Hur man skär glasfiberisolering

Glasfiberisolering är ett av de mest populära sätten att hålla ett hem varmt. Eftersom det är billigt, lätt att hitta, och mycket tät, kan du inte gå fel när du använder den för att padda väggar. Men det är väldigt svampigt, så du kan vara lite förvirrad om hur man klipper den. Det är ett mycket slipande material som kräver skarpa blad och lite säkerhetsutrustning, som en dammmask och glasögon. Men med några grundläggande tekniker kan du skära isoleringsskivor säkert och effektivt.

Steg

Metod 1 av 4:
Mätisolering
  1. Bild med titeln Cut Fiberglassisolering Steg 1
1. Placera isoleringen på ett skrotstycke av plywood. Välj en bit av plywood som är minst lika bred som glasfiberarket. Det kommer sannolikt inte att vara så länge som materialet, men det borde ge dig lite utrymme att sprida ut rullen medan du skär det. Ställ ner den på en plan yta där du får gott om utrymme för att rulla ut glasfibern. Plywood behöver inte vara för stor, men se till att den passar under den del du vill klippa.
  • Välj ett stycke fast material, som en gammal bit av plywood, du kommer inte att få nicked av dina skärverktyg.
  • De flesta skar glasfiber på marken, antingen ute eller på golvet. Du kan lägga plywood på golvet för skydd.
  • Undvik att skära över nakna ytor, till exempel betong. Ytan kan bli skadad, men det kommer också att bära ut dina skärverktyg.
  • Bild med titeln Cut Fiberglassisolering Steg 2
    2. Använd skärbara handskar och andra skyddskläder. Glasfiberisolering är hård på huden, så täck upp så gott du kan innan du hanterar den. Bära långa byxor och en långärmad tröja. Sedan, sätt på några handskar som kan både skydda dig från isoleringen och de skarpa kanterna av vilket skärverktyg du planerar att använda. Vissa människor bär också ett disponibelt täckning för att förhindra att isoleringen sprider sig på sina kläder.
  • Om någon av din hud är utsatt, sätt lite barnpulver på det. Pulvret hindrar glasskärmarna i isoleringen från att hålla fast vid din hud.
  • Om du kommer i kontakt med isoleringen, kan din hud bli irriterad. Skölj av glasfibern i kallt vatten, följt av varmt vatten.
  • Bild med titeln Cut Fiberglassisolering Steg 3
    3. Sätt på en dammmask och skyddsglasögon för skydd. En vanlig N95-tygdammmask är bra, men du kan använda andningsskydd eller fullmask om du vill. Om du använder en mask som lämnar dina ögon avslöjade, få separata glasögon. Säkerhetsglasögon kan användas om du inte har glasögon. Håll ditt säkerhetsutrustning på när du skär isolering.
  • Det damm som släpptes av isoleringen är skadligt och kan förvärra andningssvårigheter som astma. Det anses inte vara skadligt långsiktigt, men det är väldigt irriterande om du andas in eller få det i dina ögon.
  • Om du kan arbeta ute så hamnar inte dammet i ditt hem. Annars öppna närliggande dörrar och fönster, sedan vakuum när du är klar.
  • Bild med titeln Cut Fiberglas Isolering Steg 4
    4. Rulla ut isoleringen med papperssidan ner. Glasfiber isolering kommer i en stor rulle, men det är bäst att rulla ut bara lite åt gången. Placera rullen på kanten av din plywood. Tryck sedan på det och av plywood. Unroll bara nog för att slutföra det snitt du vill göra.
  • De flesta isolering har ett pappersbackar på ena sidan. Skärning genom papperet senast är oftast lättare, plus baksidan håller isoleringen ren medan du rullar upp den. Du kan dock skära isoleringen helt bra när papperssidan är uppåt.
  • Bild med titeln Cut Fiberglassisolering Steg 5
    5. Använd måttband för att bestämma var du ska skära isoleringen. Mät ut den plats där du tänker på att installera isoleringen först. Planera att skära isoleringen ca 1 tum (2.5 cm) större än det på alla sidor. Eftersom glasfiber isolering är flexibel kan den vara tucked i täta fläckar. Den extra längden hjälper det att hålla sig på plats.
  • Du kan till exempel behöva skära mindre bitar av isolering för att passa mellan stödbalkar längs en vinds väggar.
  • Bild med titeln Cut Fiberglassisolering Steg 6
    6. Markera mätningarna på isoleringen i permanent markör. Använd ett måttband för att överföra dina mätningar till isoleringen. Mäta längs isoleringens sidor, vilket gör små märken för att ange var du planerar att klippa den. Du behöver inte spåra hela varje snitt.
  • Du kan också markera isoleringen med en liten bit maskeringstejp.
  • Om du skär isoleringen ungefär till en ungefärlig storlek, behöver du inte göra någon form av ytterligare mätning. Om du siktar på exakt skärning kan du i de flesta fall använda ett skrotstycke för att få en rak snitt.
  • Metod 2 av 4:
    Med hjälp av en verktygskniv
    1. Bild med titeln Cut Fiberglassisolering Steg 7
    1. Välj en skarp användarkniv med en 3 till 4 tum (7.6 till 10.2 cm) blad. Någon bra nytta kniv kommer att fungera, men glasfiber isolering döljer blad mycket snabbt. Av den anledningen är du bättre med att använda något disponibelt. Försök få en utdragbar snap-off verktygskniv. När bladet slutar fungera kan du snäppa av den tråkiga längden med tänger. De flesta av dessa nytta knivar kan också betraktas med färska blad.
    • Ett annat alternativ är att få en industriell nytta kniv. Industriella blad är strängare och utformade för att vara längre än vanliga.
    • Du kan också använda en serrated kockkniv och spraya den med ett silikon smörjmedel som WD-40. Silikonet hjälper till att förhindra att bladet slår så snabbt som det normalt skulle.
  • Bild med titeln Cut Fiberglassisolering Steg 8
    2. Placera ett träbräda bredvid där du planerar att skära isoleringen. Få en 2 i × 4 i (5.1 cm × 10.2 cm) Styrelsen som är längre än isoleringen är bred. En 12 i (30 cm) -longbräda fungerar bra för de flesta projekt. Placera det mot de mätmärken du gjorde tidigare. Styrelsen tjänar som ett praktiskt sätt att stärka isoleringen, vilket leder till en mer exakt snitt.
  • Se till att brädet är vinkelrätt mot isoleringen och uppåt mot båda märkena du gjorde. Det kan glida ut ur plats, vilket gör att isoleringen ser ojämn efter att du har klippt den.
  • Bild med titeln Skär glasfiberisolering Steg 9
    3. Kneel på brädet för att komprimera isoleringen. Gå till den sida där du tänker på början av klippet. Placera knäet på brädans sida direkt över isoleringens kant. Då böjer du framåt så att du kan nå den motsatta kanten. Placera din fria hand på den del av brädet över den här kanten av isoleringen för att komprimera den.
  • Se till att isoleringen är platt, som komprimerad som du kan göra det. Det är mycket lättare att skära igenom det här sättet, och klippet blir också mycket mer exakt,.
  • Bild med titeln Cut Fiberglas Isolering Steg 10
    4. Håll kniven på ungefär en 45 graders vinkel över klippmärket. Börja vid kanten motsatt där du knäböjer. Placera verktygskniven intill brädet du knäböjer på. Medan du är böjd över isoleringen, tryck ner den motsatta änden av brädet med din fria hand. Du kan använda brädet för att stärka kniven så att den skär rakt ner isoleringsskivan.
  • Se till att brädet är stabilt över isoleringsbladet och att du har tillräckligt med utrymme för att flytta kniven mot dig.
  • Bild med titeln Cut Fiberglassisolering Steg 11
    5. Dra bladet mot dig längs klipplinjen. Använd brädet som en guide för det klipp du gör. Så länge du håller det fastnat mot isoleringen med kniven ordentligt mot kanten, kan du enkelt göra klippet. Håll kniven stadigt och dra den mot det snittet av ditt knä. Gör det i en enda stroke, gå tillbaka och städa upp några fläckar där den inte klippte hela vägen igenom.
  • Så länge kniven är skarp, kommer den att glida genom isoleringen mycket smidigt. Om du har problem med att skära det, kan du behöva en skarpare kniv.
  • Metod 3 av 4:
    Skärning med en snidkniv
    1. Bild med titeln Cut Fiberglassisolering Steg 12
    1. Välj en 7 tum (18 cm) snidkniv med en lång sladd. Välj en ren, skarp kniv och anslut den till närmaste eluttag. För att använda den måste du placera isoleringen nära ett eluttag. Efter att ha anslutit i kniven, sätt det på ett ögonblick för att kontrollera att knivarna fungerar.
    • Elektriska snidknivar har ett par serrated-blad som ständigt rör sig, vilket gör dem riktigt bra för att skära mjukt material som isolering. Det är mycket snabbare än att använda andra verktyg.
    • Om du inte har en carving kniv, kan du alltid köpa en ny, men också sök efter begagnade på lokala begagnade butiker.
    • Serrerade isoleringsskärningsblad fungerar också, men du måste flytta dem fram och tillbaka som en såg för att skära igenom isoleringen.
  • Bild med titeln Cut Fiberglas Isolering Steg 13
    2. Stå upp isoleringen så att du kan komma åt den plats du planerar på skärning. När du använder en carving kniv är det viktigt att ge dig gott om utrymme. Ordna arket så att du kan hålla kniven mot kanten. Gripa lätt den motsatta kanten för att hålla arket upprätt. Se till att du lämnar gott om utrymme mellan din hand och kniven.
  • Var försiktig så att du inte komprimerar glasfibern. Medan du fortfarande kan skiva genom komprimerad isolering, kan den göra skäret mindre exakt än vanligt.
  • Håll plywood under isoleringen så att bladet inte fångar på ytan under det.
  • Bild med titeln Cut Fiberglas Isolering Steg 14
    3. Placera kniven så det är vinkelrätt mot isoleringen. Vila kniven mot ena sidan av isoleringen. Håll bladet rakt. Om du skär över isoleringens längd, håll den platt med den serrerade kanten mot vänster eller höger sida av arket. Om du skär över sin bredd, håll den parallell med golvet längs arkets övre kant.
  • Ge dig själv gott om utrymme för att flytta bladet ner genom isoleringen, eller över det om du skär det i längdriktningen.
  • Bild med titeln Cut Fiberglassisolering Steg 15
    4. Håll bladet stabilt när det skär genom isoleringen. Efter att ha stängt av kniven, tryck på den mot isoleringen. Se till att mitten av sina blad är centrerade över isoleringen. Du måste inte faktiskt flytta en snidskniv väldigt mycket. Bladen kommer att röra sig fram och tillbaka på egen hand, som en såg. När den skär genom den ursprungliga ytan, kan du börja flytta den framåt.
  • Håll fast på kanten av isoleringen för att städa den, men se till att du inte komprimerar den alls.
  • Håll ett fast grepp på knivens handtag. Så länge du behåller kontrollen av den och använder skarpa blad, kommer det att skiva rätt genom isolering.
  • Bild med titeln Cut Fiberglassisolering Steg 16
    5. Flytta bladet genom isoleringen i en stadig takt. När bladet skärs i glasfiber, börja flytta det mot det märke du gjorde på motsatt kant. Använd handtaget för att trycka på det i en måttlig takt. Håll carving kniven stadigt medan du gör det här. De serrated bladen kommer att ses genom isoleringen så länge du håller dem centrerade på isoleringen.
  • Se till att dina händer är ute av bladets väg, speciellt när det kommer nära isoleringens kant. Fokusera på att styra kniven och hålla den stadig till dess.
  • Om kniven inte skär genom isoleringen rent, sakta ner. Dina knivar kan också vara för tråkiga.
  • Metod 4 av 4:
    Trimming med saxar
    1. Bild med titeln Cut Fiberglassisolering Steg 17
    1. Välj ett skarpt par tungt metallskjuvar för att skära isolering. Tekniskt kan nästan alla par saxar eller saxar skära genom glasfiberisolering så länge som bladen är tillräckligt skarpa. Men tunga saxar gjorda med tjocka, serrated, rostfritt stålblad fungerar bäst. Handtagen är vanligtvis stora nog för att du ska kunna använda medan du bär en handske, också.
    • Om du har ett par tungt skräddarsy sax, kan du till exempel använda dem för att skära isolering. Tänk på att de kan vara lite duller nästa gång du använder dem för ett annat ändamål.
    • Tunga saxar är tillgängliga online och högst hårdvaruaffärer.
  • Bild med titeln Cut Fiberglassisolering Steg 18
    2. Placera ett träbräda ovanpå isoleringen för att komprimera den. Placera brädet intryckt bredvid den plats du vill klippa. Sedan knäböjer ner på brädet nära kanten av glasfibern. Böj framåt så att du kan placera din hand på den motsatta änden av brädet. Att göra detta kommer att trycka på isoleringen platt så det är lättare att skära.
  • Om dina skjuvar är tillräckligt breda, kan du kanske skära isoleringen utan att komprimera den. Men se till att du skär i en rak linje så att arket upprätthåller sin form.
  • Bild med titeln Cut Fiberglassisolering Steg 19
    3. Placera skärningarna runt glasfiberens kant. Öppna skjuvarna breda nära det märke du gjorde när du mäter tidigare. Tuck en av saxbladen under den. Du kan behöva lyfta isoleringen upp lite. Stäng den andra hälften av bladet ner på isoleringen samtidigt som skjuvarna pressas upp mot träbrädet.
  • För den mest exakta skärningen möjlig, håll glasfiberisoleringen komprimerad hela tiden.
  • Bild med titeln Cut Fiberglas Isolering Steg 20
    4. Använd träbrädet för att skära över isoleringen. Håll bara saxen nära styrelsen medan du skär igenom isoleringen. Efter det första snittet kommer du sannolikt inte att ha några problem med att avsluta. Ta din tid och se till att skjuvarna går hela vägen genom isoleringen. Om skjuvarna fastnar, gå tillbaka och lyfta upp skärningen för att omplacera bladen.
  • Tips

    Eftersom glasfiber isolering är så hård, blir det alltid lättare att skära med en ny, skarp kniv. Ha ett par extra blad eller verktyg till hands när du skär upp mycket isolering.
  • Vatten kan hjälpa dig att städa upp isoleringsträngar. Dimma rummet, använd sedan ett vakuum för våt / torrt butik för att städa upp dammet.
  • Om du kommer i kontakt med glasfiberisolering, spola det med varmt vatten. Använd tvål om din hud blir irriterad.
  • Varningar

    De små glasstyckena inuti isoleringen är irriterande och potentiellt skadlig. Bära en dammmask och skyddsglasögon hela tiden.
  • För att förhindra hudirritation och nedskärningar, täcka upp med en långärmad tröja, långa byxor och cut-resistenta arbetshandskar.
  • Saker du behöver

    Mätisolering

    • Dammmask
    • Säkerhetsglasögon eller skyddsglasögon
    • Långärmad tröja
    • Långbyxor
    • Cut-resistenta arbetshandskar
    • Plywood
    • Måttband
    • Markör

    Med hjälp av en verktygskniv

    • Nytta kniv
    • Träbräda
    • Tänger (tillval)
    • Extra blad (tillval)

    Skärning med en snidkniv

    • Elektrisk snidkniv

    Trimming med saxar

    • Tunga saxar
    • Träbräda
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande