Hur man rengör en ugn

Rengöring av ugnen är en viktig uppgift att hålla på ditt hemunderhållsplan. En smutsig ugn kommer att brinna högre mängder elektriskt och / eller gasbränsle såväl som arbetar mindre effektivt än en ren ugn. Det finns 3 grundläggande delar av din ugn som kan påverkas av förekomsten av smuts: filtersystemet, fläkten och värmeväxlaren. Du måste veta hur man kan rengöra en ugn effektivt och göra det regelbundet om du vill förlänga livslängden för din nuvarande ugn och förhindra kostsamma reparationer.

Steg

Del 1 av 3:
Inspektera ugnsfiltret
  1. Bild med titeln Clean a Furnace Steg 1
1. Leta reda på åtkomstpanelen på utsidan av ugnen. Detta ligger under returluftskanalen, mellan fläktsystemet och kanalen. Vanligtvis finns filtret inuti fronten av ugnen. Du kan behöva skruva av frontpanelen från ugnen eller ta bort den från krokar som håller den på plats för att komma åt filtret. Din ugnsfilter kan också ha egen åtkomstdörr.
  • Var noga med att vända ugnen och / eller VVS-systemet innan du öppnar det.
  • Bild med titeln Rengör en ugnssteg 2
    2. Ta bort filtret genom att dra upp det och ut ur spåren. Generellt ska filtret komma ut ganska lätt. För att förhindra skador på filtret och / eller ugnen, tvinga inte filtret ut. Om det verkar fast, se noga och se om något (som smuts eller skräp) blockerar det.
  • Bild med titeln Rengör en ugnssteg 3
    3. Kontrollera filtret för smuts eller skada. Om filtret visas smutsigt måste det rengöras eller bytas ut, beroende på filtertypen.
  • Om du är osäker på om ditt filter är smutsigt, håll det upp till ljuset och titta igenom det. Om du inte kan se ljuset är filtret smutsigt och behöver bytas ut. Ett smutsigt filter kommer att cirkulera smuts och damm genom ditt hem istället för användbar, ren luft och kommer att tvinga din ugn att arbeta hårdare för att trycka luft genom smuts.
  • Om ditt filter inte är disponibelt måste det rengöras. Ta först bort smuts eller lösa partiklar. I allmänhet kan en mild tvål och kranvatten användas för att skölja och tvätta filtret.
  • Se till att låta filtret torka noggrant innan du sätter tillbaka det i ugnen.
  • Många ugnar använder ett engångsfilter. Om det gäller ditt, ta det gamla filtret till en maskinvaru- eller apparatbutik (eller spela in storlek och / eller modellnummer) och köpa ett ersättningsfilter av samma typ eller modell.
  • Bild med titeln Rengör en ugnssteg 4
    4. Placera det nya eller nyligen rengjorda filtret tillbaka i ugnen. Skjut filtret tillbaka i ugnen så att den passar säkert. Stäng sedan åtkomstdörren eller använd ugns frontpanel med krokarna eller skruvarna.
  • Om filtret inte verkar passa ordentligt, se till att ingen smuts eller skräp blockerar den. Om du har ett nytt filter som inte verkar passa rätt, dubbelkontroller att du köpte rätt typ eller storlek.
  • Bild med titeln Rengör en ugnssteg 5
    5. Kom ihåg att inspektera ditt filter regelbundet. Ugnsfilter måste rengöras eller bytas ut tre eller fyra gånger om året. Ange påminnelser på din kalender för att inspektera din regelbundet. Du kan till exempel kontrollera ditt filter på den första dagen i varje årstid.
  • Del 2 av 3:
    Rengöring av fläktaggregatet
    1. Bild med titeln Clean a Furnace Steg 6
    1. Koppla ur ugnen. Se till att alla strömkällor som körs till ugnsenheten, inklusive batteribacksystem eller elektriskt genererad ström, är urkopplade. Underlåtenhet att stänga av någon strömkälla innan du rengör aggregatet kan leda till elektrocution och / eller allvarlig kroppsskada.
  • Bild med titeln Rengör en ugnssteg 7
    2. Ta bort frontpanelen på ugnen. För att rengöra fläktaggregatet måste du troligtvis ta bort hela frontpanelen, även om din ugn har en åtkomstdörr för att rengöra filtret. För att ta bort panelen kan du behöva lossa skruvarna som håller panelen på plats eller tar panelen av de stödjande gångjärnen.
  • Bild med titeln Clean a Furnace Steg 8
    3. Skjut fläktenheten ur ugnen. De flesta fans är säkrade på ugnen med ett spår, vilket gör det enkelt att glida in och ut. Fläkten kan också anslutas med trådanslutningar. Om så är fallet, notera var varje ledning ansluts till fläkten innan de tar bort dem. Detta gör det lättare att montera enheten.
  • Du kan slå en liten bit av tejp runt varje tråd och märka det, för att göra ommonteringen lättare - bara se till att ta bort bandetiketterna innan du kopplar ihop ledningarna till fläktfläkten.
  • Vissa fans hålls in med skruvar eller bultar - ta bort dessa med en skruvmejsel eller ratchet för att ta ut fläkten. Håll skruvarna eller bultarna på ett säkert ställe så att du inte kommer att förlora dem innan du är redo att sätta fläkten tillbaka.
  • Bild med titeln Rengör en ugnssteg 9
    4. Rengör fläktaggregatet. En mild tvål och vatten är vanligtvis tillräckliga för att rengöra fläkten, även om en tandborste kan hjälpa dig att rengöra fläktbladen och de små utrymmena mellan dem.
  • Blåsaggregatet är komponenten som drar luft in genom ugns baksida, trycker den ut ur framsidan och skapar värmen. Om fläktaggregatet är smutsigt, kommer din ugn att trycka damm och smuts ut genom ventilationssystemet i ditt hem. Således är det mycket viktigt att rengöra aggregatet väl.
  • Bild med titeln Rengör en ugnssteg 10
    5. Vakuumförsamlingen. Att köra ett handhållen vakuum på låg ström över fläktblad och bälten hjälper till att säkerställa att all smuts är borttagen. Om du inte har ett vakuum kan du också torka några bälten rena med en fuktig trasa.
  • Bild med titeln Rengör en ugnssteg 11
    6. Sätt tillbaka fläktens fläktaggregat i ugnen. När enheten är ren och grundligt torr, skjut den tillbaka på spåret så att den passar in i ugnen igen. Om du var tvungen att koppla bort alla ledningar för att ta bort enheten, sätt dem, se till att ansluta dem till rätt plats.
  • Kom ihåg att plugga in ugnen tillbaka och sätt på den efter rengöring av fläktens fläktaggregat.
  • Del 3 av 3:
    Rengör värmeväxlarblocket
    1. Bild med titeln Rengör en ugnssteg 12
    1. Vrid ugnen av. Koppla ur alla strömanslutningar som körs till ugnen. Om det är en gasugn, bör du också stänga av gasen.
  • Bild med titeln Clean a Furnace Steg 13
    2. Rensa eventuell smuts av blocket. Använd en borste för att lossa den svarta uppbyggnaden av varje kammare i blocket. Du kan också använda en fuktig trasa för att ta bort den här uppbyggnaden.
  • Bild med titeln Clean a Furnace Steg 14
    3. Vakuum blocket. Använda en smal vakuumfästning, rengör noggrant alla kamrar av värmeväxlarblockenheten. Att använda ett vakuum hjälper till att säkerställa att alla de skräp du lossade av enheten är borttagen.
  • Kom ihåg att plugga in ugnen tillbaka och sätt på den när du har slutat rengöring och dammsugning av värmeväxlarblocket.
  • Tips

    Om din ugn har kanaler eller ventiler kan du också rengöra av smuts och damm genom att använda ett vakuum.
  • Om din ugn inte verkar fungera ordentligt, även efter att du har rengjort filtret, fläkten och värmeväxlaren, kontakta en professionell för inspektion, rengöring och möjliga reparationer.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande