Hur man formaterar dialog i en historia

Oavsett om du skriver fiktion eller nonfiction, satir eller drama, kan dialogen ha sina utmaningar. Delarna av en berättelse där tecken talar ut från de andra elementen i en historia, som börjar med de citattecken som nästan är universellt tillämpade. Här är några av de vanligaste och etablerade stegen för att se till att din historia ser rätt ut när du måste räkna ut hur man skickar ordentligt dialog.

Steg

Del 1 av 2:
Få skiljetecken rätt
  1. Bild med titeln format dialog i en berättelse steg 1
1. Bryt och stycken för olika högtalare. Eftersom dialogen involverar två eller flera högtalare behöver läsarna något som låter dem veta var en karaktärs tal slutar och andras börjar. Indragning av en ny paragraf varje gång en ny karaktär börjar prata ger en visuell cue för att hjälpa läsarna att följa dialogen.
  • Även om en talare bara utarbetar en halv stavelse innan de är avbrutna av någon annan, får den halvstavelsen fortfarande sin egen indragna stycke.
  • På engelska läses dialogen från vänster sida av sidan till höger, så de första läsarna märker när du tittar på ett textblock är det vita utrymmet på vänster marginal.
  • Bild med titeln format dialog i en berättelse Steg 2
    2. Använd citattecken korrekt. Amerikanska författare använder i allmänhet en uppsättning dubbla citattecken ("") runt alla de ord som talas av ett tecken, sett i det här exemplet: Beth gick ner på gatan när hon såg sin vän Shao. "Hallå där!" Hon sa när hon viftade.
  • En enda uppsättning citatmärken kan innehålla flera meningar, så länge de talas i samma del av dialogen. Till exempel: Evgeny argumenterade, "Men Laura behövde inte slutföra sin middag! Du ger alltid sin speciella behandling!"
  • När en karaktär citerar någon annan, använd dubbla citat runt vad din karaktär säger, sedan singel citat runt talet de citerar. Till exempel: Evgeny argumenterade, "men du skriker aldrig" avsluta din middag "på Laura!"
  • Återföringen av roller för det enkla och dubbelkvoter är vanligt utanför amerikanska skrivandet. Många europeiska och asiatiska språk använder vinkelfästen (<< >>) för att markera dialogen istället.
  • Bild med titeln format dialog i en berättelse Steg 3
    3. Punktera dina dialogmärken ordentligt. Dialog-taggen (även kallad signalfrasen) är den del av berättelsen som klargör vilken karaktär talar. Till exempel, i följande mening, Evgeny argumenterade Är dialogen tagg: Evgeny argumenterade, "men Laura behövde inte avsluta sin middag!"
  • Använd ett kommatecken för att skilja dialogmärket från dialogen.
  • Om dialogkoden föregår dialogen framträder kommatecken före öppningsnoteringsmärket: Evgeny argumenterade, "men Laura behövde inte slutföra sin middag!"
  • Om dialogmärket kommer efter dialogen, visas kommatecken före (inuti) stängningsnoteringsmärket: "Men Laura behövde inte slutföra sin middag," hävdade Evgeny.
  • Om dialog-taggen avbryter flödet av en del av dialog, använd ett par kommatecken som följer de föregående två reglerna: "Men Laura," Evgeny argumenterade, "måste aldrig slutföra sin middag!"
  • Bild med titeln format dialog i en berättelse Steg 4
    4. Punktera frågor och utropstecken ordentligt. Placera frågetecken och utropstecken i citattecken, som så: "Vad händer?" Tareva frågade. "Jag är så förvirrad just nu!"
  • Om frågan eller utropet slutar dialogen, använd inte kommatecken för att separera dialogen från dialogmärken. Till exempel: "Varför beställde du Mac-and-ost pizza till middag?" Fatima frågade i otro.
  • Bild med titeln format dialog i en berättelse Steg 5
    5. Använd streck och ellipser korrekt. Dashes (-, även kända som em-streck) används för att indikera abrupt slut och avbrott i dialogen. De är inte samma som bindestreck, som i allmänhet bara bör användas för att skapa sammansatta ord. Ellipser (...) används när dialog spårar av men är inte plötsligt avbruten.
  • Använd till exempel ett streck för att indikera ett plötsligt slutat tal: "Vad är Y--" Joe började.
  • Du kan också använda streck för att indikera när en persons dialog avbryts av en annan: "jag ville bara berätta för dig--"
    "Säg inte det!"
    "--att jag föredrar stenig vägglass."
  • Använd ellipser när ett tecken har förlorat sitt tanke och inte kan räkna ut vad man ska säga: "Ja, jag antar att jag menar..."
  • Bild med titeln format dialog i en berättelse Steg 6
    6. Kapitalisera det citerade talet. Om dialogen börjar grammatiskt i karaktärens mening (i motsats till början av mitten av mening), kapitalisera det första ordet som om det är det första ordet i meningen, även om du kan ha berättelse före den.
  • Till exempel: Evgeny argumenterade, "Men Laura behövde inte slutföra sin middag!" "B" av "men" börjar inte tekniskt meningen, men den börjar en mening i dialogens värld, så den är aktiverad.
  • Men om det första citerade ordet inte är det första ordet i en mening, kapitaliserar det inte: Evgeny hävdade att Laura "aldrig måste avsluta sin middag!"
  • Bild med titeln format dialog i en berättelse Steg 7
    7. Bryt ett långt tal i flera stycken. Om en av dina karaktärer ger ett särskilt långt tal, så, precis som du skulle i en uppsats eller i den icke-dialogdelar av din berättelse, bör du bryta det talet upp i flera stycken.
  • Använd ett öppningskloteringsmärke där du normalt skulle, men placera inte en i slutet av den första stycket i karaktärens tal. Talet är inte över än, så du inte punkterar det som det är!
  • Placera dock ett annat öppningsnoteringsmärke i början av nästa stycke. Detta indikerar att detta är en fortsättning av talet från föregående stycke.
  • Placera ditt stängningsnoteringsmärke varhelst karaktärens tal slutar, som du normalt skulle.
  • Bild med titeln format dialog i en berättelse steg 8
    8. Undvik att använda citattecken med indirekt dialog. Direktdialog är någon som faktiskt talar, och citatmärken används för att indikera det. Indirekt dialog är rapporterat tal, inte hur någon talar direkt, och citattecken används inte. Till exempel: Beth såg hennes vän Shao på gatan och slutade säga hej.
  • Del 2 av 2:
    Att göra din dialog flöde naturligt
    1. Bild med titeln format dialog i en berättelse Steg 9
    1. Se till att läsaren vet vem som talar. Det finns ett par sätt att göra detta, men det mest uppenbara sättet är att använda dialogmärken exakt. Läsaren kan inte bli förvirrad om din mening tydligt indikerar att Evgeny talar, inte Laura.
    • När du har en lång dialog som tydligt hålls mellan endast två personer kan du välja att lämna ut dialogkoderna helt. I det här fallet skulle du förlita dig på dina stycken och indragningar för att låta läsaren veta vilken karaktär som talar.
    • Du bör lämna ut dialogmärkena när mer än två tecken talar bara om du tänker på att läsaren är potentiellt förvirrad över vem som talar. Till exempel, om fyra tecken argumenterar med varandra, kanske du vill att läsaren ska få den meningen att de bara hörs snatcher av argument utan att kunna berätta vem som talar. Förvirringen att lämna ut dialogmärken kan hjälpa till att uppnå detta.
  • Bild med titeln format dialog i en berättelse steg 10
    2. Undvik att använda over-fancy dialogmärken. Din instinkt kan vara att krydda din berättelse med så många variationer av "Hon sa" och "han sa" som möjligt, men taggar som "Hon groused" eller "han fördömde" faktiskt distrahera från vad dina karaktärer säger. "Han sa" och "Hon sa" är så vanliga att de tenderar att bli väsentligen osynliga för läsare.
  • Bild med titeln format dialog i en berättelse Steg 11
    3. Variera placeringen av dina dialogmärken. Istället för att starta varje dialogsats med "Evgeny sade", "sade Laura," eller "Sujata,", försök att placera några dialogmärken i slutet av meningarna.
  • Placera dialogmärken i mitten av en mening, avbryta meningen, ändra paceringen av din mening. Eftersom du måste använda två kommatecken för att ställa in dialogbaggen (se steg 3 i föregående avsnitt), kommer din mening att ha två pauser i mitten av den talade meningen: "Och hur exakt" Laura mumlade under hennes andetag "," Planerar du att åstadkomma det?"
  • Bild med titeln format dialog i en berättelse steg 12
    4. Ersätta pronomen för lämpliga substantiv. Medan korrekta substantiv namnge specifika platser, saker och människor och alltid aktiveras, pronomen är ocapitaliserade ord som står in för fulla substantiv, inklusive riktiga substantiv. För att undvika upprepning av dina karaktärernas namn, ersätta lämpliga pronomen från tid till annan.
  • Några exempel på pronomen inkluderar jag, jag, han, hon, det, det, det, de, var och en, många, som, vem, vem, någon, alla, och så vidare.
  • Pronomen måste alltid hålla med numret och kön av substantiven de hänvisar till.
  • Till exempel är de enda lämpliga pronomen att ersätta "Laura" singulära, feminina: hon, henne, hennes, hon själv.
  • De enda lämpliga pronomen som ersätter "Laura och Evgeny" är plural, könsneutrala (eftersom engelska förlorar kön när de är pluraliserade): de, deras, deras, själva, dem.
  • Bild med titeln format dialog i en berättelse steg 13
    5. Använd dialogen slår för att blanda upp din formatering. Dialog Beats är korta ögonblick som avbryter en sekvens av dialog. De kan vara bra sätt att visa vad en karaktär är gör Samtidigt som att säga vad de är ordspråk, och kan ge en bra handling boost till en scen. Till exempel: "Lämna mig den skruvmejseln," Sujata grinnde och torkade hennes fettbelagda händer på hennes jeans, "Jag slår vad om att jag kan fixa den här saken."
  • Bild med titeln format dialog i en berättelse steg 14
    6. Använd trovärdigt språk. Det största problemet med dialog är ofta att det inte låter trovärdigt. Du pratar perfekt normalt varje dag i ditt liv, så lita på din egen röst! Föreställ dig hur din karaktär känner och vad de vill säga. Säg det högt i dina egna ord. Det är din utgångspunkt. Försök inte använda stora fina ord som ingen använder i normal konversation - använd en röst som du hör i vardagen. Läs dialogen tillbaka till dig själv och se om det känns normalt.
  • Bild med titeln format dialog i en berättelse steg 15
    7. Undvik info-dumpning i dialog. Att använda dialog för att ge utställning inte bara skapar tråkig dialog, resulterar det också ofta i tal som är så långa att de sannolikt kommer att förlora läsarens uppmärksamhet. Om du behöver kommunicera detaljer om tomt eller backstory, försök att visa dem genom berättelse, inte dialog.
  • Tips

    Kom ihåg att mindre är ofta mer. Ett vanligt misstag som författare gör när man skapar dialog är att skriva saker i längre meningar än människor faktiskt skulle säga dem. Till exempel använder de flesta människor sammandragningar och droppe inessential ord i vardaglig konversation.
  • Var försiktig om du försöker inkludera en accent i din dialog. Ofta kommer detta att kräva extra skiljetecken för att visa accentljud (danglin istället för dangling, till exempel), och kan sluta visuellt överväldigande din läsare.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande