Hur man redigerar ett manuskript

När du väl har skrivit ett manuskript är du redo att gå vidare till redigeringsstadiet. Redigering är processen att omdirigera ditt första utkast för att leta efter platser som behöver revision och göra ändringar efter behov. Oavsett om du skriver en bok, en uppsats, en kort historia eller en artikel för inlämning till en vetenskaplig tidskrift, måste ditt manuskript genomgå någon revision innan du skickar den till en utgivare. Redigering innebär korrekturläsning, men det går mycket längre än det. Lär dig att redigera ett manuskript kan hjälpa dig att få ditt skrivprojekt redo för inlämning och publicering.

Steg

Del 1 av 4:
Förberedelser för att redigera
  1. Bild med titeln Redigera ett manuskript steg 1
1. Vänta på en ny läsning. Om du just har skrivit ditt manuskript, känner du förmodligen en välförtjänt känsla av prestation. När du är ansluten till ditt arbete omedelbart efter att ha slutfört manuskriptet, kan det vara mycket svårt att avstå från ditt arbete nog för att göra de nödvändiga nedskärningarna och revisionerna. I stället för att försöka hoppa direkt in i redigeringsfasen efter avslutad, är det bäst att ställa ditt arbete åt sidan ett tag så att du kan närma dig det med en ny uppsättning ögon.
  • En ny läsning gör att du effektivt kan se manuskriptet som om du läste någon annans arbete, vilket kan göra det lättare att avstå från dina egna ord.
  • Om det är möjligt, ge dig åtminstone en vecka utan att läsa eller arbeta på ditt manuskript på något sätt. Om du kan ge dig några veckor kan det vara ännu bättre.
  • Bild med titeln Redigera ett manuskript steg 2
    2. Skriv ut manuskriptet. När du är redo att sitta och börja redigera, kan det vara till hjälp för att du har en kopia som skrivs ut. Att se dina ord på datorn kan tvinga dig att se det arbete som du gjorde när du skrev det - med andra ord kan saker som var vettiga för dig i ditt huvud läsas annorlunda när de ses som en slutprodukt.
  • Vissa författare finner att läsa ord på en tryckt sida gör det lättare att upptäcka misstag, svaga fläckar och dåligt skriftliga passager.
  • Bild med titeln Redigera ett manuskript steg 3
    3. Ge det en torrläsning. Innan du faktiskt kommer ner för att redigera manuskriptet, kan det hända att det är bra att läsa igenom det en gång som om du var en läsare som hämtade en tryckt bok. Gör inga ändringar i manuskriptet när du läser igenom det - du är fortfarande i förberedelsesteget. Helt enkelt göra anteckningar i marginalerna när du hittar en sektion som är förvirrande eller dåligt skrivet så att du vet var du ska fokusera din uppmärksamhet när du återvänder till manuskriptet.
  • Syftar till att helt enkelt få ett övergripande intryck av arbetet som helhet.
  • Tänk på dig själv som en extern läsare. Försök att komma igenom hela manuskriptet i högst tre eller fyra avläsningar så att du kan ta i stycket som ett komplett arbete.
  • Var det några delar av manuskriptet som känns ofullständigt eller förvirrande? Notera dessa sektioner, men oroa dig inte för att revidera dem än.
  • Vad var de starka / övertygande / intressanta delarna av manuskriptet? Markera de så du vet vad du är mest ovillig att skära.
  • Bild med titeln Redigera ett manuskript steg 4
    4. Läs ditt arbete högt. Att läsa högt kan hjälpa dig att höra orden istället för att bara se dem. Många tycker att höra ord som talas högt gör det lättare att fånga fel.
  • Läsning Aloud gör dig också långsam, vilket kan vara en annan anledning att det är lättare att fånga fel.
  • Del 2 av 4:
    Göra revisioner
    1. Bild med titeln Redigera ett manuskript steg 5
    1. Ändra innehållet. Gå tillbaka genom manuskriptet med en fin-tandad kam. Finns det något om det faktiska innehållet som inte fungerar? För fiktion, finns det några plothål eller platser där berättelsen faller ifrån varandra? För kreativ nonfiction (Memoir, Essay Collection, Reportage), finns det några luckor i ditt arbete där kanske något som var meningsfullt för dig kanske inte är meningsfullt för en extern läsare? För ett vetenskapligt manuskript, stöder forskningen tydligt dina slutsatser?
    • Finns det några slutsatser som ditt skrivande hoppar till det kanske inte är meningsfullt för en läsare?
    • Gör allt i manuskriptet mening? Är allt som är förenligt från början till slut? Om du har en avhandling eller centralt argument, är det komplett och tillräckligt stödd?
    • Är dina karaktärer realistiska och trovärdiga? Är de intressanta och komplexa, eller faller de platt och tvådimensionell?
    • För nonfiction works, presenterar du varje enskild personligt och ärligt?
    • Finns det tillräckligt med sensoriska detaljer i manuskriptet? Kommer berättelsen till liv och drar dig in?
    • Göra revisioner som behövs för att tillfredsställa dessa och eventuella andra problem inom manuskriptet.
  • Bild med titeln Redigera ett manuskript steg 6
    2. Arbeta på strukturen. Om du skriver en vetenskaplig inlämning behöver du en korrekt introduktion och slutsats. Om manuskriptet är ett kreativt arbete, behöver det en övertygande början och en stark slut. Och på en sida-för-sidnivå, ska hela manuskriptet ordnas med en tydlig och logisk progression som leder läsaren naturligt från början till slutet.
  • Leta efter övergångar som styr läsaren från ett stycke till nästa. Om dina övergångar är svaga eller saknas helt och hållet, komponera en mening eller två som kommer att fungera som en övergång till nästa stycke.
  • När du läste genom ditt manuskript, befann du dig själv att förlora intresse när som helst i mitten av arbetet? Om så är fallet, kanske du behöver omstrukturera manuskriptets kropp. Du kan ha laddat alla de starka sektionerna i början och slutar och glömt att fokusera på styckets kropp. Skriv om dessa sektioner efter behov.
  • Bild med titeln Redigera ett manuskript steg 7
    3. Göra ändringar på meningenivå. När du har tagit hand om de större frågorna som plot och struktur måste du ta en titt på det språk du använder i varje rad. Leta efter konsistens i ditt linjearbete och starka, välpolerade meningar.
  • Se till att synvinkel och spänd stannande. Hoppa inte plötsligt från en persons perspektiv till en annan, eller från tidigare spänd till nuvarande eller framtida spänning.
  • Finns det några obekväma meningar som är förvirrande, klumpiga eller bara dåligt skrivna? Vad sägs om körningar? Oändliga stycken? Kom ihåg att läsarna tenderar att föredra korta, actionfyllda stycken istället för långvariga, utdragna.
  • Leta efter och ersätt / ta bort "krukord" - de ord och fraser du tenderar att falla tillbaka på komfort eller överremit. Istället, försök omformulera dessa meningar med fräsch, original prosa eller skära dessa delar helt och hållet.
  • Hitta några meningar som är onödiga ("fyllnad" linjer) och skära ut dem. Oavsett hur mycket du kan tycka om du komponerade en linje, om det inte är nödvändigt och inte bidrar till tomten eller någon karaktärs utveckling är det slöseri med utrymme.
  • Bild med titeln Redigera ett manuskript steg 8
    4. Överväg att få extern feedback. Oavsett hur noggrant du redigerar ditt manuskript kan det oundvikligen vara några problem som du är blind för. Det är där att ha en extern läsare kan komma till nytta. Om du vill ha en professionell redaktör kan du söka efter redigeringstjänster online. Du kan också fråga någon du känner och litar på att granska ditt arbete, men det borde vara någon som kan ge dig objektiv feedback. Det är bäst att undvika att fråga föräldrar eller betydande andra för feedback, eftersom de kan ha svårt att se förbi ditt förhållande för att hitta problem som måste förbättras. Fråga din läsare / redaktör om:
  • ditt manuskript är meningsfullt
  • Dina idéer är tydliga och välorganiserade
  • Övergångarna mellan idéer, meningar och stycken är alla släta och välutställda
  • Din skrivstil är tilltalande och lätt att engagera sig med
  • Det finns några grammatiska, syntaktiska eller formateringsproblem
  • Del 3 av 4:
    Formatera ditt manuskript
    1. Bild med titeln Redigera ett manuskript Steg 9
    1. Stavningskontroll ditt manuskript. Om du inte har hållit datorns stavningskontroll på under skrivprocessen, sätt den på nu. Kör ett stavningskontroll för hela dokumentet och leta efter några felstavningar, felaktig användning av kapital / små bokstäver och grammatiska fel. Korrigering av dessa misstag kommer att hjälpa till att göra ditt manuskript att se mer professionellt och polerat, och kan vara skillnaden mellan en utgivarens godkännande och avslag.
  • Bild med titeln Redigera ett manuskript steg 10
    2. Använd endast enskilda utrymmen. Många lärde sig att skriva genom att sätta två utrymmen efter varje period. Idag använder de flesta redaktörer och utgivare (med relativt få undantag) bara ett enda utrymme. Att ha två mellanslag efter varje skiljetecken tvingar redigeraren att kamma över hela ditt manuskript och ta ut de onödiga utrymmena. Du kan spara din redaktör mycket tid och ansträngning (och därigenom göra ditt manuskript mer tilltalande) genom att använda den konventionella metoden för endast ett enda utrymme efter skiljetecken.
  • Om du behöver ta bort extra utrymmen i hela ditt manuskript och du använder Microsoft Word kan du använda "hitta och ersätta" fungera. Navigera helt enkelt till "Redigera," sväva musen över "Hitta," och klicka på "Byta ut." I "Hitta vad" sektion, skriv mellanslaget två gånger och i "Byta ut" sektion, skriv mellanslaget en gång. Klicka sedan "Ersätt alla."
  • Bild med titeln Redigera ett manuskript steg 11
    3. Följ anmodade formateringsriktlinjer. Om du skickar till en utgivare, bör du ha en anständig uppfattning om hur den utgivaren vill ha ditt manuskript att formateras. Om utgivaren inte direkt har meddelat sina önskade formateringsriktlinjer, kolla utgivarens hemsida. De flesta förlagshus inkluderar riktlinjer på deras hemsida som dikterar teckensnittstorlek och stil, avstånd mellan linjer (vanligtvis antingen enskilda eller dubbel åtskilda), indragningar, marginaler, sidbrytningar och sidnummer.
  • Standard typsnitt är tider ny romersk med en 12-punkts teckensnitt.
  • Många utgivare vill ha sidnummer, men inte alla gör. För de som gör kan de begära att siffrorna skrivs ut längst upp till höger, nedre högra eller nedre mitten av sidan.
  • Om du skickar ett vetenskapligt manuskript, var noga med att dina citat är formaterade som utgivaren vill ha dem.
  • Del 4 av 4:
    Slutföra manuskriptet
    1. Bild med titeln Redigera ett manuskript steg 12
    1. Ge det en annan läsning. Nu när du har gjort ändringar i meningen, strukturen och tomten av ditt manuskript, taget ut onödiga portioner och omformaterade det vid behov, läs igenom manuskriptet igen. Du kommer säkert att märka mycket förbättring, men försök att inte bli fastnade i hur mycket manuskriptet är. I stället leta efter några platser som kan behöva ytterligare revisioner och fokusera på att polera dessa sektioner också.
  • Bild med titeln Redigera ett manuskript steg 13
    2. Få en outsiders åsikt. Om du känner dig bekväm att dela ditt arbete med någon annan (en pålitlig vän eller familjemedlem, till exempel), gör det. Precis som du behövde ha färskt ögon innan du kunde börja revidera, hör de färskaste ögonen till en ute, opartisk läsare. Det kan fortfarande finnas delar av manuskriptet som är meningsfullt för dig i ditt huvud, men till en outsider skulle vara förvirrande, oklart eller helt enkelt olikbart.
  • Låt din läsare veta att du vill ha en ärlig, grundlig bedömning av manuskriptet. Berätta för dina vänner att spara deras beröm för när manuskriptet publiceras, och låt dem veta att du vill ha användbar, tankeväckande feedback om vad som behöver förbättras.
  • Om du känner att den feedback du får är giltig, gör nödvändiga ändringar i manuskriptet. Kom ihåg att det är normalt för de flesta manuskript att gå igenom många omfattande revisioner innan de publiceras.
  • Behandla dina vänner till en trevlig måltid eller en flaska av sin favoritlut (förutsatt att du är både gammal nog att lagligt dricka) för att visa din uppskattning.
  • Bild med titeln Redigera ett manuskript steg 14
    3. Skicka ditt arbete. När du känner att ditt manuskript är väl polerat och slutfört är det dags att försöka publicera det. Om du har en redaktör eller agent, skicka ditt arbete till den personen. Om du skickar den till en förläggare, bekräfta att utgivaren för närvarande accepterar nya manuskript. Var noga med att inkludera ett tack för att visa din uppskattning för redaktören / agenten / utgivarens tid och intresse, och visa tack vare någon annan som har hjälpt ditt manuskript till publikationsstadiet.
  • Tips

    Se till att du ger kredit till eventuella källor som du använde (om tillämpligt).
  • Var noga med att ditt manuskript överensstämmer med utgivarens formateringskrav till vilken du tänker skicka in ditt arbete.
  • Bli inte för upprörd över små saker. Lita på att ditt arbete kommer samman, och sätta lager i feedbacken du får från vänner och redaktörer.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande