Hur man bryr sig om ett krukat palmträd

Få växter är ganska som slående som palmträdet. Med sina distinkta blad och imponerande höjd är det troligt den bästa krukväxteren för människor som vill skapa en tropisk atmosfär i sitt hem. Det finns över 2,500 arter av palmer och de flesta av dem gör inte bra inomhus, så var noga med att få ett krukat palm som är tänkt att hållas inuti. Dessutom svarar varje palmträd annorlunda när det gäller vatten, ljus och temperaturbehov. På grund av det faktum att palmer kan vara svåra och växa ganska lång, är denna växt mer sannolikt att lyckas om du är en veteranväxtägare med erfarenhet som hanterar temperamentliga växter.

Steg

Metod 1 av 3:
Skapa den ideala miljön
  1. Bild med titeln Vård för ett krukat palmträd Steg 1
1. Testa jorden för att säkerställa att det är väldränering och byt ut det efter behov. Gräva en liten 2-3 i (5.1-7.6 cm) Hål i jorden med fingret eller en sked. Fyll det här hålet med vatten. Om det tar mindre än 10 minuter för vattnet att suga in i resten av jorden, är din jord väl dränerad. Om det tar mer än 10 minuter, byt jorden långsamt över 1-2 veckor med en organisk blandning av torvmossa, bark och sandjord.
  • Väldränningsjord hänvisar till jordkompositioner som inte kommer att orsaka att vattnet kommer att samla. Nästan varje kruks palm som du ser på en plantskola eller butik kommer redan att ha väldränering, men det är viktigt att du håller marken väldränering över handflatans liv.
  • Palmer är benägna att rotrot. Om vattenpooler upp i jorden, kan det öka oddsen att rötterna börjar ruttna. Väldränningsjord säkerställer att vattnet inte stannar för länge i din kruka.

Dricks: Om du behöver byta ut jorden, ändrar du inte ut det på en gång. Använd en trowel för att skopa ut 20-30% av jorden och ersätta den lite med lite under flera dagar. Fortsätt att göra detta tills majoriteten av din gamla jord är borta.

  • Bild med titeln Vård för ett krukat palmträd Steg 2
    2. Placera din palm bredvid ett fönster som får 6 timmar direkt solljus. De flesta arter av palmträd kräver mycket solljus. Ställ in ditt palmer 0.5-2 meter (0.15-0.61 m) bort från ett stort fönster i ditt hem som får mycket sol.
  • Om du inte har ett väl upplyst rum i ditt hem som har stora fönster, kan det vara lite svårt att hålla din palm frisk när den blir större.
  • Parlor Palms är det stora undantaget när det gäller solljusbehov. Parlor Palms kommer bara att finna bra i indirekt ljus och kan hållas 5-10 fot (1.5-3.0 m) bort från soliga fönster.
  • Vissa arter av palmer, som Kenita Palm, Sentry Palm, och Pygmy Palm kommer bara att göra bra med 2-4 timmar direkt solljus.
  • Många människor håller sina krukade palmer utomhus under sommarmånaderna för att säkerställa att det blir tillräckligt med ljus och värme. Du kan hålla ett krukväxter utanför permanent om du bor i ett tropiskt område, men var noga med att ta det inuti under perioder med överdriven regn.
  • Dricks: För de flesta palmer är brist på ljus den starkaste bidragande faktorn för brist på tillväxt. Ett hälsosamt palmer kräver mycket direkt solljus, så ge dem så mycket som möjligt.

  • Bild med titeln Vård för ett krukat palmträd Steg 3
    3. Håll temperaturen mellan 70-80 ° F (21-27 ° C) under dagen. På natten trivs palmer när det är ca 65 ° F (18 ° C). Under dagen föredrar de flesta palmträdarterna 70-80 ° F (21-27 ° C). Justera din termometer innan du lägger dig för att säkerställa att din handflata får tid att svalna på natten.
  • Eftersom ditt palmer behöver vara nära ett fönster kan det bli dragigt om det blir kallt ut. Under vintermånaderna, håll fönstret nära din palm förseglad med plastfolie och tejp för att förhindra att du fryser ditt palmer.
  • Om ditt hem regelbundet blir kallare än 65 ° F (18 ° C) är Kentia Palms och European Fan Palms bra val. De tenderar att vara mycket mer bekväma med lägre temperaturer än andra palmer.
  • Om trädet börjar lista i en vinkel, är det troligt på grund av ett utkast eller ojämnt temperatur. Fortsätt justera palmens plats tills du hittar en hälsosam plats för ditt träd.
  • Metod 2 av 3:
    Vattna ditt träd
    1. Bild med titeln Vård för ett krukat palmträd steg 4
    1. Drach palmens rötter grundligt med vatten var 2-3 veckor. Mängden vatten som dina palmträd behöver beror på dess art och storlek. Generellt sett, ju större palm, desto mer vatten behöver du. Vatten din handflata utomhus och häll 0.5-4 liter (1.9-15.1 liter runt basen av växten tills jorden är grundligt blöt. Ge vattnet 30-60 minuter att dränera innan du tar växten inomhus. De flesta palmer kräver bara vatten var 2-3 veckor.
    • Vissa palmer är känsliga för klor och andra näringsämnen i kranvatten. Om din handflata hatar kranvatten, lämna en hink vatten ut minst 24 timmar innan du vattnar handflatan för att ge näringsämnena och klor tid att avdunsta.

    Dricks: Palmer kan vara typ av tung när de blir stora. Håll ditt palmer på en tallrik med hjul för att göra det lättare att rulla ut när du behöver vattna det. Detta är en stor anledning till att människor tenderar att hålla palmer på huvudvåningen i deras hem!

  • Bild med titeln Vård för ett krukat palmträd Steg 5
    2. Låt jorden torka ut helt innan du dränerar rötterna igen. Palmer kräver inte vanligtvis frekvent vatten. Vänta på att jorden torkar ut helt innan du tar handflatan ute för en annan vattning. För att kontrollera torrheten, håll fingret 3-4 tum (7.6-10.2 cm) i jorden. Om jorden känns fuktig, behöver ditt träd inte mer vatten. Om jorden är helt torr och spröd, är det dags att vattna din handflata igen.
  • Inomhus palmer kräver mindre vatten än palmer som odlas utanför. Detta beror på det faktum att krukjord typiskt behåller vatten i mycket längre än marken utanför.
  • Vissa arter av palmer kräver mer vatten än andra. Om din palms jord torkar ut efter 2-3 dagar kan ditt specifika träd kräva flera vatten sessioner i veckan.
  • Bild med titeln Vård för ett krukat palmträd Steg 6
    3. Dimma ditt palms löv en gång i veckan för att hålla dem fuktiga. Medan jorden behöver torka ut innan du vattnar din växt igen, ska bladen i princip alltid vara fuktiga. Fyll en sprayflaska upp med destillerat vatten och lämna det nära din växt. En gång i veckan, dimma bladet på ditt palmer för att säkerställa att de behåller lite fukt.
  • Om du föredrar kan du ställa in en luftfuktare bredvid ditt palmer och lämna den på. En luftfuktare kommer vanligtvis att ge tillräckligt med fukt för bladen och du kan hoppa över sprayflaskan.
  • Bild med titeln Vård för ett krukat palmträd Steg 7
    4. Klipp tillbaka på vatten och byt jord om bladen börjar vända brunt. Om ditt palms löv börjar bli bruna på tipsen, blir din växt för mycket vatten och jorden är för fuktig. Använd en trowel för att ta bort det mesta av jorden och kassera den. Byt 50% av behållaren med en torr, väldränerad mark. Sedan vänta 2-3 veckor för att se om bladen studsar tillbaka innan du vattnar din växt igen.
  • Metod 3 av 3:
    Förvaltande tillväxt
    1. Bild med titeln Vård för ett krukat palmträd Steg 8
    1. Undvik gödselmedel för att säkerställa att din palm växer långsamt. Du kan inte trimma ett palmer ner vertikalt om det växer för högt för ditt hem, och de flesta palmer kommer att betona eller dö om du skär baksidan. För att säkerställa att det inte växer för snabbt, undvik att använda gödselmedel. De flesta palmer kommer bara att göra bra utan det, och gödselmedel kan utlösa tillväxtspår och göra ditt palmer för högt för ditt hem. Även om det är en kortare sort, kan rampant tillväxt blockera ditt fönster eller överskrida utrymmet i ditt hem.
    • När de är ungdomar, kommer det vanligtvis att ta de flesta palmer 10-15 år att växa 10 meter (3.0 m) lång. Vissa arter kommer aldrig att överstiga 10 meter (3.0 m) i höjd.
    • Detta är mindre av ett problem för arter som inte växer längre än 5-6 fot (1.5-1.8 m).
    • Sago Palm är ett undantag från denna regel. Sago Palms, som inte är tekniskt palmer men ser identiska med många av dem, tenderar att kräva gödselmedel.

    Dricks: Du vill att ditt palmer ska växa, bara inte för snabbt. Målet med att undvika gödselmedel är inte att stunt tillväxt helt, helt enkelt för att sakta ner det.

  • Bild med titeln Vård för ett krukat palmträd Steg 9
    2. Ge organiskt gödselmedel 2-3 gånger om året om din handflata inte växer. Om ditt palmer kämpar för att växa och inte verkar som att det blir större, häll en handfull av ett organiskt gödningsmedel över jorden och arbeta det med hand. En 12-4-12 eller 8-2-12 blandning med järn, mangan, zink och koppar fungerar bra. Gör det här en gång var 3-4 månader för att säkerställa att ditt palmer fortsätter att utvecklas.
  • Undvik gödselmedel som är höga i kväve. Dessa gödningsmedel kan orsaka palmer att växa för snabbt.
  • Vissa palmer kommer att kräva 2-3 doser av gödselmedel per år för hela sin livslängd. Detta är vanligtvis nödvändigt för palmer som inte växer längre än 15 meter (4.6 m) när de är ute.
  • Bild med titeln Vård för ett krukat palmträd steg 10
    3. Beskära ditt palmträd genom att ta bort döda löv efter behov. När ditt palmer växer över tiden kan några av bladen kämpa för att få tillräckligt med sol och vatten. Använd saxar för att trimma dessa löv för att hålla resten av din växt glad och frisk. Det kan vara 1-2 år innan du behöver göra det här.
  • Några palmer som utvecklar många löv kommer att kräva mycket beskärning. Andra arter kommer att kräva nästan ingen beskärning alls.
  • Du kan inte prune stammen av trädet. Klipp inte eller trimma den här delen av växten.
  • Bild med titeln Vård för ett krukat palmträd Steg 11
    4. Repot ditt träd om rötterna växer för stora för din behållare. Om rötterna växer för stora för sin kruka, överför trädets innehåll på våren eller början av sommaren. Gräva ut jorden och dra försiktigt rötterna ur potten utan att klippa eller bryta dem. Ställ dem i en ny kruka som är minst 1 ft (0.30 m) djupare och bredare än din tidigare kruka innan du lägger till jorden.
  • Rötterna börjar sticka ut ur jorden när de växer för stora. Detta kommer normalt inte att hända förrän 2-3 års kontinuerlig tillväxt har inträffat.
  • Var extremt försiktig när du gör det här. Om du bryter mycket av rötterna, kan ditt palmer kämpa för att återupprätta sig i sin nya kruka.
  • Palmer tenderar att växa för att passa behållaren de är i. Om du använder en massiv kruka för ett litet träd, är det mer benägna att växa längre.
  • Bild med titeln Vård för ett krukat palmträd Steg 12
    5. Se upp för kvalster och Mealybugs och behandla din anläggning efter behov. När det gäller palmer, är kvalster och malbugs de 2 vanligaste skadedjurarna. Om dina löv börjar, blir det gult, och du ser webben som rester på din bagage, kan du ha kvalster. Mealybugs kommer att lämna ett vitt mögligt material bakom på stammen och biten av ditt träds löv. Karantän påverkade växter i ett isolerat område ute och spruta trädet med trädgårdsolja eller neemolja var 7-14 dagar för att döda buggarna.
  • Palmer är vanligtvis ganska säkra inuti. Meallybugs och kvalster är extremt osannolikt att vandra inomhus, men de kan attackera din växt om du tar det utomhus för sommaren.
  • Horticultural och Neem Oil är naturliga insekticider som inte kommer att skada din anläggning. De täcker växtens yta och kvävas eventuella skadedjur.
  • Tips

    Om du inte bor i en tropisk miljö är det extremt svårt att hålla ett krukväxter utomhus. De kräver mycket unika förhållanden att trivas, och det blir svårt att ta hand om ett palmer om temperaturen och fuktighetsnivåerna inte är konsekventa året runt.

    Varningar

    Använd inte bladskänsliga produkter. Dessa produkter tenderar att kväva löv och kan allvarligt hindra tillväxten.

    Saker du behöver

    Välja en handflata med bra jord

    • Väldränerad mark
    • Murslev

    Vattna ditt träd

    • Vatten
    • Sprayflaska
    • Luftfuktare (valfritt)

    Förvaltande tillväxt

    • Sax
    • Pott
    • Murslev
    • Väldränerad mark
    • Gödselmedel (tillval)
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande