Hur man ändrar lerjord

Lera jord är en mycket tät substans som kan orsaka stora dräneringsproblem för dina växter. Denna jord är vanlig för många delar av världen, vilket begränsar vad husägare, trädgårdsmästare och bönder kan växa. Du kan dock ändra eller ändra jorden för att producera en rikare jord som är mer lämplig för plantering.

Steg

Del 1 av 2:
Förberedelser för att ändra
  1. Bild med titeln Ändra lera jordsteg 1
1. Titta på lera toleranta växter. Innan du börjar, överväga att använda växter som tolererar lerjord, eftersom det eliminerar behovet av att ändra jorden. SwitchGrass, Asters, Russian Sage och Hostas är alla bra alternativ.
  • Å andra sidan kommer många växter att kämpa för att trivas i lerjord, oavsett hur effektivt du ändrar det. Till exempel, välja växter som gillar mycket torr eller överdriven sur jord kan vara en uppförsbacke.
  • Bild med titeln Ändra lera jordsteg 2
    2
    Testa din jords pH. Det första steget i att ändra din jord är att diagnostisera din jordens pH. Det finns flera sätt att göra detta, allt från DIY Strip Tests till kommersiella testkit. Om du är en seriös odlare, överväga att besöka din lokala länsförlängning och få ett jordtestkit direkt från källan.
  • Hitta ditt lokala länstilläggskontor och få ett jordprovningssats. Vägbeskrivning För användning Det ingår i paketet.Mail direkt till ditt tillståndslaboratorium. Det kan ta lite längre tid än normalt att få resultaten tillbaka på våren på grund av volymen av förfrågningar. Dina resultat kommer att ge en detaljerad analys av din jordkomposition, pH, och vilka ändringar du kan behöva lägga till för att få din jord upp till optimala växande villkor.
  • pH är en skala av hur sur eller alkaliskt ett material är. Skalan går från 0 till 14, varvid 0 är mycket sur, 7 är neutral och 14 är mycket grundläggande.
  • Bild med titeln Ändra lerjord Steg 3
    3. Testa pH-värdet. Om ändring av din jord för att bli sura, kommer till exempel inte göra någonting om ditt vatten är mycket alkaliskt och du planerar att använda det för att vattna dina växter. Bli inte lat - testa pH-värdet såväl som din jord. De flesta vatten är lite alkaliska, vilket kanske inte är bra beroende på vad du försöker växa.
  • Om ditt vatten är grundläggande är det "hård" vatten. Hårt vatten är i allmänhet vad grundvattnet hamnar, främst för att det inte eroderar rören som innehåller det och transporterar det runt. Surt vatten är "mjuk." Mjukt vatten uppnås genom att avlägsna kalcium och magnesium från vattnet.
  • Om du vill stanna på den säkra sidan, bli ren, filtrerat vatten. Ren, filtrerat vatten är ungefär lika neutral som du får. På det här sättet påverkar inte vattenets pH, även om det snabbt kan bli dyrt.
  • Bild med titeln Ändra lera jord steg 4
    4. Prova ett perkoleringstest. Ett perkoleringstest hjälper dig att avgöra om och hur bra jorden dränerar. Gräva ett hål som är 2 meter (0.61 m) (.6m) djup och 1 fot (0.30 m) (.3m) bred. Fyll hålet med vatten och vänta på att det är helt. Fyll det nu en andra gång, hålla reda på hur länge det andra vattenhålet dränerar:
  • Om det tar mindre än 12 timmar att tömma, kan du säkert plantera allt som kräver väldränerad mark.
  • Om det tar mellan 12 och 24 timmar för att hålet ska tömma, kan du säkert växa växter som tolererar tunga jord- eller lermiljöer.
  • Om det tar mer än 24 timmar för hålet att dränera, kan du ganska mycket bara plantera träd som kan hålla upp till enstaka översvämningar, som balsam gran eller röd lönn.
  • Bild med titeln Ändra lera jordsteg 5
    5. Till områden utan jordjord. Om du inte har någon jordjord, kan tilling bryta upp den täta jorden för ett lättare växande medium. Till ner till minst 6 tum (15.2cm), och företrädesvis ca 8 tum (20.3cm). Sträcka sig lite förbi planteringsområdet. Detta kommer att se till att rötterna har extra växande rum om de behöver det.
  • Om du inte har en tiller, kan du använda en Broadfork, Pitchfork eller Shovel för att lossa och luva jorden. Fördelen med Broadfork är att du inte stör den väsentliga markstrukturen, vilket hjälper de mikroorganismer som kallar jorden sitt hem. Nackdelen med att bara luftera jorden istället för att tillbringa det är att täta klumpar kan fortfarande existera efter jordens lossning.
  • Om du har toppsjord med lera under, inte till. I den här miljön kommer tilling att göra problemet värre genom att blanda lera med din jordjord.
  • Del 2 av 2:
    Ändring av din jord
    1. Bild med titeln Ändra lera jordsteg 6
    1. Fungerar inte på lerjord när den är våt. Vänta på en torr stavning för att börja ändra lerjorden. Lera som är våt är mycket lättare komprimerat, vilket gör ändringen mycket svårare. Du behöver all hjälp du kan få ändring av lera, så var noga med att hålla det här enkla men djupa tricket i åtanke.
  • Bild med titeln Ändra lera jordsteg 7
    2. Förbered dig för att ändra en bredare del av jorden än du faktiskt behöver. Mäta det utrymme som du kommer att ändra. Välj idealiskt ett stort utrymme att ändra. Ett litet ändrat område kan vara en fristad för dina växter, men när deras rötter börjar expandera förbi det lilla området och slå lera, kommer de att fördubbla tillbaka i det ändrade området snabbt. Detta orsakar problem med rootsystemutveckling.
  • Bild med titeln Ändra lerjord Steg 8
    3. Ändra jorden beroende på testets resultat. De flesta lerjord är på den alkaliska sidan, vilket betyder att du förmodligen vill lägre jordens pH. Det finns flera sätt att göra detta. De vanligaste ämnena att lägga till lerjord är byggmästarens sand, gips, komposterad gödsel, kompost eller annat grovt organiskt material.
  • Builders sand och gips möjliggör bättre vattendränering och ökade luftfickor, eftersom de tvingar partiklarna i lera. Det är väldigt viktigt att använda grov sand som byggmästarens sand, inte finstrukturerad sand som leksand, eftersom det kommer att göra situationen värre.
  • Organisk substans hjälper växterna att få rätt näringsämnen och bidrar också till att bygga ökad humus (för att inte vara förvirrad med "hummus") med ytterligare mikrober som är byggstenar av god jord. Dessutom kommer de att hjälpa till att sänka jordens pH, försurande det.
  • Försök skjuta för en lika blandning av grov sand (Builders sand) och grovt organiskt material. Eftersom du kommer att sprida den här blandningen över ett stort område, behöver du bulkmängder: istället för att tänka på kvadratmeter, tänk när det gäller kubikmeter - en kubikmatté av material kommer att ge ett tre-tums lager på 100 kvadratmeter. Köp i bulk på ett landskapsföretag eller en mataffär - köp av väskan är mycket, mycket dyrare.
  • Bild med titeln Ändra lerajord Steg 9
    4. Börja med att sprida en kubikgård av organiskt material ovanpå varje 10-fots med 10-fots område. Börja med organiskt material först. Efter att ha integrerats med lerjorden börjar materialet bryta ner och bli effektivt osynligt. Oroa dig inte - det är fortfarande där gör sitt jobb.
  • Bild med titeln Ändra lera jordsteg 10
    5. Nästa, sprida en kubikgård av Builders sand över samma 10 `x 10` -område. Blanda det ordentligt med det organiska materialet och leran genom att använda en tillingmaskin. Om du inte har en, kan du hyra en billigt på din lokala hårdvaruhus.
  • Om Bra Quality Builders sand inte är lättillgänglig, kanske du vill välja att prova antingen grön sand eller gips som ett alternativ till sanden. De är dyrare, men verkar på samma sätt för att tvinga lerpartiklarna att tillåta tillsats av mer vatten och luft.
  • Gips har visat sig vara särskilt effektivt i områden där marken har en hög saltkoncentration.
  • Bild med titeln Ändra lerjord Steg 11
    6. Fortsätt att övervaka jordens pH ofta. Tätt noga med förändringen i pH. De flesta växter kan inte tolerera drastiska förändringar i pH eller jordförhållanden, så du vill vara rimligt säker på att pH-värdet har slutat ändra drastiskt innan du planterar.
  • Bild med titeln Ändra lera jordsteg 12
    7
    Surger jorden ytterligare, om det behövs. Ler är vanligtvis mycket alkalisk till att börja med. Av den anledningen kan du hitta dig själv som vill ändra jordens pH för att göra det mer surt. Det finns flera sätt att göra det här:
  • Genom att lägga till ett ammoniakbaserat gödselmedel
  • Genom att lägga till elementärt svavel eller järnsulfat
  • Genom att lägga till bomullsfrön, sphagnummos eller annan kompost
  • Bild med titeln Ändra lera jordens steg 13
    8. Undvik automatiska vattensystem för dina växter. Eftersom lerjord är så bra på att behålla fukt, kan automatiska vattensystem dränka dina växter om det inte är särskilt uppmärksamt på. Dike sprinklersna, spara lite pengar och titta på plantorna själva för att bestämma hur mycket vatten de växer behöver.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Undvik frestelsen att ändra marken du använder för att fylla runt växter. Att göra detta kommer att få rötterna att stanna i ett litet område. Fyll i med jorden du grävde ut ur hålet istället och befrukta ett bredare område senare för att uppmuntra växtens rötter att sprida sig ut.
  • Vid plantering i lerjord, gräva ett hål och ärr sidorna för att skapa ojämna ytor. Detta kommer att hjälpa växtens rötter att bryta igenom leran. Om du lämnar rakt, platt väggar, kan rötterna cirkla runt i hålet.
  • Om du inte har ett tilläggskontor i ditt område, ring några trädgårdsklubbar, trädgårdscentra eller hemförbättringsbutiker och fråga om var du kan få ett jordtest. Ett högskola eller universitet i ditt område kan ha ett jordbrukskontor som kan hjälpa dig.
  • Saker du behöver

    • Rorkult
    • Organiskt material eller kompost
    • Trädgårdsodling svavel (om pH 7+) eller lyme (om pH 6-)
    • Builders sand, blodmjöl eller grön sand
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande