Hur man skär rockwool

Rockwool, tidigare kallad Roxul, är en produkt som används för isolering och ljudisolering i hem och byggnader. Om du arbetar med Rockwool-produkter för första gången är det helt normalt att ha några frågor. Specifikt, eftersom Rockwool kommer i rullar eller stora brädor, vilket skär med produkten, orsakar det sig lite förvirring. Oroa dig inte, vi är här för att hjälpa! Det här jobbet är mycket lättare än du kanske tror, ​​så du är redo att komma igång på nolltid.

Steg

Fråga 1 av 8:
Vad är det bästa verktyget för att skära rockwool med?
  1. Bild med titeln Cut Rockwool Steg 1
1. Använd en serrated gips eller brödkniv. Rockwool brädor har en mjuk, fibrös konsistens, mycket liknar en brödbröd. Tillverkaren rekommenderar att du använder ett serrated blad för att skära igenom det enkelt. Du har några val på vilken typ av blad som ska användas.
  • Eftersom Rockwools konsistens liknar bröd, rekommenderar företaget en vanlig brödkniv att skära brädorna.
  • En gipskniv kommer också att göra ett snabbt arbete av alla Rockwool Boards.
  • Vissa entreprenörer rekommenderar att du använder en liten handsaw för att skära igenom brädorna.
Fråga 2 av 8:
Kan du använda en nytta kniv eller rakhyvel?
  1. Bild med titeln Cut Rockwool Steg 2
1. Tillverkaren rekommenderar inte att du använder något rakt blad. Utility knivar, rakhyvlar och raka blad tenderar att tråkigt snabbt när du skär Rockwool-produkter. De kan också riva brädorna, som du definitivt inte vill hända. Det är bäst att hoppa över något slags rak blad och använda en serrated typ istället.
Fråga 3 av 8:
Finns det ett snabbare sätt att skära rockwool?
  1. Bild med titeln Cut Rockwool Steg 3
1. Ja, vissa proffs använder en elektrisk skärkniv för att göra jobbet enklare. Att klippa brädorna för hand kan ta ett tag, och att rocka din arm fram och tillbaka kan ständigt tröttna. Om du har mycket rockwool att skära, kan det bli gammalt snabbt. Lyckligtvis är svaret en serrated elkniv. I stället för att carving en kalkon kan du göra ett snabbt arbete av alla Rockwool Boards.
  • En elektrisk kniv är också lättare att manövrera, så om du måste klippa brädorna i former för att passa runt armaturer, är detta ett bra alternativ.
  • Använd inte den här kniven för att skära mat utan att tvätta det ordentligt först.
Fråga 4 av 8:
Behöver jag olika verktyg för olika typer av rockwool?
  1. Bild med titeln Cut Rockwool Steg 4
1. Alla Rockwool-produkter kan skäras på samma sätt. Rockwool gör några olika typer av brädor, som Safe`n`Sound, Comfortbatt och ComfortBoard. Lyckligtvis kan dessa isoleringstyper alla skäras exakt samma sätt, så det behöver inte få extra verktyg.
Fråga 5 av 8:
Hur håller jag Rockwool på plats medan jag skär den?
  1. Bild med titeln Cut Rockwool Steg 5
1. Tryck bara på den mot golvet med en hand medan du skär med den andra. Du behöver inga verktyg eller utrustning för att hålla brädorna på plats medan du skär. Placera det bara på golvet och håll ner den med en hand och klippa den sedan med den andra. Om brädet rör sig, tryck bara lite hårdare för att hålla den på plats.
  • Om du skär på ett golv och behöver skydda det, sätt en platt träbräda och klippa rockwoolen ovanpå det.
  • Se till att marken är torr innan du trycker på Rockwool ner. Det är okej om Rockwool blir våt, men torka ut det helt innan du installerar den.
Fråga 6 av 8:
Behöver jag någon skyddsutrustning?
  1. Bild med titeln Cut Rockwool Steg 6
1. Använd skyddsglasögon, handskar, långa ärmar och andningsskydd. Rockwool är gjord av mycket finmald och spunna rock. Detta kan orsaka hudirritation och komma i dina ögon, näsa och mun. Använd alltid byxor och långa ärmar och skydda dig med handskar, skyddsglasögon och en mask så att du inte andas något damm i.
  • Tillverkaren rekommenderar att åtminstone en N95-respirator för att förhindra att damm kommer in i dina lungor, så en vanlig dammmask kommer inte att skära den.
  • Om du kan, håll fönstren öppna medan du skär rockwoolen också. Detta filtrerar ut ett damm i luften.
Fråga 7 av 8:
Måste jag mäta rockwoolen innan jag skär den?
  1. Bild med titeln Cut Rockwool Steg 7
1. Ja, du måste göra lite mätning. Använd ett måttband och mäta det utrymme du installerar rockwoolen i. Lägg sedan till 1 i (2.5 cm) Till din mätning för att se till att brädet gör en snyggt tätning och skär brädet enligt dessa mätningar.
  • Till exempel, om du vill installera ett bräde som är 24 tum (61 cm) över en sektion som är 18 i (46 cm), skär sedan 5 i (13 cm) från brädet så att den är 19 i (48 cm) totalt.
Fråga 8 av 8:
Kan jag också klippa rockwoolen i längden?
  1. Bild med titeln Cut Rockwool Steg 8
1. Ja, det finns ingen skillnad. Rockwool skär lika bredd och längdriktning. Oavsett vilken riktning du behöver för att installera det, är skärprocessen densamma.
  • Normalt måste du klippa Rockwool i längdriktningen för att passa mellan dubbar eller taksportrar. Du måste då klippa nästa styrelse bredvid och längdriktningen för att passa under den första.

Tips

Lämnar en extra 1-1.5 i (2.5-3.8 cm) När du skär Rockwool bildar en tät tätning som är mycket bättre för isolering.
  • Det finns faktiskt en annan produkt som heter Rockwool som används för att odla växter utan jord. Dessa kommer i plattor eller kuber som du sätter växtstickningar i. Detta skiljer sig från Rockwool, och du behöver inte klippa den innan du använder den.
  • Varningar

    Hantera aldrig Rockwool-produkter utan rätt säkerhetsutrustning. Bära skyddsglasögon, andningsskydd, handskar och långa ärmar för att undvika irritation.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande