Hur man rengör en värdefull orientalisk matta och ta bort fläckar

En värdefull orientalisk matta är av värde om du värdesätter det tillräckligt för att ta hand om det. Den här artikeln ger några råd om hur du tar bort vanliga fläckar och hur man förhindrar att malar äter din dyrbara matta.

Steg

Del 1 av 4:
Avlägsnande av missfärgningar
  1. Bild med titeln Rengör en värdefull orientalisk matta och ta bort fläckar Steg 1
1. Bestäm det material som mattan är gjord av. Rygbehandling varierar beroende på vilken typ av fläck, dess ålder och dess kemiska sammansättning. Stegen nedan täcker en "Gör det själv" Ekonomiskt fläckavlägsnande procedur, men du letar efter mer information om ditt matta material rekommenderas att du använder det bästa förfarandet för mattan.
  • Bild med titeln Rengör en värdefull orientalisk matta och ta bort fläckar Steg 2
    2. Täcka nyligen gjorda spill omedelbart med torra handdukar. Ta alltid en fläck, tryck aldrig på vätskan eller fasta ämnen i mattan.
  • Bild med titeln Rengör en värdefull orientalisk matta och ta bort fläckar Steg 3
    3. Gör en fläcklösning. Blanda 1 matsked mildt detergent med ⅓ kopp vit vinäger och ⅔ kopp vatten.
  • Bild med titeln Rengör en värdefull orientalisk matta och ta bort fläckar Steg 4
    4. Spridningslösning över spillområdet. Blot igen, rör sig mot mitten av den våta fläcken.
  • Bild med titeln Rengör en värdefull orientalisk matta och ta bort fläckar steg 5
    5. Applicera många lager av handdukar över det drabbade området. Väga ner lösningen placerad på det färgade området.
  • Bild med titeln Rengör en värdefull orientalisk matta och ta bort fläckar Steg 6
    6. Lämna lösningen att rengöra i 24-36 timmar eller tills det är torrt. Skift inte vikten.
  • Bild med titeln Rengör en värdefull orientalisk matta och ta bort fläckar Steg 7
    7. Ta försiktigt bort de staplade handdukarna den följande dagen. Borsta ut området. Upprepa stegen om det behövs.
  • Del 2 av 4:
    Behandla mattor förstörda från långa blöt i vatten
    1. Bild med titeln Rengör en värdefull orientalisk matta och ta bort fläckar Steg 8
    1. Håll dina mattor torr. Vatten kan orsaka skada och "färglöpning." Mattor med färglöpning orsakad av översvämning måste torkas helt och snabbt, för att förhindra ytterligare skador.
    • Om vattnet är smutsigt eller förorenat, måste det hanteras av en professionell ryggvattningsanläggning. Ta hårt blöta mattor till proffs. Helt blöta mattor kan behöva torkas i ett professionellt torrt rum över natten.
  • Bild med titeln Rengör en värdefull orientalisk matta och ta bort fläckar Steg 9
    2. Bota färgproblem genom att låta mattan solen torka i tre till fem dagar, eller ännu längre. De ultravioletta strålarna kan hjälpa till att bleka ut några körfärger. Men om överexponerade, kan solens hårda strålar också blekna av mattens färger. Så fortsätt försiktigt, sola matta en dag i taget om du placerar mattan utanför. Kontrollera det noga varje dag för över exponering genom att sprida mattens hög och kontrollera sin ursprungliga högfärg.
  • Del 3 av 4:
    Rengöring av moth skada och ruttna
    1. Bild med titeln Rengör en värdefull orientalisk matta och ta bort fläckar steg 10
    1. Fixa moth skada och rot. Ta åtminstone din värdefulla matta ut ur huset och vakuum bak och framkant av det långsamt. Att göra detta kommer att störa alla moths, såväl som att ta bort dem. Luft och sol mattan ett tag.
  • Bild med titeln Rengör en värdefull orientalisk matta och ta bort fläckar Steg 11
    2. Ta mattan till en professionell om mattan är i dåligt skick och mothskadorna är svår. Den professionella kommer att kunna göra en grundlig rengöring och mothisod. De kan också utföra partiell ersättning, efter behov.
  • Del 4 av 4:
    Reparera skador
    1. Bild med titeln Rengör en värdefull orientalisk matta och ta bort fläckar steg 12
    1. Re-weave brutna fransar. Om det är en handknuten matta, behöver den handvävning för att komma tillbaka till sin ursprungliga karaktär och konstruktion av en skicklig weaver. Många stilar av ombyggnad av mattorna kan göras. Det är här som konsulterar en skicklig operation är viktig. Om en maskin reparerar en maskingjord matta, kan detta göras för mindre kostnad.
  • Bild med titeln Rengör en värdefull orientalisk matta och ta bort fläckar Steg 13
    2. Hantera frayed eller slitna kanter. Beroende på hur illa slitage är på kanterna kan många tekniker användas, allt från rekonstruera den ursprungliga kanten för att återförskjutas över kanten. Återigen behöver skickliga professionella vävare göra detta arbete.
  • Bild med titeln Rengör en värdefull orientalisk matta och ta bort fläckar steg 14
    3. Reparera skärningar, tårar och hål. Vissa snitt och tårar kan sys upp hemma för hand, förutsatt att du är bekväm med att göra det här. Men hål, hund-eared hörn och stora trådbåtområden kommer att behöva professionell reweaving av skickliga vävare, som ibland behöver byta ut varp, väft och hög med exakt samma färgade ull, i mattens ursprungliga karaktär.
  • Stora reweavingprojekt är bäst utländska av proffs, där arbetskraft fortfarande är relativt billigt. Om varp och väft behöver bytas, måste mattan gå på väven. Om bara piling behöver ersätta och omknutning, kommer arbetet att bli kompetens snabbare.
  • Tips

    Om det finns ett behov av att justera mattans skuggning och blekning, är det inte så mycket du kan göra, kort att skicka gnidningen till en re-färgningsanläggning. Men ibland omarrangerar möblerna eller tvättar mattan till att minska det uppenbara problemet.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande