Hur man bygger en eld i en vedeldad värmare

Belysning En eld i en vedeldad värmare är i allmänhet sett som en lätt uppgift. På grund av detta kan vissa människor glömma några viktiga steg i den process som skulle hjälpa dem att njuta av sin eld, vilket resulterar i vad som kunde ha varit en trevlig natt vid elden blir lätt ett rökfyllt rum. Den här artikeln förklarar en rekommenderad metod som, om den följde, borde hjälpa till att göra din eld njutbar från början.

Steg

Metod 1 av 2:
Starta en eld med ett galler
  1. Bild med titeln Bygg en eld i en vedeldad värmare steg 1
1. Kontrollera att spjället är öppen. Spjället är en anordning som styr mängden luft som strömmar genom rökgasen. Röken är passagen eller kanalen för rök i en spishäll eller skorsten. Det borde finnas en spak som du kan försöka flytta på ett eller annat sätt. En riktning kommer att stänga spjället, den andra kommer att öppna den - kontrollera att spjället är öppen, annars kommer rök att hälla tillbaka till rummet. Det här är mycket lättare att göra innan Belyser en eld där inne. När du har bestämt att spjället är öppen, är du redo att komma igång.
  • Bild med titeln Bygg en eld i en vedeldad värmare steg 2
    2. Om din vedeldad värmare har glasdörrar, öppna dörrarna 30 minuter innan du belyser din eld. Detta tillåter insidan av eldstaden att komma till rumstemperatur. Kall luft är tyngre än varm luft, så om utsidan är för kallt kan det skapa en flod av kall luft som strömmar ner på spishällen eller skorstenen, i vedeldad spis, vilket lämnar den som fångas där av dörrarna. Genom att öppna dörrarna och låta en varm luft från ditt rum stiga upp skorstenen, kan det räcka för att starta utkastet uppåt.
  • Bild med titeln Bygg en eld i en vedeldad värmare steg 3
    3. Kontrollera utkastet. Lätta en match nära öppningen av rökgasen och se om utkastet kommer ner eller går upp. Om det fortfarande kommer ner måste du hitta ett sätt att vända utkastet och få det att gå upp. Under inga omständigheter kan du tända elden med utkastet som kommer ner. En metod är att använda ett startblock (Starterlogg är ett varumärke - bryta av en fjärdedel av en pinne) eller en kommersiell vaxlogg (som Duraflame eller Pine Mountain). Dessa kommer att lätta och hålla sig tända, vilket ger lite värme inuti vedeldad värmare och hjälper till utkastet uppåt, och de brinner med lite rök:
  • Stänga spjället. Detta kommer att stoppa luften från att komma ner och trycka luften i ditt vardagsrum. De flesta vedeldade spisar, förutom en spjäll, har en ventil som begränsar luften som går in i vedeldad värmare, så du kan använda detta istället för spjället för att styra luftflödet.
  • Sätt blocket på baksidan av eldstaden, lätta det och placera det i vedeldad värmare, nära rököppningen. Vad du försöker göra är att värma den övre delen av värmaren.
  • När du har uppvärmt det (du måste använda försök och fel för att bestämma hur länge den här processen är), öppna långsamt spjället och med lycka och skicklighet hittar du att värmen och elden från ditt lilla block kommer att tvinga luften upp skorsten. När utkastet är helt omvändt (du kommer att höra luften suger elden och värmen från startblocket), kan du säkert tända din eld.
  • Bild med titeln Bygg en eld i en vedeldad värmare steg 4
    4. Ställ in basen av din eld med tidningen och andra tinder. Tidningen eller tinder hjälper till att tända elden och skapa massor av flammor i början.
  • Crumple upp fyra eller fem sidor av tidningen i lätta buntar och placera dem på gallret som sängkläder. Använd inte för mycket, eller du kommer att generera mycket onödig rök.
  • Om du inte har tidning kan du använda andra tinder Att skapa flammor. Tinder är lätt, torrt material som torrmos, halm, små kvistar eller tidning som tar en gnista. Tinder blir först och bränns mycket snabbt. Nyckeln är att få tillräckligt med tinder under den kindling så att den kindling börjar brinna.
  • Bild med titeln Bygg en eld i en vedeldad värmare steg 5
    5. Stack Kindling på din tinder i ett rutnät, skapa en stabil grund för dina större loggar. Kindling fångar eld lättare än stora stockar, vilket hjälper till att generera en större flamma i början och upprätthålla elden under en längre tid.
  • Var noga med att stapla din kindling horisontellt. Detta innebär att det ligger platt och står inte upp i slutet. Lämna dessutom luckor för att luften passerar igenom. Luft är bränsle till en eld.
  • Stack det i lager, korsad. Stack två eller tre större bitar av kindling ovanpå tidningen, och sedan två eller tre bitar ovanpå dem, i en vinkelrätt vinkel, vilket skapar ett slags rutnät. Fortsätt stapla mindre bitar av kindling på gallret, varje ny nivå vinkelrätt mot den sista.
  • Bild med titeln Bygg en eld i en vedeldad värmare steg 6
    6. Stack en eller två större stockar ovanpå din kindlingsbas. Beroende på din kindlingplacering kan du kanske passa ett par stockar över din kindling säkert.
  • Välja i allmänhet mindre stockar över större. Större loggar kan se trevligare och bli roligare att brinna, men de har större ytor, vilket gör dem hårdare för att fånga eld. Två stockar som är lika stora med en är nästan alltid att föredra.
  • Stack träet högst till två tredjedelar av eldfackets höjd. Du vill inte att din eld ska rasa ur kontroll när du lyser det.
  • Bild med titeln Bygg en eld i en vedeldad värmare steg 7
    7. Ljus tidningen först. Den kindling kommer att antändas från det. Titta på röken försiktigt under första halvtimmen. Röken bör vara nästan odetekterbar om den utarbetar rakt upp rökgasen.
  • Om röken från skorstenen blir svart, får elden inte tillräckligt med syre. Använd din öppen spis poker för att lyfta träbunten försiktigt - bara pry det lite, som att jacka upp en bil. Var försiktig här - Allt du behöver göra är att låta bli att du får under det. Om din säng av kol under gallret är för högt, använd poker för att sprida dem ut under elden och lämna ett par inches av luftutrymme.
  • Om röken är grå, flydar det mesta av det brännbara materialet genom skorstenen istället för att bränna.

  • Du tändde nog inte elden ovanifrån.
  • Du kan ha använt vått trä.
  • Elden blir för mycket syre. Ja, det här är förvirrande - eld är en känslig balans mellan luft och bränsle. När det är för mycket syre har elden svårt att fånga bränslet och kan göra mer rök än normalt.
  • Bild med titeln Bygg en eld i en vedeldad värmare steg 8
    8. Öppna ett fönster något. Om du fortfarande har problem med att få ett bra utkast på eldstaden, och rök kommer tillbaka till rummet, försök att öppna ett fönster om en tum (2.5cm). Detta fungerar bäst om fönstret är på en vägg mittemot trävärmaren, med få obstruktioner - du vill inte ha människor sittande mellan fönstret och värmaren. Ibland bryter det här en slags "ånglås" på rummet och tillåter röken att stiga upp skorstenen.
  • Om människor är mellan trävärmaren och fönstret, kommer de att kylas eftersom trävärmaren börjar suga luft upp. Det kommer att börja dra hårt från det fönstret, vilket kommer att skapa en ström av kall luft som går mellan fönstret och vedvärmaren.
  • Håll dig ur vägen och låt det gå - ibland om skorstenen inte är tillräckligt, är det här det enda sättet att få utkastet att springa bra och hålla rök ut ur rummet. Resten av rummet borde vara varm - det är bara utkastet som kommer att bli lite kyligt.
  • Bild med titeln Bygg en eld i en vedeldad värmare steg 9
    9. Lägg till större loggar. Om du försöker njuta av en kväll kan du se till att elden kommer att gå ett tag utan att tendera av bygga det ordentligt till att börja med. När elden går bra bör du börja se lite rött, glödande embers under elden.
  • Som de mindre träfångsterna och elden brinner varmt, ta en större bit av trä. Sätt det på toppen av elden försiktigt, var så säker som möjligt att stapeln inte lutar sida på sidan någon riktning.
  • Det större träet tar ett tag att fånga eld, men när det gör det kommer det att brinna länge utan att du måste gå upp och rör det eller rör det runt. Den glödande embersen kommer att hålla sakerna heta, och du borde vara snäll och toasty i ett par timmar på det här sättet.
  • Bild med titeln Bygg en eld i en vedeldad värmare steg 10
    10. Rör träet ner minst en halvtimme innan du vill att den ska gå ut. Bryt upp det med din poker och försök att sprida ut det så mycket du kan över eldstaden. Den tunnare den är spridd, desto snabbare kommer det att brinna upp och gå ut. Kontrollera efter att elden är ute för att försäkra att kol och embers är alla döda. Om så är fallet, stäng spjället så att du inte förlorar värdefull hemvärme genom skorstenen hela dagen.
  • Metod 2 av 2:
    Starta en eld utan ett galler
    1. Bild med titeln Bygg en eld i en vedeldad värmare steg 11
    1. Lägg två stora stockar - ju större desto bättre - parallellt ca 15 tum (38 cm) från varandra. Se till att de är vinkelräta mot de slutna dörrarna, eller brandboxöppningen. Dessa stora stockar kommer att vara eldens säng och innehåller embersen för att mata den.
  • Bild med titeln Bygg en eld i en vedeldad värmare steg 12
    2. Placera en korsbar över de två stora loggarna. Denna logg bör handla om underarmens diameter, och den ska ligga parallellt med glasdörren eller öppen spisöppning, närmare öppningen av eldstaden.
  • Denna korsstång håller den andra veden och håller en luftventil öppen där elden kan dra frisk luft för att mata den från under.
  • Bild med titeln Bygg en eld i en vedeldad värmare steg 13
    3. Crumple tidningar (inte blank papper) på botten av eldstaden. Alternativt, använd andra tinder som torkade kvistar eller träspån som en bas.
  • Bild med titeln Bygg en eld i en vedeldad värmare steg 14
    4. Placera lite kindling på toppen av tidningen. Lägg inte större stockar eller bränsle på toppen än. Om du kan stapla den kindling på ett rutnät, lämnar du gott om utrymme däremellan för att passera.
  • Bild med titeln Bygg en eld i en vedeldad värmare steg 15
    5. Tända elden från tidningen eller tinderen. Se till att Kindle börjar bränna - du vill höra knäckande ljud.
  • Bild med titeln Bygg en eld i en vedeldad värmare steg 16
    6. Placera några stockar mellan de stora loggarna ovanpå korsbaren. Återigen ska dessa loggar vara ungefär hälften av underarmens diameter, vilar parallellt med korsbaren. Håll det här arrangemanget hela tiden: två stockar, en korsbar på toppen och ved som hålls av korsbaren.
  • Bild med titeln Bygg en eld i en vedeldad värmare steg 17
    7. Färdiga.
  • Tips

    Kontrollera vindhastigheten. Om det är över 20 mph (32 kmh), stäng sedan dörrarna på din eldstad. Den kalla luften sjunker in i skorstenen, vilket medför att den varma luften och den kalla luften cirkulerar, därför inte tillåter någon brand att utvecklas.
  • Var noga med att använda noggrant kryddat trä för din eld. Vått eller orimligt trä är svårare att bränna. (Det kommer Burn, dock, så om det är en nödsituation, kan du bränna den våt.)
  • Asimple-trick för att värma kolumnen av kallluftsuppkoppling upp din eldstad / spis gör en knytmad boll av kök eller toalettpapper. Sätt det på en tallrik eller på någon aluminiumfolie. Häll en förnuftig mängd alkohol över den och placera den (använd ett par tang för att undvika att dämpa fingrarna med alkohol) ovanpå din träspile så nära en möjlig till rökgasen (rökkanal). Ställ in det och stängde fönstret eller spissluckan. Efter ett tag, när rökgasen är varm kan du tända den slutgiltiga elden, från botten av stapeln med hjälp av en-ark-bara tidningsbollar.
  • Om du fortfarande har problem med utkast är det möjligt att din skorsten inte är tillräckligt hög. Om du har en kort skorsten, försök få ett par förlängare - vanligtvis kan du få dem från öppen spis butiker eller platser där de säljer murverk. Använd lite takplåster för att hålla den till den befintliga skorstenen. Du kan också försöka ta av gnistskyddaren - ibland placeras topparna för nära den stängda delen. Använd lite nät, som hardcloth över toppen av öppningen för att fånga större gnistor och embers, men lämna toppen av. Detta kan också hjälpa ett svårt utkastssituation.
  • Varningar

    Var noga med att utkastet fungerar korrekt innan du belyser elden.
  • Var försiktig när du använder lite brand accelerant för att tända en eld, det finns alltid en risk för explosion, husbrand och fysiska faror.
  • Investera i ett par brandbeständiga handskar (svetshandskar kommer att fungera) om en bit av brinnande trä faller ut och du måste hämta det omedelbart.
  • Lämna inte en brand som brinner i din trävärmare obevakad. Alla typer av oväntade saker kan hända - det kan finnas en ficka med fukt eller sap inuti en logg som kan orsaka att den poppar med värmen. Om det dyker upp, kan det kompromissa värmaren dörren, och du kan vakna upp till en otäck överraskning.
  • Var noga med att din spishäll / skorsten och vedvärmare är ordentligt rengjord och underhålls. Kontrollera efter sprickor en gång per år kommer att se till att du inte har brand och ignorerar ramen i ditt hem.Det skulle inte vara bra. Att eliminera creosotbyggnad (oljig sot) från insidan av rökgasen kommer att hålla dig från att lida en skorstensbrand, vilket är en hemsk sak - mycket svårt att lägga ut, och mycket destruktiv. Se hur man inspekterar en spisskorsten.
  • Saker du behöver

    • Tinder som tidning
    • Tändved
    • Trä
    • En anordning för att starta bränder (matchningar, lättare mm.)
    • Eldstadsverktyg (poker, spade, tang, etc.)
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande