Hur man rengör silver

Silver är en vacker, mångsidig metall, och dess mjuka glans lägger till en touch av elegansrätter, bestick och smycken. Tyvärr är silver också ganska bräckligt jämfört med många mer vanliga metaller och det kan snabbt utveckla smält, fläckar eller repor. Det kan också vara lite skrämmande för att försöka rengöra silverbitar, eftersom de ofta är speciella för oss och vi vill inte skada dem.Du behöver inte vara en silversmed för att rengöra silver men.Här är några tips som hjälper dig att hålla ditt silver lysande.

Steg

Metod 1 av 2:
Daglig vård och underhåll
  1. Bild med titeln Clean Silver Steg 1
1. Tvätta ditt silver ofta och omedelbart efter användning.Silver som ofta används sällan har det smälta problem.När tarn är ännu inte närvarande, eller när det bara börjar utvecklas, tvätta bara ditt silver i varmt vatten med ett mildt, fosfatfritt tvättmedel. Se till att du använder ett icke-citronbaserat tvättmedel, eftersom citronbaserade produkter kan upptäcka silver.
  • Det är en bra idé att tvätta silver separat från din andra maträtter Eftersom metallbänkor och redskap kan skrapa silver, och rostfritt stål kan skada målet om det kommer i kontakt med silver.
  • Undvik att använda gummihandskar vid tvättning av silver, eftersom gummi korroderar silver. Använd en mjuk trasa för att försiktigt gnugga silveret och torrt snabbt med en mjuk handduk.Försiktigt buffra skenet i tråkigt silver med en mjuk bomullstyg.
  • Använd nitrilhandskar - de innehåller ingen svavel som kommer att främja bildandet av det. Bomullshandskar är också acceptabla.
  • Bild med titeln Clean Silver Steg 2
    2. Använd inte diskmaskinen för att rengöra silver. De höga temperaturerna och den grova tvätten kan ändra silverfärg och orsaka skador, speciellt i bitar som är porösa. Gör all din silverrengöring för hand.
  • 3. Polera ditt silver när det är lätt att det ska utvecklas. Tarm är ett tunt lager av korrosion som naturligt utvecklas på det yttersta lagret av silver och andra metaller. När du ser det mörka tjänsten av tarnish på ditt silver, kan det inte vara tillräckligt med handtvätt för att ta bort det. Speciellt formulerade silverpoler är ditt säkraste alternativ för polering av silver, speciellt om du har att göra med en antik eller en bit som har invecklade mönster etsade in i den.Följ försiktigt tillverkarens anvisningar.
  • Det är bäst att använda en cellulosvamp för polering, eftersom det inte kommer att klia som de svampar som levereras med några poler. Du kan också prova bomullsbollar och använda platta Q-tips mellan gaffelträngs.
  • Fuktar en mjuk, silverpoleringstyg eller svampen som ingår med silverpolen.
  • Gnugga silver endast i raklinjen, fram och tillbaka rörelser (inte i cirklar).Undvik skrubbning och låt det polska göra jobbet.
  • Skölj silveret under rinnande vatten.
  • Torka silveret helt med en mjuk, ren trasa.
  • Bild med titeln Clean Silver Steg 4
    4. Undvik att skrapa ditt silver. Att använda en silverplatta som skärbräda är aldrig en bra idé. Undvik att lagra skarpa föremål i en silverbehållare, och om du stackar silver, se till att varje bit är vadderad. Kasta inte silverredskap i diskbänken, eftersom de kan bli repade av varandra eller andra rätter.
  • 5. Förvara ditt silver korrekt.Utöver snabb och frekvent rengöring är det bästa sättet att bevara ditt silver för att lagra det korrekt. Se till att varje bit är helt torr innan du lagrar den. Vik varje bit i syrafritt vävnadspapper eller anti-garnering.Du kan också wrap bitar i flanell (speciella flaneller görs bara för detta ändamål). Försegla de inslagna silverbitarna i en lufttät plastpåse. En kapsel av silikagel placerad i närheten kan bidra till att minska fuktigheten och avvärja garnera.
  • Förvara aldrig silver där det kan kontakta gummi, rostfritt stål eller färg.
  • För sterling bestick, det bästa sättet att hålla det vackert, använder det regelbundet och tvättar / torka det med mild maträtt och vatten.Om det inte finns lagring under lång tid har det inte en chans att ta sig djupt.
  • Många butiker och kataloger som säljer silver kommer också att sälja anti-tarnish silverkistor fodrade med behandlad filt, eller bara själva anti-tarnish.Dessa tyg förlänger den tid som behövs mellan polackeringar, men du behöver fortfarande göra det.De är också bra för förvaring, eftersom de håller bitarna från att bli knuffade för mycket. Om ditt silverbröst inte har en låda för att servera bitar, kan du bara sätta in dem i en bit anti-smart tyg eller remsor och sätta det i en vanlig låda.
  • Metod 2 av 2:
    Alternativa tarnska borttagningsmetoder
    1. Akta dig för att använda tandkräm som en silverpolsk. Vissa tandkräm innehåller natron eller andra ingredienser som är mycket för slipande - även spårmängder kan orsaka allvarliga skador. Använd poler som är speciellt formulerade för att ta bort tarning från silver.
    • Vissa källor rekommenderar tandkräm om du av någon anledning inte kan få händerna på silverpolska. Denna metod bör dock aldrig användas för att rengöra värdefulla silverstycken, eftersom det kan orsaka skador. Välj en vanlig vit tandkräm (inte en gel) utan de speciella blekningsalternativen. Ta en mjuk, dämpad trasa (gamla t-shirt-skrapor fungerar bra) eller en fuktig svamp och lägg lite tandkräm på den. Gnid försiktigt över silveret i raka, fram och tillbaka rörelser.Alternativt kan du blöta silverstycket och försiktigt applicera tandkräm direkt på ytan, som du kan blöta igen och fortsätta till polska. Gör det försiktigt. Om du märker att skrapa när som helst, sluta och skölja tandkrämen.
    • Eftersom duken eller svampen blir mörk med tarning, lägg till mer tandkräm till en ren del av den dämpade duken / svampen och fortsätt försiktigt polera.
    • Skölj noggrant med varmt vatten och torka med en mjuk handduk.
    • Vissa tandkräm innehåller natron eller andra ingredienser som är mycket för slipande. Även spårmängder kan orsaka allvarliga skador.
  • 2. Använd bakpulver.Bakpulver kan ta bort envis smält, men använd det inte om du inte har något emot risken för att skada silver. Det tar av ett lager av silver tillsammans med det garnerade.
  • Gör en pasta av natron och varmt vatten.
  • Polsk försiktigt efter anvisningarna för tandkräm ovan.
  • 3. Använd ett silverdip för tungt bläckt bitar. Kommersiell silver "dips" är tillgängliga som kan lösa upp fläckar utan att gnugga silver. Kemiska dips fungerar genom att lösa det på ett objekt med en accelererad kurs. Dips används av silveråterställare när tung svart smältning inte kan avlägsnas med flytande eller klistra in poler. Silverdips innehåller en ingredienscalled tiourea som reverserar tarnishing-processen. Detta kan vara extremt skadligt för ditt silver om du inte är försiktig, så använd dips sparsamt. För att använda ett dopp, häll vätskan i en plastbehållare. Placera biten i behållaren och täck den med lock, låt det suga för den tid som anges på dipförpackningen. Skölj stycket väl när du tar bort det, eftersom spår av dopp kan äta i silver och orsaka pitting.
  • I motsats till vad ordet "dopp" innebär att proffs sällan faktiskt suger silver i dessa produkter, eller åtminstone inte för länge. Kemiska dips torkas över föremålet med en cellulosvamp eller bomullsboll, som nedsänkning av stycket under långa perioder kommer att avlägsna fabriksapplade patinas och orsaka att objektets yta orsakas. Dessa ytfel kommer att fungera som en svamp och lättare absorbera garnerande gaser och fukt. Objektet kan då kräva professionell polering för att återställa den ursprungliga finishen. Dips kan eventuellt skada ditt silver och de kommer att ta bort önskvärt patina. Dips innehåller också kemikalier som är skadliga för din hälsa, så använd den här metoden sparsamt eller anställa en professionell för att göra det.
  • Kemiska dips består av en syra och ett komplexbildande medel. Syror är frätande och kommer att skada Niello, brons, rostfritt stålknivblad och organiska material som trä och elfenben. Ingredienserna kan också vara skadliga för användaren, varför silveråterställare bär nitrilhandskar och arbetar i ett välventilerat område. Kemiska dips ska aldrig användas på objekt som har förseglade komponenter, som ljusstakar och troféer med ihåliga fötter eller tekanna med ihåliga handtag. När doppet läcker in i hålrummet genom små hål eller brister i lederna blir det praktiskt taget omöjligt att tvätta kemikalien ut. Av alla ovanstående skäl bör denna rengöringsteknik endast användas av kvalificerade återställare.
  • Bild med titeln Clean Silver Steg 10
    4. Prova en elektrokemisk metod. Detta görs genom uppvärmning av en lämplig storlek behållare med vatten och löser upp en stor mängd bakpulver i vattnet. Använd tillräckligt med natron så att det tar minst en minut att lösa upp i varmt vatten med konstant omröring.Form ett fodrar för behållaren från aluminiumfolie och placera folien i behållaren med varmt vatten. Placera silver som tidigare städats med tvål i badet (inuti folien) i flera minuter. Tältet bör lösa upp. Skölj stycket väl när du är klar.
  • Var säker på att silveret berör aluminiumet, annars fungerar det inte. Silver och aluminium, med lösningen mellan dem, bildar ett batteri, och när du rör på silver till aluminium, shirter det batteriet och en liten strömflöden, vilket gör det möjligt för den kemiska reaktionen att hända. Denna metod är snabb och bättre än ett frätande dopp, men förmodligen inte lika mild som silverrengöringspasta.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    För silvervaror på displayen, försök använda Turtle Wax (Ja, de saker du använder på din bil) eller icke-citronbaserade möbelpolska för att försegla ytan och förlänga livets livslängd mellan polackering!
  • För att polska silver med invecklade etsningar och djupa sprickor, använd en våt hästhår eller vit naturlig boarborste. Å andra sidan kanske du vill lämna lite skämt i sprickorna för att ta fram designen. Använd inte en tandborste, eftersom plastborsten kan skrapa silveret.
  • Torka av silvervaran med en fin mikrofiberduk för att förhindra repor och ta bort nyklippta lager.
  • Tältning avlägsnas lätt när den först märktes (vanligtvis som en gulaktig nyans) och blir allt svårare att hantera när det vänder sig till ljusbrun och så småningom svart. Om du börjar se mycket lätt smält som ibland endast kan detekteras när objektet ses mot en bit av blank vitpapper, använd Windex med ättika eller Purell för att ta bort tarnen. Använd en stor bomullskula och rotera den regelbundet för att avslöja oanvända ytor, eftersom element i själva tarnen kan vara mycket slipande. Torka stycket med en selvytduk eller bomullshandduk. Prova den här tekniken först, eftersom det är det minst slipande av alla silverrengöringsmetoder.
  • Ta bort det uppbyggda ljusvaxet från silver ljusstakar genom att köra dem under varmt vatten eller smälta vaxet med en hårtork.
  • Prova en vakuumförseglare till vakuumpaketstycken av städat silver. Foodsavers fungerar bra.
  • Undvik att bära silver Smycken i simbassänger.De klor kan skada silver på kort tid.
  • Ett annat alternativ att försöka om du har Cola runt hemmet är rengöring med det! För hjälp med den här metoden, kolla in: Hur man rengör silver med koks.
  • Använd citronsaft och crest komplett tandkräm.
  • Avlägsna alltid salt och peppar från shakers för att förhindra att grop och korrosion i lagring.
  • Varningar

    Även om det kan tyckas snabbare än polering, kommer du i allmänhet att sätta tillbaka år i både Patina (som nämnts ovan) och den faktiska silverförlusten. Var försiktig om du bestämmer dig för att doppa. Efterfrågan är mycket dyrare än din tid att polera.
  • Forskning städning silvermynt (eller några mynt för den delen) innan det gör det, eftersom det kraftigt kan minska sitt värde.
  • Även om det är metall, silverplåten kan gnidas direkt om du är för flitig med din silverpolska. Var noga med att det mörka smet är faktiskt smält och inte basmetallen börjar visa igenom.
  • Använd inte bra silver för att servera mat som innehåller ägg eller majonnäs. Eftersom sådana livsmedel kan smälta silver, använd glasskålar, eller liners som kan ha åtföljt sådana silverbitar.
  • För silver med en oxiderad eller fransk grå finish, eller för någon värdefull bit, är du bättre att hålla fast vid mild handtvätt och kommersiella silverpoler.Det är säkrast att ha verkligen speciella bitar professionellt rengjorda.
  • Aluminiumfoliemetoden låter mild och ofarlig, men kan resultera i att grop som ger ditt silver en orange-peel-konsistens övergripande. Gå med steg, och använd en mjuk ren bomullsduk för att gnugga bort det fuktiga aluminiumsulfat som samlar på silverytan, innan du bestämmer det inte fungerar.
  • Silver polishes och dips kan innehålla skadliga kemikalier.Följ anvisningarna och följer tillverkarens varningar.
  • Använd inte Brillo-kuddar, stålull eller andra slipmedel som kommer att skrapa silverytor.Även tissuepapper kan skrapa nyligen pläterat eller polerat silver om hanteras felaktigt.
  • Förvara aldrig oöppnat silver i plastpåsar eller linda och se till att gummiband inte kommer i kontakt med silver.Eftersom dessa är petroleumbaserade produkter, bryter de ner över tiden och kommer att fläcka silver.Faktum är att gummiband kan lämna svarta imprints nästan omedelbart.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande