Hur man rengör diskmaskiner

VIDEO

Diskmaskiner är en populär apparat på grund av hur enkelt de rengör rätter, men de måste också rengöras ibland. Tvätta din apparat med tvål och vatten för att förhindra fläckar. Avloppet, filtersystemet och sköljarmen måste skruvas utan fast material så att de fortsätter att fungera ordentligt. Du kan sedan använda ättika och andra lösningar för att eliminera tuffa fläckar och lukt. Om din diskmaskin är underpresterande kan en grundlig rengöring göra det effektivt igen.

Steg

Del 1 av 3:
Sköljning med tvål och vatten
  1. Bild med titeln Clean Dishwashers Steg 1
1. Blanda diskmedel och vatten i en hink. Du kan använda din vanliga diskmedel för att ge diskmaskinen en rutinsköljning. Starkare tvål som är utformade för att skära fett är till hjälp om maskinen har hårda fläckar eller kakade på fasta ämnen. Fyll hinken med varmt vatten, rör sedan i ca 1 US-msk (15 ml) tvål tills vattnet är trevligt och sudsy.
  • Du kan också prova glasrengörare. Glasrenare fungerar bäst på rostfria ytor.
  • Bild med titeln Clean Dishwashers Steg 2
    2. Torka smuts och fingeravtryck utifrån med en pappershandduk. Dämpar en pappershandduk, mjuk trasa eller svamp i tvålvattnet. Vrid ut överskott av fukt för att undvika att lämna en röra på golvet. Sedan skrubba och torka dörrramen. Var noga med att ägna extra uppmärksamhet åt hörnen och handtaget, vilket kan ackumulera mycket dold smuts.
  • Undvik att stänka mycket vatten eller glasrengörare på dörren. Många diskmaskiner har elektroniska komponenter som kan skadas av överskott av fuktighet. Applicera rengöringslösningen på en trasa eller svamp först.
  • Bild med titeln Clean Dishwashers Steg 3
    3. Tvätta rack och redskap i diskbänken. Om du använder din diskmaskin regelbundet, är chansen att du kommer att se fasta ämnen dessa ytor vid någon tidpunkt. Skjut uppställningarna ut från dörren och lyft dem för att ta bort dem från sina spår. Plocka upp redskapshållarna för att ta bort dem också. Använd pappershanddukar för att städa bort matpartiklar, avsluta sedan rengöring av komponenterna med tvål och varmt vatten.
  • Om du försummar dessa delar, kommer de snabbt att smutsiga upp din diskmaskin oavsett hur bra du rengör dess insider. Torka dem regelbundet för att hålla avloppet ren.
  • Bild med titled Clean Dishwashers Steg 4
    4. Torka ner dränera För att avlägsna fast material och fett. Lokalisera avloppet på diskmaskinens golv. Fast skräp och fett leder till stora problem om de får ackumuleras. Använd pappershanddukar för att torka bort så mycket du kan från avloppet. Uppföljning genom att skölja bort resten med tvål och vatten.
  • Allt från tomatbitar till skal och brutet glas kan blockera avloppet. Bli av med dem så snart som möjligt för att undvika permanent skada på dina rör eller diskmaskin.
  • Träskor är ofta ansvariga för slow-dränningsdiskmaskiner. Torka av avloppet kan du spara ett samtal till en rörmokare.
  • Bild med titeln Clean Dishwashers Steg 5
    5. Tvätta diskmaskinens väggar och innerdörr. Liksom med diskmaskinens bas, ta bort solida skräp från sidorna först. Efter att ha tagit bort så mycket som möjligt med pappershanddukar, skölj de återstående ytorna med tvål och vatten.
  • Tuffare fläckar på väggarna kan kräva ytterligare behandling, såsom från en tvättcykel med ättika eller bakpulver.
  • Bild med titeln Rengör diskmaskinen Steg 6
    6. Skrubben var tvungen att nå områden med en borste. De områden runt dörren, som längs hörnen och runt gångjärnen, kan samla massor av smuts. En köksborste kommer att fungera bra, men om du inte har en, kan du också använda en gammal tandborste. Doppa borsten i hinken med varmt, tvålvatten och använd det för att eliminera eventuella kvarvarande skräp.
  • Vatten kan inte nå dessa områden när du kör diskmaskinen. Det enda sättet att städa ut är att ägna stor uppmärksamhet vid rengöring av diskmaskinen för hand.
  • Bild med titeln Clean Dishwashers Steg 7
    7. Skölj av någon tvål med rent vatten. Ta bort all diskmedel innan du använder maskinen. Dämpa en ren trasa eller pappershandduk under rinnande vatten, torka sedan ner alla ytor och komponenter du tvättade. Din diskmaskin kommer att se mycket renare redan.
  • Diskmedel kan täppa upp diskmaskinens komponenter, så spela det säkert genom att skölja så mycket av det som möjligt.
  • Del 2 av 3:
    Skrubbning Sköljningscykelkomponenter
    1. Bild med titeln Clean Dishwashers Steg 8
    1. Skruva av filtersystemet om din diskmaskin har den. Filtersystem skiljer sig från diskmaskin till diskmaskin, men de ligger alla på diskmaskinens bas. Titta under den roterande sprutarmen. Du kan se en stor, grå skiva med en mindre cylinder som sticker ut ur det. Vrid cylindern moturs för att ta bort den, gör sedan detsamma med några delar under den.
    • De flesta filtersystem består av flera sammankopplade delar. Kontrollera din bruksanvisning för exakta instruktioner om hur du tar bort dem.
    • Filtret slipar upp större matskrot så att de inte fångas i avloppet. Det betyder att filtret enkelt kan bli igensatt och börja stinka, så kolla det ofta för att hålla det i arbetsordning.
  • Bild med titled Clean Dishwashers Steg 9
    2. Skrubba filterdelarna med en pensel under varmt vatten. Skölj varje del av individuellt i diskbänken för att ta bort så mycket solid materia som möjligt. Torka komponenterna med en pappershandduk eller svamp, kolla sedan på dem för kvarvarande skräp. Du kanske fortfarande märker träskor från mindre partiklar som smuts och kaffebryggare. Använd en köksborste eller gammal tandborste för att knacka den här skräpet från filtret.
  • Om du har en kran eller slang med en stark sprayinställning, använd det för att eliminera skräp i tuffa för att nå områden.
  • Bild med titeln Clean Dishwashers Steg 10
    3. Ta bort sprutarmen från diskmaskinen och skölj den. Även om din diskmaskin inte har ett separat filter, kommer det att ha en sprutarm. Titta i mitten av golvet. Sprayen ser ut som ett plastpropellerblad. Allt du behöver göra är att lyfta upp det för att dyka upp av sina förtöjningar. Därefter rengör det under varmt vatten i diskbänken.
  • Torka bort alla matpartiklar du ser så att de inte kan täppa till sprutans hål.
  • Bild med titeln Clean Dishwashers Steg 11
    4. Rensa sprutarmens hål med en tandpetare. Hålserien ovanpå sprutarmen sprider vatten i diskmaskinens fack. Du kan också se ett annat hål på undersidan som skjuter vatten i filtret. Dessa hål kan bli igensatta ibland, så du måste välja ut matpartiklarna innan du installerar om sprutan och filtret.
  • Du kan också använda hängande tråd eller träspett för att rensa hålen.
  • Om dina rätter inte verkar bli väldigt våta eller rena när du använder diskmaskinen, kan en täppt sprutarm vara orsaken.
  • Del 3 av 3:
    Ta bort hårda fläckar och lukt
    1. Bild med titeln Clean Dishwashers Steg 12
    1. Placera en kopp vit vinäger på toppracket. Sätt racken och andra komponenter tillbaka i diskmaskinen om du tog ut dem för rengöring. Välj sedan en diskmaskin-säker behållare som en skål eller mätkopp. Fyll det med upp till 2 koppar (470 ml) vinäger för ett säkert och effektivt sätt att ge din diskmaskin en djup rengöring.
    • Vinäger är effektivt för att avlägsna envis fett och smuts såväl som dåliga lukt. Försök använda det om du inte kan få din diskmaskin orörda med tvål och vatten ensam.
    • Du kan också använda butiksköpta rengöringsmedel. Många flytande tillsatser är starkare än ättika och behandlar mer effektivt mineraliska missfärgningar.
  • Bild med titeln Rengör diskmaskinen Steg 13
    2. Kör en sköljcykel med det hetaste vatteninställningen möjligt. Stäng diskmaskindörren och sätt den för en normal cykel. Det heta vattnet kommer att späda och sprida ättika, vilket ger din diskmaskin mer av en glans. När cykeln slutar, låt vattnet dränera, kolla sedan för att se hur rengör din diskmaskin utseende.
  • Du kan behöva köra diskmaskinen genom flera cykler innan den är helt ren och luktfri. Lägg till mer ättika efter behov.
  • Bild med titled Clean Dishwashers Steg 14
    3. Stänk bakpulver på diskmaskinen för extra rengöring. Bakpulver är ett effektivt sätt att ta bort hårda fläckar och lukt kvar efter en ättika tvätt. Distribuera 1 kopp (180 g) bakpulver jämnt över botten av diskmaskinen. Dra diskhållplatserna och kadorna ut så att du kan sprida bakpulveret, men ta inte bort dem.
  • Bakpulver är lite slipande, så det kommer att rensa upp några livsmedelspartiklar kvar i diskmaskinen.
  • Bild med titeln Clean Dishwashers Steg 15
    4. Ställ diskmaskinen för en kort cykel med varmt vatten. Eftersom bakpulver är slipande, undvik att använda den i längre sköljcykler. För en noggrann rengöring, använd den hetaste vatteninställningen möjlig. När cykeln slutar kan diskmaskinen vara obefläckad och luktfri.
  • Om diskmaskinen fortfarande inte är ren, kan du behöva använda en starkare renare. Mer ättika, citronsaft eller en kommersiell renare kan hjälpa till. Undvik att använda mer bakpulver.
  • Bild med titeln Rengör diskmaskinen Steg 16
    5. Spridning bleka på diskmaskinens golv för att bli av medmögliga fläckar. Ugly Green, Brown eller Black Spots är tecken på mögel. Vinäger och bakpulver är inte tillräckligt för att rengöra dem. Istället dra ut diskställen så att du kan komma åt diskmaskinens interiör. Distribuera /2 kopp (120 ml) blekmedel jämnt över golvet, sätt sedan tillbaka ställningarna i läge.
  • Om din diskmaskin är rostfritt stål, undvik att använda blekmedel! Blekmedel kommer att orsaka allvarliga skador. I stället skrubba fläckarna med gott om varmt vatten, tvål och kommersiella rengöringsmedel.
  • Använd inte mer än 1 kopp (240 ml) blekmedel åt gången. Var försiktig, eftersom blekmedel är kaustik och ångorna är obehagliga att andas in.
  • Bild med titeln Rengör diskmaskinen Steg 17
    6. Kör diskmaskinen på en normal, full cykel för att slutföra rengöring. Stäng dörren och sätt på diskmaskinen. Ställ in det för en tvättcykel med medellängd med varmt vatten. Vattnet kommer att späda blekmedel så det skadar inte din diskmaskins inredning.
  • Bleké är det mest effektiva sättet att eliminera mögel och mögel sporer. Har några tillgängliga om ättika och bakpulver som inte fungerar.
  • Blanda aldrig blekmedel med ättika. Kombinerat skapar produkterna giftig klorgas. Använd varje renare separat, skölj ut diskmaskinen varje gång.
  • WikiHow Video: Hur man rengör diskmaskiner

    Kolla på

    Tips

    Utrymme dina rätter ut ordentligt i diskmaskinen. Se till att vattnet kan nå alla ytor jämnt.
  • Pretreat tungt smutsiga rätter genom att skölja dem och lägga till ett litet flytande diskmedel.
  • Skrapa bort så mycket fast mat och fett som möjligt innan du lägger en maträtt i diskmaskinen. Detta kommer att minska sannolikheten för allvarliga träskor i din maskin och rör.
  • Kör soptunnan innan du slår på diskmaskinen. De båda ansluter till samma avloppsrör. Vilken mat som helst i avyttringen kan hamna i diskmaskinen om den inte är dränerad först.
  • Slå på varmt vatten i diskbänken innan du börjar en tvättcykel. Detta kommer att driva kallt vatten ur rören, vilket hjälper din diskmaskin mer effektivt.
  • Om du hör ett dunkande ljud, kolla sköljarmen för att se om den slår en maträtt. Det kan bryta eller bryta din maträtt om du inte justerar den.
  • Varningar

    Blandning av ättika och blekmedel är farligt. Vissa diskmedel innehåller blekmedel, så använd inte tvättmedel när du tvättar med ättika.
  • Skarpa eller grova föremål kan skrapa din diskmaskin och orsaka rost. Skrubba med pappershanddukar, mjuka trasor och svampar.
  • Rengöringsmedel som ättika, bakpulver och blekmedel kan vara frätande i stora doser. Använd dem sparsamt med de korrekta tvättcykelinställningarna.
  • Saker du behöver

    • Hink
    • Flytande disk
    • Pappershanddukar, mjuka trasor eller svampar
    • Handfat
    • Vatten
    • Kökskrubbborste eller gammal tandborste
    • vit vinäger
    • Bakpulver
    • Bleka
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande