Hur man rengör guldsmycken

Om dina guld smycken ser lite lackluster, oroa dig inte - en grundlig rengöring kommer att få det att se helt nytt igen! Du behöver inte ens använda dyra smycken rengöringsmedel för att få ditt guld mousserande och lysande. Några enkla hushållsprodukter du kan hitta rätt hemma kommer att göra tricket.

Steg

Metod 1 av 4:
Rengöring smycken med diskmedel
1. Sätt några droppar vätska diskmedel i en skål med ljummet (inte varmt) vatten. Blanda försiktigt. Även om vanligt kranvatten fungerar bra, för ännu bättre resultat, kan du använda natriumfri seltzervatten eller klubbsoda. Karboneringen i dessa vätskor kan hjälpa till att lossa ackumulerade smuts och skräp.
  • Använd inte varmt eller kokande vatten, speciellt om dina smycken innehåller bräckliga ädelstenar. Vissa ädelstenar, som opaler, kan spricka om de utsätts för snabba och drastiska temperaturförändringar. På samma sätt, använd inte frysande kallt vatten eftersom smuts kommer att kontrahera och bli hårdare.
  • Denna metod kan också användas till Polska guldfyllda smycken.
  • 2. Suga guldsmycken i lösningen. Låt smycken sitta i vattnet i ca 15-30 minuter. När det suger, kommer varmt tvålvatten att arbeta sig in i sprickorna och sprickorna, lossa hårt för att nå uppbyggnader av smuts.
  • 3. Skruva försiktigt smycken med en mjukbräckte tandborste. Skrubba varje smycke individuellt, med särskild uppmärksamhet åt nooks och crannies där smuts kan döljas. Använd en mycket mjuk borste - den mjukare desto bättre. Stiff borstar kan skrapa ytan på dina smycken. Om dina smycken är förgyllt (i motsats till solid guld), speciellt, kan styva borstar till och med ta bort guldskiktet helt! Men om det finns någon spricka som inte städar, ta en Q-tip och gnugga det mjukt längs sprickan.
  • Särskilda borstar utformade för detta ändamål är bäst, men de flesta små, mjuka borstar (som till exempel ögonbrynborstar) kommer också att fungera.
  • Bild med titeln Clean Gold Smycken Steg 4
    4. Skölj varje bit i varmt rinnande vatten. En bra sköljning kommer att hjälpa till att avlägsna långvarig smuts som har blivit lossad av din pensel. Igen, se till att vattnet inte är det varm , speciellt om dina smycken innehåller bräckliga stenar. Låt inte vattnet flöda i en mycket kraftfull ström, antingen som det häller mycket styrka på juvelen.
  • Om du sköljer dina smycken i en handfat, pluggar eller täcker avloppet så att du inte av misstag förlorar dina smycken om det glider ut ur dina händer. Alternativt, skölj dina smycken i en pastafilter eller metallkaffefilter.
  • Bild med titeln Clean Gold Smycken Steg 5
    5. Blott torr med en mjuk trasa. Låt smycken sitta ute på en handduk för att lufttorka helt innan du bär den igen. Om dina smycken fortfarande är våta, kan det fälla fukt mot din hud, vilket leder till mindre hudirritation.
  • Metod 2 av 4:
    Rengöring smycken med ammoniak
    1. Bild med titeln Clean Gold Smycken Steg 6
    1. Vet när man ska rengöra med ammoniak. Ammoniak är en kraftfull renare, men kemiskt kan det vara något kaustiskt. Undvik att använda ammoniak för att rengöra guldsmycken för ofta för att förhindra slitage på dina smycken - ammoniak är en bra kandidat för tillfällig (men inte frekvent) "djupa rengöringar."
    • Ammoniak kan skada vissa material som ofta används i smycken. Använd inte ammoniak när du rengör guld smycken bitar som innehåller platina eller pärlor.
  • 2. Lägg till en del ammoniak till sex delar vatten. Rör försiktigt för att säkerställa en jämn blandning.
  • 3. Blöt smycken i blandningen i högst en minut. Låt inte smycken sitta i ammoniakblandningen för länge - som en stark bas kan ammoniak vara lite frätande.
  • För att snabbt ta bort alla smycken på en gång, använd en köksfilter som du kan använda när du lagar pasta. Antingen fisk smycken ut med en handhållen sil eller upp till skålen i en större sil i diskbänken.
  • Bild med titled Clean Gold Smycken Steg 9
    4. Skölj smycken noggrant under rinnande vatten. Plugga eller täcka avloppet av diskbänken för att förhindra att du förlorar några dyrbara smycken som glider ut ur din hand. Alternativt använd helt enkelt den siler du använde för att få dina smycken ut ur ammoniaken.
  • Bild med titled Clean Gold Smycken Steg 10
    5. Torka försiktigt smycken med en mjuk poleringstyg. Låt smycken lufttorka på en handduk helt innan du bär den.
  • Metod 3 av 4:
    Rengöringsmycken med limmade ädelstenar
    1. Bild med titeln Clean Gold Smycken Steg 11
    1. Vet vilka typer av smycken som ska hållas torra. Bitar av smycken med ädelstenar som är limmade i deras inställning (som många örhängen) bör inte nedsänktas i vatten. Varmt vatten kan lossa limet, vilket kan orsaka att dina ädelstenar faller ut, speciellt när de utsätts för en noggrann borstning. För dessa typer av smycken, använd en speciell rengöringsmetod som undviker total nedsänkning i vatten.
  • 2. Torka smycken med en våt, tvålduk. Gör en liten mängd diskmedel som i metod en. Doppa en mjuk, känslig handduk i lösningen och skrubba försiktigt dina smycken.
  • 3. "Skölj" Smycken med en trasa fuktad med vanligt vatten. Försiktigt dab en våt trasa på smycken, ta hand om att suga upp eventuella kvarvarande tvål.
  • Bild med titled Clean Gold Smycken Steg 14
    4. Ligga eller häng bitarna upp och ner efter rengöring. Låt dina smycken torka på detta sätt. Genom att låta dina smycken torka upp och ner, tillåter du någon återstående fukt att droppa ut, så att det inte kommer att suga in i inställningen.
  • Metod 4 av 4:
    Användning av kokande vatten
    1. Bild med titled Clean Gold Smycken Steg 15
    1. Vet när kokning är lämplig. Guld själv kan kokas utan problem. Men kokande känsliga ädelstenar (som opaler, pärlor, korall och moonstones) kan orsaka att de knäcker eller skadas - speciellt om smycken är kallt före kokning. Kokning är också en dålig idé för smycken med limmade ädelstenar, eftersom det kan lossa limet. Men om du vill rengöra tungt smutsiga smycken som är helt ute av guld eller guld smycken som innehåller "stark" ädelstenar (som diamanter), kokande är ett utmärkt val.
  • Bild med titeln Clean Gold Smycken Steg 16
    2. Få vatten till koka. Du behöver inte koka mycket vatten - bara tillräckligt för att nedsänka alla smycken i. När du väntar på att vattnet ska koka, sätt dina guldsmycken i en robust skål eller ett annat fartyg som inte kommer att skadas av kokande vatten. Pyrex eller metall matlagningsskålar / rätter är bra val.
  • Ordna smycken i skålen eller skålen så att ingen smycke täcker upp en annan bit - Vatten ska kunna nå varje smycke.
  • 3. Häll försiktigt vattnet över dina smycken. Var försiktig så att inte spilla eller stänk genom att hälla för snabbt - kokande vatten kan orsaka allvarliga brännskador. När alla smycken är helt nedsänkt, har du lagt till tillräckligt med vatten.
  • Bild med titeln Clean Gold Smycken Steg 18
    4. Vänta på att vattnet är coolt. När du bekvämt kan lägga händerna i vattnet, kan du ta bort smycken. Följ en bra kokning genom att skrubba varje smycke med en mjuk borste, sedan dabbing den torka med en mjuk handduk och låta den sitta och lufttorka helt.
  • Var inte rädd om vattnet verkar smutsigt - det här är bra! Som kokande vatten lossnar smuts, vax, smuts, etc. Det är uppbyggt på dina smycken, det kan flyta till ytan av vattnet. Den smutsigare ditt vatten ser ut, desto mer smuts har du tagit bort från dina smycken!
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Förvara dina guldsmycken på ett sätt som undviker repor. Varje smycken ska lagras i sin egen tygväska.
  • Du kan ta bort envis fett från guldsmycken genom att doppa det i alkohol (om inte ädelstenarna är limmade i).
  • Kom ihåg att du alltid kan ta dina smycken till en professionell.
  • För att rengöra guld på annat sätt, prova det här tricket: plocka upp en bit krita från stranden där havet har tvättat över det. Gnugga din tumme på krittan och gnid din chalky tumme på guldet för syst sekunder. Torka över med en torr trasa.
  • Varningar

    Opalstenar är mycket känsliga. Använd aldrig kemikalier, slipmedel, tandkräm eller ultraljudsrengöringsmedel, torka försiktigt med ansiktsvävnad eller bit av silke.
  • Om du har en guldring med a diamant- eller någon form av ädelsten, se till att dess prongar inte är skadade och stenen är säker från att falla ut.
  • Använd inte bleka...Faktum är att inte exponera smycken till någon form av klor, eftersom det permanent kan missfärga det.
  • Tandkräm kan skrapa guld smycken och ädelstenar, så det är generellt bäst att undvika att använda det för hemrengöring.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande