Hur man färgar mattan

Mattan inuti ett hem eller ett fordon blir ofta färgat och missfärgat långt innan det slits ut. Även med regelbunden dammsugning och rengöring kan din matta ser gammal ut innan sin tid. Om din matta är gjord av ull eller nylon, kan färgning av mattan vara ett effektivt sätt att få det att se nytt igen, förlänga sitt liv eller ändra det för att passa en ny heminredning. Färg inte din matta om den är gjord av akryl, polypropen eller polyester - fibern kommer inte att absorbera färgämnet ordentligt. Det finns professionella tillgängliga för att hjälpa dig om du ska bestämma dig för att färga din matta. Gör-det-själv-mattanfärgning är mycket riskabelt och resultatet är marginella, men det är möjligt.

Steg

Metod 1 av 3:
Prepping mattan
  1. Bild med titeln färgmatta Steg 1
1. Tänk på kostnaden och ansträngningen. En bra idé kan vara att visa mattan av en professionell först för att se hur mycket det kan kosta. Använd de siffror som citeras till dig av en professionell som siffrorna för att komma ihåg medan du bedömer kostnaden för att göra jobbet själv. Om det inte är mycket dyrare och du är inte helt självsäker i din förmåga att göra det själv, kan det vara värt att anställa den professionella.Det är också mycket svårt.
  • Bild med titeln färgämne mattan steg 2
    2. Välj rätt mattan färg för din matta. Bara färga din matta om du är säker på att det är ull eller nylon. Läs färgämnet försiktigt för att se till att det är säkert för användning på dessa material. Några lokala tyg, matta och hemleveranser, samt en mängd online-återförsäljare, säljer mattorfärg i ett sortiment av standardfärger. Vissa online-webbplatser erbjuder ett stort antal vanliga färger, förutom en rad unika mattan färger.
  • I allmänhet är Home Carpet Dying effektivare när du väljer en färg som är mörkare än den ursprungliga färgen på mattan.Om mattan är tungt färgad med mörkfärgade fläckar, en färg mörkare än fläcken ger bäst resultat. Du kan inte färga en matta till en ljusare färg.
  • Bild med titeln färgämne mattan steg 3
    3. Hitta en återförsäljare som säljer anpassade mattorfärger om du försöker färga din matta till den ursprungliga färgen, eller för att matcha väggar, draperi eller annan inredning. Vissa företag erbjuder färgmatchning. Du kan ta med eller maila i en liten bit av mattan kvar och de kommer att blanda ett anpassat mattfärg för dig. Var försiktig, eftersom det här kan vara dyrare. Måla swatches från färgbutiker, gardinbacks, och andra färgprover kan också vara effektivt färgade matchade.
  • Bild med titeln färgämne mattan steg 4
    4. Ta bort alla möbler från rummet. Det här är definitivt nödvändigt om du dör en vägg-till-väggmatta och du måste göra en djup rengöring oavsett så att du också kan få möblerna ur vägen.
  • Bild med titeln färgämne mattan steg 5
    5. Köp eller hyra en matta ångrengöringsmaskin. Både Walmart och Home Depot hyr ångrengöringsmedel, så du kan gå till en av dessa butiker eller en lokal butik och bara hyra städaren för dagen. Du borde inte behöva det längre än det. Rug doktor erbjuder också uthyrningstjänster.
  • Bild med titeln färgämne mattan steg 6
    6. Rengör din matta noggrant. Var säker på att du följer riktningen på din specifika matta ångmaskin. De kan vara farliga och du vill se till att det också gör ett bra jobbrengöring. Se till att du går över varje plats på mattan minst två gånger. Ett "gräsklipp" -metoden är en bra idé - gå upp i mattans bredd och fortsätt sedan när du täcker alla smutsiga områden.
  • Bild med titeln färgämne mattan steg 7
    7. Låt mattan och dynan torka noggrant innan du dör. Om mattan är våt när du försöker färga det kommer processen att bli mycket svårare. Använd pappershanddukar eller svampar för att dölja det torrt. Det behöver inte vara 100% torrt, men det kan inte heller vått. En liten fuktig är okej.
  • Metod 2 av 3:
    Färgning av mattan
    1. Bild med titeln färgämne mattan steg 8
    1. Följ anvisningarna på färgförpackningen för att förbereda färgämnet. Det är annorlunda för varje färg, så det är svårt att vara specifikt här men de flesta mattan färgämnen kräver att du blandar dem med varmt vatten och en kemikalie. Blanda färgämnet enligt tillverkarens förslag.
  • Bild med titeln färgämne mattan steg 9
    2. Bära rätt kläder. Du vill inte bära din trevliga khakis eller din favoritklänning. Oddsen är ganska hög att du får lite av färgämnet på dina kläder. Du vill också ha skyddsglasögon, och kanske handskar.
  • Bild med titeln färgämne mattan steg 10
    3. Testa färgämnet på din matta i ett inkonsekvent område innan du börjar jobbet. Hörnet kan vara en bra plats för detta, eller någon del av mattan som normalt vilar under bordet. Testa det och ge det några timmar att torka, eftersom den omedelbara färgen kanske inte är samma färg när den inte längre är våt. Tillverkaren ska ha en listad torkningstid. Om du är nöjd med resultatet, kan du fortsätta att dö din matta. Fortsätt med ditt beslut att färga din matta bara om det inte finns några negativa effekter på mattans utseende eller känsla och du är nöjd med färgen.
  • Bild med titeln färgämne mattan steg 11
    4. Applicera färgämnet till mattan. Starta färgämnet i det längsta hörnet av rummet och fortsätt arbeta dig mot din utgångsdörr så att du inte behöver gå på det våta färgämnet. Många tillverkare vill att du ska spruta färgämnet på mattan. Det här är lätt, allt du måste göra är att ta en tom spruta som du har ljugit och häll färgämnet i det. Var försiktig så att du inte kan spilla färgämnet - hälla det i en kopp först och sedan i sprutan kan fungera bättre. En tom blåsesprayare eller något av den naturen kommer att fungera.Skrubba färgämnet i mattan i mattan efter sprayning av den. Använd en styv borste och arbeta i en cirkulär rörelse. Ta dig tid att se till att alla mattfibrer är jämnt täckta när du tittar på dem från alla vinklar. Om du skrubbar mattan - fibrerna kommer att undvika. Raking med en matta rake i en enda riktning är det enda sättet att agitera färgämnen och inte skada fibrerna.
  • Bild med titeln färgämne mattan steg 12
    5. Låt det torka. Håll barn och djur ut ur rummet och ge din matta riklig tid att torka. Färgproducenten ska ha en beräknad torkningstid, och det är alltid säkert att vänta lite längre efter det. Förhoppningsvis kommer din matta att se bra ut!
  • Metod 3 av 3:
    Hyr en professionell för att färga din matta
    1. Bild med titeln färgämne mattan steg 13
    1. Hyr ett lokalt mattrengöringsföretag för att dö din matta. Många lokala mattrengöringsföretag erbjuder döende tjänster till rimliga priser. Bjud in några av dem till ditt hem så att de kan se jobbet, ge alternativ och erbjuda citat.
    • Endast kontakta företag som endast erbjuder mattorfärgningstjänster. Att anställa en mattrengörare som inte har någon mattan döende expertis kan leda till att mattan är dåligt gjort. Se till att den som du anställer är en professionell och att de har färgat mattor innan.
  • Bild med titeln färgämne mattan steg 14
    2. Få en garanti som täcker resultaten. Även om du inte vill ha professionella, vill du inte vara på kroken för en dyr matta som har blivit förstörd av ett slarvigt jobb. Speciellt om du betalade dem för att göra det! Var noga med att läsa kontraktet innan du anställer dem. På det sättet har du täckt din rygg.
  • Bild med titeln färgämne mattan steg 15
    3. Ställ in en döende tid och ett datum antingen via telefon eller personligen. Se till att du inte behöver använda rummet som mattan är i under den tiden. Professionella kommer att ta hand om resten.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Ibland måste du tillämpa färgämne en andra gång till områden som torkar lättare än resten av mattan. Detta kan hända om du inte tillämpar tillräckligt med färgämne första gången eller i områden där fläckar, blekning och andra färgförändringar varierade innan du applicerade färgämnet.
  • Begränsa din användning av den färgade mattan för den tid som tillverkaren föreslagit. Miljömässiga och mattan förhållanden kan också påverka den tid det tar för färgämnet att helt ställa in.
  • Färga inte en matta som är i extremt dålig form. Färgen kommer inte att gå på, även om det finns massor av fläckar, fläckar eller missfärgningar som du försöker täcka upp.
  • Dubbelkontroll för att se till att din matta är nylon eller ull. Du kan göra detta genom att samla några ansiktsfibrer och placera i grunt maträtt. Täcka fibrer med hushållsblekmedel och låt sitta över natten (i minst 12 timmar). Det är färgbart om fibern ska vara gul eller vit, har förlorat all den ursprungliga färgen (vilket betyder att det är nylonmattan) . Om fibern löser upp, är det ull och är dykabel. Om fibern inte förlorar någon färg är den inte färgbar. Om fibern blir rosa eller lila är det inte färgbart.
  • Carpet färgämne är inte en permanent lösning för att ersätta mattor och borde aldrig göras på smutsiga eller för mycket slitna mattor. Mattan dör är avsett att göra en matta ser bra ut en stund längre. I tid kan färgen bära från mattan, särskilt i områden med hög trafik eller sol exponering.Applicera färskt färgämne på dessa områden om det fortfarande är dags att ersätta mattan.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande