Hur man bryr sig om känslig hud

Oavsett om du kämpar med frekventa solbränna, uthålliga utslag och breakouts, eller flaking och klåda, kräver din känsliga hud lite extra omsorg och skydd. Vissa människor är benägna att allergiska reaktioner från olika kemikalier eller ämnen, andra hittar sin hud torr och fläckig. När du först sätter ut vad som är irriterande din hud, omtänksam för vad som helst är du kan vara lätt. Använd rätt produkter, undvik irriterande och odla goda vanor för att hålla din känsliga hud friska och bekväma.

Steg

Metod 1 av 3:
Välja rätt produkterGå till annonsen och stödja WikiHow
  1. Bild med titeln Deal med kliande hud när på dialys steg 7
1. Välj doftfria produkter. Många parfymer i produkter som lotion och tvål kan vara irriterande för känslig hud. Välj produkter som säger "parfymfri" eller "unscented" på etiketten. Tvättmedel har ofta parfymer i det, och att välja unscented rengöringsmedel för att tvätta dina kläder kan verkligen hjälpa dina hudproblem.
  • Detergenter som hävdar att "deodorant" eller "antibakteriellt" kan också vara irriterande. Det är bäst att undvika dessa. Du kanske vill prova växtbaserade tvättmedel.
  • Bild med titeln Bli av med död hud Steg 16
    2. Hoppa över produkter som innehåller färgämnen. Någonsin undrar hur din rosa tvål fick sin färg? Många kroppsvårdsprodukter - inklusive lotion, tvål, schampo och tvättmedel - innehåller hårda färgämnen för att få dem att se mer tilltalande. När det är möjligt, välj produkter som anger att de är färgfria eller färglösa, eller när de ges valet, välj de vanliga utseende över dem med ljusa eller onaturliga färger.
  • Färgämne kommer att märkas som "FD & C" eller "D & C" sedan en färg och nummer.
  • Bild med titeln Ta hand om din hud Steg 7
    3. Undvik sura produkter. Syra som finns i produkter kan orsaka flare ups i huden benägna att utbrott och känslighet. Många ansiktsrengöringsmedel innehåller syra eftersom de kan hjälpa till att bekämpa utbrott. Kontrollera ingredienslistan och undvik produkter som listas syra.
  • Vissa ingredienser att leta efter är alfa-hydroxisyror, beta-hydroxisyror, askorbinsyra och kojinsyra. Borax, eller borsyra, är också närvarande i många tvål och rengöringsmedel och bör undvikas.
  • Bild med titeln Uppnå ett stort mål genom att bryta det i mindre steg 12
    4. Håll dig borta från alkoholer. Produkter som innehåller alkohol kan orsaka hudirritation eller allergisk reaktion på känslig hud. Många kosmetika, rengöringsmedel och till och med mediciner innehåller etanol (eller "etylalkohol"). Alkohol kan ha en torkningseffekt på huden, vilket kan leda till irritation. Kontrollera ingredienslistan och undvik dessa när det är möjligt.
  • Cetyl, stearyl, lanolin och cetearylalkoholer är kända som "fettalkoholer" är inte lika grova på känslig hud - men anteckning för dig själv om du reagerar på en produkt som innehåller dessa.
  • Begränsa dina alkoholförbrukningar för att förbättra hudkvaliteten, liksom. Att dricka alkohol kan förvärra tidigare existerande förhållanden som rosacea och psoriasis och dehydrerar din kropp.
  • Bild med titeln Vet om du har känslig hud Steg 13
    5. Skydda din hud från andra kemiska produkter. Acetat är närvarande i nagellackborttagare och hårfärg, bland annat. Sulfater kan hittas i schampo och hushållsprodukter. Hydrokinon är en kemikalie som används för blekning eller hudljus och kan vara i lotioner eller kosmetika. Dessa ingredienser är inte i sig ohälsosamma, men kan vara irriterande för känslig hud.
  • Vid kontakt med dessa kemikalier, använd handskar.
  • Obs! Om du reagerar på produkter som innehåller dessa ingredienser. Att erkänna dina hudallergier kan innebära lite sleuthing - lära dig själv vad du ska undvika.
  • Bilden med titeln Få en solbränna med rättvis hud Steg 11
    6. Använd naturliga städare och hushållsprodukter. De flesta kommersiella rengöringsmedel innehåller hårda kemikalier. Tyvärr, vad är dåligt för bakterier är också tufft på känslig hud. Prova växtbaserade städprodukter eller de som är märkta som "hypoallergena" eller "för känslig hud."Använd gummihandskar när du städar för extra skydd.
  • Bild med titeln Deal med Acne när du har känslig hud Steg 6
    7. Använd fuktkräm med lugnande ingredienser. Om din hud är utsatt för klåda och rodnad, använd en fuktkräm med ingredienser som Aloe, Jojoba eller Kamomill. Dessa är särskilt lugnande till känslig hud.
  • Använd tyngre, tjockare krämer eller salvor på vintern, och lättare fuktkrämer på sommaren.
  • Om din hud är mycket torr, eller verkar reagera på nästan vilken lotion du använder, prova en petroleumbaserade produkter som vaselin eller eucerin. Dessa kan känna sig oljiga, men är mycket hydratiserande och är osannolikt att orsaka hudirritation.
  • Bild med titeln Shave Sensitive Skin Steg 15
    8. Välj hypoallergena produkter. Om dina hudproblem beror på allergiska reaktioner - ofta orsakar rodnad och klåda - letar du efter produkter märkta "hypoallergena."Dessa innehåller färre ingredienser som är vanliga orsaker till allergiska reaktioner i huden.
  • Många produkter som är hypoallergeniska är också fria från färgämnen och parfymer, men inte alltid. Även om något är listat som hypoallergen, kontrollera ingredienslistan och gå till färg, parfym, alkohol och syrafria alternativ.
  • Om du går igenom många hypoallergena produkter till ingen nytta, försök använda de mildaste produkterna på marknaden - babyprodukter. Baby shampoo, tvål och lotion formuleras för känslig hud, och kan vara försiktig nog att närma din hud utan att irritera den.
  • Metod 2 av 3:
    Skydda känslig hudGå till annonsen och stödja WikiHow
    1. Bild med titeln Få en solbränna med rättvis hud Steg 2
    1. Använd solskyddsmedel dagligen. Det enklaste sättet att skydda din hud från solskador är att använda en daglig fuktkräm som har en SPF på 15 eller högre. Du kan även använda högre SPF, som 30 eller 45, på ditt ansikte. Om din fuktkräm inte innehåller SPF, var noga med att applicera solskyddsmedel mot ditt ansikte, armar och annan upptäckt hud på morgonen innan du lämnar huset. Kom ihåg att du borde bära solskyddsmedel även på molniga dagar. Om din solskyddsmedel orsakar hudirritation, få solskyddsmedel som är allergivänlig och fri från dofter och färgämnen.
    • Solen är starkast mellan 10:00 och 2 pm, så undvik att vara ute i solljuset under detta intervall, om möjligt.
    • När du är ute i solen, återanvända solskyddsmedel varannan till tre timmar.
    • Använd aldrig solarium.
  • Bild med titeln vara säker på ditt utseende Steg 11
    2. Använd kläder av naturmaterial. Syntetfibrer som Rayon och Spandex är mer benägna att irritera huden än naturligt material. Försök att bära kläder av bomull, silke eller annan mjuk naturlig trasa.
  • Trots att det är naturligt, är ull skrapig och är bäst att undvika om du har känslig hud.
  • Bild med titeln Klänning för ett bankjobb Steg 10
    3. Använd metall med försiktighet. Nickel är den mest ansvariga för att orsaka allergiska reaktioner och är närvarande i många smycken. Om du bär nickelörhängen och dina örhänger blir röda, puffiga eller kliande, det är en allergi. Undvik nickel genom att du köper smycken som är rostfritt stål eller silver. Koppar kan också orsaka hudreaktioner som klåda och rodnad, såväl som en del hud en grön färg tillfälligt. Tyvärr blir guld också mer av en gemensam allergi.
  • Nickel och andra metaller kan också vara närvarande i små mängder på kläder, såsom knappar eller snaps av jeans.
  • Bild med titeln Var varm och elegant under vintern Steg 3
    4. Täck din hud i extremt väder.Mycket kall luft kan torka ut huden, som det kan vara i mycket heta klimat. När du går ut på vintern, täck upp så mycket hud som du kan med hattar, handskar och halsdukar. Om du kommer vara ute i heta, torra temperaturer hela dagen, bära solskyddsmedel, hattar och solglasögon och täcka huden med så mycket ljusa, lösa kläder som möjligt.
  • Bild med titeln Deal med Acne när du har känslig hud Steg 9
    5. Se din läkare om du har svåra eller ihärdiga hudproblem. Ibland är dina bästa ansträngningar och noggrann uppmärksamhet inte tillräckligt för att räkna ut vad som irriterar din hud, eller hur man undviker det. Om du har ett utslag som inte kommer att gå bort, hudirritation som orsakar dig obehag som stör dagliga aktiviteter eller blir värre över tiden, se din läkare. De kan göra en patchtest att ta reda på vad, om något, är du allergisk mot. Det finns också receptbelagda läkemedel om dina hudproblem är svåra.
  • Ställ frågor som "Varför blir min hud så kliande och fläckig på vintern?"Och" Vilken medicin är tillgänglig om problemet inte går bort?"
  • Om din familjedoktor inte kan hjälpa, kan de hänvisa dig till en hudläkare - en hudspecialist.
  • Metod 3 av 3:
    Ändra dina dagliga vanorGå till annonsen och stödja WikiHow
    1. Bild med titeln Ta hand om ditt hud Steg 2
    1. Ta kortare bad och duschar. Blötläggning i varmt vatten kommer att torka ut din hud eftersom det tvättar bort skyddsoljor. Ta varma, snarare än super heta, bad och duschar. Begränsa hur länge du suger i vattnet. Försök i allmänhet att hålla den till 5-10 minuter.
  • Bild med titeln Ge Clear Skin snabbt steg 11
    2. Skruva inte din hud hårt. Undvik att exfoliera med hårda skrubbor med "gropar" i dem, vilket kan orsaka flaking och irritation. Använd snarare en krämrengörare med "pärlor."Håll dig borta från grova tvättdukar, och använd istället en mjuk svamp eller puff.Använd bara fingertopparna när du tvättar ditt ansikte. Rengör din hud mjukt i mjuka koncentriska cirklar.
  • Bild med titeln Shave Sensitive Skin Steg 7
    3. Raka med omsorg. När du rakar benen, ansiktet eller någonstans på din kropp, använd alltid rakkräm eller lotion. Torka aldrig raka eller raka med bara tvål.Raka i riktning mot hårväxt, inte emot det. Byt ut rakbladet Weekly - Rakning med tråkiga knivar kan irritera huden.
  • Använd inte håravlägsnande av krämer eller depilatorier, vilket kan vara mycket irriterande.
  • Bild med titeln Deal med Acne när du har känslig hud Steg 5
    4. Luft torr eller klappa torr. Efter din dusch eller bad, undvik gnugga din hud torr med en handduk. Om du har tid att lufttorka, gör det genom att hålla naken tills fukten är naturligt avdunstar från din hud. Om du inte kan lufttorka, klistra din hud med en mjuk, ren handduk.
  • För att bäst hydrera din hud, använd fuktkräm när din hud fortfarande är lite fuktig. Detta fäller fukt i din hud.
  • Bild med titeln Bli av med död hud Steg 12
    5. Fuktar händerna ofta hela dagen. Dina händer får det mest slitage, och utsätts för den mest irritation, hela dagen. Bär en liten flaska unscented, fuktrik lotion i din handväska, ryggsäck eller portfölj. Fuktar dina händer flera gånger hela dagen, speciellt gnuggar lotion på ryggen på dina händer och över dina knogar där den mest chapping händer.
  • Om du är i ett yrke där du måste tvätta händerna, eller leva i ett särskilt kallt, torrt klimat, kan händerna ta ett slag. Fuktar varje gång du tvättar dina händer, eller minst timme.
  • Bild med titeln förhindra migrän Steg 16
    6. Sätt en luftfuktare i ditt sovrum. Torr luft irriterar huden genom att torka ut det, vilket orsakar att kappa, klåda och flaking. Detta är värre på vintern, när Windows är stängda på värmaren är på. Få en bärbar luftfuktare och lägg den i ditt sovrum, eller vilket rum i det hus du använder oftast för att hålla din hud fuktad under vintermånaderna.
  • Rengör din luftfuktare ofta så det växer inte svamp eller bakterier.
  • Bilden med titeln Ge Clear Skin snabbt steg 8
    7. Håll en hudvårdstidskrift. Din hud kan reagera dåligt på specifika ingredienser eller produkter, och om du inte betalar noggrann uppmärksamhet kan det vara svårt att känna igen problemet. Håll en tidskrift, och när du upplever hudirritation skriv ner allt du använde den dagen - inkludera tvål, lotion, tvättmedel, rengöringsmedel och även vilka smycken du hade på dig. Notera där irritationen inträffade - ibland kan du berätta orsaken till röd eller kliande hud eftersom det är rätt under en viss klädsel eller smycken.
  • Ta den här journalen med dig om du ser en läkare om din hud så att de har så mycket information som möjligt om ditt problem.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande