Hur man väljer färgfärg för ett sovrum

VIDEO

Att välja den perfekta färgfärgen för ditt sovrum kan verka lite knepigt. Lyckligtvis kan du fatta beslutet enklare genom att tänka på den miljö du vill skapa i ditt rum och sedan plocka en färg som skapar den känslan. Till exempel kan du välja en blå nyans om du vill ha ett mysigt, lugnande rum, eller du kan gå med gul för en mer glad atmosfär. Börja med att leta efter stil inspiration, välj sedan en färgfamilj och nyans. Du kan också prova olika målningstekniker för att göra ditt rum pop!

Steg

Metod 1 av 3:
Hitta en utgångspunkt
  1. Bild med titeln Välj färgfärg för ett sovrum Steg 1
1. Titta på nätet eller i tidningar för bilder som hjälper dig att definiera din stil. Om ett oändligt utbud av färgval börjar du överväldiga dig, skapa en inspirationskort. Antingen samla bilder från designmagasiner och fäst dem alla till en whiteboard eller korkboard eller använda en online-webbplats som Pinterest för att spara bilder du hittar medan du surfar. När du väl samlar in ca 10-15 bilder älskar du, plocka ut de färger du ser oftast för att göra ditt beslut enklare.
  • Ofta hittar du att du är dras till liknande bilder igen och igen. Om din inspirationskort är verkligen eklektisk kan du välja en neutral färgfärg, sedan skura loppmarknader, sparsamhetsbutiker och heminredningsbutiker för unik, funky konst och inredning du kan hänga på väggarna.
  • Bild med titeln Välj färgfärg för ett sovrum Steg 2
    2. Basera ditt färgschema på dina möbler för ett sammanhängande utseende. Om du inte möblerar ditt sovrum från början, är det en bra idé att överväga möblerna, sängkläder och inredning du redan har när du väljer en färgfärg. Till exempel, om du har en målning i ditt sovrum som du absolut älskar, kan du välja en subtil ton från bilden som inspiration för dina väggar. Du kan också använda färger från andra dominerande bitar som din golvmatta, en stol eller din sängspärr och välja färgfärger som matchar dessa nyanser.
  • Du hittar ofta att det är lättare att matcha din färgfärg till de saker du redan har, snarare än att försöka köpa nya saker som kompletterar din färg.
  • Om du introducerar en helt ny färg som inte matchar dina möbler, kan du göra ditt sovrum se för upptagen eller kaotiskt. Din väggfärg behöver inte matcha dina möbler perfekt, men det ska allt flöda ihop.
  • Till exempel, om du har vita möbler, kan du välja lugna toner som ljusblå eller lavendel för att slutföra den lugna känslan. För bruna möbler, kan du överväga en beige väggfärg.
  • Visste du? Om du har ett litet sovrum, plockar lättare nyanser kan öppna utrymmet för att få det att känna sig större. Om ditt rum är större kan mörka färger hjälpa till att skapa en cozier, mer intim atmosfär.

  • Bild med titeln Välj färgfärg för ett sovrum Steg 3
    3. Välj Neutrals om du vill att fokus är på dina möbler och inredning. Neutrals är färger som vit, grå och solbränna, även om de också kan inkludera mycket lätta nyanser av andra färger, inklusive grön, gul, rosa och blå. Neutrals tenderar att blekna i bakgrunden, så de är bra för att skapa en subtil atmosfär. Du kan sedan använda dina möbler, sängkläder och inredning för att lägga till pops of color to your room.
  • Till exempel, om du har möbler gjorda av mörkt trä, kan du måla dina väggar varma beige och hitta sängkläder i ett varmt blommönster du verkligen älskar. Då kan du lägga till en djärv matta, gardiner och konstverk i färger som speglar tonerna i ditt sängkläder för en mysig, gladlynt känsla.
  • Om du föredrar ett modernt sovrum, kan du måla ditt rum i en sofistikerad grå ton, sedan dekorera med industriinspirerade möbler och gles-men slående-inredning. Men du kan också använda färger som kricka, lavendel och gul för att lysa upp rummet och få det att känna dig cozier.
  • Du kan använda mjukt vitt sängkläder och naturinspirerade nyanser för att göra vita väggar till en inbjudande och romantisk atmosfär, eller du kan använda den vita bakgrunden som en skarp bakgrund för djärv konst och mönstrade sängkläder.
  • Bild med titeln Välj färgfärg för ett sovrum Steg 4
    4. Undvik att använda färger som är för djärva i ditt sovrum. Primärfärger och andra övermättade nyanser kan vara överväldigande i ett sovrum. Det är bäst att använda färger som mjukas något, till exempel en röd tonad med grå eller blå som har blivit blandad med lite vit. Då kan du introducera ljusare stänk av den färgen i dina andra designdetaljer som dina sängkläder eller vägghängen.
  • Till exempel, istället för att använda Crayon Red i ditt rum, kan du välja en något mörkare rubinskugga för en mer sofistikerad känsla.
  • Metod 2 av 3:
    Välja en färgfamilj
    1. Bild med titeln Välj färgfärg för ett sovrum Steg 5
    1. Måla ditt rum blått för att få det att känna sig som en lugn flykt från världen. Blå är en lugnande färg, så det är perfekt för att hjälpa dig att koppla av i slutet av en lång dag. Välj Light Blues och Aquas Om du vill skapa en sorglös, lugnande atmosfär, eller gå med medium till djupa blues för en mer lugn känsla.
    • Till exempel kan du måla dina väggar en mjuk blågrön färg och lägg sedan till varma trämöbler och grafiska svartvita utskrifter för ett rum som är tidlös och fräsch.
    • Om din stil är djärv, sofistikerad och modern, måla 3 av dina väggar en sandfärg, lägg sedan till en marinblå accentvägg. Kontrast som med kopparmäggshängen och en industriell ljusarmatur.
  • Bild med titeln Välj färgfärg för ett sovrum Steg 6
    2. Välj grön färg för att skapa en vårdande atmosfär. Spendera tid i naturen kan vara mycket avkopplande, varför måla ditt sovrum grönt kommer att känna det så fredligt. Ljusgrön är perfekt för att skapa en jordig bakgrund som kommer att påminna dig om våren och förnyelsen, medellånga gröna kan göra ditt rum att känna sig som en mysig flykt, och djupt, mättade gröna toner kommer att kalla till skogens humöriga drama.
  • Till exempel kan du måla dina väggar mörkgröna, sedan ljusna rummet med lätta trämöbler, vitt sängkläder och dekorationer av trä och mässing.
  • Pale Green är ett perfekt val för en fredlig naturtema plantskola.
  • Bild med titeln Välj färgfärg för ett sovrum Steg 7
    3. Spela med mjuka nyanser av gult för ett mysigt, gott sovrum. Golden Shues Skapa värme, medan blek nyanser öppnar ett utrymme och skapar illusionen av ytterligare ljus. Men du kanske vill undvika ljusa gröna gula, vilket kan vara för dramatiskt att använda som sovrums väggfärg.
  • Att använda gult på dina väggar är ett utmärkt sätt att sätta dig i gott humör i slutet av dagen, och det kommer också att få dig att känna sig energisk när du vaknar på morgonen.
  • Måla dina väggar en solig nyans av blekgul, sedan dekorera med vita, tans, och även roliga pops av naturinspirerade färger som kricka eller lila.
  • Bild med titeln Välj färgfärg för ett sovrum Steg 8
    4. Lägg till passion med rika nyanser av rött eller orange. Medan du målar dina väggar i sådana ljusa färger är verkligen ett djärvt val, nyanser som Burgundy Red och Burnt Orange kan inspirera värme och passion i ditt sovrum. Välj dock nyanserna noga, eftersom övermättade röda och orange toner kan vara för energiserande, vilket gör det svårt att sova på natten.
  • Om du är orolig att med djärva nyanser kommer att vara för överväldigande i ditt rum, överväga att måla en röd accentvägg bakom din säng. Då kan du använda en lugnande grå eller solbränna på de andra väggarna för att mjuka effekten.
  • Par mörka möbler, sängkläder och gardiner med en rik bränd orange för en moody, sofistikerad känsla.
  • Dessa uppfriskande färger är ett bra val om du har svårt att vakna på morgonen, eftersom de ger dig en omedelbar hämtning.
  • Bild med titeln Välj färgfärg för ett sovrum Steg 9
    5. Använd violett för att skapa en lugn och romantik. Målning dina väggar violett kan göra ditt sovrum känna vintage och romantiska. Kylare nyanser av lila, som lila och periwinkle, är perfekt om du vill ha en fredlig, harmonisk atmosfär och varmare nyanser av lila, som magenta, lavendel och aubergine, är mer glada och djärva.
  • Deep Purples ser fantastiskt ihop med andra juveloner, som safirblå, smaragdgrön och rubinröd.
  • Accent Soft Lilac väggar med naturliga trämöbler och pops av en cool, djärv färg som Maroon för att göra ditt rum färskt och tröstande.
  • Metod 3 av 3:
    Försöker olika tekniker
    1. Bild med titeln Välj färgfärg för ett sovrum steg 10
    1
    Måla en accentvägg att lägga till djup och sort till dina väggar. Om det finns en färg du älskar, men det är lite för intensivt att måla hela hela ditt sovrum, försök att måla bara en vägg som skuggar istället. Du kan måla väggen bakom sängen, eller du kan välja en annan vägg, som en sida av ditt rum med en garderob eller ett fönster. Välj sedan en koordinerande färg för resten av väggarna.
    • Till exempel skulle en magenta accentvägg kompletteras perfekt med sandfärgad färg.
    • Om din stil är riktigt djärv kan du till och med måla en helt svart accentvägg! Använd metalliska accenter och djärva färger för att lägga till kontrast och rörelse.
    • Du kan även måla din accentvägg ett annat värde av färgen på dina andra väggar. Till exempel, om dina väggar är en ljusgrå, kan du välja en skiffergrå accentvägg för ett monokromt utseende.
  • Bild med titeln Välj färgfärg för ett sovrum Steg 11
    2. Måla taket för att lägga till extra färg till rummet. Många tycker bara om väggfärgen, men du kan också måla taket på ditt sovrum för att skapa ett helt annat humör. Välj en färg som parar med dina väggfärger och undvik att använda mörka färger på taket, eftersom det här kan göra ditt sovrum att känna klaustrofobisk.
  • Om du har ett lågt tak, öppna det genom att måla det livlig vit eller blekblå.
  • Om du har ett högt tak kan du skapa en varmare, mer sluten utrymme genom att måla det en nyans eller två mörkare än den färg du har på dina väggar.
  • Bild med titeln Välj färgfärg för ett sovrum steg 12
    3. Måla prover innan du begår en färg. Belysningen i ditt sovrum kan göra en färg ser dramatiskt annorlunda än den gör i affären. När du har kommit med 3 eller 4 färgfärger du överväger, köper en liten provbehållare av varje färg och målar var och en i en 1 ft × 1 ft (0.30 m × 0.30 m) kvadrat på din vägg. Sedan spendera några dagar om hur färgerna tittar på olika tider på dagen när ljuset ändras och väljer den färg du gillar mest.
  • Lamporna och ljusarmaturerna du använder i rummet kommer också att påverka hur väggarna ser hela dagen.
  • WikiHow Video: Hur man väljer färgfärg för ett sovrum

    Kolla på

    Tips

    Lägg till djup med en dekorativ finish. När du har din basfärg på väggen, överväga att måla över det med en texturerad finish eller färgad glasyr. Till exempel kan mineral och metallfinish som glimmer, koppar, tenn, brons, antikvitguld och antikvatt silver reflektera ljus på ett subtilt men effektivt sätt.
  • Du kan också använda färg som en del av en dekorativ accent. Lägg till en remsa runt din vägg, eller måla bara taket för att andas ett nytt liv i gamla färger.
  • Välj en platt, platt emalj eller äggskal emaljfärg om du målar dig själv och du har inte mycket erfarenhet. Plana färger kommer att maskera brister, medan de är färdiga med en hög glans kommer att göra penselsträckor och droppar mer uppenbart.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande