Hur man arrangerar insidan av ett växthus

Om du är ny på växthusväxt, har du lycka till. Arrangera och lägga ut ditt växthus är mycket roligt. Att skapa din arbetsyta för att göra det bekvämt och produktivt är det sista steget innan du är redo att göra lite växande. Om du redan har en kryddad veteran när det gäller växthus, är det en bra idé att återkomma din layout när du gör en liten vårrengöring varje år. I båda fallen, så länge som dina växter blomstrar, är det inte fel sätt att göra det här. Så gärna bli kreativ om en annan typ av arrangemang talar till dig!

Steg

Metod 1 av 4:
Radlayout
  1. Bild med titeln Ordna insidan av ett växthus Steg 1
1. Ställ upp bänkar som är mindre än 3 ft (0.91 m) bred längs väggarna. Om dina bänkar är för breda, kommer du inte att kunna nå den del av bänken som är längst bort från dig. Lina sidorna av ditt växthus med dina långa bänkar om du använder dem. Om du bara håller växter på marken, gör inte din rad växter mer än 3 meter (0.91 m) djupt.
  • Du behöver inte använda rader om du inte vill, men det är i grunden den universella layouten för ett växthus. Människor placerar vanligtvis 1 rad bänkar eller växter längs var och en av de längre väggarna, och en tredje rad av växter eller bänkar i mitten om det finns utrymme.
  • Ett växthus "bänk" är verkligen bara ett bord. Växande bänkar kommer i alla typer av storlekar och material, men du kan bara återställa gamla bord om du föredrar. Det finns inte en stor skillnad. Bara håll dig borta från trä, som kan rotera över tiden om det blir vått.
  • Det är okej att använda tunnare rader eller bänkar om du har ett mindre växthus.
  • Bild med titeln Ordna insidan av ett växthus Steg 2
    2. Lämna minst 19 tum (48 cm) mellan rader för att göra gångbanor. När du ordnar ditt växthus, kom ihåg att du behöver utrymme för att flytta runt. Lämna alltid minst 19 tum (48 cm) utrymme mellan rader av möbler och / eller växter för att lämna en bekväm väg. Om du tenderar att lugna mycket utrustning eller krukor runt, lämna minst 24 tum (61 cm) utrymme mellan raderna.
  • Om du inte använder rader kan det ta dig lite längre att flytta från ena änden av växthuset till den andra. Om du är okej med det, gå till det!
  • Bild med titeln Ordna insidan av ett växthus Steg 3
    3. Sätt större bänkar i mitten av växthuset om du har utrymmet. Om du lägger större bänkar i ditt växthus, linje dem längs centrum av växthuset. Använd inte något bredare än 6 meter (1.8 m), men. På så sätt kan du nå mitten av bordet från vardera sidan av växthuset beroende på var du står.
  • Om du inte använder bänkar och dina växter är på / i marken, gäller samma förutsättning. Plantera inte en rad grönsaker som är 7 ft (2.1 m) bred, till exempel. Du kommer aldrig att kunna nå mitten.
  • Metod 2 av 4:
    Arbeta och odla zoner
    1. Bild med titeln Ordna insidan av ett växthus Steg 4
    1. Placera pottbänken på en vägg nära din VVS-källa eller dörr. Det enklaste sättet att layout Ett växthus är att ange separata zoner för olika typer av arbete och växtodling. Börja med din Potting Bench. Det är här du kommer att repotera växter, blanda gödselmedel och göra prep arbete. Placera din bänk mot diskbänken eller vattenlinjen om du har en. Om du inte gör det, håll den nära dörren där temperaturen blir mindre stabil.
    • Att beteckna zoner är det enklaste sättet att gruppera liknande föremål och växter tillsammans. Eftersom sticklingar, plantor, mogna växter och olika arter kräver olika nivåer av värme och ljus, kan du ordna dina zoner på ett sätt där varje växt fördelar när du gör ditt arbetsflöde enklare.
    • Pottbänkar har ofta hyllor och lådor, men du kan använda något som en pottbänk.
    • Om en del av ditt växthus är skuggad och du inte kan använda den för mycket utanför lagringen, kan du placera din pottbänk där.
  • Bild med titeln Ordna insidan av ett växthus Steg 5
    2. Ställ in en sektion för lagring av verktyg och tillbehör nära bänken. Oavsett om du håller dina verktyg på en hylla, i en kylare eller på ett bord, vill du ha enkel åtkomst till dem från din pottbänken. Förvara dina skärverktyg, trowel och handskar på en plats. Ställ in en sekundär lagringsdel åt sidan till lagermarker, gödningsmedel, näringsämnen och insekticider.
  • Håll alla dina leveranser på ett ställe om du vill hålla sakerna enkla. Dina vattenburkar, jordar och gödningsmedel kommer alla att vara lättare att hitta om de bara är i ett område av växthuset.
  • Många trädgårdsmästare utvecklar sitt eget lagringssystem oberoende, men det enklaste sättet att hålla sig organiserad är att använda stapelbara plastbehållare. Få tydliga behållare om du kan så kan du se inuti och märka utsidan av varje behållare.
  • Bild med titeln Ordna insidan av ett växthus Steg 6
    3. Välj en dedikerad bänk för att sprida dina växter. Om du tar sticklingar eller växer plantor, kommer du att hamna med shards av trä och lager av jorddamm överallt. Välj en bänk för att göra ditt förökningsarbete för att undvika att göra en röra runt dina mogna växter.
  • Det här är också en bra idé om du använder propagationsmattor för att värma och odla växter när det är kallt.
  • Om du har ett mindre växthus kan du använda din pottbänken för detta. Det kan vara trevligt att ha ett dedikerat utrymme för växande sticklingar och plantor, men!
  • Bild med titeln Ordna insidan av ett växthus Steg 7
    4. Skapa varma och kalla zoner om du har en värmekälla. Om du använder en värmare för att hålla ditt växthus varm på vintern, men några av dina växter kräver en årlig cool period, sätt värmaren på ena sidan av ditt växthus. På det här sättet kan du behålla en varm och kall zon. När hösten övergår till vintern, omordna dina krukväxter så de växter som kräver högre temperaturer är närmare värmaren.
  • Du behöver inte värma ditt växthus, särskilt om du växer perenner som kräver en kylperiod eller bor i ett varmare klimat.
  • Bild med titeln Ordna insidan av ett växthus Steg 8
    5. Beteckna en karantänzon i ett stängt område om du lägger till växter ofta. Om ditt växthus har en sluten ingång, använd den som karantänzonen för nya växter. På det här sättet kommer du inte att sprida potentiella skadedjur till de andra plantorna i ditt växthus. Detta kommer också att vara till hjälp om någon av dina växter visar tecken på sjukdom eftersom du kan skilja dem från de andra medan du diagnostiserar och hanterar problemet.
  • Om du inte har ett separat utrymme, överväga att bygga en miniatyr växthus inuti eller bredvid din huvudstruktur för att göra karantänväxter lätt.
  • Metod 3 av 4:
    Plantarrangemang
    1. Bild med titeln Ordna insidan av ett växthus Steg 9
    1. Lägg åt sidan 1 kvm (930 cm) för varje 6 i (15 cm) pott. På det här sättet kommer varje växt att ha gott om tillgång till ljus och de kommer inte vara trånga med skugga från omgivande växter. Detta kommer också att göra det lättare att nå ner och välja en kruka utan att slå på allt.
    • Självklart, om dina växter är i brickor eller på marken det utrymme du lämnar mellan varje växt beror på vad du växer. Potatis, orkidéer och Rosemary har alla olika rymdkrav.
  • Bild med titeln Ordna insidan av ett växthus Steg 10
    2. Placera växter med höga ljuskrav längs den soligaste sidan av växthuset. Beroende på orienteringen av ditt växthus är ena sidan av växthuset sannolikt soligare än den andra. Ställ upp bänkar längs den där muren eller lämna golvet längs den där väggen öppen för att hysa dina sol-hungriga växter. Om båda sidorna blir lika soliga, välj bara en dedikerad vägg för dessa växter.
  • Du behöver inte använda bänkar om du inte vill, men de är en bra idé om du vill maximera utrymme eftersom du kan lagra utrustning under. Det är helt okej att lämna dina växter på / i marken, men.
  • Bild med titeln Ordna insidan av ett växthus Steg 11
    3. Ange hårdare och ljuskänsliga sorter längs den mörkaste väggen. Om du växer något som kräver några timmar av indirekt ljus, placera de växterna tillsammans längs den mörkare delen av växthuset. Detta är också ett idealiskt läge för hårdare växter, som Queen Annes spets eller peonies, som inte kommer att vara i mycket besvär om de inte får den perfekta mängden vatten eller ljus.
  • Du kan också ställa in dessa växter i den kalla zonen om du använder en värmekälla i ditt växthus. Många torka-resistenta växter och stauder kommer att hålla upp bara bra i en kall zon.
  • Bild med titeln Ordna insidan av ett växthus Steg 12
    4. Sätt plantor i den varma zonen på en högre bänk eller hylla. Värmesökningar, och fröbrickor tar ofta upp en hel del utrymme. Rader av hyllor på hög nivå är perfekta för fröbrickor om du växer mycket växter från frö, eftersom de tenderar att kräva massor av solljus och värme. Ställ dina fröbrickor tillsammans på en hög bänk eller uppsättning hyllor för att hålla dem friska och ut ur vägen medan du väntar på att dina plantor ska mogna.
  • Ställ inte dina plantor så högt att du kommer att glömma dem. Det är också en bra idé att hålla hyllan runt ögonnivå, eftersom du visuellt kan inspektera plantorna medan du vattnar eller mistar dem.
  • Bild med titeln Ordna insidan av ett växthus Steg 13
    5. Placera högre växter på golvbäddar eller kortare bänkar. Om du växer alla växter som växer särskilt långa, som tomater eller auberginer, ställer dem närmare golvet så att de har gott om plats ovanför dem. Häng inte några växter från den delen av växthuset och ställer inte in några hyllor bakom växterna så att de har gott om utrymme att blomstra.
  • Du kan använda en trellis för att stoppa vinstockar och ge dem något att hänga på om du vill.
  • Bild med titeln Ordna insidan av ett växthus Steg 14
    6. Boka ett öppet utrymme för överkraftiga utomhusplantor. Om du tar med växter från din veranda till ditt växthus för vintern, lämna ett dedikerat utrymme för dem på en bänk eller del av ditt golv. Detta kommer också att hålla dig från överförpackning av ditt växthus och ge dig ett område för att tillfälligt placera saker om du gör någon omarrangering i framtiden.
  • Metod 4 av 4:
    Rymdbesparande knep
    1. Bild med titeln Ordna insidan av ett växthus Steg 15
    1. Dra nytta av vertikalt utrymme genom att placera hyllor bakom bänkar. Stapling frittstående hyllor bakom oupptagna bänkar kan skära tillbaka på hur mycket sol varje växt får, men du kan alltid ställa växter som bara behöver indirekt ljus framför hyllorna. Detta är ett bra alternativ om du tenderar att förlora spår av vilket gödselmedel tillhör vilken växt, eftersom du kan beteckna varje hylla som en rad växter.
    • Du kan köpa bänkar med inbyggda hyllor om du vill hålla sakerna enkla!
  • Bild med titeln Ordna insidan av ett växthus Steg 16
    2. Flytta din komposthöga ute för att frigöra utrymme. Om du använder kompost för att befrukta dina växter eller ge grundskydd, behåll det utanför. Detta är ett av de enklaste sätten att frigöra rum, eftersom kompost utvecklas bara bra utanför. Foder kanterna på ditt växthus med komposten hjälper också att isolera växthuset om du märker ett utkast på vintern.
  • Detsamma gäller för grus. Om du använder grus för att täcka marken eller isolera växter, lagra den utanför. Det kommer inte att bli dåligt där ute och det är osannolikt att du använder allt det ofta.
  • Bild med titeln Ordna insidan av ett växthus Steg 17
    3. Använd bänkar med hjul på dem för att göra omlagring enklare. I stället för att använda vanliga tabeller eller stationära bänkar i ditt växthus, få bänkar med hjul på dem. Även om ditt växthus inte har ett asfalterat golv, blir det fortfarande lättare att flytta dina bänkar om de har hjul på dem.
  • Du kan alltid installera casterhjul på de bänkar du redan har. Bara köpa uppsättningar av casterhjul på din lokala byggmaterial och lim eller borra dem i fötterna av varje bänk.
  • Tips

    Så länge dina växter är blomstrande, kan du verkligen ordna ditt växthus men du vill. Om det finns en viss layout som talar till dig för Feng Shui, gå till det!

    Saker du behöver

    • Bänkar
    • Förvaringsbehållare
    • Trädgårdsredskap
    • Stol
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande