjälpa dig att gå vidare från erfarenheten. Att gå med i en supportgrupp med andra offer kan också hjälpa dig att känna dig mindre ensam.
  • Var uppmärksam på dina tankar och känslor att känna igen när du behöver hjälp. Om du befinner dig besatt över din stalker eller ständigt i rädsla för att de kommer att återvända för att orsaka problem, kan terapi hjälpa dig att gå vidare.
  • Kontaktinformation för många grupper och organisationer finns på https: // VictoFcrime.org / få hjälp /.
  • Metod 2 av 3:
    Rapportering av kriminell stalking
    1. Bild med titeln Deal med en online-stalker Steg 7
    1. Håll register över alla meddelanden eller kommentarer. Gör skärmdumpar av varje meddelande du får från din Cyberstalker, liksom alla kommentarer, blogginlägg eller annat onlineinnehåll som är relaterat till dig. Spela in datum och tider i din logg.
    • Om du har blockerat personen från ditt e-mail, kommer eventuella e-postmeddelanden de skickar dig i din spam-mapp. Kontrollera det regelbundet så att du kan inkludera dessa e-postmeddelanden i dina poster.
  • Bild med titeln Deal med en online-stalker Steg 8
    2. Kopiera information om personen som stalkar dig. Vanligtvis är personen cyberstalking du känner dig personligen på något sätt - även om du kanske inte vet vem de är först. Håll register över alla användarnamn eller skärmnamn som de använder så att du snabbt kan identifiera dem.
  • Om du kan få personens IP-adress, spela in det också. Det kan ge dig värdefull information om deras plats. Om du till exempel har din egen hemsida kan du ansluta den till en spårningstjänst som loggar alla IP-adresser som besöker din webbplats. Många av dessa tjänster är gratis.
  • Bild med titeln Deal med en online-stalker Steg 9
    3. File en rapport med din lokala brottsbekämpande byrå. Gå till din lokala polisavdelning och berätta för tjänstemannen bakom skrivbordet som du vill lämna in en polisrapport. Ta med kopior av alla e-postmeddelanden, meddelanden, kommentarer och annat innehåll från din Cyberstalker med dig och visa dem till den officer som tar din rapport.
  • Besvara eventuella frågor. Officeren frågar dig så fullständigt och ärligt som möjligt. Om du inte är säker på din Cyberstalkers identitet, låt dem också veta det.
  • Innan du lämnar polisavdelningen, fråga när den skriftliga rapporten kommer att finnas tillgänglig. Du kanske måste vänta ett par dagar innan du kan komma för att hämta det.
  • Bild med titeln Deal med en online-stalker Steg 10
    4. Följ upp med din rapport när du har ny information. Varje gång personen meddelar dig eller på annat sätt trakasserar du online, gör en kopia. Ring polisen som tilldelats ditt ärende och låt dem veta att personen trakasserar dig igen. Om inget annat, det hjälper till att skapa ett pappersspår.
  • Ring inte varje dag - du vill inte bli en stalker själv! Men håll polisen medveten om att personen fortsätter att trakassera dig.
  • Om du inte hör från tjänstemannen tilldelad ditt ärende, ring varje par veckor för att ta reda på statusen.
  • Bild med titeln Deal med en online-stalker Steg 11
    5. Anslut med en lokal offer. När du skickar din polisrapport, fråga tjänstemannen om offrets förespråkare. De kommer vanligtvis att kunna ansluta dig med en. Offrens förespråkare kan berätta vad du ska göra för att vara säker och hjälpa dig att komma med en spelplan för att få din Cyberstalker att lämna dig ensam.
  • Lagen varierar i olika stater. Cyberstalking är ett brott i vissa stater och inte i andra. Men offerens förespråkare kan känna till andra lagar som skulle gälla för din situation.
  • Offrens förespråkare kan också hjälpa dig att samla och organisera dina bevis för antingen en brottslig eller civilrättslig rättegång.
  • Bild med titeln Deal med en online-stalker Steg 12
    6. Ansök om en begränsningsorder mot personen. I många stater, tyvärr kan du bara få en begränsningsorder mot någon om du känner dem personligen. Men det gör inte ont för att försöka! Det kommer inte att kosta dig något att ansöka om en begränsande ordning och, om domaren beviljar det, kommer personen inte att kunna kontakta dig längre.
  • Det är ett brott att bryta mot en begränsningsorder, även om de specifika reglerna varierar från stat till stat. Vanligtvis arresteras personen omedelbart för att bryta mot ordern.
  • Metod 3 av 3:
    Stämmer din stalker i domstol
    1. Bild med titeln Deal med en online-stalker Steg 13
    1. Hyr en advokat som har erfarenhet av att hantera cyberstalkingfall. Denna typ av rättegång kan vara traumatisk och emotionellt dränera. Du behöver en advokat på din sida som förstår domstolssystemet och alla insatser som ingår i domstolen. De flesta advokater erbjuder ett gratis första samråd, så du kan åtminstone prata med dem om din situation och ta reda på vad dina alternativ är, då gå därifrån.
    • Webbplatsen för din statliga eller lokala Bar Association är ett bra ställe att börja leta efter advokater. De flesta barorganisationer har en fri hänvisningstjänst som ger dig namnen på några advokater efter att du svarat på några korta frågor om ditt ärende.
    • Många advokater kommer att ta denna typ av fall på en beredskapsavgift, vilket innebär att du inte behöver betala dem några pengar om du inte vinner ditt ärende eller din stalker bosätter dig ut ur domstolen. Så oroa dig inte om hur du ska ha råd med advokat!
  • Bild med titeln Deal med en online-stalker Steg 14
    2. Ta reda på din stalkers identitet och plats om du inte redan vet. Det är sällsynt för din cyberstalker att vara någon du inte vet i det verkliga livet, men det är möjligt att de maskerar sin identitet online så att du inte kan berätta vem de är. Unmasking deras sanna identitet är dock nödvändigt om du kommer att stämma dem i domstol.
  • Din advokat kommer att ha tillgång till undersökande resurser som de kan använda för att räkna ut vem din cyberstalker är och var de bor.
  • Du måste veta var din cyberstalker bor för att du stämmer i rätt domstol och kan tjäna dem med din rättegång. Om du inte kan ta reda på var din Cyberstalker bor, betyder det vanligtvis att du inte kommer att kunna stämma dem.
  • Bild med titeln Deal med en online-stalker Steg 15
    3. Gå över ditt framställan med din advokat för att starta din rättegång. Din advokat kommer att utarbeta en framställan till fil med domstolen och starta din rättegång. Detta dokument lägger ut dina påståenden mot din Cyberstalker och innehåller information om de pengar du frågar domstolen att tilldela dig, förutom alla andra önskemål som du har.
  • Det är till exempel vanligt att dessa framställningar innefattar en begäran om en order från domaren som förbjuder personen från att kontakta dig igen.
  • Cyberstalking är speciellt vanligtvis inte vad du skulle stämma på dem. Vanligtvis är dessa rättegångar för "avsiktlig inflytande av känslomässig nöd," som helt enkelt betyder att personen trakasserade dig för att de ville att du blev upprörd, rädd eller stressad.
  • Bild med titeln Deal med en online-stalker Steg 16
    4. Fråga domaren för ett preliminärt förbud mot din Cyberstalker. Genom att lämna in din rättegång kan det också vara möjligt att få en tillfällig order från domaren som sätter stopp för Cyberstalking-beteendet tills ditt fall kommer till rättegång. Dessa kallas "preliminära förbud," och i stort sett utgör domaren att du har tillräckligt med bevis för att bevisa att dina påståenden har meriter.
  • Preliminära förbud är liknar att begränsa beställningar, förutom att de bara varar förrän slutsatsen om de är baserade på.
  • Vanligtvis, om din cyberstalker bryter mot det preliminära förbudet, skulle de arresteras och skickas till fängelse - eventuellt tills rättegången är över.
  • Bild med titeln Deal med en online-stalker Steg 17
    5. Organisera ditt bevis på cyberstalking. För att bevisa ditt ärende måste du visa alla meddelanden, kommentarer, inlägg och annat internetinnehåll. Frekvensen och intensiteten av innehållet hjälper till att upprätta stalkningsmönstret.
  • Inkludera dina loggar och andra dokument du har som visar åtgärder du tog emot din cyberstalker, som klagomål till sociala medieplattformar eller polisrapporter.
  • Bild med titeln Deal med en online-stalker Steg 18
    6. Dokumentera alla dina kostnader i samband med cyberstalking. Om du vinner din rättegång i civilrätten har du rätt till monetära skador. Dessa skador är avsedda att kompensera dig för de kostnader du uppstod som ett resultat av cyberstalking. Generellt behöver du bevis på dina utgifter för att få dina skador som är godkända av domstolen.
  • Om du till exempel började se en terapeut som ett resultat av cyberstalking, kunde alla kostnaderna förknippade med den behandlingen inkluderas.
  • Förutom specifika kostnader kan du också få pengar till "smärta och lidande." Även om detta är ett subjektivt belopp, är det också baserat på hur länge cyberstalking har pågått och hur mycket det har påverkat dig och de runt dig.
  • Bild med titeln Deal med en online-stalker Steg 19
    7. Vittna mot din cyberstalker vid rättegången. I slutändan, om ditt fall går till rättegång, förväntas du vittna. Detta kan vara en traumatisk upplevelse för alla, särskilt eftersom din cyberstalker sannolikt kommer att vara i rättssalen. Din advokat kommer att träna med dig så du vet vad du kan förvänta dig när du tar stativet.
  • När du är i rättssalen, undvik att titta på din Cyberstalker alls, eller ens i sin allmänna riktning. Ansikts framåt och titta på domaren. När du är på stativet, kolla på din advokat.
  • Det är vanligtvis en bra idé att ta med en nära vän eller familjemedlem för moraliskt stöd, särskilt på dagen du kommer att vittna.
  • Tips

    Om din cyberstalker någonsin får dig att känna att du är i överhängande fara, ring 911 omedelbart.

    Varningar

    Även om många av dessa saker kommer att fungera oavsett var du bor, fokuserar den här artikeln i första hand på hur man hanterar en online-stalker i USA. I andra länder kan lagar och juridiska processer vara olika.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande