Hur man täcker ett popcorntak

Populär för deras priser och enkel applikation, popcorn tak var alla raseri i slutet av 1950-talet. Idag anser många den upphöjda, prickade konsistensen att vara ett ögonblick som förringar nutida decor-system. Tyvärr är helt avlägsnande av en popcornbeläggning mycket tidskrävande, rörig och kan till och med vara farlig på grund av potentialen för asbest i materialet. Om du vill dölja ditt daterade tak, det finns dock flera alternativ för att täcka popcornstrukturen med ett nytt material som lägger till stil och känsla till ditt utrymme!

Steg

Metod 1 av 3:
Täcker med gips
  1. Bild med titeln täcker ett popcorn tak steg 1
1. Hitta och markera takbjälkarna. Placera en studfinder på olika punkter över taket för att hitta dina takbjälkar. En studfinder är en handhållen enhet som detekterar elektroniskt när den placeras ovanpå takstuddarna - de brädor som håller ditt tak på plats. Markera läget för takbjälkarna med en penna eller krita linje.
  • Det är viktigt att hitta dubbar i ditt tak eftersom du vill skruva gipset direkt i dessa brädor.
  • Din gips kan så småningom lossna och falla om det inte är fäst på takbjälkarna.
  • Även om mindre tillförlitlig kan du också försöka knacka på taket med handen för att hitta tapparna. Du kanske kan märka en subtil, tät känsla när du stöter på en stud. De icke-förstärkta delarna av taket känns och låter mer ihåligt.
  • Bild med titeln täcker ett popcorn tak Steg 2
    2. Köp /8 eller /2 tum (0.95 eller 1.27 cm) Skivor av gips och förbered dem för att hänga. Använd ett måttband för att hitta det exakta avståndet mellan takbjälkarna och mäta och markera sin plats på din gips med en penna. Använd ett plattformat verktyg för standardstorlek för att släta alla grova kanter på gipsbilden för att minimera antalet sömmar du skapar.
  • Vid mätning och markering av platsen för takbjälkar på gipset, kom ihåg att standardavståndet mellan takbjälkar är antingen 16 eller 24 tum (41 eller 61 cm)
  • Om det finns några platser där du måste klippa ut hål för lätta armaturer eller ventiler, använd ett måttband för att hitta deras plats i taket och markera också de här platserna på gipset. Du bör inte klippa hål i gipset tills det är installerat, så du kan behöva ta bort lätta armaturer eller ventilationslokaler från ditt tak innan du installerar gipsbladet.
  • Bild med titeln täcker ett popcorn tak Steg 3
    3. Ha en vän hjälper dig att hålla gipset eller hyra en gipshiss. Du kommer inte att kunna hålla gipset på plats och installera den samtidigt. Be en vän att hjälpa dig medan du installerar panelerna för att se till att gipset inte faller medan du skruvar den på plats.
  • Du kan också överväga att hyra en gipshiss från din lokala hårdvaruaffär. Detta kommer att hålla gipset på plats för dig när du bifogar gipsskruvarna.
  • Bild med titeln täcker ett popcorn tak steg 4
    4
    Säkra Dråmurets omkrets till taket bjälkar med fästelement. Börja i ett hörn av gipsbladet, använd en strömborr eller spikpistol för att börja hänga gipset med antingen skruvar eller naglar. Var noga med att köra fästena direkt i takbjälkarna, ca 3.75 tum (9.5 cm) bort från kanten av arket. Fortsätt att köra fästelement i takbjälkningen runt hela omkretsen av gipsarket, som ligger ungefär 7 tum (18 cm) från varandra.
  • Bild med titeln täcker ett popcorn tak steg 5
    5. Kör fästen ner längden på de inre takbalkarna. Använda de märken du gjorde tidigare, kör naglar eller skruvar ner i mitten av gipsbilden för att säkra den till takbjälkarna. Utrymme dessa fästelement ungefär 12 tum (30 cm) från varandra.
  • Fortsätt denna process, var noga med att radera gipsplåten så nära varandra som möjligt tills hela taket är täckt. När du är nära slutet på taket, kommer du sannolikt att behöva mäta och trimma de slutliga lakan med en kniv eller handsåg för att skapa en perfekt passform.
  • Bild med titeln täcker ett popcorn tak steg 6
    6. Klipp ut hålen för ventilerna eller lätta armaturer om du behöver. Om du markerade platsen för alla luftventiler, lätta armaturer, fläkthål eller något annat som sträcker sig genom ditt tak, skär dessa hål ut nu. Använd ett säkerhetsblad för att skära genom gipset längs de linjer du drog.
  • Bild med titeln täcker ett popcorntak Steg 7
    7. Använd en 12 i (30 cm) gipskniv för att applicera en skummig kappa över gipset. Blanda en takbedömd gemensam förening i en stor hink. Doppa din gipskniv eller plasterers trowel i leran och börja sprida en tunn kappa över gipset, som täcker hela taket. Håll kniven eller trowelnivån till taket för att tillämpa lera jämnt. Använd smidig, även slag för att minimera brister.
  • Tänk på att hänga plast över toppen av intilliggande väggar med målarens tejp för att undvika att oavsiktligt få gemensam förening på målade väggar.
  • Gemensam förening, även kallad Drywall Mud, kan köpas på de flesta hårdvaruaffärer. Följ anvisningarna som anges på behållaretiketten för att veta hur mycket man blandar sig baserat på ditt tak kvadratmeter.
  • Bild med titeln täcker ett popcorn tak steg 8
    8. Applicera en andra skimrock. Låt den första kappan torka över natten, applicera sedan en andra kappa av lera. Applicera den andra kappan genom att flytta din trowel vinkelrätt mot riktningen för dina slag från den första kappan. Detta kommer att bidra till att skapa en jämn, jämn yta.
  • Den andra kappan är din chans att fylla i eventuella felaktigheter som du kanske märker i din första kappa.
  • Låt den andra kappan torka över natten.
  • Bild med titeln täcker ett popcorn tak Steg 9
    9. Sand och fyll i några brister. Använd en pol sander för att släta ut några åsar i din torkade lera beläggning. En pol sander består av en kudde som håller sandpapper i slutet av en lång pol. Det är utformat för att hjälpa dig att nå taket med lätthet och ge dig större hävstångseffekt. Börja med en större sandpapper som sträcker sig från 100 till 180 på griträkningen för att ta bort några stora bitar av felplacerad lera. Byt till en finare sandpapper som varierar från 180 till 320 när de stora bitarna är borta för att skapa en jämn, färdig yta.
  • Om du märker några försänkta områden, applicera ett tunt lager av lera jämnt med din trowel mellan slipning. Låt lera av lera att torka innan de går tillbaka över dem med sandpapper.
  • Du kan också använda en driven gips sander för snabbare resultat. Du kan hyra drivna sanders på de flesta hårdvaruaffärer.
  • Se till att du bär skyddsglasögon och en andningsskydd medan du slipar.
  • Bild med titeln täcker ett popcorn tak steg 10
    10. Prime och måla över skummen. Låt skimskiktet torka helt innan målar taket. Använd en rullborste med ett långt handtag för att applicera en päls av primer till taket.
  • Se till att täcka golvet med en målare droppduk innan du målar.
  • Använd en pensel till kant runt omkretsen av rummet, var försiktig så att du inte rör väggarna med färg. Du kan applicera tunna remsor av målarens tejp runt väggarna, där de möter taket, för extra skydd (om du inte redan har hängt plast över dem).
  • När primeren har torkat, är du redo att applicera en eller två skikt av takfärg. Torkningstiden kan variera baserat på luftfuktigheten och temperaturen på rummet, så det är bäst att testa om färgen är torr genom att röra den. Om färgen känns klibbig eller gnuggar lätt på fingrarna, är det inte helt torrt innan du applicerar din färg över primären.
  • Vänta på att färgen är helt och hållet, installera om de lätta armaturerna eller ventilen täcker du som du tagit bort under Drywall-installationsprocessen. För att säkerställa att du inte skadar din nya färgfärg, är det bäst att låta det torka över natten innan du försöker installera om några armaturer.
  • Metod 2 av 3:
    Använda tenn takplattor
    1. Bild med titeln täcker ett popcorn tak steg 11
    1. Mäta och skära /8 tum (0.95 cm) plywoodbrädor. Använd ett måttband för att mäta längden och bredden på ditt tak. Innan du hänger dina plattor måste du bygga en träställning på ditt tak för att hålla plattorna. För att beräkna hur många brädor du behöver för ställningen, rita ett rutnät på ett papper som representerar dimensionerna i ditt tak.
    • Mäta bredden på plattorna och räkna ut hur många som passar längs längden på ditt tak. Detta bestämmer antalet brädor du behöver, eftersom du måste placera ett bräde mellan varje två kakel.
    • Använd mätningen av takets bredd för att trimma dina brädor. Klipp varje brädor för att passa bredden på ditt tak.
    • Medan du kan använda en handsåg för att skära plywood, kommer en cirkelsåg att skapa en jämnare snabbare. Du kan hyra cirkelsågar från de flesta hårdvaruaffärer.
  • Bild med titeln täcker ett popcorn tak steg 12
    2. Hitta och markera takbjälkarna. Använd en studfinder för att hitta och markera takbjälkarna med en penna eller krita linje. En studfinder upptäcker elektroniskt närvaron av takbjälkar-träbrädorna som håller ditt tak på plats - under gipsbilden.
  • Det är viktigt att hitta dina takbjälkar eftersom du måste hänga dina plywoodbrädor genom att köra skruvar genom dem.
  • Din taks gips ensam är inte robust nog för att stödja plywoodbrädans vikt.
  • Bild med titeln täcker ett popcorn tak steg 13
    3. Ta bort ljusarmaturer och skapa en plywoodsställning. Ta försiktigt bort eventuella ljusarmaturer eller ventilationslokaler och fixa sedan brädorna till taket genom att köra en spik i taket där brädorna överlappar med takpinnarna. Du måste placera plywoodbrädorna vinkelräta mot riktningen för takbjälkarna. Detta kommer att se till att brädorna är ordentligt på plats.
  • Du kommer att behöva utnyttja biståndet för att hålla brädorna säkert medan de spikar dem.
  • Plywood skapar en säker bas på vilken du naglar dina tennplattor.
  • Du kan behöva använda en sander eller små bitar av trä, kända som shims, att fylla i några ojämna utrymmen mellan brädorna och ditt tak. Detta kommer att skapa en jämn yta för att hänga dina plattor.
  • Se till att du inte täcker någon armatur eller ventilationshål med plywoodbrädorna.
  • Bild med titeln täcker ett popcorn tak steg 14
    4. Använd ett måttband för att hitta det exakta mitten av rummet. Se tillbaka till takdimensionerna, dela både rumslängden och bredden med två. Dessa nummer ger dig platsen för mitten av ditt rum.
  • Mät halva längden på ditt rum genom att köra tejpmåttet längs den övre kanten på din vägg. Placera ett märke där taket och väggen möts.
  • Börja på det här märket på väggen, mäta halva avståndet på takets bredd genom att köra bandet mot taket i mitten av taket. Se till att du behåller måttet i muren som driver bredden på ditt rum när du mäter.
  • Placera ett märke i det exakta centrumet av rummet.
  • Bild med titeln täcker ett popcorn tak steg 15
    5. Häng din första kakel i mitten av rummet. Placera din kakel över ditt mittmärke, placera kakelens kanter i linje med plywoodbrädorna. Använd de vinkelräta kritlinjerna som markerar takbjälkarna för att kväva de övre och nedre kanterna på din kakel. Säkra de fyra hörnen av plattorna till plywood med ytbehandling.
  • Överväg att använda en spikpistol för att påskynda processen.
  • Bild med titeln täcker ett popcorntak Steg 16
    6. Spik de återstående plattorna i raka linjer på vardera sidan av din mittplatta. Ställ upp och bifoga efterföljande kakel i raka rader som härrör från alla riktningar från ditt mittfält. Du kan behöva använda en nivå för att se till att plattorna är fodrade perfekt.
  • När du når kanterna i ditt tak, kan du behöva trimma kakelarna för att skapa en perfekt passform. Tin SNIPS skärs enkelt genom dina plattor, vilket kan vara för tjockt för andra skärverktyg.
  • Installera om eventuella ljusarmaturer eller ventiler som du kan ha tagit bort under installationen av din kakel.
  • Tenn takplattor ger ett trevligt, retro utseende som lägger till karaktär, detalj och värme till ditt utrymme!
  • Metod 3 av 3:
    Hängande tyg
    1. Bild med titeln täcker ett popcorn tak Steg 17
    1. Välj en tygfärg och mönster. Välj ett tyg från din lokala tygaffär eller från en online-tygförsäljare. Täcker ditt tak med tyg är ett perfekt alternativ om du hyr och inte kan täcka ditt popcornstak med mer permanenta metoder. Tyglocket kan enkelt avlägsnas och lämnar inte någon varaktig skada.
    • Överväg att använda platta lakan eller målarens droppdukar, vilket kan vara billigare än tyg.
    • Välj en mörk tygfärg för att skapa illusion av öppenhet, speciellt om du har ett låghängande tak. Ett mörkare tak än dina väggar kan efterlikna natthimlen, vilket ger intrycket av ett öppet utrymme.
    • Leta efter intressanta tygmönster för att lägga till visuellt intresse och karaktär för ditt rum. Ett mönstrat tak kan förankra designen av något rum.
  • Bild med titeln täcker ett popcorn tak steg 18
    2. Mät ditt tak för att veta hur mycket tyg som ska köpas. Använda ett måttband, mäta dimensionerna i ditt tak. Eftersom tyger säljs i varierande bredder måste du kontrollera din tygets bultstorlek. Genom att göra lite snabb matematik kan du räkna ut hur många meter av tyg du behöver för att helt täcka ditt tak.
  • Till exempel, om dina tak mäter 10 med 10 fot (3.0 med 3.0 m), då vet du att du behöver köpa tillräckligt med tyg för att täcka 100 meter (30 m).
  • Du kommer sannolikt att behöva en assistent för att hjälpa dig att hålla ena änden av måttmåttet medan du tar ner takdimensionerna.
  • Oroa dig inte för att köpa tyg för att matcha den exakta storleken på ditt tak. Du måste trimma bitarna när du hänger dem för att skapa den perfekta passformen.
  • Det är bäst att beställa mer tyg än du behöver om du gör några oavsiktliga nedskärningar.
  • Bild med titeln täcker ett popcorn tak Steg 19
    3. Säkra tyget till taket med en häftpistol. Använda en assistent, håll tyget upp till taket för att kartlägga där du lägger dina första häftklamrar. Om du använder ett enda ark av tyg, börja häftning i mitten av rummet. Fortsätt häftning i rader som rör sig utåt till kanterna av taket. Häftning längs kanterna av tyget där taket möter väggen.
  • Se till att du tar bort lätta armaturer eller takluckor innan du hänger på tyget. Du kan behöva mäta placeringen av armaturerna med ett måttband och skär motsvarande hål i tyget innan det hängs. Dessa kan installeras om att ditt tyg är ordentligt på plats.
  • Om du använder flera tygremsor, börja häftas i kanten av rummet. Linje hörnet av tyget upp med hörnet av taket och placera flera häftklamrar nära varandra längs kanterna. Fortsätt häftning på ett jämnt avstånd längs tygets kanter. Lina upp efterföljande remsor, vilket gör att kanterna kan överlappa varandra och fortsätt häftigt på samma sätt tills taket är helt täckt.
  • För att skapa ytterligare visuellt intresse kan du försiktigt bunt eller vika tyget innan du häftar. Tänk på att detta kan kräva extra tyg. Beräkna antalet och storleken på dina veck för att bestämma hur mycket extra tyg som ska köpas.
  • Om du föredrar taket för att ha ett tältliknande utseende, kan du stapla mitten av tyget och låta det drapera utåt mot väggarna. Du kan sedan stapla tygets kanter till väggen ca 1 tum (2.5 cm) under taket. Att skapa detta tältliknande taklock kräver ungefär 1 eller 2 tum (2.5 eller 5.1 cm) extra tyg. Ju lägre på väggen som du fäster tyget, för att skapa en mer dramatisk drapering, desto mer tyg du behöver.
  • Tips

    Saker du behöver

    Täcker med gips

    • Plasters trowel
    • Gipskniv
    • Pole
    • Stiftfinnare
    • Respirator
    • Skyddsglasögon
    • Lakan av gips
    • Gipsmakad förening
    • Naglar
    • Hammare eller nagelpistol
    • Borrmaskin
    • Målarens droppduk
    • Målare tejp
    • Plastplåt
    • Tejp
    • Gipshiss

    Använda tenn takplattor

    • Plywood boards
    • Måttband
    • Stiftfinnare
    • Naglar
    • Hammare eller nagelpistol
    • Krita linje-markör
    • Tennsnips
    • Tennplattor
    • Stege
    • Handsåg eller cirkelsåg
    • Skyddsglasögon

    Hängande tyg

    • Tyg eller lakan
    • Sax
    • Häftpistol
    • Måttband
    • Stege
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande