Hur man fixar ett kajakhål

Innan du fixar ett hål i din kajak, kolla upp din kajaks varumärke och modell online för att se om den är gjord av tvärbindning eller linjär polyeten. Om det är tvärbindning, kan du inte värma, sand, fylla eller reparera skadan och du måste byta kajak. Om du har en glasfiberkajak kan du bara reparera hål med epoxiharts, även om epoxihartset kommer att fungera med linjär polyeten också. Lyckligtvis är de flesta kajaker gjorda idag gjorda av linjär polyeten. Medan det finns några sätt att reparera skador på kajaken är förberedelsesarbetet alltid detsamma. När du har sanden, rengör och oxiderar ytan kan du använda en epoxi, skrotplast eller korrigera för att reparera skadan.

Steg

Metod 1 av 4:
Rengöring och slipning av skadan
  1. Bild med titeln Fixa ett kajakhål Steg 1
1. Borra hål i kanterna av skadan om det är knäckt. Om du specifikt har en spricka i ytan på ditt skrov, fortsätter det att sprida sig om du reparerar det. För att förhindra att detta händer, fäst en pilotborr till en borr. Placera biten av biten på ena änden av sprickan och borra /8-/16 i (0.32-0.16 cm) i plasten. Upprepa denna process i den andra änden av sprickan. Detta kommer att hålla sprickan från att sprida efter att du reparerat det.
  • Du behöver bara borra i sprickans yta om skadan inte går hela vägen genom skrovet. Om du kan se rena genom sprickan till andra sidan, borra hela vägen genom kajakens skrov.
  • Du behöver inte borra, punkteringar, repor eller genomgående hål, som är hål i skrovet som är tillräckligt djupa där du kan se igenom till andra sidan.
  • Bild med titeln Fixa ett kajakhål Steg 2
    2. Grov upp det skadade området med 80-grit sandpapper. Få ett ark med 80-grit sandpapper. Placera det över hålet eller skrapa och gnugga det fram och tillbaka över kajaken. Skrapa upp 1-2 tum (2.5-5.1 cm) som omger skadan och skrapa upp den inre delen av indragningen eller spricka om du kan. Om du har att göra med ett genomgående hål, skrapa hålen på hålet till det bästa av din förmåga.

    Dricks: Du behöver bara göra det på sidan där skadan inträffade. I nästan alla fall är kajaker skadade från att gnugga mot något på skrovets yttre sida, så du behöver inte röra med insidan av kajaken.

  • Bild med titeln fixa ett kajakhål Steg 3
    3. Torka av området med att gnugga alkohol och pappershanddukar. Ta en rulle pappershanddukar och riva några lakan av. Sätt på några gummihandskar och häll lite gnidningsalkohol i pappershanddukarna för att suga dem. Gnugga det skadade området noggrant med de våta pappershanddukarna för att avlägsna skräp eller skivor av plast från slipningen.
  • Du kan använda tvål och vatten om du inte har någon gnidningsalkohol. Huvudmålet här är bara för att städa området.
  • Bild med titeln fixa ett kajakhål Steg 4
    4. Skölj området och torka det torrt för att avsluta rengöring av det skadade området. Ta en slang eller fyll en hink med vatten och häll det över det område du blöt i alkohol. Ta sedan några torra pappershanddukar och torka av området för att få det torrt. Detta kommer att torka upp eventuella rester på kajakens yta.
  • Bild med titeln Fixa ett kajakhål Steg 5
    5. Kör en butan fackla över ytan snabbt för att oxidera plasten. Ta en butan fackla och sätt på den. Utan att låta flammen komma i direkt kontakt med plasten, kör facklan fram och tillbaka över ytskadorna. Täcka 12-16 tum (30-41 cm) varannan sekund genom att snabbt flytta facklan för att undvika att smälta plasten. Gör det i 5-15 sekunder för att förbereda kajaken för din reparation.
  • Målet här är att oxidera polyetenen, för att inte smälta den. Oxiderar ytan säkerställer att det som helst fyllnadsmaterial du använder kommer att binda permanent till kajaken. Om du inte gör det är ditt patchjobb mycket mer benägna att komma ångra.
  • Metod 2 av 4:
    Fyller en djup gouge med epoxi
    1. Bild med titeln fixa ett kajakhål Steg 6
    1. Prop kajak upp så att skadan vilar parallellt med marken. Ställ några cinderblocks eller tegelstenar längs kajakens kanter för att stoppa det i en vinkel där det skadade området står inför direkt uppåt. Det epoxiharts du kommer att använda kommer att droppa ut ur hålet om den skadade ytan inte är parallell med golvet.
    • Denna process är idealisk för gouges, djupa repor och små hål som inte går hela vägen genom skrovet.
    • Om du har en snygg glasfiberkajak är det här det enda sättet att reparera skador.
  • Bild med titeln Fixa ett kajakhål Steg 7
    2. Blanda din 2-del-epoxi i en plastkopp för att aktivera den. Sätt på några nitrilhandskar för att hålla epoxiden av dina händer. Ta en 2-del epoxi och kläm ut hartset i en plastkopp. Lägg till en lika mängd av aktiveringsmedlet och blanda de 2 föreningarna långsamt med en träblandningspinne. Detta aktiverar epoxi och får det att börja härdas långsamt.
  • Du kan köpa ett 2-del-epoxiharts från en maskinvara, byggförsörjning eller bilbutik. Det används ofta för att fylla i skadade rör eller plastytor.
  • Alla 2-delade epoxiharts kommer att fungera för detta.
  • Dricks: När du har gjort det, har du ungefär 30-45 minuter att fungera. Om du tar för lång, kommer epoxin att härda i din kopp.

  • Bild med titeln fixa ett kajakhål Steg 8
    3. Häll epoxiden direkt i guggen för att fylla den upp med kajaken. Luta koppen över det skadade området och häll långsamt epoxiden. Flytta din kopp efter behov för att fylla i hålet, repet eller gouge helt med epoxi. Torka upp eventuellt överskott av epoxi som överflödar över skadan med en torr trasa. Fortsätt hälla tills all skada är fylld och epoxi är spola med kajakens yta.
  • Det ser ganska tjockt i koppen, men epoxiden häller smidigt. Du borde inte behöva flytta den i det skadade området. Om du behöver sprida det, var god och använd ditt handskefinger för att göra det här.
  • Bild med titeln fixa ett kajakhål Steg 9
    4. Vänta 7-10 timmar för epoxi att bota. När du har fyllt det skadade området, låt kajak sitta i 7-10 timmar. Detta kommer att ge epoxidetiden att bota till polyeten. När epoxi botas kan du måla över ytan eller ta din kajak ut på vattnet.
  • De flesta kajakentusiaster stör inte målning över reparationer på botten av skrovet eftersom du inte kan se det ändå. Om du vill måla över det, använd standard akrylsprayfärg.
  • Metod 3 av 4:
    Reparera skrovskador med skrotplast
    1. Bild med titeln fixa ett kajakhål steg 10
    1. Hitta några # 2 återvinningsbara skrotplast för att fylla skadan. Samma polyeten i din kajak används för att göra en mängd andra produkter. Leta efter något plastobjekt med en # 2 tryckt på den med 3 pilar som omger det. Detta är högdensitetspolyeten och du kan använda den för att reparera din kajak. Ta en hink, mjölkkanna, tomt tvättmedel eller schampoflaska, eller skrotstycke av plast för att utföra denna reparation.
    • Denna reparation är idealisk för otäck skrovskador som inte lätt kan repareras med harts. Om formen på hålet eller repet är felformad och du behöver flytta reparationsmaterialet runt, är det sättet att gå.
    • Om plasten inte är ren, tvätta den med tvål och vatten och torka av det innan du gör det här.
    • Om möjligt, använd en plast som matchar färgen på din kajak. Detta kommer att göra reparationen mindre märkbar.
    • Du kommer att förstöra det här objektet för din reparation, så ta inte in något du kan behöva en dag!
  • Bild med titeln Fixa ett kajakhål Steg 11
    2. Skär plasten för att matcha formen på din skrovskador. Ta en uppsättning av tenn snäppar och klippa ut en bit av plast för att matcha skadans form. Om du använder ett tunnare material, som en mjölkkanna, skär ut dubbelt så mycket som du behöver och lägga bitarna över varandra. Oroa dig inte för att få vetenskaplig här - du kan alltid skrapa överflödet när du tillämpar det.
  • Om du inte har snäppar och du använder tunnare plast, kan du skära den ur objektet med en nytta kniv.
  • Bild med titeln fixa ett kajakhål Steg 12
    3. Värm skrotplasten med en värmepistol i 1 minut för att mildra den. Ta tag i några tänger eller kanallås för att hålla plasten säkert bort från dig. Lyft plasten upp och håll en värmepistol 5-10 tum (13-25 cm) bort från skrotplasten. Slå på och flytta värmepistolen fram och tillbaka tills plasten förlorar sin form och det ser blinkande ut som det danglar i luften.
  • Du kan använda en butan fackla istället för en värmepistol. Bara se till att du inte låter flammen direkt röra plasten och flytta facklan runt för att smälta varje bit jämnt.
  • Bild med titeln fixa ett kajakhål Steg 13
    4. Placera plasten över skadan och fortsätt värma den i 10-20 sekunder. Medan plasten är mjuk och smidig, lägg långsamt den över det skadade området för att fylla i det. Flytta värmepistolen fram och tillbaka. Håll uppvärmning området i 10-20 sekunder för att värma all polyetylen upp och smälta den plast du använder för att lappa kajaken.
  • Om plastplåstret börjar droppa eller bubbla, sluta värma det och vänta 10-20 sekunder innan du fortsätter.
  • Varning: Värm inte kajaken direkt för länge. Du vill bara värma upp det för att göra de två polyetylenerna bindas ihop.

  • Bild med titeln fixa ett kajakhål steg 14
    5. Sprida och släta ur plasten med en kittkniv eller skruvmejsel. Ta en kittkniv om skadan är riktigt bred eller flathead skruvmejsel om skadan är mindre eller konstigt. Använd den platta kanten på ditt verktyg för att sprida den smälta plasten runt långsamt. Fortsätt flytta den smälta plasten tills kajakens yta är platt och spola.
  • Du kan upprepa denna process ett antal gånger om du slutar av plast.
  • Använd spetsen av kittkniven eller skruvmejseln för att skrapa upp eventuellt överskott av plast. Torka av plasten på ett papper eller tyg.
  • Bild med titeln Fixa ett kajakhål Steg 15
    6. Vänta 20-30 minuter för plasten att torka och sanda den om du vill. Plasten kommer att torka ganska snabbt. Låt det bara vila i 20 till 30 minuter för att ge plasttiden att bota. När det är torrt kan du lämna det som det är om du vill. Alternativt kan du sanda den med 200-grit sandpapper och måla den med sprayfärg.
  • De flesta människor stör inte slipning eller måla skadan om det inte är märkbart eller det är på botten av skrovet.
  • Metod 4 av 4:
    Patching a throu hole
    1. Bild med titeln fixa ett kajakhål Steg 16
    1. Köp en lapp från tillverkaren om du kan matcha plasten. Om du har ett hål som går hela vägen genom skrovet, först e-post eller ring tillverkaren. Fråga dem om de har några pluggar eller skrotplast för att reparera skadan. Om de gör det, betala för att det ska skickas för dig. Detta är det perfekta sättet att lappa hålet.
    • Om du nyligen köpt kajaken kan tillverkaren täcka skadan med din garanti. De kan bara skicka ett helt nytt kajak om du frågar.
    • Patching ett genomhål är ganska svårt. Det kan säkert göras, men den färdiga produkten kanske inte ser bäst ut.

    Varning: Ta inte kajak till djupt vatten när du är klar om du patchar ett genomgående hål i botten av din båt. Det kommer fortfarande att vara bra för creeks och grunda floder, men det finns alltid en chans att ett hål på botten kommer att reemerge. Om du är ute i djupt vatten när det händer, kan du hamna i trubbel.

  • Bild med titeln fixa ett kajakhål Steg 17
    2. Ta tag i lite skrotpolyeten om du inte kan köpa en lapp. Om du inte kan få tag på lite plast från tillverkaren kan du ladda hålet med en tjock bit av # 2 plast. Få en hink gjord av polyeten för att skapa din patch.
  • Om möjligt, få en plasthink som är ungefär samma färg som din kajak.
  • Bild med titeln fixa ett kajakhål Steg 18
    3. Trimma plasten för att vara /2 i 1.3 cm) större än hålet. Ta hinken eller skrotplasten och håll den under hålet. Spåra runt kanterna på hålet med en raderbar markör. Då, ta lite tenn snäppar och klippa runt konturen för att göra plasten A /2 i 1.3 cm) större än hålet du patchar.
  • Det här är ganska svårt att göra i 2-3 nedskärningar. Du kan behöva klippa små portioner av en i taget tills du kan forma plasten för att matcha din kajak.
  • Bild med titeln fixa ett kajakhål Steg 19
    4. Placera plasten över hålet och börja smälta den med en värmepistol. Sätta på ett par tjocka arbetshandskar. Ställ in plasten över hålet och linjera kanterna så att plåstret sitter över kajaken. Ta din värmepistol och sätt den till låg. Flytta värmepistolen runt för att mjukna upp plåstret och smälta den. Försök att undvika att smälta den del av plasten som omger plåstret.
  • Om mitten av plåstret börjar hänga ner i mitten, försiktigt stoppa det från under med ditt handskefinger. Om ditt finger börjar bli varmt, ta en bit skrot trä för att hålla den upp från under.
  • Bild med titeln fixa ett kajakhål Steg 20
    5. Tryck på kanterna på plåstret inuti sömmen med ditt handskefinger. Var försiktig när du gör det här och arbetar långsamt för att undvika att bränna fingret. Tryck försiktigt på plåstret i hålet så att kanterna matchar. Om plasten härdar vid vilken tidpunkt som helst, värme det i 5-10 sekunder för att smälta det. Om plastplåstret börjar hänga, stärka det från den andra sidan med ditt handskefinger.
  • Bild med titeln fixa ett kajakhål Steg 21
    6. Vänta på att plåstret torkar och sandar med 200-grit sandpapper. Vänta 20-30 minuter för plasten och kajaken att torka. När ytan har härdat, ta ett ark med 200-grit sandpapper och kör försiktigt det över plåstret och omgivningen för att släta ner det. Då, var god att måla området med sprayfärg om du vill.
  • Du kan täcka sömmen mellan plåstret och kajaken med en plastsvetsstång eller Lexel Caulk för att försegla den om du vill ha en renare finish.
  • Tips

    Den populära reparationsmetoden tillbaka på dagen var att använda en plastsvetsstänger för att reparera skadan. Du kan fortfarande göra det om så är du undervisad, men det är vildt ineffektivt och kräver djup kunskap om svetsmaterial. Detta är inte längre den mest populära metoden för kajakreparation.

    Varningar

    Du kan inte använda Silicone Caulk för att försegla ett hål. Caulk kan fungera under en kort tid, men det kommer inte att binda med polyetenen för länge och reparationsarbetet kommer att falla i vattnet ganska snabbt.
  • Ta inte din kajak i djupt vatten om du lappar ett hål på botten av kajaken. Om reparationen någonsin misslyckas kan du hamna i trubbel.
  • Saker du behöver

    Rengöring och slipning av skadan

    • Sandpapper
    • Pappershandukar
    • Rengöringssprit
    • Vatten
    • Butanfack
    • Gummihandskar
    • Tvål (tillval)
    • Borra (tillval)
    • Pilotborrbit (tillval)

    Fyller en djup gouge med epoxi

    • 2-del epoxi
    • Plast kopp
    • Nitrilhandskar
    • Blandningspinne
    • Tunga föremål
    • Torr trasa

    Reparera skrovskador med skrotplast

    • Skrotplast (# 2)
    • Tennsnips
    • Handskar
    • Tänger eller kanallås
    • Värmepistol
    • Kittkniv eller flathead skruvmejsel
    • Sandpapper (valfritt)

    Patching a throu hole

    • Patch eller skrot plast (# 2)
    • Tennsnips
    • Raderbar markör
    • Sandpapper
    • Värmepistol
    • Handskar
    • Sandpapper
    • Träblock (tillval)
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande