Hur man lyser upp ett mörkt rum

VIDEO

Om det finns ett rum i ditt hus som är lite dim, det finns många knep du kan använda för att lysa upp det direkt. Byte av belysningen och färgen kommer att göra en dramatisk skillnad, och att välja lättare möbler och dekorationer kan också hjälpa ett rum att känna sig rymliga och ljusa. Om du vill göra en större investering, lägger du till Windows och ersätter golvet ditt rum från en grotta till en fristad.

Steg

Metod 1 av 3:
Bli kreativ med belysning och färg
  1. Bild med titeln Ljusa upp ett mörkt rum Steg 1
1. Måla taket vit. Om rummets tak är målat en mörk färg, eller har mörka träbjälkar, är det förmodligen en pall över hela rummet. Köp en burk eller två vita färg och ge taket en ny kappa. Den ljusa vita kommer att återspegla ljus istället för att absorbera det, och du kommer bli förvånad över vilken skillnad det gör.
  • Om du föredrar att använda färg istället för vanlig vit, prova en blekgul, mint eller grädde.
  • Även om du inte målar väggarna vita, målar taket vita fortfarande en stor skillnad.
  • Bild med titeln Ljusa upp ett mörkt rum Steg 2
    2. Begränsa accentfärger. Du kan bli frestad att måla rummet din favoritrika, djupa färg, men det är bäst att spara ljusa och djärva färger för accentväggar eller trimma. I ett mörkt rum kommer en djup färg inte att se lysande - det kommer bara lägga till den mörka känslan av utrymmet. Om du absolut måste använda mörkblå, grön, röd eller en annan rik färg, välj en liten vägg för att måla och måla resten i en mycket lättare färg.
  • Ett annat sätt att införliva någon färg utan att göra utrymmet mörkare är genom att lägga till en stenciled accent trim längs taket. Köp eller gör en stencil i en form som passar din smak - blommor, löv och abstrakta mönster är populära - och använd din favoritfärgfärg för att göra ett vackert mönster.
  • Måla baseboards och dörr Trim En kontrastfärg är ett annat sätt att lägga till en festlig touch till rummet utan att göra det för mörkt.
  • Bild med titeln Ljusa upp ett mörkt rum Steg 3
    3. Gör full användning av naturligt ljus. Om du arbetar med ett mörkt rum, är chansen att du inte har mycket naturligt ljus som kommer in, men det är viktigt att få ut det mesta du har. Om dina fönster är täckta med mörka nyanser eller persienner, blockerar du din bästa chans för att ljusa upp rummet. I stället för att hålla dina persienner stängda, prova följande:
  • Välj luftiga, ljusa fönstret som inte helt blockerar ljuset. Till exempel kommer krämfärgade linne eller canvasgardiner att ge privatlivet samtidigt som solskenet fortfarande kan filtrera in i rummet.
  • Om du föredrar persienner, leta efter tyggardiner i ett lätt tyg som inte är helt ogenomskinlig. Undvik trä- eller plastgardiner som blockerar hela ljuset.
  • Bild med titeln Ljusa upp ett mörkt rum Steg 4
    4. Byt ut tändljus med mjuka omkretslampor. Hård överliggande belysning kan faktiskt markera det faktum att ett rum är naturligt mörkt. I stället för att översvämma utrymmet med fluorescerande belysning, välj din artificiell belysning försiktigt så att den ser ut som naturligt och trevligt som möjligt.
  • Spårbelysning kan verkligen lysa ett utrymme utan att skapa en hård atmosfär.
  • Använd massor av strategiskt placerade golvlampor med ljusa nyanser för att diffusa ljus över hela rummet.
  • Bild med titeln Ljusa upp ett mörkt rum Steg 5
    5. Använd diffusbelysning.Om du har ett mörkt hörn eller ett rum där det inte finns någon takfäste, använd flera lampor pekade mot taket och väggarna.Detta reflekterade ljus ger en mjuk, överliggande glöd som minimerar hårda skuggor.
  • Ljus ska inte förbises som en trevlig källa till extra ljus. När du vill skapa en särskilt ljus, glad atmosfär, lätta lite ljus utöver att använda artificiell belysning.
  • Bild med titeln Ljusa upp ett mörkt rum Steg 6
    6. Lägg till anpassad belysning.Om du ofta utför vissa aktiviteter i rummet, överväga att lägga till specifika ljus som hjälper dig att arbeta.Vissa lampor monteras under skåp och över räknare, och andra kan vara användbara på ditt symaskin eller piano.
  • Bild med titeln Ljusa upp ett mörkt rum Steg 7
    7. Använd ljusare glödlampor. Byt ut dina glödlampor med högre ljusintensitetslökar som kompakta fluorescerande lampor (CFL) av en lägre watts men högre ljusutgång. Högre wattage betyder inte en högre ljusnivå.
  • Du kan också experimentera med lampans subtila färgning.Glödlampor som klassificeras som "dagsljus" brukar lägga ut ljus med en temperatur runt den med direkt solljus och ge en kylare, bluer, mer levande ljus."Mjuk vit" Lampor har en lägre ljusstemperatur som ger en varmare, mer gult ljus.
  • Bild med titeln Ljusa upp ett mörkt rum Steg 8
    8. Gå med mörkt och mysigt som ett alternativ. Om det bara inte finns det faktum att det aktuella rummet är mörkt, kan du alltid nixera förslagen för att ljusa rummet och gå med rummets naturliga känsla. Måla det en djup färg och använd rik, tunga dekorationer för att skapa känslan av en gammaldags salong. Färger som träkol och skifferblå är populära val för rum som är avsedda att ha en statlig känsla.
  • Metod 2 av 3:
    Sprucing upp tillbehör och möbler
    1. Bild med titeln Ljusa upp ett mörkt rum Steg 9
    1. Bedöm dina dekorationer och tillbehör. Titta på din konstverk, Knicknacks, boksamling och andra dekorationer i rummet du försöker lysa upp. Är något som lägger till känslan av att utrymmet är alltför dim? Det kan vara dags att byta ut det gamla svartvita trycket för något mer livligt och ljust. Om du har böcker, en samling gamla dockor eller en vägg av djupa gröna växter, kan det vara dags för dem att gå, också. Om du är skyldig att ljusa upp ditt utrymme, kanske du måste göra några tuffa beslut om vad du ska behålla.
    • Välj dina topp 10 eller så favoritböcker och visa dem konstfullt, snarare än att ha hela din samling ta upp en vägg i det mörka rummet. Det utrymme som tidigare var täckt med böcker kan nu bli upplevda med något mer glatt.
    • Om du är en växtälskare, tänk på att bli av med stora, mörka växter och ersätta dem med växter som är ljusare i färg. Visar några succulenter eller ormbunkar är en attraktiv touch, men att ha rack av växter kan göra ett rum att känna sig mörkare.
  • Bild med titeln Ljusa upp ett mörkt rum Steg 10
    2. Lägg till speglar. Nu när du har rensat bort lite utrymme, försök lägga till några speglar till rummet. De kommer att reflektera vilket ljus läcker in i rummet och gör det åtminstone lite ljusare. Välj speglar med ljusa ramar som lägger till rummets luftiga känsla.
  • Hängande speglar i ett rum har den extra fördelen att det är större.
  • Bild med titeln Ljusa upp ett mörkt rum Steg 11
    3. Byt upp dina mörka möbler. Har du golv-till-tak trä bokhyllor som lägger till ditt rums mörka känsla? Vad sägs om ett mörkt körsbärs-tv-skåp, eller en stor träbädd med rika, mörka inlägg? Tunga möbler kan göra även det ljusaste rummet ser lite djärvt. Om du vill lysa upp saker, välj möbler med lättare trä.
  • Du kan också måla eller refinishera dina befintliga möbler för att ge den en rummet-ljusande makeover.
  • Köp färgglada slipcovers för din soffa och stolar.
  • Bild med titeln Ljusa upp ett mörkt rum Steg 12
    4. Håll ledningarna undangömda. Om du är som de flesta, har du trängor av ledningar och kablar som snarar över ditt golv. Svarta ledningar kan bidra till ett rum som känner sig mörkt och rörigt. Försök hålla dem snyggt sår och säkras med en bit av kardborreband. Du kan också tejpa ledningarna mot baseboard med ljusfärgad elektriskt tejp för att hålla dem ur vägen. Du kommer att upptäcka att denna till synes triviala förändring gör en stor skillnad.
  • Bild med titeln Ljusa upp ett mörkt rum Steg 13
    5. Installera väggmonterade hyllor. Ett annat knep för att göra ett rum verkar ljusare är att eliminera behovet av mycket möbler. I stället för att ha en massa bokhyllor och tabeller, försök att installera väggmonterade hyllor som består av ljusfärgat trä eller målat vit. Använd dem för att lagra dina böcker och några dekorationer. Nu har du eliminerat skuggorna gjutna av extra bord och andra möbler.
  • Metod 3 av 3:
    Göra strukturella förändringar
    1. Bild med titeln Ljusa upp ett mörkt rum Steg 14
    1. Ljusa upp ditt golv. Om du har mörkfärgade golv är den snabbaste fixen att köpa ett ljust färgat kasta matta för att täcka dem. Men investera lite mer tid och pengar att sätta in nya golv eller refinish vad du har kanske värt det på lång sikt. Om du verkligen vill lysa upp ditt rum, överväga följande:
    • Om du har målat trägolv, refinish golv för att avslöja det ljusa träet under. Du kan också överväga att måla golv en ljusare färg, som pärla grå.
    • Betonggolv är robusta och praktiska, och de kommer i många olika färger. Den färdiga betongen är polerad tills den är jämn och glänsande.
    • Ljust färgade plattor är ett bra val för kök och badrum.
  • Bild med titeln Ljusa upp ett mörkt rum Steg 15
    2. Byt ut dörren med ett glas. Både interna och externa dörrar erbjuder möjligheter för mer ljus att komma in i det aktuella rummet. Om möjligt, byt ut dina dörrar med glas franska dörrar. Du kan också överväga att få en dörr med ett stort fönster för att släppa in mer ljus. Om dessa alternativ inte är praktiska, helt enkelt måla dina dörrar, hjälper en lättare färg att lysa upp rummet.
  • Bild med titeln Ljusa upp ett mörkt rum Steg 16
    3. Se om du kan ta bort extra väggar. Ditt rum kan ha en avstängd, mörk känsla om det finns en extra vägg som blockerar ljuset. Om möjligt, överväga att ta ut den extra muren för att öppna saker upp lite. Detta görs vanligen där en vägg blockerar ett rum från en hall, till exempel. Om väggen inte innehåller strålar som håller upp taket, ska det inte vara ett problem.
  • Du vill anställa en entreprenör för att ta en titt på rummet innan du bestämmer dig för att slå ut en vägg själv. I vissa fall kan väggen betjäna ett strukturellt syfte. I gamla hus och lägenheter är det också viktigt att se till att väggen inte innehåller bly eller asbest innan de försöker slå ner den.
  • Bild med titeln Ljusa upp ett mörkt rum Steg 17
    4. Överväg att lägga till Windows. Detta är den ultimata fixen för ett mörkt rum, och det kan vara lättare än du tror. Innan du utesluter möjligheten som för mycket av ett företag, har en entreprenör en bedömning av rummet för att hjälpa dig att bättre förstå dina alternativ. Om du bor på en plats du planerar att hålla under en tid att komma, kan det vara värt att göra det över i det ljusa, glada utrymmen du önskar. Att bredda befintliga fönster och dörröppningar kan också släppa in mer ljus.
  • Bild med titeln Ljusa upp ett mörkt rum Steg 18
    5. Installera ett takfönster eller solrör.Takfönster låter i naturligt ljus och mycket av det.Det finns takfönster som kan installeras direkt mellan spärrarna, vilket gör det till ett relativt billigt projekt. Reflekterande rör som kräver lite mer än ett bra stort hål i sheetrock och taket är en annan möjlighet. Vissa takfönster kan till och med öppna för ventilation.
  • WikiHow Video: Hur lyssnar du upp ett mörkt rum

    Kolla på

    Tips

    Vissa nyare kompakta fluorescerande lampor har en mycket varmare färg och värmer upp snabbare än äldre lampor. Dessutom använder de mindre än hälften av el av en glödlampa för en likvärdig mängd ljus.
  • Lätta väggarna.Tända väggar reflekterar inte bara ljus och bidrar till det övergripande "ljusstyrkan", men gör du också mer bekväm med hela utrymmet.Mörka väggar och mörka hörn resulterar i oanvända kvadratmeter.Gör ditt rum att känna större, ljusare och mer välkomnande.
  • Tvätta dina fönster! Rengöringsfönster släpper in mer ljus.
  • Utesluter inte med mörkret. Vissa aktiviteter, som sömnad, läsning och skrivning kräver mycket ljus, men om du använder rummet för en icke-visuellt ansträngande aktivitet, överväga humörbelysning, accentbelysning eller till och med stearinljus att ge rummet en mild glöd.
  • När du planerar att justera belysningen, tänk på hur du använder rummet och där skuggor (inklusive din) kommer att vara. Bärbara lampor är bra för att experimentera med olika arrangemang tills du hittar en installation du gillar.
  • Lampor! Kamera!Drama!Genom att skapa kontrast mellan ljus och mörk ger du ditt rymdintresse och lägg till en "high end" känsla. Markera flera poäng i ett rum.Genom att helt enkelt fokusera ljus på dessa få objekt, ger det intrycket att du bara ökade nivån på omgivande ljus.Använd riktningsplattor (spår eller försänkta justerbara downlights) med LED MR16 s.Välj en stråloptik på 10, 15, 25 eller 60 grader som matchar avståndet och objektstorleken du vill belysa.Allmän regel är: Montera ljuset ovanför objektet och 3 fot (0.9 m) bort.Justera, eller luta, ljuset till 30 graders vinkel och välj en stråloptik som bäst belyser objektens egenskaper (inte nödvändigtvis hela objektet själv).
  • Överväga att lägga till en typ av väggdekor, som färgglada målningar eller stencilerade ordstäv, det kan lyfta humöret i rummet ganska lite!
  • Varningar

    Bränna stearinljus säkert och lämna aldrig dem obevakade.
  • Var försiktig när du installerar lampor och arbetar med el. Kontakta en elektriker om några svårigheter uppstår.
  • Kassera fluorescerande glödlampor ordentligt.De innehåller kvicksilver, vilket anses vara giftigt för människor och andra levande organismer.De flesta hembutiker tar fluorescerande lampor och kasserar dem för dig. Om du av misstag bryter en, var försiktig när du rengör det.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande