Hur man köper en dator

Betonade om att köpa en dator? Tja, frukta inte! Med lite tanke och planering kan du enkelt hitta en som uppfyller dina behov. Det handlar främst om att bestämma den allmänna typen av dator du behöver, med att veta om dess inre verkningar, bestämmer dina nödvändiga funktioner och gör din idealdator som passar din ekonomiska situation.

Steg

Del 1 av 4:
Välja typ av dator
  1. Bild med titeln Köp en dator Steg 1
1. Tänk på en stationär dator. För att hjälpa dig att bestämma bör du skriva en lista över de uppgifter du planerar att utföra. Surfa på webben, ordbehandling och kalkylblad (grundläggande användning) kräver en mindre komplex dator än digital ljud eller videoproduktion kommer. Om du planerar att multitask, notera det också. Stationära datorer finns i dessa former:
  • Fullständiga datorer är billiga, lätta att reparera och uppgradera, och kommer med de bredaste alternativen av funktioner. Deras huvudsakliga nackdel är den stora mängden utrymme de tar upp.
  • Allt-i-ett-datorer kombinerar centralbehandlingsenheten (CPU) och bildskärmen, och tar upp det minsta mängden utrymme. Å andra sidan är de väldigt dyra och svåra att reparera och uppgradera.
  • Speldatorer är stora, mycket dyra, och utformade med den seriösa gamer i åtanke. De har en stor mängd minne, högkvalitativa ljud- och grafikkort och snabba processorer.
  • Bild med titeln Köp en dator Steg 2
    2. Välj en Chromebook för grundläggande användning. Chromebooks är billiga, små och lätta. Om du arbetar främst med ordbehandling eller kalkylblad, är det ett bra val. Dess huvudsakliga nackdelar är begränsat lagringsutrymme och begränsat minne. Om du väljer det här alternativet behöver du regelbunden tillgång till online-molnlagringen.
  • Bild med titeln Köp en dator Steg 3
    3. Köp en bärbar dator multitasking på språng. De har snabba processorer och massor av lagringsutrymme. Mindre modeller är lätta men har fortfarande de flesta av förmånerna. Men större alternativ har visningar som är enklare på dina ögon. De ger dig också ett bredare utbud av funktioner.
  • Bild med titeln Köp en dator Steg 4
    4. Välj en tablett för maximal portabilitet. Tabletter är mycket lätta och kan användas nästan som bärbara datorer. Deras batterier kan hålla en avgift för var som helst från fyra till 13 timmar. Å andra sidan, om du använder en dator för produktivitetsuppgifter, måste du köpa tangentbord.
  • Bild med titeln Köp en dator Steg 5
    5. Sök kundernas åsikter. Om en dator ser till att tilltala dig baserat på sin statistik och dina personliga behov, få allmänhetens åsikt. Fråga vänner, familjemedlemmar och betrodda personal på elektronikbutiker. Läs recensioner av datorn och gör din forskning. När allt kommer omkring vill du inte sluta med en dud som bara såg cool ut.
  • Del 2 av 4:
    Välja rätt inre arbeten
    1. Bild med titeln Köp en dator Steg 6
    1. Välj din enhet. Kärnförvaringsdriften på en dator kan komma i form av en traditionell hårddisk med rörliga delar eller en stationär solid-state-enhet. Solid state-enheter (SSD) är snabbare och använder mindre ström än hårddiskar. De är också mindre benägna att frysa när de kör flera program samtidigt. Bottom Line: Om du är en multi-tasker, gå till SSD.
    • Om du inte kan bestämma mellan en hårddisk och en solid state-enhet kan du välja en hybriddrift som kombinerar de två. Med en hybrid får du hastigheten på en SSD för en lägre kostnad. Å andra sidan är dess hårddiskdelar bräckliga och kan skadas om du släpper datorn.
    • Optiska enheter, som spelar CD-skivor och DVD-skivor, blir mindre vanliga på bärbara datorer. Om du inte hittar en dator med en inbyggd enhet, köp en extern enhet som du kan bifoga med en USB-kabel.
  • Bild med titeln Köp en dator Steg 7
    2. Bestäm hur mycket lagringsutrymme du behöver. Ju större datorns hårddisk, desto mer information kan du lagra på den. Hårddiskar brukar komma i storlekar på 500 gigabyte (GB) till 8 terabyte (TB). Tänk på dina avsedda uppgifter på datorn. Fråga dig själv om dessa behov kan förändras under de närmaste åren.
  • Till exempel kan ditt omedelbara behov vara tillräckligt med utrymme för att hålla orddokument och kalkylblad. Du kan dock hitta musik och videofiler som du vill lagra för senare. Dina vänner kunde börja skicka bilder av barnens senaste milstolpar. Dessa filer kommer att kräva mer utrymme än mindre filer.
  • Bild med titeln Köp en dator Steg 8
    3. Ta reda på hur mycket minne du behöver. Det mer slumpmässiga tillträdesminnet (RAM) -minnet som datorn har, desto fler applikationer kan det köras samtidigt och ju bättre det utför totalt. Om du planerar att hålla fast med grundläggande användning, gå med en standard 4GB RAM. Om du är en seriös gamer, å andra sidan, gå med 16 GB eller högre.
  • Du kan också köpa ytterligare RAM senare om du behöver det. Ram tenderar att vara ganska billigt, oavsett systemet du använder.
  • Bild med titeln Köp en dator Steg 9
    4. Bestäm din önskad processorhastighet. Titta på både antalet kärnor och antalet GigaHertz (GHz). Kärnor bestämmer hur snabbt datorn körs. GHz mäter mängden strömförbrukning. Till exempel en 1.5 GHz Quad Core-processor går snabbare än en 2.0 ghz singelkärna. Dina krav kommer sannolikt att falla i en av fyra kategorier. Med var och en har du en rad processorer att välja mellan:
  • Grundläggande användning (Web surfing, e-postdokument, produktivitetsuppgifter): Intel Celeron, Pentium, AMD A4, eller AMD A6.
  • Grundläggande spel (single-spelare): Intel Core i3, AMD A6, AMD A8.
  • Titta på videor och grundläggande spel: Intel Core i5, AMD A8, AMD A9, eller AMD A10.
  • Videoredigering och seriös spel (multi-player interaktiva spel spelade online): Intel Core i7, AMD A10, eller AMD A12.
  • Bild med titeln Köp en dator Steg 10
    5. Välj ditt operativsystem (OS). För de flesta datorer måste du bestämma mellan Windows och Mac. Windows-system är billigare, vanligare och kan gränta med Xbox. Men de är mer sårbara för skadlig kod som virus och ransomware. MAC-operativsystem är mindre sårbara för cyberattacker och uppdateras vanligtvis automatiskt med en höghastighetsinternetanslutning. Tech support på Genius Bar i någon Apple Store är gratis på obestämd tid. Det är gratis via telefon endast för de första 90 dagarna.
  • Bild med titeln Köp en dator Steg 11
    6. Tänk på batteriets livslängd. Om du köper en bärbar dator, kom ihåg att ju mer ström din dator förbrukar, desto kortare kommer batteriet att vara. Nya Mac-batterier kan vara i upp till sex timmar om du bara skapar dokument. Surfa på nätet och titta på videoklipp kan minska batteriets livslängd till cirka två timmar. Windows-batterier har ett kortare liv innan du behöver ladda dem. Dämpning av din bildskärm kommer att förlänga batteriets livslängd med var som helst från några minuter till en timme.
  • Nyare modeller av MacBooks, Ultrabooks och Tabletter har inte avtagbara batterier. Å andra sidan kan du ta bort batterierna i äldre Mac. Med försiktighet kan dessa batterier vara i fem år innan du behöver en ersättare.
  • Del 3 av 4:
    Plockar funktionerna
    1. Bild med titeln Köp en dator Steg 12
    1. Välj din bildskärm. Om du inte köper en all-in-one eller bärbar dator behöver du en separat bildskärm. Dessa dagar drivs övervakare av katodstrålerör (CRT), flytande kristalldisplayer (LCD) och Light-Emitting Dioder (LED).
    • CRT-skärmar är den gamla skolkorten som drivs av samma teknik som traditionella tv-apparater. De är mycket billiga först men är mycket dyra att reparera. De är också mycket skrymmande och har fallit av fördel med de flesta användare.
    • LCD-skärmar flimmer inte så mycket som CRTS, vilket är ett plus om du lider av huvudvärk. De är också lätta och tar upp mindre utrymme än CRTS. Å andra sidan är de väldigt dyra, och deras upplösning kan också bli förvrängd om du ansluter projektorkablar.
    • LED-skärmar är det mest miljövänliga alternativet eftersom de kräver minst makt. Som LCD-skivor är de lätta. Dock är deras bildupplösning bättre än LCD-skärmar. Deras enda nackdel är deras höga prislapp.
  • Bild med titeln Köp en dator Steg 13
    2. Bestäm din nödvändiga visningsstorlek. Gå med en större skärm om du arbetar med grafik eller spenderar flera timmar framför skärmen. Välj en mindre storlek om du ofta är borta från datorn och arbetar främst med text. Ju större bildskärm eller skärm, desto mer information kan du visa och ju högre upplösningen du kan visa den i.
  • Nyare bärbara skärmar har glänsande beläggningar som kan göra det svårt att läsa dem utomhus eller under starkt inomhusljus utan att justera skärmens ljusstyrka.
  • Bild med titeln Köp en dator Steg 14
    3. Ta reda på vilken typ av mus du behöver. Om du köper en stationär dator behöver du definitivt en mus. Vissa möss är trådlösa, med hjälp av en USB-stick för att ansluta till datorn. Andra ansluter till CPU eller bildskärm med en kabel. Möss är huvudsakligen tillgängliga i optisk form. En optisk mus ersätter den gamla spårbollen med ett rött ljus på botten och är mer benägna att navigera smidigt under åren.
  • Bild med titeln Köp en dator Steg 15
    4. Tänk på grafik och ljud. Dedikerade grafik och ljudkort ger vanligtvis bättre video- och ljudfunktioner för stationära datorer. De flesta har sina egna minneschips, med mer minne som betyder större föreställningar. Om du väljer högkvalitativ grafik och ljudkort, var beredd att betala extra.
  • Bild med titeln Köp en dator Steg 16
    5. Tänk på perifera anslutningar. Fråga dig själv hur många externa objekt (skrivare, skanner, extern hårddisk, etc.) Du vill ansluta till din dator. De flesta datorer har minst två USB-portar, och vissa har tre eller fyra. Andra kontakter inkluderar:
  • HDMI eller DVI-kontakter för anslutning till en TV-apparat
  • VGA för anslutning till en bildskärm
  • FireWire för anslutning till en videokamera.
  • Ethernet-porten för att ansluta datorn till ett bredbandsmodem (om du inte har en WiFi-router)
  • Bild med titeln Köp en dator Steg 17
    6. Köp externt lagringsutrymme. Dessa dagar kan bara en typsnitt i en webbadress infektera din dator med skadlig kod. Lägg inte dina filer i fara. Investera i en extern hårddisk. Även de allvarligaste forskarna som sparar gigabyte av data ska vara bra med en 1-terabyte hårddisk. Anslut den till din dator via USB-kabeln eller en FireWire. Därifrån kan du börja säkerhetskopiera alla dina filer till din externa hårddisk.
  • Om enheten är helt ny, ska du få visuella uppmaningar från din dator. Om du till exempel använder en Mac ser du en snabb fråga om du vill synkronisera din körning till Time Machine. Om du väljer det här alternativet, kommer din dator automatiskt att säkerhetskopiera dina filer varje gång du ansluter den externa hårddisken.
  • Bild med titeln Köp en dator Steg 18
    7. Tänk på en förlängd garanti. De flesta nya och renoverade datorer kommer med en års garanti. Oavsett om du köper en utökad garanti är upp till dig. Få garantin om du köper pre-owned eller om du är benägen att spilla drycker på elektronik. Undvik det om datorn är helt ny eller om garantin är mer än 20 procent av datorns pris.
  • Del 4 av 4:
    Bedömning av din ekonomi
    1. Bild med titeln Köp en dator Steg 19
    1. Ange en budget. Bestämma en gräns för vad du är villig att spendera. Bli inte frestad av programvara du inte behöver. Du kan vanligtvis få ett anständigt stationär datorsystem för under $ 1000, om du inte behöver ytterligare funktioner i ett dyrare system. Bärbara datorer tenderar att kosta mer än stationära datorer med motsvarande funktioner, men du kan köpa mest för mindre än $ 1000.
    • Generellt tenderar Apple-datorer att vara dyrare än datorer som kör antingen Windows eller Linux. Men de är populära hos användare som gör mycket grafikarbete. De är också mindre sårbara för skadlig kod.
  • Bild med titeln Köp en dator Steg 20
    2. Kontrollera "Uppdatera cykler."Gör lite forskning om när datortillverkare kommer ut med nya modeller. Vanligtvis kommer de att släppa priset på den snart-till-vara gamla modellen runt den tiden. Om du inte oroar dig för att ha den senaste tekniken, bör du överväga det här alternativet.
  • Olika tillverkare har olika scheman. Vissa introducerar och avvecklar modeller under hela året. De flesta uppdateringscyklerna tenderar dock att falla under dessa tider på året:
  • Back-to-school (juni-september)
  • Holiday shopping säsongen (oktober-december)
  • Våren (februari-april)
  • Bild med titeln Köp en dator Steg 21
    3. Tänk på en renoverad dator. Gör det om pengar är särskilt tätt. Renoverade datorer kostar betydligt mindre (så mycket som 20 procent) än helt nya datorer och kör lika bra. Faktum är att många renoverade datorer aldrig har använts. Köp bara från välrenommerade säljare eller tillverkare som bästa köp eller Apple Store. Se till att din refurb kommer med minst en års garanti.
  • Bild med titeln Köp en dator Steg 22
    4. Fråga om rabatter. Om du är en student, utbildare eller medlem av militären, har ditt ID redo. Du kan vara berättigad till en fem- till tio procent rabatt på detaljhandelspriset på din dator. Din student, fakulteter eller militär ID måste vara aktuell.
  • Bild med titeln Köp en dator Steg 23
    5. Fråga om en finansplan. När du köper på avbetalning betalar du en viss mängdfront (ca 10 procent) och fortsätter att göra månatliga betalningar tills din dator är utbetalad. Fråga om räntor och om butiken finansierar genom en tredje part. Läs det fina utskriften innan du loggar ut på någonting.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Om du planerar att uppgradera datorns hårdvara efter att ha köpt det, var noga med att få en som blir lätt att uppgradera, jag.e. Datorn kan enkelt öppnas, eller fläckar för extra RAM.
  • Köpa över dina minsta behov kommer att låta dig använda din dator längre innan du behöver en uppgradering eller en ersättare. Om möjligt, köp en dator med ytterligare RAM. Oavsett om du använder en Windows-dator eller en Mac, kommer din dator att sakta ner. Även om du inte multitask det ofta, kommer extra RAM att hjälpa dig i framtiden.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande