Hur man bryr sig om en sårad leopard gecko

Med det växande antalet leopardkakor i husdjurshandeln är vissa olyckliga att bli skadade eller sårade på något sätt. Således är det viktigt att lära sig att ta hand om de lilla geckorna även efter att vissa olycka lämnar dem skadade.

Steg

Metod 1 av 2:
Efter en fall eller olycka
  1. Bild med titeln Vård för en sårad Leopard Gecko Steg 1
1. Ta det till veterinären om det är möjligt. Först, om något är allvarligt fel skulle det vara bäst att se en "exotisk veterinär". Tänk på att vissa veterinärer som bryr sig om djur som katter eller hundar kan vara omedvetna om att flera meds som används för däggdjur är giftiga för reptiler!
  • Bild med titeln Vård för en sårad Leopard Gecko Steg 2
    2. Se till att Geckos livsmiljö är korrekt inställd. För en skadad gecko är det ofta bäst att placera det i ett livsmiljö som en en Leopard Gecko uppfödare skulle använda: en tank eller lämpligt storlek med pappershandduk som substrat.
  • Försök att undvika användning av sand även för en hälsosam gecko, oavsett vad en djuraffär säger! Deras naturliga livsmiljö är mer smutsig med fasthet till det.
  • Lägg till sanitära hudar för gecko att känna sig säker på en stressad gecko kommer inte att läka såväl som ett innehåll och lugnt!
  • Bild med titeln Vård för en sårad Leopard Gecko Steg 3
    3. Kontrollera svansen. Ofta när en gecko kommer att fatta det landar på sin tai-, kan detta bryta sin svans, men vanligtvis inte för allvarligt. Svansen kan släppa av, men om ovanstående krav är uppfyllda, alla "skall" var bra och svansen ska regrow!
  • Lägg till en fuktighet gömma för gecko-det kan hjälpa scabs från ärrbildning och låta shed bli unstuck.
  • Bild med titeln Vård för en sårad Leopard Gecko Steg 4
    4. Ha tålamod. Se till att den sårade Leopard Gecko får gott om vitamindammad och gutbelastad mat, liksom rent dagligt förändrat vatten. Förhoppningsvis kommer det att läka upp igen, som ibland är gecko bara chockad från evenemanget så låt det vila i fred!
  • Undvik att hantera så mycket som möjligt - även en mild hand kan fortfarande orsaka smärta eller ökning av skada på ett ömt sårat gecko.
  • Metod 2 av 2:
    Efter misshandel
    • Ibland var en Leopard Gecko inte bryr sig om rätt sätt tidigare i sitt liv, och det kan ha varaktiga effekter på sin hälsa. Nu har du chans att försöka ställa saker rätt!
    1. Bild med titeln Vård för en sårad Leopard Gecko Steg 5
    1. Sätt gecko i ett riktigt livsmiljö. Ofta är det bäst att börja med en uppfödningsstils livsmiljö, så du kan övervaka dess avföring, äta, dricka och shedding. Senare kan gecko placeras i en riktig visningsmiljö.
    • Leopard Geckos behöver en tank som är minst 20 liter, men de kommer verkligen uppskatta en tank som är större än det. Ju större tanken desto bättre!
  • Bild med titeln Vård för en sårad Leopard Gecko Steg 6
    2. Lägg till en fuktighet gömma. Detta är viktigt för en leopardgecko i fångenskap, för att de inte kan gå ner i en trevlig fuktig burrow. Placera någon typ av leopard "Gecko storlek" Tupper eller badkar som är icke-toxiskt och kan hålla fuktighet i livsmiljön. Helt enkelt våt ner någon pappershandduk inuti den lilla rutan och tillåta en öppning att gecko kan gå in och ut ur. Detta mycket viktiga steg, kommer att ta bort fast skjul effektivt och förhindra att gecko förlorar tårna på grund av ett mycket torrt livsmiljö!
  • Bild med titeln Vård för en sårad Leopard Gecko Steg 7
    3. Ta hand om ögonen. Om geckoen var på ett substrat som: markvalnötskal, sand eller några skarpa, små substrat, kan gecko ha imagerande eller ögonskada! Skölj försiktigt ögat med lite varmt, rent och destillerat vatten för att förhindra att klor eller andra oönskade kemikalier kommer in i ögonen.
  • Bild med titeln Vård för en sårad Leopard Gecko Steg 8
    4. Hjälpa det att äta. Om gecko har dålig syn eller är nu blind och inte äter, kan innersna av ett matvaror få dem att jaga. Om det är att brutto (du kan försöka använda lite kyckling), gnugga den juiciness på deras snout och runt munen - gecko kan säkerhetskopiera. Men när du slutar, ska gecko börja städa sin mun och en matningsreaktion förhoppningsvis kommer att utlösas! Denna teknik används för att starta hatchlings som inte kommer att äta efter ungefär en vecka.
  • Bild med titeln Vård för en sårad Leopard Gecko Steg 9
    5. Se till att gecko har tillgång till kalciumstoft. Detta finns på en vanlig djuraffär, eller köpt online. Leopard Geckos behöver kompletterande kalcium eftersom de inte får den varierade, näringsrika kosten i fångenskap som de äter i det vilda. Se till att maten är anpassad till deras näringsbehov. Utan kalcium börjar metabolisk benstörning (MBD) inställning, inte mycket kan göras hemma för ett brutet geckoben, men att ge gott om kalciumtillskott kan förhindra att benet blir brutet, brutet, gummiiskt, svagt, svullet, limpt , eller rättvist smärtsamt!
  • Bild med titeln Vård för en sårad Leopard Gecko Steg 10
    6. Var tålmodig och omtänksam. Det bästa att göra, är att ge djuret med bästa möjliga omsorg och ha tålamod medan du väntar på gecko för att slutföra sin helande process - försök inte spela med det under den tiden.
  • Tips

    Se till att du är beredd på olyckor när de händer. Detta sparar tid och slutligen kan spara reptilen! Försök att få en samling meds, extra kalci-damm och extra tankar tillgängliga för skadade reptiler.
  • Se till att mycket forskning görs i böcker, på internet, eller till och med med en professionell. Försök att peka upp det problem som gecko har - ibland är det svårt, och ibland finns det mer än en!
  • Om gecko har skadat sin svans, oroa dig inte för mycket. Vanligtvis kommer det att släppa sin svans och regrow en ny, även om den nya svansen inte blir så trevlig det borde fortsätta att betjäna gecko böter.
  • Kom ihåg att tvätta händerna noggrant före och efter kontakt med gecko- Om andra geckos bor i en samling i närheten är detta särskilt viktigt, eftersom ett skadat reptilens immunsystem sannolikt kommer att försämras försök att läka sig själv.
  • När du tänker på en öken, tänk inte automatiskt på ett Sandy Wasteeland, bor dessa reptiler huvudsakligen över fast smuts! Leopard Geckos naturliga livsmiljö är stenig, torrt gräsmark och ökenregioner i sydasiatiska Afghanistan, Pakistan, nordväst Indien och några delar av Iran. Vinter temperaturer i dessa områden kan vara ganska låg, under 10 ° C (50 ° F), vilket tvingar djuren under jorden i halvhöjningar, kallad bumation, levande på fettreservat. Leopard Geckos är crepuskulära reptiler - de är begränsade till burrows under dagen men blir aktiv vid gryning och skymning när temperaturen är gynnsam. Dessa geckos är ensamma, och brukar inte leva med andra djur. Brumation är inte nödvändigt i fångenskap och kan vara farligt för nya behållare uppfödare kräver inte heller, så det är bäst att hålla de fångade stammarna av Leopard Geckos från Brumation, eftersom de inte har gått igenom det, eller har mycket av det tidigare uppfödda linjer och är sannolikt inte lika hårda som de vilda.
  • Ett enkelt sätt att återskapa rätt habitat är att använda "Ekologisk" kokosnötfiber. Detta är gjord för reptil substrat, och verkar vara en av de bästa! För Leopard Geckos, pressa substratet i handen tätt för att släppa ut extra vatten om du använder re-hydrerade tegelstenar - substratet ska hållas bara vått nog för att stödja vissa efterrättväxter men torra nog att det blir fast efter en lätt daglig misting har torkat.
  • Om bostäder flera geckos tillsammans är det fortfarande något du vill göra, vet du att flera kvinnliga leopardkakor "burk" Var inrymd (om ungefär samma storlek) är butmaturans män territoriella och kommer att kämpa. En manlig och flera honor kan vara inrymda utan problem, men de bör inte introduceras tills de är av en säker uppfödningsstorlek (45-50 gram för både män och kvinnor). Om du köper en ung manlig och kvinnlig leopard gecko och planerar att de ska leva tillsammans i framtiden, måste du höja dem till vuxen storlek separat. När de är unga, kommer de sannolikt att konkurrera med varandra!
  • Varningar

    Att ge till mycket kalcium är inte bra för en gecko heller. Låt gecko äta sin calci dammad mat själv - tvinga inte foder om du inte är begränsad för att ta dramatiska steg för en mycket sjuk gecko! Om man måste tvinga foder, försök säkert hålla gecko medan du gnider runt munnen, förhoppningsvis kommer det att öppnas för dig. Ställ inte maten ner i halsen! Ställ maten i munnen och låt gecko försöka tugga.
  • Tegelstenen "Ekologisk" Komprimerad kokosfiber levererar mycket mer substrat än den större väskan med lös substrat, var försiktig när du placerar tegelstenarna i vatten för att inte lägga till för många!
  • Om flera geckos är inrymda, var försiktig så att de kan slåss och tävla om mat, även om de är ungefär lika stora, kommer vissa Leos inte att komma överens. Separata kämpar Leopard Geckos! Om det är ett manligt kvinnligt par kan avelen verka våldsam ibland, men resulterar ofta inte i allvarlig skada. Om det gör, separera dem på en gång! Vissa honor är bara inte rätt för jobbet - du kan förberedas nästa säsong att försöka igen, men kom ihåg att övervaka dem båda!
  • Undvik vilda fångade insekter och matare-Detta inbjuder infektion och parasiter! Förutom vad som helst toxiner är på platsen, även möjligheten att mata en fält cricket som nibbled på en del av en cigarr eller en fluga som åt diskmedel.
  • Minimera hanteringen, som med ett djur så små, trasiga, brutna eller bara svaga ben kan vara i fara.
  • Om detta var en uppfödareolycka, och är allvarlig nog, att gecko kan blindas eller ha problem med avel. Undvik att använda det gecko igen för ett avelsprojekt! Åtminstone, om gecko faktiskt gör "bra" Då är det fortfarande bäst att hoppa över den säsongen eller till och med nästa om du fortfarande har för avsikt att använda gecko för ett projekt! Detta är för gäckens goda, eftersom det sannolikt spenderade mycket av sina resurser som helande, och kan till och med vara rädda för att ens gå nära en annan gecko!
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande