Hur man rengör split luftkonditioneringsapparater

Luftkonditioneringsapparater är viktiga för att hålla ditt hem och företag coolt under varmt väder. Split luftkonditioneringsapparater är en vanlig typ av kylsystem som är känt för sitt kompakta, duktlösa format. Den inre enheten ser ut som en lång rektangel som är inbyggd i en vägg i ditt hem, medan utomhusenheten, känd som kondensor eller kompressor, ser ut som en stor metalllåda. Varje luftkonditioneringsapparat är bara lika bra som dess inre verkningar, så det är viktigt att undersöka och rengöra din delning A / C ofta. Börja med att komma åt och städa din Inomhus A / C-enhet innan du arbetar ute för att rengöra kondensorn.

Steg

Metod 1 av 2:
Tvätta inomhusenheten
  1. Bild med titeln Clean Split Air Conditioners Steg 1
1. Sätt en städpåse runt hela split A / C-systemet. Omge hela din apparat med en ny städpåse för att förhindra att damm eller smuts når golvet. De kan köpas online för under $ 20.
  • Försök att köpa en påse som kommer med en cinch, så du kan lossa och dra åt sin omkrets.
  • Du kan använda en tom papperskorgen i stället för en specialrengöringspåse.
  • Bild med titeln Clean Split Air Conditioners Steg 2
    2. Stäng av strömkällan och lyft upp frontpanelen. Gå till lämplig strömbrytare eller strömkälla i ditt hem och stäng av strömmen till din delning A / C innan du öppnar frontpanelen. Ångra spärren på den främre delen av A / C för att lyfta upp det så att du kan komma åt insidan av enheten.
  • De flesta maskiner har inomhus- och utomhuskomponenter, så se till att du stänger av strömmen till hela kylsystemet.
  • Bild med titeln Clean Split Air Conditioners Steg 3
    3. Ta bort luftfiltret från din delning A / C. De långa, rektangulära bitarna som vilar på framsidan av apparaten är luftfiltret, och de måste avlägsnas och tvättas för att förbli i topp skick. Tryck på en flik längs sidan av varje luftfilter för att lossa och ta bort dem. Se till att du först skaka filtren utanför för att ta bort eventuellt uppenbart damm och smuts innan du startar rengöringsprocessen.
  • Om det inte finns några uppenbara flikar som öppnar framsidan av split A / C, kontrollera tillverkarens guide för hjälp.
  • Bild med titeln Clean Split Air Conditioners Steg 4
    4. Skölj de borttagna luftfiltret under rinnande vatten. Ta luftfiltret till ett handfat eller stort bassäng och häll kallt kranvatten över dem. Om dina filter inte är så smutsiga kan det vara tillräckligt att skölja dem för att ta bort dammet. Om rinnande vatten inte verkar göra tricket, använd en svamp- eller rengöringsplatta för att försiktigt gnida i ett mildt rengöringsmedel. Sedan skölj dem och låt dem lufttorka.
  • Tvätta dina filter åtminstone en gång varannan månad.
  • Bild med titeln Clean Split Air Conditioners Steg 5
    5. Blåsa dammet av kylflänsarna. Lägg till en tunn, kapselfäste till din luftfläkt och använd den för att frigöra dammet från baksidan av din delning A / C. Kylfena ser ut som en serie metalliska linjer som är snygga mot baksidan av A / C. Se till att du blåser över hela ytan av kylflänsarna.
  • En borst- eller kapselvakuumfäste kan också hjälpa till med den här delen av processen.
  • Bild med titeln Clean Split Air Conditioners Steg 6
    6. Rengöra spole med ingen sköljd förångare spray och låt dem torka. Ta en specialburk utan sköljd förångare och applicera den på spolarna. Låt sedan produkten sitta i minst 20 minuter. Spolarna ser ut som anslutna, avrundade bitar av metall, och de kan hittas i mitten av inomhusenheten.
  • Du kan köpa avdunstning av rengöringsmedel online.
  • Bild med titeln Clean Split Air Conditioners Steg 7
    7. Spray antifungal renare på spolarna för att förhindra mögel. Använd en burk med antifungal rengöringsspray för att sanera baksidan av ditt luftkonditioneringsapparat, där toxiner skulle vara sannolikt form. Denna städare hjälper till att förhindra toxiska partiklar och sporer från att växa i din apparat. Tillåt minst 5 minuter för sprayen att ställa in innan du sätter in luftfiltret i.
  • Om du har problem med att hitta den här sprayen på en hårdvaruaffär, kolla online.
  • Bild med titeln Clean Split Air Conditioners Steg 8
    8. Byt ut luftfiltret. Säkra luftfiltret tillbaka i sin ursprungliga position när du har bekräftat att de är rena och torra. De bör enkelt glida på plats, men dubbelkontrollera din bruksanvisning om du har några svårigheter med monteringsprocessen. Dessa fräscha luftfilter kommer att säkerställa att endast ren, kall luft gör det via din A / C.
  • Bild med titeln Clean Split Air Conditioners Steg 9
    9. Rensa några träskor i A / C genom att spola ut avloppsledningarna. Undvik en dräneringslinje clog genom att koppla ur slangen eller röret som skiljer de inomhus- och utomhusenheterna. Använd ett trycksatt spolkit för att tvinga vatten eller rengöring nerför avloppsröret. Låt avloppsledningen lufttorka i minst 1 timme för att se till att allt vatten eller rengöringsvätska har avdunstats. Anslut slangen innan du slår på A / C.
  • Om det behövs, var god och spola vatten eller ett rengöringsmedel genom avloppslinjen båda sätten.
  • Du kan köpa flush kit online som innehåller ett trycksatt munstycke.
  • Bild med titled Clean Split Air Conditioners Steg 10
    10. Vänd din split a / c på för att se till att allt fungerar. Gå till strömbrytaren eller strömkällan för din A / C och sätt på strömmen igen. När strömmen är igång, kontrollera din split A / C för att se om kall luft kommer ut ur den. Njut av att andas i uppfriskande och ren luft!
  • Du kan också hålla en tråd eller lång bit av metall genom röret för att ta bort några träskor.
  • Om din delning A / C fortfarande har problem, överväga att kontakta en professionell tekniker för hjälp.
  • Håll städpåsen på plats efter att du vänder A / C på-det finns en bra chans att maskinen kommer att spyter ut lite smutsigt vatten. Vänta tills allt avfallet har lämnat AC innan du tar bort och slänger ut påsen.
  • Metod 2 av 2:
    Rengöring av utomhusenheten
    1. Bild med titeln Clean Split Air Conditioners Steg 11
    1. Stäng av strömmen till din utomhuskondensor. Koppla ur eller stäng av din utomhusuppdelning A / C-enhet så att ingen el strömmar in i den. Eftersom du kommer att skölja av flänsarna av AC med kallt vatten, vill du definitivt inte att den ska vara ansluten. Ditt strömsystem kan vara ansluten till en brytare, eller det kan ha sin egen kraftkälla - oavsett, flip eller koppla ur den här källan så att strömmen är helt avstängd.
    • Kontrollera ditt hem schema om du inte vet var strömkällan är. Generellt kan det hittas några meter bort från enheten utanför.
  • Bild med titeln Clean Split Air Conditioners Steg 12
    2. Använd en borstfäste för att vakuum kondensorns fenor. Haka upp ett vakuum ute och lägg till borstfästet till vakuumets munstycke. Kondensorns fenor är tunna, vertikala metallstycken som leder insidan av metallenheten. Slå på vakuumet och suga ut några synliga damm och skräp från utomhusenheten med långa rörelser. Gå horisontellt och vertikalt i raka linjer tills ingen smuts eller löv är synliga i din kondensor.
  • Rake runt din utomhusenhet ofta och borsta av några strängblad eller bitar av skräp som du ser.
  • Bild med titeln Clean Split Air Conditioners Steg 13
    3. Räta ut metallfenorna med en lång kniv, om det behövs. Ta en lång middagskniv och skjut den genom indragningarna mellan alla metallfenor som verkar böjd. Om du vill att din kondensor ska arbeta med högsta kvalitet, vill du vara säker på att alla fenor är raka och fungerar ordentligt.
  • Du kan också köpa specifika verktyg från en hemförbättringsbutik som är utformade för att räta ut A / C-kondensorns fenor.
  • Bild med titeln Clean Split Air Conditioners Steg 14
    4. Skruva av locket på utomhusenheten så att du kan ta ut fläkten. Använd en skruvmejsel eller ett annat spetsigt verktyg att lossa gallret från kondensorns topp. Innan du kan städa ut fenorna måste du ta bort alla elektriska enheter - speciellt fläkten. Använd en skiftnyckel eller skruvmejsel för att ta bort eventuella bultar eller skruvar som säkrar fläkten på plats innan du lyfter den ut ur metallenheten. Fläkten är ansluten till kondensorn, så du kommer inte att kunna ta bort den helt.
  • Dubbelkontrollera tillverkarens guide för att bekräfta det säkraste sättet att ta ut din utomhuskondensorfläkt.
  • Bild med titeln Clean Split Air Conditioners Steg 15
    5. Skölj flänsarna med en slang och låt enheten torka helt. Slå på en trädgårdsslang och skölj ut A / C-kondensorns fenor från insidan av metallenheten. Sköljprocessen tillåter att fenorna är så tydliga och rena som möjligt, så din kondensor kan köras effektivt. Låt insidan av utomhusenheten torka helt innan du gör något annat.
  • Använd en sprutfäste om du vill få en finare eller starkare dimma från slangen. Försök att inte applicera för mycket vattentryck på fenorna.
  • Bild med titeln Clean Split Air Conditioners Steg 16
    6. Sätt tillbaka de fördrivna delarna innan du slår på strömmen. Använd de korrekta verktygen för att säkra din fläkt i kondensorenheten och använd en skruvmejsel för att återansluta toppgallret till utomhusenheten. När alla dessa bitar är säkra, gå till strömbrytaren eller strömkällan och vrid eln igen (eller sätt i enheten).
  • Om din utomhusenhet verkar ha problem, var inte rädd för att kontakta en professionell för hjälp.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Kontrollera användarhandboken som följde med din A / C om du inte är säker på var vissa delar är.
  • Innan du börjar kan du ta bort avloppspluggen från droppbrickan i din A / C-enhet för att låta all smuts dräneras i tvättpåsen istället. Detta kan undvika att låta för mycket smutsflöde i avloppsröret.
  • En begagnad tandborste kan vara mycket användbar för att lossna och skrubba några av de envis fläckarna på spolarna och överallt, speciellt områden nära luftflödesutloppet.
  • Varningar

    Dubbelkontroll för att säkerställa att ingen ström strömmar in i den splittrade AC när du rengör den. När du sprutar den förångade renaren, försök att undvika att slå alla elektroniska komponenter.

    Saker du behöver

    Tvätta den interna split A / C-enheten på ett säkert sätt

    • Rengöringsväska
    • Trash Bag (Valfritt)
    • Mild rengöringsmedel
    • Luftblåsare
    • No-Rinse Evaporator Spray
    • Anti-svamp och antibakteriell spray
    • Spolkit

    Tvätta upp den splittrade AC

    • Vakuum
    • Borstfäste
    • Kniv
    • Skruvmejsel
    • FIN Comb Kit (Valfritt)
    • Slang
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande