Hur man torkar upp en våt gård

Oavsett var du bor, kan ett hårt regn vända din gård till en röra av lera och vattenpölar som inte kommer att torka. Våta meter händer av ett antal skäl, men vanligtvis härrör från dåliga jord- och dräneringssystem. För att torka ut vattnet, kolla din gård för att hitta källan till problemet. För små, enskilda fuktsäckar, torka din gård genom att utjämna jorden och eventuellt plantera vattenbeständiga växter. För storskaliga problem, titta på att få ett dräneringssystem som en fransk dränering eller torrt väl. Med rätt behandling behöver du inte oroa dig för vattenavlopp som orsakar skador på ditt hem.

Steg

Del 1 av 3:
Hitta orsaken till fuktskador
  1. Bild med titeln Torka upp en våt yard steg 1
1. Titta på din gård efter en storm för att se var vattnet ackumuleras. Notera hur vattnet rör sig över din gård under stormen. Då, ta en promenad runt din gård precis efter en solid regndag. Leta efter lera och stående pölar som inte torkar ut inom en dag. Ta reda på om problemet händer i små, separata fläckar eller ett stort område.
  • Vatten är tänkt att flytta nedförsbacke, bort från ditt hem och till ett dräneringsuttag. Om du ser stående pölar eller vatten som strömmar tillbaka mot ditt hem, kan gårdens sluttning vara att skylla på.
  • Individuella fläckar är mycket lättare att behandla genom att fylla dem i, ändra jorden eller växande absorberande växter.
  • Bild med titeln Torka upp en våt yard steg 2
    2. Sök efter läckor eller andra möjliga orsaker till fuktuppbyggnaden. Kontrollera downspout som kommer från ditt tak såväl som alla närliggande verktygsrör. Läckande rör orsakar ibland små fläckar av fukt, inklusive nära byggnader. En annan möjlighet är att du har en naturlig vår som låter vatten komma upp till ytan.
  • Om du misstänker en läcka, försök stänga av ditt hems vattenförsörjning för att se om din vattenmätare fortsätter att öka. För läckande kommunala linjer utanför ditt hem, testa vattnet för klor och andra behandlingskemikalier.
  • Springs uppträder ofta i kuperade områden med lerjord. Om du har en, överväga att bevara det. Du kan också tömma det med ett franskt rör eller en annan metod.
  • Bild med titeln Torka upp en våt yard steg 3
    3. Testa jorden för att se om det är kapabelt att absorbera tillräckligt med vatten. Lerjord absorberar vatten, vilket så småningom blir till pölar. För att utföra ett test fyller du en masonburk full av jord från problemområdet. Fyll burken upp med vatten och vänta sedan på att komponenterna separeras. Sand sänker till botten, följt av ett lager av silt, sedan lera.
  • Markera nivån på sand efter 1 minut och markera sedan siltnivån efter 2 timmar. Markera lernivån efter vattnet i burken rensar för att börja mäta andelen av varje komponent i jorden.
  • Ett annat sätt att testa absorptionen är genom att gräva ett hål 1 ft (0.30 m) djup och 4 i (10 cm) bred. Fyll det med vatten för att se hur snabbt det dränerar. Om det tar mer än 4 timmar andra gången, ändrar du jorden med sand och kompost.
  • Om din jord inte är i rätt komposition, ändra det genom att blanda i sand och kompost.
  • Bild med titeln Torka upp en våt yard steg 4
    4
    Lufta jorden för att se om den kan absorbera vatten. Komprimering är ett mycket vanligt problem i områden med massor av lera eller fottrafik. Om din gård inte kan behålla vatten och du märker bruna eller tunna växter, få en kärnluftare eller en trädgårdsgaffel. Medan jorden är fuktig, använd ett av verktygen för att poke 3 i (7.6 cm) hål i marken, avståndet ca 3 i (7.6 cm) från varandra. Låt din gård luft ut medan du letar efter andra orsaker bakom vattenproblemet.
  • Du kan hyra en luftare från de flesta hemförbättringscentra. En luftare är en maskin som tar bort en plugg av jord. Luften som kommer in i hålen lossnar jorden för att göra det mer absorberande.
  • Bild med titeln Torka upp en våt yard steg 5
    5. Kontakta en entreprenör om du misstänker att din gård är över vatten eller berggrund. Om du vet att ditt hem är i en region som har mycket berggrund eller högt grundvatten, kommer du inte att kunna fixa problemet utan hjälp. Ring upp närmaste förlängningskontor eller din lokala regeringens bevarandeavdelning. Låt dem slå upp en regional undersökningskarta eller komma ut för att testa jorden. Vänta sedan på att de ska ge dig råd eller hänvisa till en kvalificerad entreprenör.
  • Ett annat vanligt problem i vissa delar av världen är marshland. Du kanske inte kan dränera marshland utan regeringsröjning först. Det kan också vara svårt att tömma helt.
  • Vanligtvis måste du antingen bygga en regnträdgård eller installera brunnar och avlopp för att hantera dessa problem.
  • Del 2 av 3:
    Fixa små fuktfläckar
    1. Bild med titeln Torka upp en våt yard steg 6
    1. Rensa de våta områdena av växter och skräp. Plocka upp några märkbara stenar, pinnar och annat lös material där vattnet tenderar att poola i din gård. För att åtgärda dessa områden måste du också bli av med alla växter där, inklusive gräs. Om du planerar att spara dessa växter, gräva försiktigt runt dem i en cirkel tills du når botten av sina rötter, pry dem ut ur marken med en spade.
    • Om du inte planerar att spara plantorna, behöver du inte vara så försiktig med dem. Du kan klippa större växter för att göra dem enklare att ta bort. Men överväga att gräva ner för att ta bort weedrots hela.
    • För att ta bort SOD, gräva runt området med en spade, använd sedan spaden för att dela sönder i remsor ca 1 ft (0.30 m) bred. Pry upp kanterna på remsorna för att skilja rötterna, rulla upp dem för hand.
  • Bild med titeln Torka upp en våt yard steg 7
    2. Gräva ut några våta områden för att förbereda sig för att fixa dem. Använd en spade eller ett annat verktyg för att göra ett hål ca 6 in (15 cm) djupt. Hålet kan vara så brett som du behöver, så gräva ut hela problemområdet. Ta bort hela jorden på den våta punkten, ställ den åt sidan på torr mark i närheten eller i en skottkärra.
  • Om jorden är torr, hyra en rototiller från en närliggande hemförbättringsbutik. Skjut det över problemens fläckar för att slå upp jorden.
  • Om stora delar av din gård är våta, är du bättre att rototillera hela gården eller installera ett dräneringssystem. Fyll i små fläckar som är ojämna eller lätta att gräva upp för hand.
  • Bild med titeln Torka upp en våt yard steg 8
    3. Fyll i hålen genom att lägga till en jordjord blandad med sand. Välj en kvalitetsjordsjord med en balanserad mängd lera och sand. Då får du lite byggnadskvalitet. Blanda tillsammans 2 delar sand, 2 delar TOPSOIL och 1 delkompost. Därefter kombinerar blandningen med den ursprungliga jorden längst ner i hålet. Om din jord inte absorberar vatten mycket bra, kan lägga sand och kompost hjälpa till att lossa det.
  • Blanda jorden tillsammans med en spade eller rototiller. När du är klar, fyll i resten av hålet efter behov med mer jord.
  • Bild med titeln Torka upp en våt yard steg 9
    4. Forma jorden för att fylla i hål och omdirigera vatten mot dräneringsområden. Om de problematiska fläckarna var lägre än resten av din gård, vilket fyller i och utplattar dem, leder de ofta till bättre absorption. Lutning landet som behövs för att tvinga vatten att flöda mot bättre dräneringsområden. En sluttning på ca 2% är i allmänhet brant nog för att tvinga vatten borta från resten av din gård. Gradvis ändra lutningen genom att flytta jorden runt och rakar den platt.
  • En lutning på 2% betyder höjden av jorden förändras med ca /4 i (0.64 cm) över 12 tum (30 cm) i avstånd. En brant sluttning omdirigerar lättare överskott av vatten.
  • Mäta lutningen av ett område genom att plantera insatser och springa en sträng mellan dem. Tänk på att fylla i och flata ut låga punkter i din gård
  • Gräva jord från högre områden för att flytta till lägre. Du kan behöva arbeta på resten av din gård också för att bilda en effektiv lutning.
  • Bild med titeln Torka upp en våt yard steg 10
    5. Tryck ner på jorden med ett tiperverktyg. Få en manipulering, vilket är en platt metall som trycker ner jorden för att komprimera den och nivån ut det. Tryck ner den exponerade jorden tills den blandar sig med resten av din gård. Se till att den ser platt eller formar en jämn lutning som kan absorbera och omdirigera vatten.
  • Vattning av gräsmattan kommer också att hjälpa till att kompakta markblandningen. Använd fukten för att kontrollera hur bra sanden och komposten hjälper till att lösa dräneringsproblemet.
  • Bild med titeln Torka upp en våt yard steg 11
    6. Täcka marken med vattenabsorberande växter om det är blott. Sod och gräsfrön är några av de bästa sätten att fixa swampy områden på en gård. Om du bara har ändrat ett område med ny TOPSOIL, fyll i det med en frisk täckning. Prova Urrolling SOD över det nakna området. Om du fyller i en gräsbevuxen gård, Sprid gräsfrön och rake dem i jorden.
  • Överväga att täcka färska gräsfrön med a /4 i (0.64 cm) lager av jordjord följt av ett lika lager av halm för att skydda dem mot fåglar.
  • Om du letar efter något annat, få några fuktbeständiga växter som ferns, flox, violer, arrowwood, och äldrebär. Dessa växter kan hjälpa till att torka ut din gård, även om jordkompositionen och klassen inte är ett problem.
  • Del 3 av 3:
    Eliminerar utbredda fuktproblem
    1. Bild med titeln Torka upp en våt yard steg 12
    1. Lägg till kompost om din gård inte har en bra jordkonsistens. Använd en organisk kompost som bladmulk, gräsklipp, eller till och med bark. Om du har gräs, sprida komposten i en /2 i 1.3 cm) -tjockskikt. Rake det i jorden minst en gång om året, antingen i slutet av hösten eller början av våren. Det organiska materialet öppnar jorden för bättre dränering samtidigt som man främjar tillväxten av vattenabsorberande växter.
    • Så länge du inte lägger till för mycket kompost, kommer det inte att täcka upp gräs och andra befintliga växter i din gård. Många våta fläckar är redan barren, så de kommer att vara barren tills du växer något, som SOD eller gräs.
    • Du kan behöva vänta ett par årstider för att se någon förändring i jorden. Det organiska materialet behöver tid att bryta ner och blanda in i gården.
    • Om din gård är i dålig form, överväg att hyra en rototiller för att blanda kompost ca 10 tum (25 cm) djupt in i jorden. Att göra detta kommer att förstöra en gräsmatta men har en mycket mer omedelbar effekt på dränering.
    • Överväga att blanda sand eller torvmossa i jorden också om du planerar att rototillera hela gården. Det hjälper till att dränera vatten från dålig, ler-tung jord.
  • Bild med titeln Torka upp en våt yard steg 13
    2. Göra en Fransk dränering Om du behöver rita vatten från gården. Ett franskt avlopp är inte så fint som det låter. Det är lite mer än ett perforerat rör i marken. Att börja, gräva en gräv ca 2 ft (0.61 m) bred och minst 6 ft (1.8 m) i din gård. Då, linje gräven med landskapspapper före, sätt sedan röret ovanpå det. Täcka det med grus, följt av jordjord för att dölja det.
  • När dräneringsröret fungerar korrekt, suger vatten genom tyget. Röret bär sedan överskott av fukt bort till en nedre del av din gård.
  • Det franska röret fungerar bäst när det sträcker sig från de våta områdena i din gård mot dräneringspunkter som ett stormavlopp eller swale. En swale är en grunt dike som kan innehålla ett avloppsutlopp.
  • Kontrollera online eller på en hemförbättring för ett franskt dräneringsrör. Om du inte hittar en, gör en genom att peka plasthål i ett vanligt rör.
  • Bild med titeln Torka upp en våt yard steg 14
    3. Konstruera en torka väl Att rikta regnvatten nära byggnader. För en torrbrunn måste du gräva ett hål ca 10 ft (120 tum) från närmaste avlopp eller downspout i den våta delen av din gård. Passa den med en plast Torrtank, sätt sedan tanken med landskapspapper. Därefter kör ett PVC-rör från dräneringsröret eller downspout till tanken. Fyll i det återstående utrymmet med grus.
  • Landskapspapper släpper ut vatten samtidigt som det förhindrar att grus kommer in i tanken. Det gör det möjligt för tanken att lagra vatten och gradvis släppa det så att din gård inte blir för våt.
  • Handla online eller på lokala hem förbättring butiker för de leveranser du behöver.
  • Bild med titeln Torka upp en våt yard steg 15
    4. Installera en cistern om du behöver lagra vattenavrinning från taket. En cistern är mycket lik en torrbrunn, men det brukar användas för att omdirigera regnvatten tillbaka till ditt hem. Ha en entreprenör gräva ett hål i din gård och lägg sedan tanken i den. Tanken är vanligtvis gjord av material som betong- och cinderblock. Vattnet kan då omdirigeras till ditt hem genom PVC-rör monterade på tankens ventil och pump.
  • Ett annat alternativ är att få en ovanstående cistern, som bara är ett stort fat för att lagra vatten som samlas in från mindre regnfat.
  • En cistern är ett bra sätt att spara pengar genom att återbetala regnvatten. Använd det vart du inte behöver rent dricksvatten, som för tvätt, toaletter eller vattenväxter.
  • Bild med titeln Torka upp en våt yard steg 16
    5. Bygg en regnsträdgård om du bor i ett regnigt klimat. Eftersom du inte kan stoppa tung nederbörd, låt en trädgård hantera problemet. Du måste ta bort befintliga växter och skräp innan du formar jorden till en upphöjt område med en liten ås runt det. Se till att din gård sluttningar mot regnsträdgården så överskott av vatten når växterna. Fyll sedan trädgården med olika fukttoleranta växter.
  • Håll hårda växter i högfuktiga områden, vanligtvis på de lägsta punkterna i trädgården. Vissa alternativ inkluderar Goldenrod, Elderberry, Swamp Rose och Blue Vervain.
  • Placera mindre fukttoleranta växter i de andra delarna av trädgården. Försök använda salvia, daylilies och lavendel, bland annat.
  • Eftersom byte av en gårdsgrad kan bli dyrt, är trädgårdar vanligtvis ihop med system som plastdräneringsrör eller bergkanaler. Titta på att installera ett franskt avlopp eller swale.
  • Tips

    När du dränerar din gård, se till att du inte direkt vatten till din granns egendom om du inte är beredd att hantera konsekvenserna. Töm det säkert i en stormavlopp eller nedförsbacke.
  • Om du bor nära en kulle, se upp för vatten som kommer ner i sluttningen. En dal eller dränering utlopp på botten av kullen kan hjälpa direkt vatten borta från ditt hem.
  • Grus är bra för att göra jorden mer resistent mot vatten, men kom ihåg att det inte bryter ner så snabbt som organiskt material som kompost. Det är bättre att fylla i områden där du aldrig vill ha vatten, som nära ditt hem.
  • Att förlänga avloppsutloppet kan hjälpa direkt vatten längre bort från ditt hem. Skicka vattnet mot ett avloppsutlopp eller en absorberande del av din gård.
  • Varningar

    Innan du gör någon form av konstruktion eller installation på din egendom, kolla dina stadens föreskrifter. Du kan behöva ansöka om bygglov i stadshuset.

    Saker du behöver

    Hitta orsaken till fuktskador

    • Masonburk
    • Vatten
    • Aerator

    Fixa små fuktfläckar

    • Spade eller spade
    • Matjord
    • Sand
    • Kompost
    • Räfsa
    • Manipulera
    • Gräs eller andra absorberande växter

    Eliminerar utbredda fuktproblem

    • Spade eller spade
    • Rototiller
    • Kompost
    • Landskapspapper
    • Fransk avloppsrör (tillval)
    • Torka väl (valfritt)
    • Cistern (valfritt)
    • Rain Garden Plants (Valfritt)
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande