Hur man fixar långsamma datorer

Är din dator som går långsammare än melass i januari? Om så är fallet, eller om du bara vill ha en hastighetsbostad, finns det en mängd knep och optimeringar du kan utföra för att öka din hastighet. De flesta av dessa tricks är gratis, och kommer bara att kräva några minuter av din tid. Se steg 1 nedan för att lära dig hur du kan påskynda både Windows och Mac-datorer.

Steg

Metod 1 av 2:
Fönster
  1. Bild med titeln fixa långsamma datorer Steg 1
1
Kör virus och malware skanningar. Virus och annan skadlig kod är en av de främsta orsakerna till långsam prestanda. Adware kan mossa ner din dator och binda din nätverksanslutning och virus kan göra din CPU och hårddiskanvändning skyrocket. Att ta bort eventuella skadliga program bör vara din högsta prioritet, och du borde alltid ha ett lättviktigt antivirusprogram installerat, som BitDefender eller Avast.
  • Att ta bort virus kan vara en svår process, och ofta kan det vara lättare att helt enkelt säkerhetskopiera och installera om operativsystemet istället för att försöka spåra det och eliminera det.
  • Bild med titeln fixa långsamma datorer Steg 2
    2
    Kontrollera din hårddisks hälsa. En felaktig hårddisk kan avsevärt sakta ner din dagliga datorhastighet, och kan så småningom leda till filkorruption och datorfel. Alla hårddiskar misslyckas så småningom, så det är en bra idé att bo på toppen av din hårddisks hälsa.
  • Du kan köra felkontrollverktyg med hjälp av det inbyggda diskhanteringsverktyget, eller du kan ladda ner mer omfattande program som kan utföra en mängd olika test på hårddisken.
  • Defragment. En fragmenterad hårddisk saknar datorn och påverkar hastigheten vid vilken program laddas och skriver till hårddisken. Defragmentera din hårddisk regelbundet kommer att se till att dina program laddas så fort som möjligt. Defragmentering sker automatiskt på de flesta nyare versioner av Windows, men det är viktigt att checka in på regelbundet.
  • Bild med titeln fixa långsamma datorer Steg 3
    3
    Rengör din startsekvens. När du lägger till fler och fler program på din dator, hittar du att många av dem lägger till datorns startsekvens. Även om detta kan vara användbart om du ofta använder programmen, kan för många program ha en negativ effekt på datorns hastighet, särskilt den tid det tar att starta upp. Ta bort dessa oanvända program för datorns startsekvens.
  • Även om du ofta använder ett program behöver det inte nödvändigtvis starta med datorn. De flesta program fungerar bra om du börjar dem senare, så du behöver inte täppa upp din startsekvens med en massa program.
  • Bild med titeln Fixa långsamma datorer Steg 4
    4
    Rengör hårddisken. Om du har mindre än 15% ledigt utrymme på hårddisken kan det påverka systemets prestanda. För optimal prestanda bör du försöka hålla minst 25% av din hårddiskfri. Detta gör det möjligt för program att läsa och skriva mycket snabbare. Avinstallera gamla program Du använder inte längre och rengör dina gamla filer och dokument regelbundet.
  • Ccleaner är ett mycket kraftfullt hårddiskrengöringsprogram. Den grundläggande versionen är gratis och kan snabbt analysera din dator och städa ut oanvända filer och registerposter.
  • Avinstallation av gamla program är ett bra sätt att hålla datorn bra. Många program körs i bakgrunden och starta med din dator. Om du inte använder dessa program tar de upp resurser som kan användas bättre på annat håll.
  • Bild med titeln fixa långsamma datorer Steg 5
    5
    Kontrollera efter felaktiga program. Vissa program, oavsett anledning, fungerar inte mycket bra. När det händer kan de äta all din bearbetningsstyrka eller monopolisera din hårddisk läs och skrivhastighet, saktar ner allt annat på datorn. Att identifiera och ta bort dessa program hjälper till att se till att allt är så smidigt som möjligt.
  • Du kan se vilka program som huggar alla dina resurser med hjälp av uppgiftshanteraren. Leta efter program som tar 90% eller mer av din CPU eller tar majoriteten av ditt tillgängliga minne. Du kan avsluta dessa program från uppgiftshanteraren om de inte är kritiska.
  • Bild med titeln fixa långsamma datorer Steg 6
    6
    Installera mer minne. Om du har uttömt alla dina gratisalternativ för att påskynda din dator men fortfarande inte får prestanda du vill ha, det kan vara dags för en hårdvaruuppgradering. Den första platsen att börja leta är din dator RAM. Det här är minnet som programmerar för att tillfälligt lagra data medan de körs. Generellt kommer du att installera mer RAM kan du köra fler program samtidigt, men det kommer att bli minskande avkastning. Den allmänna baslinjen Mängden RAM för moderna stationära datorer är 4 GB. 8 GB rekommenderas för de flesta speldatorer.
  • RAM är ett av de billigare uppgraderingsalternativen, och du kan få det installerat på bara några minuter.
  • När du installerar skrivbordsminne kommer du nästan alltid att installeras i par. Båda pinnarna måste vara samma tillverkare, modell, storlek och hastighet. Om de inte matchar, kommer din RAM att klockas ner till lägsta hastighet och din dator kanske inte startar.
  • De flesta RAM säljs i par. Bärbara datorer har i allmänhet mycket mindre andningsrum när det gäller uppgradering av RAM.
  • Bild med titeln fixa långsamma datorer Steg 7
    7
    Installera en snabbare hårddisk. De flesta vanliga skrivbordshårddiskar körs på 7200 rpm, medan de flesta vanliga bärbara datorer körs på 5400 rpm. Uppgradera din hårddisk till en snabbare hastighet, till exempel en solid state-enhet (SSD), kan dramatiskt förbättra lastningstiderna på din dator. Detta kommer att vara särskilt anmärkningsvärt under startfasen.
  • Om du uppgraderar den hårddisk som ditt operativsystem är installerat, måste du installera om operativsystemet.
  • SSD är vanligtvis mycket dyrare per GB än en vanlig hårddisk, och som sådan är de i allmänhet mindre. En populär installation är att installera operativsystemet och viktiga program på SSD och sedan använda en större standard hårddisk för media och dokumentlagring. Detta ger dig mycket snabba operativsystemhastigheter, och du behöver inte oroa dig för den mindre storleken.
  • Bild med titeln Fixa långsamma datorer Steg 8
    8
    Installera om eller uppgradera ditt operativsystem. Ibland är det bästa sättet att förbättra prestanda att helt enkelt torka av skifferet och börja från början. Om du installerar om Windows raderar din hårddisk och förbättrar prestanda. Uppgradering till en nyare version av Windows kommer ofta att öka prestanda också, men att få en nyare version kommer att ställa dig tillbaka om $ 100.
  • Om du kan, försök att formatera och installera om operativsystemet minst en gång per år. Detta kommer att se till att din dator alltid körs med optimal hastighet.
  • Många människor släcks av tanken på den tidsinvestering som behövs för att installera om operativsystemet. Om du redan har ett bra säkerhetskopieringssystem, kan du få din datorformat och operativsystemet installerat om om en timme. När det gäller att installera om dina gamla program, kommer du förmodligen att hitta att du faktiskt använt mindre än du trodde.
  • Metod 2 av 2:
    Mac OS X
    1. Bild med titeln fixa långsamma datorer Steg 9
    1
    Granska dina startartiklar. När du installerar fler och fler program på din Mac, kommer du att upptäcka att några av dem gör sig in i din startprocess, oavsett om du använder dem regelbundet eller inte. Rengöring av din startkö kan drastiskt minska tiden det tar OS X att starta.
    • Många program fäster sig på din startprocess men behöver inte egentligen börja med din dator. De flesta program kommer att fungera bra om du öppnar dem senare, påskyndar den tid det tar din dator att starta upp.
  • Bild med titeln fixa långsamma datorer steg 10
    2
    Rengör hårddisken. Att ha ledigt utrymme på din Mac hjälper andra program, och kommer att minska lasten och spara tider dramatiskt. Försök alltid att ha minst 15% av ditt hårddiskutrymme gratis och tillgängligt.
  • Det finns flera program tillgängliga för Mac som kan göra rengöring och bibehålla din hårddisk mycket enklare, till exempel Onyx, CleanMyMac och MacKeeper. Dessa låter dig se exakt vilka typer av filer som tar upp det mesta, så att du snabbt kan ta bort filer som du inte längre behöver.
  • Bild med titeln fixa långsamma datorer Steg 11
    3
    Kontrollera efter felaktiga program. Programmen slutar ibland fungera korrekt, och när de gör det kan de äta alla resurser på din dator. Att identifiera och ta bort dessa dåliga program kommer att gå långt för att förbättra datorns hälsa och prestanda.
  • Aktivitetskärmen låter dig kontrollera vilka program som orsakar ditt system mest stress. Du kan öppna aktivitetsmonitornen från verktyget Verktyg i mappen Program.
  • Processer som tar majoriteten av din CPU eller minne kommer att ha stor inverkan på datorns prestanda. Använd kolumnerna i aktivitetsmonitorn för att bestämma de förekommande programmen.
  • Bild med titeln fixa långsamma datorer steg 12
    4
    Installera om OS X. Ibland helt enkelt torka allt och börja om kan ge dig några av de bästa prestationerna. Om du installerar om operativsystemet kommer du att radera allt på hårddisken, så var noga med att backa upp allting först. När dina filer säkerhetskopieras, ska installation av operativsystemet bara ta ungefär en timme.
  • Ta reda på de program du faktiskt använder. Du kan hitta efter ominstallation av att du använder mindre program än du trodde du gjorde, vilket betyder mer ledigt utrymme och mindre tid att använda ominstallation av program.
  • Bild med titeln fixa långsamma datorer Steg 13
    5
    Uppgradera din hårdvara. Om du har försökt allt men fortfarande inte kan öka din hastighet, kanske du vill överväga att uppgradera din Macs minne. Ram är inte otroligt dyrt, och det kan hjälpa till att förbättra prestanda ganska lite. Det är inte garanterat att fixa allt, så, så spendera inte för mycket pengar för vinster som du kanske inte ens uppnår.
  • Ram kan installeras på bara några minuter, på båda stationära och macbooks. Olika system kräver olika typer av RAM, så var noga med att kontrollera dokumentationen för din Mac för att se vilken typ du ska få och hur mycket datorn stöder.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande