Hur man bryr sig om en leopard gecko

Leopard Geckos är händerna ner en av de coolaste (och sötaste) reptilerna du kan hålla som husdjur. Om du bara har tagit ett hem, undrar du förmodligen hur exakt du tar hand om det. Vi har täckt dig! Den här artikeln kommer att gå igenom allt du behöver veta - vilken typ av livsmiljö som din leopard gecko behöver, vilken typ av mat du ska mata det, hur man hanterar hudskytte, och mer, så du kan hålla din reptiliska vän glad och frisk.

Steg

Del 1 av 3:
Ställa in ett vardagsrum
  1. Bild med titeln Vård för en Leopard Gecko Steg 1
1. Köp en 20 gallon (75.7 l) lång tank eller större med ett skärmslock. Köp ett glas, trä eller plastbehållare från en djuraffär för att hysa din Leopard Gecko, inklusive ett säkert fastsatt skärmslock. Ett säkert lock är viktigt, speciellt om du har en katt eller hund. Du kan hitta dessa sålda som akvarier, vivarier eller terrarier. Om du redan har ett hem för din gecko, skumma genom det här avsnittet för att se till att det uppfyller ditt husdjurs behov. Tanken ska vara bredare än den är lång, eftersom Leopard Geckos är markbundna. Det finns ingen storleksgräns för vuxna, men i större tankar måste det finnas gott om hudar så att de inte blir stressade.
  • Du kan också köpa en tank med en skjutdörr på framsidan istället för ett skärmslock. Den här tanken skulle göra det lättare att tämja din gecko.
  • En 20 gallon (75.7 l) tanken kommer att hålla en leopard gecko. Det är bäst att hyra geckos separat, eftersom dessa reptiler blir extremt stressade och kämpar om de är inrymda. Även honor som är liknande i storlek kan inte leva tillsammans och kan kämpa även om de uppkommer tillsammans. Även ett avelspar bör separeras efter parning.
  • 2. Linje behållaren. Täck botten av behållaren med ett lager av texturerad kakel eller torr ekologisk jord. Reptilmatta är också ett alternativ, men det kan fälla bakterier och dina gecko klor kan fångas i det. Se till att insekter inte kommer under substratet. Du kan använda pappershanddukar eller tidning istället, men se till att ersätta dem regelbundet när de blir smutsiga eller bryts ihop. Crickets kan komma under det här också. Använd aldrig sand, särskilt inte kalciumsand. Om din gecko bodde i sand innan du köpte den, titta noga på tecken på sjukdom eller ta det till en veterinär.
  • Om du använder sten eller ett annat tungt substrat, överväg att sätta ett par lager av pappershandduk eller en handfull torr ekologisk jord mellan golvet och stenen för att minska risken för brott och chipping. Sand är ett annat alternativ, men se till att det inte är i räckhåll för gecko.
  • Använd aldrig Cedar Wood Chips eller annat hartsartat, eftersom dessa kan vara giftiga för Leopard Geckos. De har också varit kända för att genomborra Gecko`s Gullet.
  • 3. Värma tanken. Använd en uppvärmningsplatta / matta specifikt för reptiltankar, eller "under tankvärmare," att värma tanken till ca 90f. Använd inte värmelampor eftersom de skadar leopardkakor känsliga ögon och de absorberar bara värme genom sina bäckar. Använd termometrar på varje sida av buret för att hålla koll på temperaturen. De mest exakta termometrarna är temperatur Gina och digitala termometrar med prober. En termostat är nödvändig för att förhindra att uthettningen överhettas och att reglera temperaturen. Under natten ska temperaturen släppa ingen lägre än 80f (21ºC). Om extra värme behövs under vintern kan en Che (keramisk värmemitter) ge extra värme.
  • Om du använder en värmeplatta / matta, se till att din gecko inte kan röra den eller det kan lida av brännskador.
  • Bild med titeln Vård för en Leopard Gecko Steg 4
    4. Ge en dag / nattljuscykel. Leopard Geckos är crepuscular, vilket betyder att de är mest aktiva under gryningen och skymningen, men de är fortfarande anpassade att bo i områden med 14 timmars solljus om dagen, eller 12 timmar under vintern. Det enklaste sättet att tillhandahålla detta är genom indirekt solljus från ett fönster. Ett ljus är bara nödvändigt om ett fönster är otillgängligt. En vanlig missuppfattning är att Leos inte kan se rött ljus. Även om de inte kan se färgen, kan de fortfarande se ljuset så det är bäst att inte använda en. Subtil UV-belysning, medan inte helt nödvändigt, är fördelaktigt och kan ta platsen för ett D3-tillskott. Leos kan inte överdosera på D3 de får från det här ljuset.
  • 5. Lägg till tre skydd per gecko till din bur. Köp rockgrottor, loggar eller något annat reptilskydd från en djuraffär, tillräckligt stor för att ödlan ska gömma sig under. Alternativt, gör dessa skyddar dig från smidig slipad PVC-rörledning eller annat material, men undvik föremål som har varit ute och föremål med skarpa kanter. Placera skyddet på tre olika ställen, för att möta Leopard Gecko behov:
  • Placera två skydd på den varma sidan av tanken och håll en fodrad med fuktiga pappershanddukar, ekologiska jorden eller sphagnummosen under den. Detta kallas "fuktig dölja," och golvet måste fuktas regelbundet för att låta gecko enkelt kasta. (Att hålla detta på den kalla sidan rekommenderas inte på grund av risken för andningsinfektion.))
  • Placera ett tredje skydd på tankens kylare sida och håll den torr.
  • Bild med titeln Vård för en Leopard Gecko Steg 6
    6. Lägg en maträtt av kalcium i tanken. Ett mjölkflaskans lock fungerar bra för att sätta pulveriserat kalcium i så om din gecko känns som om det behöver kalcium kan det gå och slicka upp några. Var säker på att det inte har vitamin D3, annars kan det leda till en överdosering.
  • Bild med titeln Vård för en Leopard Gecko Steg 7
    7. Hämta din Leopard Gecko från en pålitlig källa. Hitta din Leopard Gecko på en certifierad uppfödare om möjligt, eller på en djuraffär med hälsosam, välskött för djur. Välj ett djur med ljusa, rena ögon och en fettsvans. Saknade tår och crusty material runt munnen är tecken på sjukdom eller kvarhållen skjul. Köp inte en ohälsosam leopardgecko om du inte är beredd att rehabilitera det.
  • Om du äger en gecko som ser sjuk, låt det inte uppfödas. Det kan ge ohälsosamma avkommor.
  • Del 2 av 3:
    Matning och regelbunden vård
    1. Bild med titeln Vård för en Leopard Gecko Steg 8
    1. Ge en grundvattenrätt. En bred, grunda vattenskål är bäst, för att tillåta gecko att dricka och bada utan en betydande risk att drunkna. Håll det på den kallare sidan av tanken. Fyll på det varje dag och rengör det när det behövs, vanligtvis varannan dag. Använd vatten på flaska, kranvatten utelämnad i 24 timmar, eller vattenbehandlat med Reptisafe köpt från en djuraffär.
  • Bild med titeln Vård för en Leopard Gecko Steg 9
    2. Håll en separat behållare av levande insekter. Live crickets är den vanligaste matkällan för Leopard Gecko husdjur, men du kan använda Live Dubia Roaches istället, köpt från husdjursbutiker eller online. Andra alternativ är supermaskar (inte de hälsosammaste), hornmaskar och silkesmaskar (inte att köpas i stora mängder, hornmaskar är stora som godis) och johannesbröd (som är en annan bra stapeldiet). Foder aldrig din LEO-frukt eller vilda insekter. Smörmaskar och vaxmaskar är alternativ, men på grund av deras högfetta innehåll kanske du vill använda dem som ett tillfälligt tillskott för sort, snarare än huvudmåltiden. Vaxmaskar kan vara beroendeframkallande för geckos och övermatning kan leda till att din gecko vägrar andra mat. Eftersom Leopard Geckos sällan äter döda insekter behöver du en plastbehållare med hål som stansas i locket för att hålla insekterna levande. Döda insekter ger ingen stimulans och är mycket mindre näringsrika. Du kan köpa insekter som behövs från husdjursbutiker, eller behålla en större behållare med tillräckliga insekter för att odla.
  • Om du använder crickets, lägg äggkartonger i behållaren.
  • För att göra säker och tilltalande mat, bör insekterna vara något mindre än utrymmet mellan Geckos ögon.
  • Om du håller måltidsmasken kortsiktigt, lagra dem i kylskåpet. Om du odlar dem, behåll dem vid rumstemperatur så några av dem morph i skalbaggar.
  • 3. Lägg till vitaminer till insekterna. Köp pulveriserat "Kalcium utan D3" och vitamin med D3-pulver för reptiler, kallas ofta "dammpulver." Innan du matar insekter till gecko, placera dem i en plastpåse med detta pulver och skaka påsen tills insekterna är helt belagda med det vita pulvret. Mata dessa till geckos omedelbart, som beskrivs nedan.
  • Vanligtvis skulle du använda kalciumpulver varje annat utfodring och multivitaminer var tredje matning. Detta kan variera beroende på din geckos ålder och kost, så du kanske vill fråga en expert på råd.
  • Bild med titeln Vård för en Leopard Gecko Steg 11
    4. Lägg till mer näringsämnen i insekterna. Ett annat utmärkt sätt att lägga till näringsämnen till Gecko`s diet är att "Gutbelastning" insekterna. Använd en speciell formel för detta ändamål, eller bara ge din behållare av insekter med frukt och / eller grönsaker i 12-24 timmar innan du matar dem till gecko. Morot, gröna, potatis och Apple fungerar bra. Undvik citrus, nightshade, banan, kale, isbergsallad, spenat, havre, broccoli och vattenmelon.En mycket viktig sak är att aldrig blanda vitamin och kalcium bara för att göra det lättare för dig eftersom det faktiskt kan döda din gecko. Om du bestämmer dig för att prova detta, gör det förutom att använda det ovan beskrivna dammpulveret, inte som en ersättare.
  • Bild med titeln Vård för en Leopard Gecko Steg 12
    5. Mata gecko 2 - 3 gånger i veckan. Leopard Geckos under sex månader gammal behöver daglig utfodring, Leos 6-12 månader gammal måste matas varannan dag, och Leos över ett år kan matas var 3-4 dagar. Generellt sett bör varje gecko matas tillräckligt med mat att äta på 10-15 minuter, eller ungefär 7-10 crickets. Ta bort alla insekter från buret efter 15-20 minuter, eftersom de kan attackera och skada leopardkakans hud eller äta geckoens avföring.
  • Om din gecko är en långsam ätare, eller verkar obese, kontrollera avsnittet om hälsoproblem för råd.
  • Bild med titeln Vård för en Leopard Gecko Steg 13
    6. Rengör tanken regelbundet. Ta bort avföring, döda insekter och andra skräp från din Leopard Gecko tank dagligen, för att minska risken för sjukdom och attrahera skadliga insekter. Om en gång i veckan, tvätta hela höljet med varmt vatten och säkert reptil desinfektionsmedel, skölj desinfektionsmedlet bort innan Leopard Gecko returneras till sin tank. Byt substratet när det börjar ha en märkbar lukt, vanligtvis en gång i månaden. Dry Eco Earth behöver bara ändras var sjätte månad. Bioaktivt substrat behöver aldrig rengöras eller ändras.
  • Om du använder kakel eller ett liknande, icke-engångsubstrat, ta bara bort dem från tanken tillfälligt och rengör golvet under då när du märker en lukt.
  • Del 3 av 3:
    Att hålla en leopard gecko säker och frisk
    1. Lär dig hur du hanterar en Leopard Gecko säkert. Tvätta händerna i varmt, tvålvatten innan du hanterar en reptil, för att undvika att sprida sjukdom till dig eller djuret. Besättning leopard gecko i handen, eller försiktigt hämta det av kroppen, vagga den i handen för att ge tillräckligt med stöd. Ta aldrig upp djuret med svansen, eftersom det kan lossa sin svans i reaktion på rovdjur.
    • Om svansen lossar, kasserar det och rengör tanken dagligen för att förhindra infektion vid svansstubben tills den läker och börjar växa en ny svans.
    • Rök inte i samma rum som din gecko, och särskilt inte när du håller det.
  • Bild med titeln Vård för ett Leopard Gecko Steg 15
    2. Förstå hudskärning. Unga leopardkakor kasta sin hud om en gång i månaden. Vuxna Leopard Geckos kasta också sin hud, men mindre ofta. Huden blir grå eller vit om dagen eller två innan shedding börjar. Så länge den gamla huden är framgångsrikt avlägsnas, vanligtvis äts av gecko, är det en ofarlig process och inget att vara oroad över.
  • Om huden fångas runt tårna, gnid försiktigt av den med en fuktig Q-tips. Din gecko kommer förmodligen inte att tycka om det, men om det är kvar, kan gecko förlora en tå.
  • Om den gamla huden klamrar sig till andra områden i Gecko, är det allmänt bäst att lämna det om det inte är nära ögonen, eftersom det kan orsaka ögonproblem.
  • Din gecko kan kasta i fläckar i motsats till att skjuta hela sin hud på en gång.
  • Bild med titeln Vård för en Leopard Gecko Steg 16
    3. Kontrollera efter tecken på uttorkning. Om du håller "fuktig dölja" Shelter fuktig, som beskrivs i uppsägningsdelen, kan vuxna Leopard Geckos vanligtvis reglera sin egen hudfuktighet. Men om gecko utvecklar sjunkna ögon, förstoppning eller långsam shedding (gammal, vit hud som klamrar sig till den nya), kan det ha ett allvarligt hälsoproblem. Du kan överväga försiktigt misting Gecko`s hud en gång varje dag eller två, men var medveten om att för mycket fukt kan orsaka farliga hudproblem och andningsinfektion. Det kan vara säkrare att ta gecko till en veterinär.
  • Leopard Geckos under en månad gammal maj "skrika" när det inte är ett tecken på skada.
  • 4. Skydda gecko från överfuktiga förhållanden. På andra sidan spektrumet, om luften är väldigt fuktig i området, hålls gecko, överväga att köpa en hygrometer för att spåra fuktighet i tanken. Om det stiger över 40%, peka en fläkt över tanken eller byt ut vattenrätten med en mindre.
  • Bild med titeln Vård för en Leopard Gecko Steg 18
    5. Minska mat för en fetma gecko. Leopard Geckos butik fett i sina svansar, så de borde ha ett brett, fett utseende. Om geckos svans är bredare än kroppen, och / eller om fettavlagringar har byggt upp runt lemmarna, minska mängden mat per matning.
  • Bild med titeln Vård för en Leopard Gecko Steg 19
    6. Ta ditt djur till en veterinär för andra problem. Sök brådskande veterinärmärkning om ödlan inte svarar på din touch eller till mat, eller om du märker twitching, viktminskning i svansen, blödningen eller andra allvarliga hälsoproblem. Konsultera en veterinär inom 24 timmar om du märker diarré, förstoppning, crusty materialbyggnad, eller en mörk, missfärgad tå eller svansspets. Beteendeförändringar i ätpreferenser eller sovande schema kan förekomma naturligt med ålder, men att prata med en veterinär eller reptilexpert om dem är fortfarande rekommenderad.
  • Bild med titeln Vård för en Leopard Gecko Steg 20
    7. Respektera din geckos integritet. När den lilla killen har flyttat, kan han / hon vara nervös först. Försök inte hålla honom / henne tills han / hon har avgjort i. Om du försöker hålla honom / henne före detta, kan det skrämma gecko och stressa det, vilket kan orsaka att det inte äter, vilket leder till medicinska problem.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Leopard Geckos är lätta att ta hand om, men bör hållas av hanterare över sju års ålder. Innan du äger någon reptil, bör de göra forskning om husdjurets behov och hantering.
  • Leopard Geckos tar i de flesta värmen från sina bellies, så de brukar inte behöva en lampa. En värmekudde är mycket bättre för geckos.
  • Som beskrivits ovan är sand farligt, speciellt för hatchlings. Om du har en vuxen gecko som kom med sand i tanken, kan du minska risken för skada genom att ta bort den och få ett bättre substrat så snart du kan.
  • Lägg till några coola stenar i terrariet för honom eller henne att klättra på. Det kan öka sin energi och det utövar sin kropp.
  • Ge ett fuktigt gömningsområde för din ödla, det hjälper dem att kasta sin hud.
  • Växter är inte nödvändiga för en Leopard Gecko-tank men kan fungera som dekoration och skydd. Forsa alltid en anläggning online eller fråga en reptilexpert innan du lägger till en ny fabrik till en tank, eftersom vissa växter är giftiga för leopardkakor eller helt enkelt få plastväxter.
  • En välskött-för Leopard Gecko bor ofta i 15 till 20 år och kan leva upp till 30 år. Gör absolut säker att du kan hantera husdjuret för den tiden.
  • Leopard Geckos är crepuscular-det betyder att de är mest aktiva under skymningen (jag.E, skymning och gryning). De är inte nattliga som många andra geckos.
  • Varningar

    Höga ljud kan vara stressiga för ödlor.
  • Använd aldrig heta stenar eller rockvärmare för att värma tanken. Gecko kan försöka baskera på dessa och bränna sig själva.
  • Använd aldrig natt- eller värmelampor för ödlor, eftersom de kan skada sin syn. Albinos är särskilt känsliga för ljus men kan ges låga UVB.
  • Ödlor kan bära salmonella bakterier.Tvätta alltid händerna bra med tvål och vatten efter att ha hanterat din ödla eller röra vad de kommer i kontakt med.
  • Husle Leos tillsammans kan vara farliga för dem, så gör det inte. Även en pojke och en flicka ska separeras efter parning.
  • Ta bort uneaten insekter ut ur tanken, eftersom de kan attackera din ödla.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande