Hur man dekorerar diyas för tävling

Diya dekorera Tävlingar är ett roligt sätt att fira Diwali och andra religiösa festivaler. I hinduism är Diyas lampor som tänds under bön och brukade hedra gudar. Om du är ivrig efter att vinna din Diya-tävling, ta dig tid att noggrant planera din design. Inkorporera meningsfulla symboler och mönster och välj vackra, iögonfallande färgkombinationer. Använd ugnsbaka eller luftlera för att skulpta din diya, så måla den med akrylfärg. Ha kul och oavsett resultatet av tävlingen, var stolt över dig själv för att göra ditt bästa arbete!

Steg

Del 1 av 3:
Skapa en vinnande design
  1. Bild med titeln Dekorera diyas för tävling Steg 1
1. Kolla in Diya Decoration Ideas Online. Kör en bildsökning för att få dina kreativa juicer att flyta. Leta efter hemlagad diyas med intressanta mönster och livfulla färgkombinationer. Dessutom läs om betydelsen av diyas och festivalen du firar.
  • Till exempel är Diyas en viktig del av Diwali, eller ljusets festival. Diwali firar triumfen av det onda, och Diya symboliserar visdom. Oljan inuti lampan representerar okunnighet, girighet och hat, som brinner i den tända diya.
  • Bild med titeln Dekorera diyas för tävling Steg 2
    2. Lär dig om betydelsen av symboler och mönster. Om din DIYA-tävling är relaterad till en kommande festival, kolla upp relaterade mönster och symboler. Till exempel är det vanligt att hedra gudarna Lakshmi på Diwali. Den 8-spetsiga stjärnan, lotusblomman, elefanterna och löven är viktiga symboler i samband med Lakshmi.
  • För att hedra Lakshmi kan du måla en gräns av 8-spetsiga stjärnor runt utsidan av din Diya, ett mönster av linjer och prickar runt fälgen, och en lotusblomma inuti skålen.
  • Den 8-spetsiga stjärnan representerar välstånd, lotus symboliserar renhet, och elefanter representerar styrka och visdom.
  • Bild med titeln Dekorera diyas för tävling Steg 3
    3. Skissa ut din design. Att ta dig tid att planera din design kan bidra till att öka dina chanser att vinna tävlingen. Ta en penna och papper och spela med olika former för din DIYA. Öva ritningsmönster och symboler och bestämmer vilka mönster du hittar mest tilltalande.
  • Det är också klokt att träna att måla dina mönster på papper innan du faktiskt dekorerar din DIYA. Att få en känsla för borsten och färgens konsistens kan hjälpa dig att undvika att göra misstag på det slutliga projektet.
  • Den traditionella formen för en diya är en skål med en punkt i ena änden, men du kan bli kreativ. Med hjälp av en stencil och verktygskniv kan du skapa en bladformad diya eller göra en med invecklade detaljer runt fälgen.
  • Bild med titeln Dekorera diyas för tävling Steg 4
    4. Kom upp med meningsfulla och attraktiva färgkombinationer. Gå för livfulla färger som pop och kontrast med varandra, som gul och grön. På ett pappersark, rita eller måla olika färger bredvid varandra. Välj färgkombinationer som du tycker är vackert och intressant.
  • Dessutom, överväga varje färgs symboliska mening. Vermilion, som är en djup röd nyans, är en helig färg i hinduismen och är förknippad med Diwali och andra festivaler. Grön, som symboliserar livet, är också en viktig färg för festivaler. Gul representerar kunskap, och är ett utmärkt val för detaljerade mönster och utsmyckningar.
  • För en iögonfallande kontrast kan du använda Vermilion för baslacken, pynta fälgen med gula mönster och måla gröna och gula 8-spetsiga stjärnor runt Diya.
  • Glitter eller metallfärg kan också lägga till en härlig gnista till din diya.
  • Del 2 av 3:
    Skulptera en diya med lera
    1. Bild med titeln Dekorera diyas för tävling Steg 5
    1. Använd butiksköpt luft eller ugnsbaka, eller gör din egen lera. Hitta både ugnsbaka och luftlera på hantverksbutiken. Ugn-Bake Clay tar bara 30 minuter att ställa in, men det är dyrare. Luftlera behöver 24 timmar att torka, men eftersom det inte kräver en ugn är det ett bra val för små barn. Det tenderar också att krympa något, så det finns en större chans att din DIYA-form kommer att varpa.
    • Alternativt kan du göra din egen traditionella diya lera med vetemjöl. Tillsätt vatten om en matsked i taget till en liten skål mjöl och knådas tills du har nått en mjuk, doughy konsistens.
    • För mjukare vete mjöl lera, tillsätt 1 till 2 matskedar canola eller vegetabilisk olja.
  • Bild med titeln Dekorera diyas för tävling Steg 6
    2. Mögel leran i en skålform med en punkt vid 1 ände. Gör en boll av lera om storleken på din näve. Tryck den i din handflata tills den är tunn och platt, kopp sedan din palm i en skålform. Använd fingertopparna för att forma leran i en teardropformad skål, klämma sedan den smala änden i en punkt.
  • Du kan göra din DIYA så stor som du vill, men, mätning från punkten mot motsatt ände, de är vanligtvis cirka 4 till 5 i (10 till 13 cm) i längd.
  • Om du har problem med att forma lera med din handflata, använd en liten skål som en form.
  • Bild med titeln Dekorera diyas för tävling Steg 7
    3. Använd en stencil för en mer utarbetad design. Om du vill prova en annan form än den traditionella DIYA-formen, använd en cookie cutter eller göra en stencil ut ur kortlager. För att göra din egen stencil, rita ett mönster på kortlagret, till exempel en spetsig bladform, ca 1 ½ gånger bredare än du vill att din färdiga DIYA är. Skär stencilen med sax, placera den över ett utplattat ark av lera, klippa sedan ut formen med hjälp av en verktygskniv.
  • Efter att ha klippt ut formen, ta bort och lägg åt överskott av lera runt kanterna. Lyft försiktigt den formade leran och avlägsna stencilen.
  • Gör en kopp med din handflata och bildar försiktigt leran i en grundskålform. Gör ditt bästa för att hålla leraens stencilerade form när du bildar den i en grundskål.
  • För bästa resultat, försök att inte göra stencilen för komplicerad. Till exempel skulle de små punkterna i ett blad hålla sin form, men komplexa, invecklade mönster kan falla ifrån varandra när du formar leran i en grundskål.
  • Bild med titeln Dekorera diyas för tävling Steg 8
    4. Prova carving mönster i den mjuka lera. Om du vill, skapa linjer och prickar runt Diya med hjälp av en nytta kniv och tandpetare. Du kan också försiktigt pressa en stämpel, gaffel, sked eller liknande föremål runt Diya för att skapa ett imponerat mönster.
  • De imponerade konstruktionerna kommer att ge din DIYA en ytterligare detaljnivå. Om du använder Air Clay, gör designen lite djupare och bredare, eftersom lera kommer att krympa lite som det sätter.
  • Om du använder luftlera kan du också bädda in pärlor eller hantverksgemer i den mjuka leran. Till exempel, försök att placera utsmyckningar runt Diyas fälg. Undvik att bädda ut pärlor eller juveler i ugnsbaka, som de kommer att smälta.
  • Bild med titeln Dekorera diyas för tävling Steg 9
    5. Tillåt No-Bake Air Clay att ställa in i 24 timmar. Lämna din DIYA avtäckt vid rumstemperatur och gör ditt bästa för att hålla det borta från fukt. Leran ska ställas in efter 24 timmar.
  • Om du lägger din diya på en tallrik eller matta och märker det börjar hängande, fett ett ark av aluminiumfolie med vegetabilisk olja och mögel den i diyaformad form för att stödja leran. Du kan också använda ett ark med non-stick folie. Låt lera att sätta i skålen eller folien i ett par timmar, ta bort den för att slutföra torkning på egen hand.
  • Bild med titeln Dekorera diyas för tävling Steg 10
    6. Ställ ugnsbaka lera i en 300 ° F (149 ° C) i ca 30 minuter. Smörj lätt ett bakplåt med ungefär en tesked olja. Ställ in diya på arket och placera den i en förvärmd ugn. Kontrollera det efter 10 till 15 minuter för att se till att det håller sin form. Om det behövs, gör noggrant korrigeringar med en sked, men undvik att röra den heta leran med dina händer.
  • Non-stick folie eller aluminiumfolie lätt smurt med vegetabilisk olja kan också hjälpa till att hålla Diyas form om den slår när du lägger den på bakplåten.
  • Specifika bakningsriktningar varierar beroende på varumärke. Läs dina lera instruktioner och baka det som inriktat. När det är inställt, låt din DIYA svalna till rumstemperatur innan du målar den.
  • Del 3 av 3:
    Målar din diya
    1. Bild med titeln Dekorera diyas för tävling Steg 11
    1. Prime Diya med en kappa vit akrylfärg. Börja med att primera din diya så att dina senare lager kommer att vara ljusare. Använd akrylfärg och en bred, platt-tippad akrylfärgad pensel. Var noga med att låta varje kappa torr innan du lägger till mer färg.
    • Akrylfärg är kompatibel med lera och lätt att använda, så det är det bästa valet. Det torkar också snabbt, och du borde bara behöva vänta 30 till 60 minuter mellan kappor.
    • Rengör dina borstar Omedelbart efter varje kappa. Eftersom det torkar så snabbt kan akrylfärg lätt förstöra borstar.
    • Använd dessutom akrylfärg, som är vattenbaserad, istället för oljebaserade färger, som är brännbara och utgör en brandfara. Torkad akrylfärg är fortfarande brandfarlig, men det kan säkert hålla ett te ljusstearinljus under en kort tidsperiod.
  • Bild med titeln Dekorera diyas för tävling Steg 12
    2. Lägg till 1 till 2 lager av dina basfärger. När den första kappan har torkat, måla dina bakgrundsfärger. Till exempel kan insidan av diya vara gul och den yttre vermilionen. Alternativt kan du måla hela Diya 1 solid färg, täck sedan utsidan med utarbetade mönster i olika färger.
  • Använd en platt-tippad borste för att måla större områden. Du kan också försöka Blandande färger med en fläktborste.
  • Kom ihåg att rengöra dina borstar omedelbart efter att ha avslutat en kappa.
  • Bild med titeln Dekorera diyas för tävling Steg 13
    3. Måla invecklade mönster på sidorna med en fin borste. Byt till tunna, spetsiga borstar för att måla mönster exakt. Om du inte har mycket erfarenhet av att måla fina detaljer, ska du skapa mönster på skraplattan.
  • Använd en spetsig round borste för tunna linjer och prickar, och en detaljerad borste för dina minsta märken.
  • Ha tålamod! Gå långsamt för att undvika att göra misstag och stärka din armbåge för att hålla din hand stadig. Om du glider upp, gör du bäst för att rätta till det, men försök att inte bli upprörd. Du kan alltid improvisera och vända ett misstag till en improviserad symbol eller mönster.
  • Låt färgen torka innan du byter färger för att undvika muddying dina mönster.
  • Bild med titeln Dekorera diyas för tävling Steg 14
    4. Utsmycka din diya med pärlor och hantverksmycken, om så önskas. Om du använde luftlera kan du ha inbäddade pärlor och juveler i den mjuka leran innan den satte. Om du gjorde din DIYA med ugnsbaka, använd en varmlimpistol för att fästa utsmyckningar efter att du har bakat leran. Ge färgen minst 1 till 2 timmar att torka före limning på utsmyckningarna.
  • Om du lägger till pärlorna och hantverksmakarna efter att du har målat Diya, behöver du inte oroa dig för att oavsiktligt täcka dem med färg.
  • Bild med titeln Dekorera diyas för tävling Steg 15
    5. Placera ett tefljus inuti den färdiga Diya. När din DIYA är torr, tänd ett litet votivt ljus och förundras på din skapelses skönhet. Traditionellt hälls oljan i en DIYA, och en bomullsvick sätts in i den spetsiga änden och tänds. Medan vissa människor använder akrylmålade diyer som oljelampor, kan detta utgöra en brandrisk.
  • Akryl är inte brännbart, så det är säkrare än oljebaserade färger. Det kan dock fortfarande antändas om det blir tillräckligt varmt, och veken kan låta flammen göra kontakt med den målade ytan.
  • Ett teflys är säkrare än att använda en wick, men du borde inte hålla det tänt under långa perioder eller lämna det obevakat. Lera gör inte värme mycket bra, men du vill fortfarande inte riskera att den målade diya blir för varm.
  • För det säkraste alternativet, placera ett batteridriven LED-flamlöst teljus inuti Diya.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Saker du behöver

    • Ugnsbaka eller luftlera
    • Nytta kniv
    • Tandpetare
    • Akrylfärguppsättning
    • Akryl penslar
    • Tea Light Candle eller LED Flamless Candle
    • Pärlor eller hantverk juveler (valfritt)
    • Hot limpistol (tillval)

    Tips

    Kontrollera din tävlings instruktioner för att se till att du uppfyller några specifika riktlinjer eller regler. Till exempel kan din DIYA behöva göras av ett visst material eller införliva specifika symboler.
  • Försök ge dig gott om tid för att slutföra ditt projekt. Planerar din design, vilket gör det möjligt för lera att ställa in, och låta kappa av färgtork kan alla ta mer tid som du hade förväntat dig.
  • Gör ditt bästa för att tänka som domarna. Ta reda på vem de är och vad de letar efter i en vinnande diya. Till exempel, om din lärare är en domare och de vet mycket om hinduism, kan införlivande symboler omtänksamt vädja till dem.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande