Hur man rengör silvermynt

När du frågar en myntsamlare för rengöring av råd är gutreaktionen vanligtvis "gör det inte!" Nästan alla samlare kommer att betala betydligt mer för ett sällsynt mynt om dess yta är avskräckt och det är kvar som-är. Det sagt, det finns några sätt att ta bort det värsta av smutsen utan att skada silver. Icke-collectible mynt har vanligtvis endast värde på grund av silverkostnaden, och du kan polera dem så mycket som du vill utan att påverka deras pris.

Steg

Metod 1 av 2:
Mjuka rengöringsmetoder
  1. Bild med titeln Clean Silver Coins Steg 1
1. Hantera sällsynta mynt försiktigt. Hantera sällsynta eller oidentifierade silvermynt så lite som möjligt. Håll dem endast med kanten, inte ansiktet och har idealiskt luddfria bomullshandskar. Även om myntet ser smutsigt eller skadat för dig, kan en samlare betala mer om du lämnar det i sitt naturliga tillstånd och undviker ytterligare skador.
  • Förvara sällsynta mynt i Mylar plastmynt, eller fråga en mynthandlare för alternativ. PVC-myntflisar kan skada dina mynt.
  • Bild med titeln Clean Silver Coins Steg 2
    2. Blötlägg mynten i varmt destillerat vatten och tvål. Lägg till några droppar mild tvål (inte tvättmedel) till ett glas varmt destillerat vatten. Sätt mynten försiktigt och låt dem suga, vända dem över några timmar. Detta är det enda garanterade säkra sättet att rengöra silverpläterade mynt (men rent silver är lite svårare).
  • Kranvatten innehåller klor som kan leda till missfärgning.
  • Tarnish (ett tunt lager av grått, svart eller iridescens kallas också "toning") är inte detsamma som smuts. Om myntet är sällsynt kan toning till och med vara en önskvärd egenskap som höjer myntens värde.
  • Bild med titeln Clean Silver Coins Steg 3
    3. Byt ut vattnet dagligen. Nästa dag, om mynten fortfarande är grimy, byt ut vattnet med färskt destillerat vatten och tvål. Upprepa dagligen tills mynt är rena (men har fortfarande deras toning).
  • Bild med titled Clean Silver Coins Steg 4
    4. Torka försiktigt. Klappa mynten torka med en pappershandduk, eller lämna dem på en absorberande trasa till lufttorka. Gnugga mynten är mycket riskabelt, eftersom det kan skrapa genom toning. Noggrann borstning med en mjukbristled tandborste är vanligtvis säker, men arbetar långsamt och försiktigt med värdefulla mynt. Målet är att lossna smuts, inte borsta myntens yta direkt.
  • Bild med titeln Clean Silver Coins Steg 5
    5. Våt och frysa mynt. Om mynten fortfarande är smutsiga, suga dem i destillerat vatten igen. Överför de våta mynten till en plastbehållare i frysen. Vattnet kommer att expandera när det fryser, förhoppningsvis bryta av en del av smutsen från under. Klappa försiktigt eller borsta smuts en gång frusen. I de flesta fall måste du upprepa blötläggning och frysning flera gånger.
  • Bild med titeln Clean Silver Coins Steg 6
    6. Ta bort tung smutsuppbyggnad med långfristiga olja. Om mynten är täckta i lera eller smuts och inte svara på metoderna ovan, suga dem i mineralolja eller olivolja. Mineralolja ska aldrig skada ditt mynt, men måste tvättas av med aceton efteråt. Olivolja kommer också att fungera, men det finns en liten chans att skada. Antingen kan man ta månader för att rengöra extra smutsiga mynt. För bästa resultat, prop mynt upp på en bit plast så båda sidor utsätts för oljan.
  • Billig, icke-jungfru olivolja fungerar bättre än jungfru eller extra jungfru, eftersom det är surt.
  • Om mynten inte är värdefulla som samlarobjekt, kan du hoppa över de hårda rengöringsmetoderna istället för att spara tid. Om mynt är sällsynta eller oidentifierade och du inte vill vänta månader, ta dem till en myntsamlare för råd.
  • Bild med titeln Clean Silver Coins Steg 7
    7. Kolla på oljan varje par veckor. Skölj mynt i varmt, tvålvatten för att avlägsna Theoil. Om smutsen inte kommer med det, lämna mynten att suga längre. Om du använder olivolja, byt ut den när den blir mörkgrön. När mynten är rena, skölj dem i varmt, tvålvatten. Om du använde mineralolja, torka dem med en swab doppad i ren aceton.
  • Bild med titeln Clean Silver Coins Steg 8
    8. Använd en ultraljudsrengöringsmaskin. Dessa maskiner vibrerar myntet snabbt för att lossa smuts. Små maskiner för hemmabruk är säkra för myntrengöring, men tar bara bort mjuk, mindre smutsuppbyggnad. Stora, professionella maskiner är effektivare, men måste användas noggrant. För bästa resultat, suspendera en kopp från en sträng så att den sitter halvvägs nedsänkt i maskinens bad, utan att röra basen. Fyll koppen med något tvåldestillerat vatten och häng myntet suspenderat i denna lösning. Fyll huvudbadet med rent destillerat vatten, kör maskinen i bara några minuter, borsta myntet och upprepa.
  • Du kan köra maskinen utan koppen, men smuts eller föremål på basen av pannan kommer att störa pannans vibration och förkorta maskinens livslängd.
  • Metod 2 av 2:
    Hårda rengöringsmetoder
    1. Bild med titeln Clean Silver Coins Steg 9
    1. Använd extrem försiktighet med värdefulla mynt. Rengöring av ett sällsynt, samlarobjekt kan minska sitt värde med över 50% på grund av små repor eller borttagandet av det tarnska. Om de mjuka rengöringsmetoderna ovan inte fungerar är det säkrare att ha det rengjorts professionellt eller acceptera ett ofullständigt utseende. Använd gärna metoderna nedan på vanliga, icke-collectible mynt om du föredrar ett ljusare utseende för din egen samling.
    • Ett jämnt guld, grått eller iriserande smält (toning) är önskvärt och ökar myntens värde.
    • En svart eller fläckig smält är inte idealisk, men hård rengöring kan fortfarande sänka värdet. Fortsätt noggrant eller ta den till en professionell.
  • Bild med titled Clean Silver Coins Steg 10
    2. Välj smuts ut ur små sprickor. Efter tvätt av myntet i tvålvatten kan du fortfarande se mörka områden som beskriver bokstäver eller detaljerade bilder. Tvätta igen och plocka bort denna smuts långsamt och försiktigt med en tandpetare eller bambu spett. Var försiktig så att du inte kliar på myntet, eftersom valet kan skrapa bort det garnerade.
  • Peka plastredskap är långsammare, men mindre benägna att skrapa myntet.
  • Bild med titled Clean Silver Coins Steg 11
    3. Gnugga med silver polska. Silver polerar ren metall med syra och slipmedel, som båda äter ett litet lager av metall. Detta är ett enkelt sätt att ljusa icke-collectible mynt, men kommer nästan säkert att skada värdet av samlarobjekt:
  • Sätt en myntstorlek av polsk på en mjuk trasa.
  • Vik tyget i hälften för att överföra polsken till två sidor.
  • Placera myntet mellan tygets vik.
  • Gnid ihop kortfattat.
  • Torka av myntet på en ren del av tyget.
  • Bild med titeln Clean Silver Coins Steg 12
    4. Torka med en pasta av bakpulver och vatten. Detta billigare alternativ till Silver Polish Abrades Silver Coin, vilket orsakar repor som kommer att vara synliga under ett förstoringsglas. Minimera skador genom att använda destillerat vatten och blandas i bara lite bakpulver för att göra en vattnig pasta. Doppa hela myntet pastaen, gnugga mellan fingrarna i en minut, skölj sedan med vatten. Upprepa två eller tre gånger om det behövs. Klappa.
  • Bild med titeln Clean Silver Coins Steg 13
    5. Ta bort hårda avlagringar med ammonium. En tjock uppbyggnad på gamla mynt är sannolikt "hornsilver" (silverklorid). Detta kan vara värt att avlägsna, speciellt om det förhindrar identifiering. Nedsänk myntet i en 10% ammoniaklösning i en tätt förseglad behållare. Ta bort det efter några minuter, skölj omedelbart i vatten, borsta sedan med en mjuk tandborste. Upprepa efter behov.
  • Varning: Ammoniakvätska och rök är frätande. Använd neoprenhandskar och arbeta i ett ventilerat område.
  • Några hårda uppbyggnader är resultatet av en annan kemisk reaktion, vilket kan kräva andra behandlingar. Konsultera en mynthandlare först om myntet kan vara värdefullt.
  • Bild med titeln Clean Silver Coins Steg 14
    6. Använd extra hårda behandlingar som en sista utväg. Följande behandlingar är särskilt riskabla. Utan expertövervakning kan de ta bort det tarnska eller gropa myntens yta. Dessa används oftare på gamla mynt, där tung uppbyggnad kan förhindra identifiering eller allvarligt lägre värdet. Relativt moderna, maskingjorda mynt bör endast behandlas på det sättet om de har lite samlarens värde och en oattraktivt garnering:
  • Blötlägg myntet i en 50/50 blandning av destillerat vatten och citronsaft i en timme.
  • Blötlägg myntet i 1 tsk (5 ml) citronsaft blandat i 1.5 koppar (360 ml) olivolja. Varma detta i en värmekvarig behållare inuti ett vattenbad, men håll det under kokande.
  • "Doppning" Behandlingar kan returnera ett mynt till ett frostigt vitt silverutseende, vilket vissa samlare värderar. Detta är dock ett extremt riskabelt förfarande som kan orsaka fläckar att visas. Att anställa en professionell rekommenderas starkt, men du kan köpa en dopplösning som ska användas hemma.
  • Tips

    Om ditt mynt är belagt i lack eller täckt i en slimig grön substans (en reaktion på PVC i viss plast), ta bort dem med ren aceton. Torka av slime med en bomullspinne doppad i acetonen. Ta bort lacken genom att blötlägga myntet i aceton i en icke-plastbehållare. Arbeta i ett ventilerat område för att skydda mot rök och håll acetonen bort från eld och värme. Om myntet är värdefullt, ta det till en professionell istället.
  • Ocirkulerade och välbevarade "bevis" Mynt bör ha en ljus, silveryta utan tarnish. Rengör inte eller hantera dessa, eftersom bristen på repor och skador gör dem värdefulla. Damm dem med en kläm glödlampa, inte genom att gnugga dem.
  • Tungt korroderade mynt är vanligtvis för skadade för att vara värda att spara, även efter att du tar bort korrosionen.
  • Varningar

    Fri inte frestad att använda metallverktyg på mynt, eftersom det kan klia i målet.
  • Var försiktig med några mynt som verkar pläteras med saknade pläterade områden, eftersom blötläggning kan göra bronsen under pläteringen missfärgad silverfinish.Ha tålamod.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande