Hur man köper en vattentät jacka

Den som gillar att spendera mycket tid utomhus bör investera i en vattentät jacka. Vattentäta jackor blockerar regn och annan nederbörd, håller dina kläder och hudtorka. Vissa jackor är bättre lämpade för vissa aktiviteter och kommer i olika skyddsnivåer. Det är viktigt att bekanta dig med de alternativ och funktioner som finns tillgängliga, så du kan göra det utbildade beslutet baserat på dina specifika behov.

Steg

Del 1 av 2:
Välja en stil
  1. Bild med titeln Köp en vattentät jacka Steg 1
1. Skilja mellan vattenbeständigt och vattentät. Vattentäta jackor är gjorda med ett vattentätt membran som vävts direkt i jackan. De tillåter små svettdroppar att lämna din kropp medan du håller större vattendroppar ut, vilket gör dem andningsbara. Vattentåliga jackor har inget membran, men behandlas med ett vattenavvisande material som är utformat för att hålla vattendroppar från att sippra genom jackan.
  • Vattentäta jackor har alla sina sömmar tejpade eller på annat sätt täckta för att säkerställa att fukt inte tränger in i jackan via sömnad.
  • Vattentåliga jackor kommer att hålla ut mest fukt, men kan inte tåla tung downpour eller subderged i vatten. Frånvaron av ett vattentätt membran gör dem billigare än det vattentäta alternativet.
  • Typiskt kommer taggarna på dessa jackor att indikera om det är vattenbeständigt eller vattentätt.
  • Bild med titeln Köp en vattentät jacka Steg 2
    2. Överväga andningsförmågan. Vattentäta jackor kommer i olika olika andningsnivåer. Den andningsnivån du behöver beror på den aktivitetsnivå du planerar att använda den för.
  • För fysiskt intensiva aktiviteter som vandring, cykling eller kör behöver du en jacka med hög andningsförmåga. Leta efter jackor med ett speciellt membranskikt som tillåter små vattenmolekyler, i form av svett, att passera genom, medan du fångar stora regndroppar på utsidan.
  • För mindre ansträngande aktiviteter som att gå hunden eller daglig användning, kommer en mindre andningsbar jacka som är mer vattenbeständig att fungera bra.
  • Bild med titeln Köp en vattentät jacka Steg 3
    3. Titta på lagren. Det finns olika lageralternativ för vattentäta jackor. 3 lager jackor (3l) har alla sina lager, inklusive foderet smält tillsammans, vilket gör för slitstarka snöjackor. 2 lager (2l) jackor har en separerad tygfoder som gör dem bulkier. 2.5 lagerjackor har ett upphöjt mönster på det inre som är utformat för att hålla materialet upp från din hud.
  • 2.5 lagerjackor är vanligtvis utformade för att skydda mot mycket lätt regn.
  • Bild med titeln Köp en vattentät jacka Steg 4
    4. Välj membranlaminat eller belagt. Vattentäta jackor levereras med varierande typer av membranlaminater, såsom Gore-Tex®, Marmot`s Membrain® (polyuretan) och Sympatex (polyester). Belagda tyger är mycket vattentäta, men är mindre andningsbara än membranlaminat. De är billigare och vanligtvis tjockare än membranlaminerade jackor, och är perfekta för att hålla dig varm och torr i aktiviteter som kräver minimal fysisk ansträngning.
  • Om du behöver en slitstark jacka för snö vill du ha ett 2 lager eller 3 lager laminerat tyg.
  • Bild med titeln Köp en vattentät jacka Steg 5
    5. Välj mellan lätta, mellanvikt och tunga alternativ. Lätta jackor är bra för personer som inte behöver bära dem under längre perioder, eller i tunga downpours. Om du ska spendera hela dagen ute i persistent regn, leta efter en mid-weight jacka. Om du planerar att vara ute i kallt, vått väder, kommer en tyngre jacka att erbjuda mer skydd mot elementen.
  • Tänk på, en jacka som är för tung kan vara svår att flytta runt i.
  • Bild med titeln Köp en vattentät jacka Steg 6
    6. Välj ett mjukt skal eller hård skaljacka. De flesta mjuka skaljackor är som windbreakers och faller under den vattenbeständiga kategorin. De är mycket andningsbara och i allmänhet varmare, håller dig torr under ljusduschar, dimma och snö, men lämnar dig drenched efter en downpour. Hårdskaljackor är vanligtvis vindtäta och har de vattentäta beläggningarna som är utformade för att hålla dig torr i regnet. De kommer vanligtvis med en huva och är dyrare och mindre andningsbara.
  • Bild med titeln Köp en vattentät jacka Steg 7
    7. Välj helt tejpade eller kritiskt tejpade sömmar. Sömning eller tätning är appliceringen av ett tunt vattentätt tejp över de små hålen kvar av nålen som används för att sy jackan tillsammans. Jackor kommer antingen helt tejpade eller kritiskt tejpade.
  • Fullt bandade betyder att varje enskild söm har tapats för att förhindra läckage.
  • Kritiskt tejpade betyder bara de höga exponeringsområdena i jackan som nacke, axlar och bröstet har tapats.
  • Om din jacka är otillräckligt förseglad, du kommer bli våt, även i den bästa vattentäta jackan.
  • Del 2 av 2:
    Letar efter specifika funktioner
    1. Bild med titeln Köp en vattentät jacka Steg 8
    1. Hitta rätt passform. När du har begränsat vilken typ av jacka du behöver eller vill, måste du se till att den passar korrekt. En vattentät jacka ska passa snyggt utan att begränsa din rörelse. När du försöker en på, flytta runt: Hoppa upp och ner, vinka dina armar runt och vrid din kropp. Du vill se till att du har full rörelse tillgänglig för dig.
    • Se till att det är tillräckligt stort för att passa två lager kläder under, tillräckligt länge att det aldrig avslöjar din midsection, men inte tillräckligt länge för att begränsa rörelsen.
  • Bild med titeln Köp en vattentät jacka Steg 9
    2. Välj en med dragkabel. De kan användas för att se till att din jacka passar så perfekt som möjligt. De är vanligtvis belägna i botten och midjan på jackan, såväl som på sidorna.
  • Bild med titeln Köp en vattentät jacka Steg 10
    3. Leta efter en huva jacka. Eftersom vi förlorar det mesta av vår värme genom våra huvuden, är en jacka med en huva som passar ordentligt avgörande. De flesta jackor är utrustade med justerbara huvar, se till att huven rör sig med huvudet medan det är täckt.
  • Bild med titeln Köp en vattentät jacka Steg 11
    4. Kolla in zipsen. Se till att alla dragkedjor löper ut hela lådans längd och att den huvudsakliga är lätt att fästa längst ner. Om dragkedjorna inte är vattentäta, se till att de har stormflikar som förhindrar att vatten kommer in. Du kommer också att vilja kontrollera att jackan har Pit Zips om du planerar att använda den för fysiska aktiviteter, eftersom de hjälper till med ventilation för att hålla dig från överhettning.
  • Bild med titeln Köp en vattentät jacka Steg 12
    5. Tänk på fickorna. Fickor är en bekväm funktion att ha, hur många fickor du behöver på din vattentäta jacka beror på hur du planerar att använda den. Se till att jackan har tillräckligt för dina behov och att de yttre ficklocket är antingen vattentäta eller skyddade av stormflikar för att hålla fukt ut.
  • Bild med titeln Köp en vattentät jacka Steg 13
    6. Sök efter jackor med mesh-fodrade fickor. Mesh-fodrade fickor ger den extra bekvämligheten av extra ventilation, vilket gör det lättare för svett att avdunsta bort under fysisk aktivitet.
  • Bild med titeln Köp en vattentät jacka Steg 14
    7. Välj en prispunkt. Hur mycket vill du spendera på en vattentät jacka? I allmänhet kommer jackor med överlägsen vattentätning att bli dyrare, runt $ 100 + mer än mindre avancerade jackor.
  • Om priserna på fulla vattentäta jackor verkar lite för branta för dig och dina behov, kan jackor med bara en vattentät beläggning vara vägen att gå. De är lika effektiva för att hålla regnet ut, men de tenderar att sakna andningsskyddskategorin.
  • Många välrenommerade tillverkare som North Face och Patagonia säljer vattentäta jackor som är hållbara nog för att hålla dig i åratal för runt $ 100- $ 150. Detta kan vara ett bra alternativ för dem som vill ha ett ljus till mitten av jacka.
  • Om du köper en för utökad intensiv träning eller aktiviteter, kommer en billig dåligt konstruerad jacka inte att ge det nödvändiga skyddet. Se till att du får den skyddsnivå du behöver, och vet att fullfjädrade jackor kan sluta vara en $ 600 investering.
  • Bild med titeln Köp en vattentät jacka Steg 15
    8. Tänk på lagring. Lätta vikt vattenbeständiga jackor kan enkelt vikas eller rullas upp för att packa bort snyggt. Du kanske vill överväga hur du lagrar eller packar din mer hållbara vattentäta jacka, om det inte enkelt kan vikas eller göras kompakt för att resa. Detta är särskilt viktigt om du köper en tung vikt, fullt utrustad vattentät jacka som är för skrymmande för att vikas.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Välj funktionalitet över utseende. Du behöver inte bära en jacka som ser helt ojämn, men fåfänga kommer inte heller att hålla dig torr, heller. Första butiken för jackor som uppfyller dina behov. När du har hittat ett urval, välj den du hittar mest estetiskt tilltalande.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande