Hur man utformar en formell trädgård

Den formella trädgårdsdesignen genomfördes ursprungligen i Persien och Europa. Formella trädgårdar har enkla geometriska mönster med definierade kanter. Växter, häckar och gångvägar är ordnade i antingen cirkulära, rektangulära eller fyrkantiga mönster, men de är alltid symmetriska. Läs vidare för information om hur du utformar din egen formell trädgård.

Steg

Metod 1 av 3:
Kartlägga en plan
  1. Bild med titeln Design En formell trädgård Steg 1
1. Bedöma landets lek. Den design du väljer för din trädgård kommer att påverkas av konturerna av det land du använder. Du bör också ta hänsyn till dess placering i förhållande till ditt hus eller andra närliggande byggnader. Tänk på följande faktorer:
  • Är landet du använder kuperat eller platt? Detta kommer att påverka den sista utseendet på din formella trädgård. Formella trädgårdar är enklare att skapa på smattare land, så du kanske vill titta på att lossa några av kullarna på din egendom om möjligt.
  • Vad är formen på tomten? Jobbar du med en perfekt torg, eller är det mer avlång i form? Du måste bestämma om trädgården kommer att sträcka sig till markens kanter, eller om du vill skapa ett mer innehämtat utrymme inom det.
  • Innan du börjar, borde du Testa din jord För att se till att den är lämplig för plantering. Många växter kräver att jorden har ett visst pH, och du borde veta om din jord är lera, sandig, loamy, torv, silty eller kalkig.
  • Bedöm hur mycket sol och skugga området tar emot. Du kan plantera en formell trädgård i både soliga och skuggiga områden, men det kommer att ändra de typer av växter du kan växa.
  • Bild med titeln Design En formell trädgård Steg 2
    2. Bestäm hur du ska använda trädgården. Du kan utforma trädgården rent för visuell överklagande, eller kanske du vill att den ska vara mer funktionell, en plats för människor att koppla av och spela. Detta är ett viktigt beslut att göra, eftersom det kommer att avgöra hur många öppna utrymmen du har i proportion till områden med växter och häckar.
  • Om du vill att folk tyst kommer att promenera genom trädgården, observera alla detaljer, vill du förmodligen installera många vägar och invecklade planteringar.
  • Om du gillar det formella utseendet men vill att din trädgård ska vara mindre strukturerad, planera för bara en eller två vägar och mer öppna mellanslag.
  • Bild med titeln Design En formell trädgård Steg 3
    3. Välj en kontaktpunkt. Formella trädgårdar är vanligtvis anordnade kring någon typ av imponerande kontaktpunkt - tänk på en palats trädgård med en jätte fontän i mitten. I många fall är kontaktpunkten belägen i mitten av trädgården, men det behöver inte vara. Tänk på dessa idéer:
  • Gör en liten version av de palatsiska trädgårdarna genom att skapa en kontaktpunkt ut ur en vacker fontän eller till och med ett fågelbad.
  • Din kontaktpunkt kan vara ett vackert träd som redan står i din trädgård.
  • Du kan köpa en smidesjärnbänk och placera den i ett closerat område som en kontaktpunkt.
  • Skapa en båge med en trellis i mitten av trädgården.
  • Använd din uteplats eller däck som en kontaktpunkt istället för att ha en i mitten av trädgården.
  • Bild med titeln Design En formell trädgård Steg 4
    4. Planera dina vägar. Nu när du har en kontaktpunkt i åtanke är det dags att planera de vägar som leder till det. En formell trädgård kan ha asfalterad, tegel eller stenbanor. Du kan också ha vägar som naturligt skapas bland häckar som är försiktigt trimmade. Banor bör bibehållas noggrant för att skapa en känsla av snygghet och ordning, väsentliga delar av en formell trädgård. Skapa en karta som visar din kontaktpunkt och de olika vägarna som leder till det.
  • Några formella trädgårdar har labyrintiknande vägar, alla som leder till kontaktpunkten. Detta tenderar att ta upp mycket utrymme, så det är ett bra val för större trädgårdar.
  • Du kan ha två bisektiska vägar som gör en korsform, dela din trädgård i fyra olika delar.
  • En symmetrisk cirkulär väg med en väg som löper rakt genom mitten är ett annat bra val.
  • Om du gillar enkel symmetri kan du överväga en rak väg ner i mitten med planteringar längs kanten.
  • Om din kontaktpunkt är ett däck som är fäst vid ditt hus, överväga att ha en väg som leder direkt till det, med mindre vägar som leder till sidorna.
  • Metod 2 av 3:
    Plantera trädgården
    1. Bild med titeln Design En formell trädgård Steg 5
    1. Tänk på ditt klimat. Kanske besökte du en trädgård i Frankrike, blev kär i sin skönhet och försöker återskapa den i din egen bakgård. Det första du måste göra är att ta reda på om ditt klimat bidrar till att odla växter du såg någon annanstans. Det är viktigt att välja växter som kommer att trivas där du bor - annars kommer du att hantera sjuka och döende växter istället för att njuta av en hälsosam trädgård.
    • Ta reda på vilken planteringszon du bor i, så att när du börjar undersöka art kommer du att kunna säga omedelbart om de kommer att vara en bra passform. Du kan titta upp din zon med postnummer på USDA Plant Hardiness Zone Map.
    • Var inte avvikande för att använda växter som är infödda i ditt område. Formella trädgårdar kan ha många olika teman som varierar beroende på klimatet. Det finns formella alpina, öken, tropiska, tempererade och medelhavsstilar. Kolla om för trädgårdar i ditt område som kan inspirera dig med idéer.
  • Bild med titeln Design En formell trädgård Steg 6
    2. Välj lämpliga växter. Balans och sammanhållning är nyckeln i formella trädgårdar. Välj växter med former som går bra tillsammans och arbetar med de andra elementen i din trädgård. Till exempel, om din trädgårdsdesign är främst kvadratisk, kanske du vill plantera låda häckar, som kan trimmas i en fyrkantig form. Hydrangea Blossoms är ett bra val som ett komplement till en cirkulär design.
  • Det här är inte att säga att om du har en fyrkantig trädgårdsdesign, måste alla dina växter vara fyrkantiga. Bli kreativ med din tolkning. Välj blommor som har fyra distinkta och snygga kronblad, eller bestämmer sig för att plantera tulpaner i form av en stor torg.
  • Plocka växter med sammanhängande färger. En eller två färger är tillräckligt för en formell trädgård - för många färger och det kommer att ha ett vildt utseende.
  • Välj växter som kan innehålla. Du kommer att göra mycket trimning och weeding för att hålla din trädgårdsdesign ser snyggt. Hjälpa dig själv genom att välja växter som inte kommer att sprida sig över din tegelväg eller bli obehaglig efter några veckor. Bulb växter är ett bra val för detta ändamål.
  • Bild med titeln Design En formell trädgård Steg 7
    3. Växt med ett öga mot symmetri. När du har valt dina växter, bestämma var du ska sätta dem. Din trädgård är uppdelad i flera mellanslag med vägar - Bedöm varje utrymme både individuellt och som en del av hela trädgården när du bestämmer vad du ska plantera var.
  • Överväga att fodra banorna med en typ av växt. Detta är ett vackert utseende som ger omedelbar sammanhållning.
  • Om du planterar något i ett område, plantera samma sak på motsatt sida. Till exempel, om du har en grupp tulpaner i trädets vänstra hörn, plantera en liknande grupp i det högra hörnet, för balans och symmetri.
  • Växt en massa. En klassisk egenskap av formella trädgårdar är den slående sikten av en stor grupp växter. En lådformad sektion planterad vägg till vägg med hyacinter, till exempel, kan ge din trädgård det utseende du vill uppnå.
  • Skapa mönster. Alternativa växtformer och färger genom att plantera en rad med en blomma, en rad av en annan blomma, och så vidare.
  • Bild med titeln Design En formell trädgård Steg 8
    4. Se till att du har bra ben. Termen "Bra ben" används av landskapsarkitekter för att beskriva strukturen i trädgården som är på plats året runt, efter att blommorna är borta och gräset är inte riktigt lika grönt. Välj häckar som kommer att bli grön hela året och plocka några vinterhårdiga växter. Du kan också använda fäktning och andra permanenta funktioner för att se till att din trädgård har "Bra ben."
  • Överväga att fodra dina vägar som en del av denna process. Formella trädgårdar använder ofta grus, sten, tegel eller betong för att rada vägarna.
  • Bild med titeln Design En formell trädgård Steg 9
    5. Faktor i öppna utrymmen. Glöm inte att lämna några områden öppna. Öppna utrymmen ger en behaglig kontrast med planterade utrymmen, och de är också trevliga om du vill att folk ska kunna lounge i trädgården. Plantera de öppna utrymmena med gräs, eller täcka dem med grus om du föredrar.
  • Metod 3 av 3:
    Lägga till detaljer
    1. Bild med titeln Design En formell trädgård Steg 10
    1. Använd vattenfunktioner. Många formella trädgårdar har fontäner, koi dammar, små strömmar och andra vattenfunktioner för att lägga till intresse för layouten. Överväg att installera en vattenfunktion i din trädgård, antingen som kontaktpunkt eller en enkel dekoration.
  • Bild med titeln Design En formell trädgård Steg 11
    2. Lägg till sten urn och statyer. Betong används ofta i formella trädgårdsdesigner i form av urn, andra anläggningsinnehavare och statyer. Marmor är en annan klassisk sten du kan använda, eller faux-marmor om du letar efter ett billigare alternativ.
  • En vacker staty som används som mitten av din trädgård kan göra en stor skillnad. Kolla in trädgårdsaffärer och plantskolor för utomhus statyalternativ.
  • Om du bestämmer dig för att använda urn, köp ett jämnt nummer och distribuera dem runt trädgården i ett mönster. Till exempel, om din trädgård är uppdelad i fyra sektioner, borde var och en ha en urn, och urnerna ska alla innehålla samma typ av växt eller blomma.
  • Bild med titeln Design En formell trädgård Steg 12
    3. Lägg till möbler. Om din formella trädgård är i din bakgård, är chansen att du vill spendera mycket tid där ute. Du behöver utemöbler som matchar temat i din trädgård.
  • Smidesjärn är ofta ett bra val för detta ändamål. Du kan också välja ett annat material och sprayfärg det antingen mörkgrön eller svart för att matcha trädgården.
  • Undvik plastmöbler, eftersom en formell trädgård ska se tidlösa.
  • Bild med titeln Design En formell trädgård Steg 13
    4. Håll din trädgård snyggt. Formella trädgårdar behöver mer underhåll än andra typer av trädgårdar, speciellt om du har häckar som behöver trimmas för att hålla en viss form. Ta hand om din trädgård hela sommaren och ge den touch-ups över vintern när du förbereder dig för våren.
  • Använd en edge för att trimma gräset bort från dina vägar.
  • Weed din trädgård ofta för att hålla växter friska och din trädgård ser snygg ut.
  • Efter att ha vattnat och arbetar i trädgården, sätt bort slang och trädgårdsredskap.
  • Sopblad och smuts av banorna ofta.
  • Tips

    Formella trädgårdar är kända för att vara, väl, formella. De tenderar att inte ha tillfälliga eller personliga charmelement i dem. Det betyder inte att du inte behöver ha dem, men om du är quirky, roligt och charmigt är ditt mål, gör inte en formell trädgård. Dina tillägg bör förbättra trädgården (och vice versa, trädgården ska förbättra dig).
  • För inspiration, försök att besöka en lokal botanisk trädgård. Många botaniska trädgårdar har formella sektioner som kommer att visa upp en mängd olika växter.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande