Hur man bryr sig om en crested gecko

Crested Geckos är intressanta, lättvårdiga husdjur, kända för sina ögonfransliknande tillväxter och färgglada hudmönster. De trodde att de var utrotade tills återupptäckt några decennier sedan, och har sedan dess blivit en av de mest populära PET-reptilerna. Ställ in en bekväm, lite fuktig miljö för din crestie och mata den en enkel diet av gecko mat och några godis. Rengör Cresties hem regelbundet, hantera det försiktigt, och det borde leva ett långt, lyckligt liv!

Steg

Del 1 av 3:
Ställa in livsmiljön
  1. Bild med titeln Vård för ett Crested Gecko Steg 1
1. Ställ in ett stort terrarium. Crested Geckos är arboreala, vilket innebär att de bor i träd, så se till att få ett vertikalt terrarium. Cresties kommer att älska att ha lite utrymme. Om du börjar med en baby gecko, leta efter en 10-gallon vertikal glas terrarium i en djuraffär. Om du har en vuxen gecko (eller när din baby växer upp), få ​​en 20 gallon en. Du kan också få en 20 gallon (75.7 l) Tank och vänd den vertikalt eftersom Crested Geckos klättrar naturligtvis och kryper inte på marken. Om du använder en exo Terra behöver de en tank som är 18x18x24 i inches minimum för en ungdomsgecko och 45x45x60 cm för en vuxen.
  • Crested Geckos behöver mycket fuktighet. Du måste dimma ner hela tanken på natten och en liten dimma på morgonen, för att vattnet kan samla, så att de crested geckos kan dricka. Du kan också lägga en skål med vatten. Om det normalt är väldigt fuktigt där du bor, kan du också försöka boka din crested gecko i en bur med skärmsidor. Var noga med att använda en digital hygrometer.
  • Bild med titeln Vård för ett Crested Gecko Steg 2
    2. Lägg till ett lager av substrat till din Cresties hem. Djuraffärer kommer att lagra jorden som är avsedda att användas i reptilhus. En blandning av torvmoss eller coco fiber och jord kommer också att fungera bra men när du först får din husdjur fuktig pappershandduk kommer att göra. Vilket som helst substrat du använder, placera tillräckligt i ditt terrarium för att täcka bottenbrunnen.
  • Bild med titeln Vård för ett Crested Gecko Steg 3
    3. Placera levande eller falska växter i terrarium. Tänk på att levande växter behöver rätt typ av mark och belysning. Din gecko kommer att uppskatta att ha massor av växter att klättra på och gömma sig under. Växter kommer också att bidra till att reglera fuktigheten i terrariet, vilket gör det bekvämare för gecko .
  • Din lokala djuraffär ska lagra några växter som fungerar bra i ditt terrarium och kommer att vara säkra för din gecko. Se till att de växter du köper är vattentäta. Pothos och Bromeliad är bra alternativ.
  • Kom ihåg att cresties i det vilda livet i buskar, träd och saker som de kan klättra på. Du kan köpa sugklippta växter som du kan fästa vid sidan av din tank och på baksidan. Cresties går bara till marken för att skjuta, så det spelar ingen roll om deras livsmiljö är inte bred.
  • Bild med titeln Vård för ett Crested Gecko Steg 4
    4. Ge din Crestie några saker att spela på. Eftersom din crested gecko kommer att spendera det mesta av sin tid i terrariet, försök att göra det till ett intressant livsmiljö. Placera saker som bitar av drivved eller bark i terrarium. Din Crestie kommer att älska att klättra på och krypa under dem.
  • Bild med titeln Vård för ett Crested Gecko Steg 5
    5. Håll termariummet varmt. Cresties kommer från varma livsmiljöer, så de kommer bäst i ett terrarium som är lite toasty, men se till att det inte blir för varmt. Den genomsnittliga temperaturen i terrariet bör sväva lite under 78 ° F (26 ° C). Det är bra om temperaturen dips en under denna på natten, men dagtemperaturen ska inte gå under 65 ° F (18 ° C).
  • Om temperaturen i ditt område är högre än Cresties tolererar, se till att det är terrarium i ett svalare rum. Temperaturen i terrarium bör aldrig gå över 78 ° F (26 ° C) eller din gecko kan bli stressad.
  • Om du behöver värma till terrarium för att hålla det bekvämt för din crestie, leta efter en keramisk värmemitter på en djuraffär. Anslut den till en termostat.
  • Placera värmaren över bara ena sidan av terrariet, så att gecko kan flytta till en svalare sida när den behöver reglera sin temperatur, som reptiler naturligt.
  • Var noga med att använda en digital termometer.
  • Bild med titeln Vård för ett crested gecko steg 6
    6. Hålla terrarium fuktig. Crested Geckos kommer att trivas när fuktigheten bibehålls vid mellan 50 och 70 procent. För att hålla det fuktigt, kan du dimma terrarium en eller två gånger per dag med en sprayflaska vatten eller placera en cool dimfuktare i närheten.
  • Om du vill hålla reda på den exakta fuktigheten inuti terrariet, gå till din djuraffär och köpa en hygrometer som kan fästas på sin sida.
  • Bild med titeln Vård för ett Crested Gecko Steg 7
    7. Rengör din Cresties bur regelbundet. Spot Rengör terrarium varje dag genom att torka upp några grimiga fläckar med en pappershandduk. Djupt rengör Terrarium en gång i veckan. Torka ner sidorna, rengör gäckens vattenrätt noggrant och ta bort eventuella skräp från växterna eller lågartiklar.
  • En trasa och vatten bör ta hand om de flesta messor i terrariet. Om du måste använda någon tvål, se till att skölja det ordentligt.
  • Del 2 av 3:
    Matar din gecko
    1. Bild med titeln Vård för ett Crested Gecko Steg 8
    1. Mata din gecko en balanserad kost. Djuraffärer kommer att bära en pulvermix som innehåller alla näringsämnen som crested geckos behov. Blanda detta med två delar vatten och lägg det i en maträtt inuti terrariet. Ge din gecko så mycket som det vill äta tre gånger i veckan.
  • Bild med titeln Vård för ett Crested Gecko Steg 9
    2. Ge din Crestie några godis. Medan den pulverformiga maten kommer att hålla din crestie näring, kommer det att älska några godsaker också. Du kan ge det bitar av frukt (aprikoser eller persikor är bra val). Dammade gutbelastade syrsor är ett annat mellanmål som din crestie kommer att älska och finns på en djuraffär.
  • Du kan också damma krickorna med kalciumpulver själv innan du matar dem till din gecko.
  • Ge dina gecko crickets eller frukt tre gånger i veckan om du vill komplettera sin vanliga kost, eller en gång i veckan om du bara vill ge det en behandling.
  • Crickets bör vara mer av en behandling till dina crescies. I naturen kommer cresties att äta crickets men de äter också frukt. Du bör ge dem mat speciellt för crested geckos på din lokala djuraffär.
  • Var medveten om att vissa crester inte kommer att gå till botten bara för mat. Det är bäst om du får dem en repti-ledge. En repti-ledge är en maträtt som har sugkoppar på baksidan. Fäst det högre upp så att du inte behöver gå till botten bara för mat. De flesta cresties föredrar detta.
  • Bild med titeln Vård för ett crested gecko steg 10
    3. Ge din gecko med rikligt vatten. En grundig maträtt bör placeras i botten av ditt Crested Gecko`s terrarium. Håll det ständigt fullt.
  • Var inte orolig om din crestie också använder denna maträtt som en potty, men se till att rengöra sin maträtt dagligen.
  • Del 3 av 3:
    Hantera din crestie
    1. Bild med titeln Vård för ett Crested Gecko Steg 11
    1. Gruppera dina geckos om du har mer än en (rekommenderas inte). Crested Geckos kommer att leva bara bra alla av sig själva. Men du kan hyra en enda man tillsammans med flera honor, eller para ett par kvinnor tillsammans. Bara undvika att para två män i samma terrarium, eftersom de kan bli aggressiva med varandra.
    • Tänk på att dina geckos kan kämpa även om de inte är båda männen. Titta på tecken på svans nippning, bita eller andra skador i dina geckos. Separera dina geckos om du märker något av dessa saker.
    • Se till att fråga om kön av dina geckos när du köper dem.
  • Bild med titeln Vård för ett Crested Gecko Steg 12
    2. Undvik att hantera din gecko först. Det tar crescies lite tid att vänja sig vid en ny miljö. När du har tagit ditt hem, hantera det inte för de första tre till fyra veckorna. Detta kommer att ge det tid att bli acklimatiserad till den nya inställningen utan att bli stressad.
  • Efter några veckor, hantera din crestie i bara fem minuter eller så i taget, först. Gör det tills din gecko är minst tre tum lång.
  • Bild med titeln Vård för ett Crested Gecko Steg 13
    3. Hantera din gecko försiktigt. Cresties är överraskande bräckliga. Falls kan verkligen skada dem. Vid hantering av din, behåll den precis ovanför en plan yta, som ett bord. Om du behöver flytta din gecko över ett avstånd, behåll det i termarium.
  • Bild med titeln Vård för ett Crested Gecko Steg 14
    4. Var inte orolig om din gecko förlorar sin svans. Folk älskar de färgglada mönstren på geckos hud, inklusive deras svansar. Men svansarna är bräckliga. Om du hanterar en cresti ungefär, kan svansen falla av, eller det kan hända sig själva. Detta kommer inte att skada din gecko, men svansen kommer inte att växa tillbaka.
  • Bild med titeln Vård för ett Crested Gecko Steg 15
    5. Observera att Crested Geckos blir stressad lätt. När din crestie utsätts för för mycket ljus kan det ändra färg. Om du håller gecko och dess färg ändras till en aska grå, lägg den tillbaka i terrariet och låt den återvända till sin normala färg.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Crested Gecko gillar att klättra saker, så försök att få en vertikal tank, det här är ett steg du kan ta för att göra din Crestie mer bekväm.
  • En fullvuxen crested gecko kan vara 8 tum (20 cm) till 10 tum (25 cm) lång.
  • Förvänta dig att din gecko ska leva länge. Crested Geckos är relativt nya som husdjur, så ingen vet verkligen hur länge de kanske kan leva. Men bli inte förvånad om din gecko bor femton till tjugo år.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande