Hur man rengör en köksutloppsfläkt

En köksutloppsfläkt tar bort fett, rök, ånga och lukt från luften när du lagar mat. Med tiden bygger detta fett och skräp i filtret, och börjar långsamt minska effektiviteten hos din fläkt. Om tillräckligt med tid passerar mellan rengöring kan ett täppt fettfilter bli en farlig brandrisk. Tack och lov, rengöring av ditt kök avgasfläkt kan göras snabbt, och enkelt, med vanliga hushållsartiklar.

Steg

Del 1 av 3:
Ta bort fettfiltret
  1. Bild med titeln Clean A Kitchen Exhaust Fan Steg 1
1. Stäng av och koppla ur avgasfläkten. Under denna rengöringsprocess arbetar du nära de elektriska komponenterna i din avgasfläkt. För att minimera risken för skada, dra ur utloppet helt innan han fortsätter. I händelse av felaktig ledning eller en trasig switch, skärs helt enkelt el från varje del av apparaten.
  • Bild med titeln Clean A Kitchen Exhaust Fan Steg 2
    2. Leta reda på fettfiltret. Smörjfilter är rektangulära och gjorda av metallnät. De ligger på undersidan av huven eller mikrovågsugnen. Om du har problem med att hitta ditt fettfilter, kontakta användarhandboken eller besök tillverkarens hemsida och hitta information för din specifika make och modell.
  • Moderna mikrovågssystem har ibland ett litet kolfilter ovanpå enheten som filtrerar ut lukt. Detta filter ska bytas ut var 6-12 månader, beroende på användning.
  • Bild med titeln Clean A Kitchen Avgas Fan Steg 3
    3. Ta bort fettfiltret. Lossa alla spakar eller flikar som håller filtret på plats och dra försiktigt det smutsiga filtret ut. De flesta filter kommer att komma ut med liten ansträngning, men tung fettuppbyggnad kan få några filter att hålla fast. Att glida en smörkniv runt kanten av filtret är ett enkelt sätt att lossna ett envis filter.
  • Bild med titeln Clean A Kitchen Avgas Fan Steg 4
    4. Placera fettfiltret i en panna eller behållare. Detta kommer att vara pannan du blöt och städar filtret i. Pannan ska vara tillräckligt djup för att helt nedsänka filtret i rengöringslösningen. Den genomsnittliga arkpannan är perfekt för de flesta fettfiltret.
  • Del 2 av 3:
    Rengöring av fettfiltret
    1. Bild med titeln Rengör ett kök av avgasfläkt Steg 5
    1. Lägg långsamt bakpulver och diskmedel i en stor kruka med vatten. Både Baking Soda och Dish Soap Hjälpfett löses upp i vatten. Kombinera båda ingredienserna skapar en giftfri rengöringslösning som snabbt och effektivt bryter ner hård fettuppbyggnad.
    • Lägga till bakpulitodjen långsamt, för att kyla vatten, kommer att hindra det från att fizzing upp över toppen av potten.
  • Bild med titeln Clean A Kitchen Exhaust Fan Steg 6
    2. Ta med vattnet till koka. Varmvattnet hjälper till att lossa fettet, så att rengöringslösningen helt tränger in i filtret. Ta bort vattnet från värmen så snart det börjar koka - för mycket agitation kommer att skapa bubblor från disken, som kan spillas över på din spis.
  • Bild med titeln Rengör ett kök av avgasfläkt Steg 7
    3. Lägg åt sidan 1 kopp (235 ml) av den färdiga rengöringslösningen. Du kan använda denna rengöringslösning för att avlägsna fett från avgassystemet och fläktbladen inuti din enhet. Extra lösning kan också användas för att enkelt rengöra din spis och ugn.
  • Bild med titeln Clean A Kitchen Avgas Fan Steg 8
    4. Häll försiktigt varm rengöringslösning över fettfiltret. Häll lösningen långsamt för att förhindra backsplash. Fortsätt lägga till lösning tills fettfiltret är helt nedsänkt. Keepany Extra Solution Warm, om en extra blöt är nödvändig för ett filter med särskilt allvarlig fettbuild-up.
  • Du kan njuta av filtret i samma kruka, du uppvärmde lösningen, så länge det inte är en non-stick-kruka. Metallfiltret kommer att skrapa non-stick beläggning. De flesta krukor är inte tillräckligt stora för att helt täcka ett typiskt fettfilter, så du kan behöva göra hälften av filtret i taget för att få hela filtret rent.
  • Bild med titeln Clean A Kitchen Avgas Fan Steg 9
    5. Låt filtret suga i 15-30 minuter. När filtret suger, kommer bakpulsen och disken att lösa fettet långsamt. Den smutsigare filtret, ju längre du borde låta det suga. Om du inte har rengjort ditt filter i år kan du behöva låta det suga i upp till en timme.
  • Bild med titeln Rengör ett kök av avgasfläkt Steg 10
    6. Skrubba bort fettet. Använd en icke-slipande svamp eller mjuk bristledbrush för att skrubba bort eventuellt kvarvarande fett. Fettet ska enkelt komma undan. Undvik att skrubba aggressivt för att minimera risken för att skada ditt filter. Om något av fettet sitter fast på filtret, upprepa blötprocessen med ren lösning.
  • Bild med titeln Rengör ett kök av avgasfläkt Steg 11
    7. Skölj filtret med varmt vatten. Tvätta bort så mycket fett och rester som möjligt. Fett kommer att samla snabbare på områden i filtret som fortfarande är smutsiga. Börja med ett perfekt rent filter kommer att sakta ner framtida uppbyggnad.
  • Bild med titeln Rengör ett kök av avgasfläkt Steg 12
    8. Lufttorka ditt filter helt. Du vill inte ha någon fukt på ditt filter när du installerar det igen. Lufttorkning, istället för att använda en trasa eller blåstorkning, kommer att förhindra att filtret är skadat. Filtret ska vara helt torrt efter en timme eller 2 av lufttorkning.
  • Bild med titeln Clean A Kitchen Avgas Fan Steg 13
    9. Rengör fettfilter regelbundet. Ju mer du lagar mat, desto oftare bör du städa dina fettfilter. Regelbunden rengöring gör att din avgasfläkt fungerar mycket mer effektivt, och minskar kraftigt hälso- och säkerhetsriskerna som fettuppbyggnad presenteras.
  • Del 3 av 3:
    Rengöring och ommontering av avgasfläkten
    1. Bild med titeln Rengör ett kök av avgasfläkt Steg 14
    1. Undvik att få några elektriska komponenter i avgasfläkten. Spruta aldrig rengöringslösningen i fläktens inre område - använd alltid en svamp eller trasa. Att lämna fukt på inre komponenter kan resultera i elektriska störningar, och kommer att minska livslängden hos din avgasenhet.
  • Bild med titeln Clean A Kitchen Avgas Fan Steg 15
    2. Torka bort eventuellt synligt fettuppbyggnad. Rengör fläktbladen om de är tillgängliga. Rengör fläktblad kommer att fungera mycket mer effektivt, vilket ger dig bättre ventilation och förlänger livslängden på din fläktenhet. Försök att inte lämna något fett på huvens väggar, eller inuti fläkten. Luftfödda fett som kommer genom ditt fettfilter kommer att spärra på det gamla fettet, påskynda farligt fettuppbyggnad.
  • För lätt fettuppbyggnad: Använd den reserverade näskoftlösningen och en icke-slipande svamp för att torka bort något synligt fett. Om du inte reserverade någon lösning kan du helt enkelt blanda en sked av natron och en squeze av diskmedel med varmt vatten för att göra en effektiv de-smörjlösning.
  • För heavy fettuppbyggnad: Applicera ett tunt lager av flytande diskmaskinsåpe, eller en kök av greaser produkt till problemområdena. Använd handskar när du applicerar antingen produkt. Den tjockare rengöringslösningen klamrar sig till uppbyggnaden och bryter långsamt ner det. Låt lösningen suga i 15-30 minuter, och sedan torka bort fett med en icke-slipande svamp.
  • Bild med titeln Rengör ett kök av avgasfläkt Steg 16
    3. Sätt in det rena fettfiltret. Efter rengöring av insidan och utsidan av avgasfläkten kan du sätta tillbaka den rena, och nu torra, fettfiltret. Placera helt enkelt filtret på samma sätt som det togs bort. Anslut eventuella låsningsmekanismer eller skruvar för att fästa filtret på plats.
  • Bild med titeln Rengör ett kök av avgasfläkt Steg 17
    4. Återställ kraften till avgasfläkten. Anslut alltid en elektrisk apparat i väggen innan du slår på den. Anslut avgasfläkten eller mikrovågsugnen tillbaka. Slå på fläkten för att se till att allt fungerar korrekt.
  • Tips

    De flesta ägarhandböcker för hushållsapparater kan nu hittas online. Gör bara en Internet-sökning efter make och modell av din enhet.
  • Använd engångsaluminiumsrödknappar när du rengör fettfilter för en lätt rengöring.
  • Varningar

    Skär alltid ström till elektriska apparater innan du arbetar med dem eller rengör dem. Att bara vända en apparat är inte alltid tillräckligt. Som försiktighetsåtgärd, koppla alltid ur apparaten, eller vrid den behöriga brytaren innan du börjar med ditt underhåll.
  • Använd handskar och ögonskydd när du arbetar med rengöringskemikalier. Även om en lösning är giftfri, kan det fortfarande orsaka irritation, eller till och med permanent skada. Om det är utsatt, tvätta din hud eller drabbas av öppning med vatten. Om irritation kvarstår sök omedelbart läkarvård.
  • Saker du behöver

    • En stor kruka för att värma vatten
    • En arkpanna eller behållare som är tillräckligt stor för att passa ditt fettfilter
    • 1 kopp (220 g) bakpulver
    • 2 matskedar (30 ml) diskmedel (inte diskmaskinsåpe)
    • En icke-slipande svamp eller mjukborstborste
    • Vatten
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande