Hur man rengör dina silver smycken

Silver är en mångsidig metall med en mjuk glans som gör för vackra smycken. Tyvärr är silver också ganska bräckligt jämfört med många vanligare använda metaller, och det kan snabbt utveckla garnering, fläckar eller repor. Det kan också vara lite skrämmande för att försöka rengöra silverbitar eftersom de är så känsliga. Men du behöver inte vara en professionell eller använda dyra verktyg för att rengöra ditt silver själv.

Steg

Metod 1 av 3:
Gör ett saltbad
  1. Bild med titeln Rengör dina silver smycken steg 1
1. Häll två koppar varmt vatten i en skål. Du behöver bara nog för att täcka smycken du städar. Denna metod fungerar som en mild rengöring som tar bort det utan att slänga silver. Om ditt silver är lätt tarnished, bör saltbadet ta bort det tarng.
  • Om du städar mycket smycken på en gång kan du använda mer vatten. För bara en smycke, använd mindre vatten.
  • Om dina smycken har ädelstenar, se till att de inte kommer att påverkas av att de är nedsänkt i en saltvattenlösning. Denna lösning är mild på de flesta stenar, men om du städar mycket fina smycken med dyra ädelstenar, är du bättre att ta det till en professionell bara i fall. Du kan också kontakta din juvelerare för råd.
  • 2. Tillsätt salt och aluminiumfolie. Rör en matsked salt den i varmt vatten med en sked tills den helt löser sig. Ta ett ark av aluminiumfolie och riva av några remsor, lägg sedan dem i skålen. Kombinationen av salt och aluminium kommer att reagera med garneringen på silverens yta och skapa en ljus, glänsande yta i stället för det tarnska.
  • Tarmen sker när ytan av silver kombinerar med svavel och blir till silversulfid, vilket är svart. När silversulfid reagerar med aluminium i en saltlösning, gör den kemiska reaktionen mellan substanserna silversulfiden tillbaka till silver. Reaktionen händer snabbare när lösningen är varm.
  • Om du inte har bordsalt till hands kan du använda Baking Soda istället. Den har rätt egenskaper för att underlätta samma kemiska reaktion.
  • 3. Donerge dina smycken i lösningen. Låt det sitta i 5 minuter. Rör det runt lite för att se om smältet går bort. När du ser att silverens glans har återställts, ta bort silveret från lösningen.
  • Om du arbetar med djupt tarnished silver, kan du behöva upprepa processen två eller flera gånger. Se till att lösningen är helt uppvärmd, eftersom reaktionen är mycket långsammare om lösningen är cool.
  • 4. Skölj smycken. Kör det under Cool Running Water för att skölja av saltet och torka försiktigt med en mjuk trasa eller mikrofiberhandduk. Smycken ska vara bra som ny. Om du fortfarande ser tecken på tarnish, upprepa processen tills det ser rent ut.
  • Metod 2 av 3:
    Djupa rengöring silver smycken
    1. Bild med titeln Rengör dina silver smycken steg 5
    1. Köp en silverpolsk. När det kan utvecklas på silver, kan ett enkelt salt och aluminiumbad inte räcka för att ta bort det. Speciellt formulerade silver smycken poler är ditt säkraste alternativ för polering av silver smycken, speciellt om du har att göra med en antik eller en bit som har invecklade mönster etsade in i den.
    • Även speciella polerhes kan ta bort ett lager av silver, så få en professionell städning om du har en delikat stycke.
    • I stället för att köpa silverpolska från apoteket, överväg att få det från en smyckenbutik eller en butik med en högkvalitativ smyckenavdelning.
  • 2. Gnugga smycken med lite polsk. Fuktar en mjuk silverpoleringstyg eller svampen som ingår med silverpolsken och tar lite polskt på tyget. Gnugga den polska i silver smycken försiktigt. Använd endast en rak linje, fram och tillbaka rörelse. Undvik att skrubba eller gnugga i cirklar, eftersom detta kan lämna repor eller mönster i ytan av smycken. Låt bara polska göra jobbet.
  • 3. Skölj och torka silversmyckena. Skölj det under Cool Running Water. Var noga med att städa bort alla polska rester så det kommer inte fortsätta att arbeta på ytan av smycken. Torka det helt med en mjuk trasa.
  • Bild med titeln Rengör dina silver smycken steg 8
    4. Överväg att använda vanliga hushållsprodukter för mindre sällsynta eller mindre värdefulla bitar. De kommer vanligtvis att arbeta för att ta bort tuffa smält, men kan orsaka skador som pockmärken eller repor. Prova dem på egen risk.
  • Prova tandkräm. Välj en vanlig vit tandkräm utan de speciella blekningsalternativen. Ta en mjuk, dämpad trasa eller en fuktig svamp och lägg lite tandkräm på den. Gnid försiktigt över silver smycken i raka, fram och tillbaka rörelser. Var väldigt mild, och om du märker att skrapa när som helst, sluta och skölj tandkrämen. Eftersom duken eller svampen blir mörk med tarning, lägg till mer tandkräm till en ren del av den dämpade duken / svampen och fortsätt försiktigt polera. Skölj noggrant med varmt vatten och torka med en mjuk handduk.
  • Bakpulver kan ta bort envis smält, men använd det inte om du inte har något emot risken för att skada silver. Gör en pasta av natron och varmt vatten, gnid det försiktigt in i smycken och skölj när tarnen är borttagen.
  • Bild med titeln Rengör dina silver smycken steg 9
    5. Prova ett silverdopp. Kommersiell silver "dips" kan lösa upp fläckar utan att gnugga silversmyckena, även om de kan ta av ett lager av silver. Av den anledningen bör de endast användas som en sista utväg. I motsats till vad ordet "dopp" innebär att proffs sällan faktiskt suger silver i dessa produkter, åtminstone inte länge. Dips är i allmänhet hårda, potentiellt farliga kemikalier, så följ anvisningarna noggrant och kontakta en professionell när det är i tvivel.
  • Metod 3 av 3:
    Underhålla dina smycken
    1. Bild med titeln Rengör dina silver smycken steg 10
    1. Rengör det ofta. Rengör dina silver smycken ofta, och rengör det omedelbart efter användning. Silver smycken som ofta används sällan har smältproblem. När tarn är ännu inte närvarande, eller när det bara börjar utvecklas, tvätta bara dina silver smycken i varmt (inte varmt) vatten med ett mildt, fosfatfritt rengöringsmedel.
    • Snabb rengöring är särskilt viktig när silversmyckena har utsatts för vissa livsmedel som innehåller svavel eller de som är sura eller salta. I synnerhet är vanliga livsmedel som bordsalt, ägg, vissa frukter, lök, majonnäs och ättika skadliga för silver.
    • Tvätta i alla fall dina silver smycken genast eller åtminstone skölj det bra med varmt vatten, och lämna inte silver sitter i dishwater som kan innehålla spår av dessa livsmedel.
  • Bild med titeln Rengör dina silver smycken steg 11
    2. Tvätta det separat. Det är en bra idé att tvätta silver separat från dina andra silverbitar, som skålar eller silver, eftersom metallbänkar och redskap kan skrapa silver smycken.
  • Du bör också undvika att använda gummihandskar när du tvättar silver, eftersom gummi korroderar silver smycken.
  • Rostfritt stål kan också skada målet om det kommer i kontakt med dina silver smycken, så undvik att sätta det i sinken - använd en skål för att tvätta det i stället.
  • 3. Torka den med en polerduk. Använd en speciell poleringstyg eller helt enkelt en mjuk, luddfri trasa för att försiktigt gnugga silveren ren efter tvätt. Se till att det blir helt torrt.
  • Silver kan vara så mjukt att även med en skrapig, grov handduk kan räcka för att göra indragningar i sin yta. Se till att du använder en mjuk trasa.
  • När du torkar smycken, slår du försiktigt skenet med en mjuk bomullstyg.
  • Bild med titeln Rengör dina silver smycken steg 13
    4. Förvara dina silver smycken korrekt. Utöver snabb och frekvent rengöring är det bästa sättet att bevara ditt silver för att lagra det korrekt. Se till att varje bit är helt torr innan du lagrar den. Du kan köpa speciella påsar för att lagra silver smycken som hindrar dem från att bli tarnished. Om du inte har påsarna, använd den här tekniken:
  • Vik varje bit av silver i syrafritt vävnadspapper eller anti-garnering. Du kan också sätta ihop bitar i flanell.
  • Förvara silveret i ett fack separerat från resten av dina smycken. Förvara aldrig silver smycken där den kan kontakta gummi, rostfritt stål eller färg.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Varningar

    Detta kommer att ta bort tarn, även de antika-y-dem. Kassera saltvatten ner i avloppet efter kylning. Detta är en enkel reaktion mellan aluminiummetallen och silversulfiden. Bordsaltet verkar som en elektrolyt för att tillåta reaktionen att hända.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande