Så här byter du ett truckdäck

Gilla med något annat fordon, kommer din lastbils däck att slita över tiden. Att byta lastbilsdäck är en relativt enkel, men värdefull färdighet att lära sig. Stora lastbilar har stora däck som kräver tunga verktyg. För att hantera truckens vikt, ta rätt säkerhetsåtgärder genom att parkera den på en platt och stabil yta. En gång säkert parkerat, säkra den med en jack och jack står. Ta bort däcket är rakt fram så länge du har ett verktyg som kan lossa muttrarna. Byt ut det gamla däcket med en ny för att få din lastbil tillbaka på vägen.

Steg

Del 1 av 3:
Lyfter trucken
  1. Bild med titeln Ändra ett truckdäck Steg 1
1. Parkera fordonet på en hård, jämn yta. Ett garage, uppfart eller tyst parkeringsplats är ett par alternativ. Nivå, stabil mark hindrar fordonet från att flytta medan du arbetar med däcket. Välj också en avskild plats där du inte kommer att störas av andra fordon.
  • Hårda ytor är alltid bättre än mjuka. Mjuk jord, till exempel, kanske inte kan stödja truckens vikt, vilket gör att den faller av en jack.
  • Den plats du väljer är en viktig del av att ändra ett däck säkert. Om du inte känner dig trygg där du är, är du bättre att ringa till en släpvagn.
  • Bild med titeln Ändra ett truckdäck Steg 2
    2. Placera chocks runt hjulen för att förhindra att lastbilen flyttas. Chocks är små gummiblock du kan kila under varje hjul. Placera en chock framför och bakom varje däck än den du vill ändra. Om du inte har chocks, använd tegelstenar eller träbrädor istället. Se till att de är ordnade under varje hjul så det kan inte rotera alls.
  • Auto Part Stores säljer chocks, men du kan också få dem online. De är billiga men mycket effektiva för att hålla dig säker medan du arbetar på en lastbil.
  • Du kan också engagera truckens parkeringsbroms för ytterligare säkerhet.
  • Bild med titeln Ändra ett truckdäck Steg 3
    3. Använd en skruvmejsel för att pry av hubcap om din lastbil har en. De flesta lastbilshjul har ett metallkåpa över luggmuttrarna. Om du inte ser utsatta dragmuttrar, så har du ett lock att ta bort. Släpp spetsen av en flathead skruvmejsel mellan metallkåpan och gummidäcket. Därefter, pry locket mot dig i några olika ställen att dyka upp av hjulet.
  • Några hubcaps hålls på plats med muttrar. Använd en slångnyckel, lossa alla muttrarna gradvis och jämnt tills du kan ta bort dem.
  • De flesta hämtningsbilar och flatbäddar har navcaps. Större fordon, inklusive semi-lastbilar, har ofta en blandning av täckta och avtäckta hjul.
  • Bild med titeln Ändra ett truckdäck Steg 4
    4. Vrid släpmuttrarna moturs med en skruvnyckel för att lossa dem. Passa den öppna änden av kugghyckeln över nötterna en efter en för att börja ta bort dem. De kan vara svåra att röra sig först, men fortsätt att försöka tills du inte längre känner något motstånd. Du kan behöva gå på skiftnyckeln eller kasta din kroppsvikt i den för att bryta slugnötet gratis. När du känner att det kommer lös, sluta vända det och lämna den på hjulet.
  • Om du har svårt att få envis slugnötter att vända, spraya ett rostbrunt smörjmedel som WD-40 på dem.
  • Lugnycklar är bra för pickup och flatbeds, men du kommer sannolikt att behöva något starkare för större fordon. Försök med en brytbar om du gör det manuellt.
  • För ett lättare sätt att lossa nötterna, få en 1 i (2.5 cm) Trådlös slagnyckel. Det är ett handhållen verktyg som liknar borr, men det har en öppen ände som är avsedd att passa över slugnötter.
  • Bild med titeln Ändra ett truckdäck Steg 5
    5. Lyft trucken upp genom att montera en jack under den. Välj en jack som är tillräckligt stark för att stödja truckens vikt, till exempel en hydraulisk flaskuttag. Många fordon har hakar nära hjulbrunnarna som indikerar en säker plats för att placera jacken. När du använder en flaskuttag, pumpa handtaget upp och ner för att höja trucken. Lyft det så att hjulet är ca 6 tum (15 cm) från marken.
  • För säkerhet, placera jacket längs en metalldel av ramen i stället för plastutsidan. Kontrollera användarhandboken om du inte kan hitta jackpunkten bara genom att titta på trucken.
  • För att lyfta tyngre lastbilar, inklusive dumpbilar och liknande transportörer, använd en hydraulisk hiss istället. Parkera lastbilen på hissen och pumpa handtaget för att höja den. De största hissarna kan stödja den extra vikten.
  • Riktigt stora lastbilar som semis behöver ofta inte lyftas. De andra hjulen kan stödja truckens vikt.
  • Bild med titeln Ändra ett truckdäck Steg 6
    6. Fit Jack står under lastbilen bredvid jacket. Dra jacken står upp så att de når botten av trucken. Skjut sedan dem på plats, se till att de stöder truckens metallram. Jacken står stöder truckens vikt så det kan inte falla av jacket. Använd minst 2 jack står för att hålla lastbilen och förhindra att den faller av jacken.
  • Överväg att använda 4 eller fler jackstativ, speciellt när du hanterar något tyngre än en vanlig pickup truck.
  • Del 2 av 3:
    Byte av däcket
    1. Bild med titeln Ändra ett truckdäck Steg 7
    1. Ta bort släpmuttrarna genom att vrida dem moturs för hand. Nu när du har däcket från marken är du redo att börja dra av den av trucken. Lugnmuttrarna kommer först och borde vara lätt att ta bort sedan du lossnade dem tidigare. Vrid dem så mycket som möjligt för hand. Om du inte kan ta bort dem hela vägen, avsluta jobbet med en kantnyckel eller brytare.
    • Spraya ett smörjmedel som WD-40 som behövs för att lossna envis nötter. Du kommer sannolikt inte att behöva använda någon när nötterna är lös, men har en flaska till hands bara i fall.
    • Att ha en slagnyckel gör borttagningsprocessen mycket lättare, även om du inte behöver det om inte nötterna är verkligen fast.
  • Bild med titeln Ändra ett truckdäck Steg 8
    2. Dra av truckens hjul och sätt den på marken. Hjul är tunga, speciellt för större lastbilar, så ta din tid. När huggmuttrarna är av, bör du kunna dra däcket mot dig. Greppa toppen och botten av hjulet och dra sedan det mot dig. Använd handskar för att hålla händerna rena och upprätthålla ett fastare grepp på hjulet.
  • Vissa lastbilar, inklusive semis och några pickup, har dubbla hjul. Om du behöver komma åt ett interiördäck, dra av det efter att du har tagit bort det yttre däcket. Du kan behöva komma på ryggen och gå under bilen för att ångra nötterna.
  • Bild med titeln Ändra ett truckdäck Steg 9
    3. Montera det nya däcket på truckens skruvar. Lina upp hålen i hjulet med hjulbultarna i hjulet. Efter att ha glidat hjulet på bultarna, tryck det tillbaka så långt du kan. Om du byter ut ett dubbelhjul, passa båda hjulen på slangbultarna. Skjut in det inre hjulet, under trucken, innan du trycker på det yttre hjulet i hjulet.
  • Positionering Det nya däcket kan vara tufft, särskilt med större lastbilar. Överväg att fråga någon att hjälpa dig att lyfta däcket på axeln.
  • Bild med titeln Ändra ett truckdäck Steg 10
    4. Sätt tillbaka släktnötterna och dra åt dem för hand. Dra inte åt dem hela vägen än. Vänd dem så långt medurs som möjligt för hand. Detta kommer att säkra hjulen till trucken så att du kan börja ta bort jack och jackstativ.
  • Se till att dragmuttrarna är säkra så att däcket inte kan falla av medan du sänker lastbilen ner till marken.
  • Del 3 av 3:
    Sänkning och säkra däcket
    1. Bild med titeln Ändra ett truckdäck Steg 11
    1. Dra ut jakten står ut från under trucken. Använd uttaget för att höja trucken med 1 tum (2.5 cm). Detta kommer att ge dig lite utrymme att nå under lastbilen och skjut Jacken står mot dig. Kollapsa jackstativen så de är enklare att lagra.
    • Se till att trucken är stabil på jacken innan du försöker nå under den.
  • Bild med titeln Ändra ett truckdäck Steg 12
    2. Sänk trucken genom att använda jacket. Om du använder en flaskuttag, ta bort handtaget och fäst den på metallventilen nära Jacks bas. Pumpa handtaget för att gradvis ta med jacket tills lastbilens däck berör marken. För en hydraulisk hiss, sänk den tills lastbilen är tillbaka på marken.
  • Ta inte bort kontakten än. Vänta tills du har spänt dragmuttrarna med en skiftnyckel eller brytare för att säkerställa att det nya däcket är säkert.
  • Bild med titeln Ändra ett truckdäck Steg 13
    3. Dra åt släpmuttrarna genom att vrida dem medurs med en kantnyckel. När det nya däcket är på fast mark, avsluta säkra alla lugnötter. Dra åt dem tills de inte längre kan flyttas. Testa nötterna genom att försöka ta bort dem för hand. Om du kan vända dem, har du inte stramat dem tillräckligt.
  • Använd din fot eller kroppsvikt efter behov för att få svåra nötter. Byt till en brytbar eller slagnyckel om du inte arbetar på en pickupbil.
  • Kom ihåg att större lastbilar kan ha så många som 10 muttrar. Se till att du får dem alla!
  • Bild med titeln Ändra ett truckdäck Steg 14
    4. Byt hubcap om hjulet hade en. Många hubcaphjul passar direkt över hjulets sida och kräver inte några speciella verktyg som ska ersättas. Ställ upp hakan på hubcapet med ventilstammen och tryck sedan på hjulet på hjulet. Börja med bottenkanten, montera den mot däckets bottenfälg. Montera sedan den övre delen mot däcket, knacka på den på plats med en gummiband eller den mjuka delen av ett hubcap-borttagningsverktyg.
  • Några hubcaps skruva på plats. Om du har den här typen, passa den över flugbultarna innan du sätter nötterna tillbaka på plats. Håll jacken under bilen tills du är klar med installationen.
  • Tips

    Tekniskt sett är ett däck gummiträdet passar runt en metallfälg. Om fälgen är i gott skick kan du pry däcket av, ersätt det, och återanvända fälgen.
  • Ändra alltid gamla däck ut för nya med samma hastighetsgrad och lastkapacitet. En professionell mekaniker kan hjälpa dig att räkna ut det om du inte är säker på vilken typ av däck du behöver.
  • Bär ett extra och nödvändiga föränderliga verktyg med dig på vägen. Många passagerarbilar har ett extra gömt under stammen.
  • Varningar

    Arbeta under en lastbil är mycket farlig, så se till att du tar alla möjliga försiktighetsåtgärder. Detta inkluderar att välja stabilt mark och sätta jackstativ under trucken innan du tar bort släktnötterna.

    Saker du behöver

    • Nytt däck
    • Hydraulisk jacka eller hiss
    • Hjulchock
    • Lugmutnyckel eller brytare
    • Handskar
    • 1 i (2.5 cm) slagnyckel
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande