Hur man delar upp en hosta

Växande Hostas kan vara mycket uppfyllande för en trädgårdsmästare, eftersom de är hårda, trivs i skuggan och behöver lite väsen. När dessa perenner blir ganska stora, kan de överfylla sitt trädgårdsutrymme.Lyckligtvis är Hostas också mycket lätt att dela, perfekt att dela med vänner, familj eller till och med sälja i växtförsäljning!

Steg

  1. Bild med titeln Dela ett Hosta Steg 1
1. Välj rätt tid på året. Medan många trädgårdsmästare väljer vår för tid att flytta och dela växter, kan det få en negativ effekt på plantorna, särskilt i varmare klimat. Det är att föredra att dela Hostas i sen sommar och tidigt fall, ungefär 4 veckor före First Frost.Hostas är ganska tuffa växter, och kan delas när som helst under växtsäsongen om du försiktigt replant, vatten och mulch de uppdelade klumparna. Tampning ner jorden runt rotbollen så att växten inte lätt kan lossa kommer att försäkra sig med större framgång.
  • Bild med titeln Dela ett Hosta Steg 2
    2. Få de rätta verktygen för din jord. Ofta, om klumparna är stora (säger ca 25 cm / 10 tum över vid basen), kommer du att finna det lättast att använda en gaffel med platta blad och en spade eller spade. Om jorden är väldigt lätt och humus-y, och växterna är mindre, kommer en långbladig kniv, helst med ett serrated blad, att fungera bra. En hacksåg är mycket hjälpsam om klumpen är mycket stor. Vissa människor gillar att ha en trädgårdsslang, eller en stor hink med rent vatten.
  • Bild med titeln Dela ett Hosta Steg 3
    3. Klipp eller gräva runt Hosta-anläggningen, börja 10cm / 4 tum från basen av en liten växt, till 35 cm / 18 tum för en mycket stor klump. När du har klippt en cirkel runt klumpen, skjut spaden under klumpen och lyfta den ut ur marken, eller pry klumpen från marken med gaffeln.
  • Bild med titeln Dela ett Hosta Steg 4
    4. Om du är ny på att dela Hostas eller andra fleråriga, tvätta smutsen av klumpen kan vara till stor hjälp för att se de enskilda växterna och deras rhizomer (från var rötterna växer).Tvätta också växten om du är osäker på hur de enskilda växterna växer och du inte vill skära en i hälften (särskilt om Hosta är en långsam växande dyr en). Oroa dig inte för att skada rötterna med vattnet, för att Hostas Roots är tuffa.
  • Bild med titeln Dela ett Hosta Steg 5
    5. Om möjligt, särskilt om Hosta inte är en stor klump, separera de enskilda växterna för hand, genom att försiktigt tvinga tummen mellan växtens stammar och lättar stammarna ifrån varandra. För att ta bort en stam från kronan, använd en fram och tillbaka dragningsrörelse och inte en sidoklyst rörelse (håll kärnanläggningen i ena handen och ta tag i stammen i den andra, rotera stammen fram och tillbaka), arbeta stammen fram och tillbaka tills rhizomen kommer lös eller raster från kronan. Rhizomen kommer att bryta vid lämplig punkt. Även om du förlorar några av växtstammarna, har du fortfarande tillräckligt med rhizomerna för att producera en hälsosam ny klump.
  • Bild med titeln Dela ett Hosta Steg 6
    6. Om klumpen är mycket stor kan det bara vara lättare att använda en serrerad kökskniv, att skära genom klumpen.Du kan skära klumpen i olika storlekar, som helt enkelt i hälften, till tredjedelar eller kvartaler.
  • Bild med titeln Dela ett Hosta Steg 7
    7. Börja med att sprida rötterna så att du bestämmer var du vill klippa. Försök att hålla så många rötter och lämnar som möjligt, genom att göra nedskärningar genom kronan men inte in i rötterna. Börja med att klippa kronan i hälften, om du är riktigt försiktig kan du navigera runt stammarna - om klumpen är väldigt stor, är det bara lättare att skära i hälften utan mycket oro som du skär några stammar i hälften, eftersom klump är ett sådant monster ändå.
  • Bild med titeln Dela ett Hosta Steg 8
    8. Om möjligt, gör klippet ungefär halvvägs genom kronan och se sedan om du kan dra den ihop med hand - använd samma fram och tillbaka dragande rörelse. I det här fallet, håll varje halv i ena handen och vrid försiktigt halvorna i motsatta riktningar, rotera sedan fram och tillbaka varje gång applicera lite mer tryck och samtidigt utöva tryck för att förflytta halvorna bort från varandra. Om du inte kan dra det ihop, gör det snittet djupare.
  • Bild med titeln Dela ett Hosta Steg 9
    9. Tvättning mellan skärningar för att ta bort sand och små stenar kan också förbättra din inblick i hur växtens stjälkar växer och att se var de ska skära eller dra ifrån varandra.
  • Bild med titeln Dela ett Hosta Steg 10
    10. Du kan också använda hacksagen för att skära genom klumpen, genom att vrida klumpen på sin sida, men var försiktig så att sågen inte fastnar, så förhindra att genom att tvinga ihop, antingen med din andra hand eller kanske handtaget av ett annat trädgårdsverktyg, om klumpen är enorm och sågen är ganska djupt in i klumpen.
  • Bild med titeln Dela ett Hosta Steg 11
    11. Ta bort några äldre, större löv eller skärning av lövbacken vid tidpunkten för dividering kommer att minska vattenförlusten och hjälpa till att minimera chock.
  • Bild med titeln Dela ett Hosta Steg 12
    12. Plantera de uppdelade växterna.Tänk inte att en liten bit kanske inte växer. Det är fantastiskt hur fjädrande dessa växter är och du kan lika väl plantera de små bitarna tillsammans med en större växt.
  • Bild med titeln Dela ett Hosta Steg 13
    13. Låt inte rötterna torka ut för mycket. Om du inte kan plantera dem direkt, placera lite fuktig smuts eller torvmossa på rötterna och lägg dem bort från direkt solljus, djup skugga är bra i varmare klyftor.
  • Bild med titeln Dela ett Hosta Steg 14
    14. Om plantorna "rötter torkar några innan du får chansen att replantera, suga växten i en hink med vatten i två till tolv timmar. Lämna inte växterna i vatten i mer än en dag, kommer rötterna att börja ruttna.
  • Bild med titeln Dela ett Hosta Steg 15
    15. För stamavdelningar som härrör från att dra ut och som har en fin balanserad rotfördelning, plantera dessa divisioner på sin ursprungliga nivå, så att de vita basala delarna av stammarna är bara under marken och du kan inte se dem. Om du har tvättat rötterna eller rötterna håller inte mycket jord, gör ett bra storlek hål och sprida rötterna i en fläkt. Byt jord, tryck fast med handens häl runt växten och vattna växterna bra så inga stora luftfickor i jorden finns.
  • Bild med titeln Dela ett Hosta Steg 16
    16. Om du var tvungen att använda kniven eller hacksågen för att skära klumpen, plantera dessa mindre nu uppdelade klumpar i samma höjd när de växte, eller bara lite djupare (1/3 cm / 1 till 1-1 / 2 i. djupare) och vatten i väl.
  • Bild med titeln Dela ett Hosta Steg 17
    17. Håll nyfördelade Hostas Wet- Håll växter från att torka ut för de första två veckorna.
  • Tips

    Förvänta dig inte att dela dessa Hostas igen för de närmaste åren.
  • Nyplanterade Hostas behöver en tum av vatten i veckan.
  • Vatten minimerar transplantationschock och uppmuntrar till ny rotutveckling.
  • Var noga med att vattentransplantenterna, om divisionen ägde rum på sommaren.
  • Genom att dividera på hösten är växten på väg mot eller har gått övervägande vilande men är fortfarande i rotutvecklingsfasen och dela vid den här tiden som minsta skada.
  • Lägg till ett 5cm / 2 tums lager av mulch runt varje växt.
  • På snabbväxande hosta producerar tre eller fyra år gamla växter de största och bästa divisionerna.
  • Utrymme varje division ca 60 cm / en fot från varandra - små leaved hostas ca 40-60cm / 8 i. till två meter från varandra och större leaved hostas 60-80cm / två till tre meter från varandra.
  • Hosta Rhizomes är bra att sälja på växtförsäljning, garageförsäljning, även vid vägkanten. För inga pengar ur fickan kan du samla in pengar för dig själv eller andra.
  • Som regel är den större och mer täta klumpen, de mindre divisionerna som är möjliga.
  • Varningar

    Långsammare växande växter eller gamla mogna klumpar som är åtta eller flera år gamla, producerar de mest täta klumparna och är de svåraste att dela upp. Dessa stora klumpar kräver en spade och följaktligen mer förstörelse av kronor och rötter av enskilda växter såväl som en längre period för att återhämta sig från transplantationschock.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande