Hur man rengör mässing

Mässing är en legering av zink, koppar, och ibland andra metaller. Mässing är ett material som har använts av gamla civilisationer och moderna människor både på grund av sin hållbarhet, elegans och formbarhet. Men mässing kan ackumulera smuts och feta oljor och kan smälta över tiden. Om du vill lysa upp ditt mässingsdel, finns det olika rengöringsbehandlingar som helt enkelt kräver vanliga hushållsprodukter kombinerat med noggrann tillämpning. Du kan också använda kommersiella rengöringsmedel för att spruce upp din mässing beroende på mängden tarnish som täcker mässingsdelen.

Steg

Del 1 av 3:
Prepping mässing för rengöring
  1. Bild med titeln Clean Brass Steg 1
1. Bestäm om det stycke du vill städa är faktiskt mässing. Håll en hushållsmagnet nära mässingsdelen och se om den är magnetiskt lockad till mässingen.
  • Om magneten inte magnetiskt klamrar sig på objektet är det mässing.
  • Om magneten är magnetiskt klamrar sig på objektet är det troligt att "mässing" -stycket är verkligen en bit av järn eller stål, täckt med en mässingsbeläggning.
  • Bild med titeln Clean Brass Steg 2
    2. Bestäm om det stycke du vill städa ska rengöras. Några mässingsobjekt är inte avsedda att vara ljusa, och därför kan alla ansträngningar att rengöra stycket faktiskt minska sitt värde. Om du är osäker på vad dina nästa steg ska vara i rengöring av ett mässingsdel, prata med en mässingsexpert och diskutera dina rengöringsalternativ.
  • Ibland kan Patina (den turkosfärga som bildas på mässing och koppar) lägga till ett unikt utseende på en bit mässing, och borde vara ensam.
  • Patina används för att utvärdera många aspekter av en bit mässing. Till exempel kan Patina användas för att bestämma åldern för en mässing, dess nuvarande tillstånd och dess potentiella värde. Eventuellt avlägsnande eller ändring av patina på ett mässingsdel kan väsentligt påverka dess värde.
  • Bild med titeln Clean Brass Steg 3
    3. Bestäm om mässingsdelen är lackerad. På moderna mässingsbitar tjänar en yttre beläggning av lack som ett lager av skydd mot oxidation. Men äldre, antika bitar av mässing har vanligtvis inte en lackerad beläggning. Du kan bedöma om ett mässingsdel är lackat genom att titta på dess yta: det kommer att ha en klar yta som täcker hela stycket. Mässing täckt med lack kommer vanligtvis bara att garnera om det finns en spricka i lackbeläggningen.
  • Lackerad mässing är ganska lätt att rengöra - allt du verkligen behöver är lite tvålvatten. Du kanske vill överväga att ta bort lackering om det har bildats under lacken.
  • Om du fortfarande har problem med att räkna ut om din mässingsstycke har en lackerad yta, kom ihåg att lackerad mässing brukar ha mer av en gul skuggning.
  • Del 2 av 3:
    Rengöring av fast mässing
    1. Bild med titeln Clean Brass Steg 4
    1. Rengör din lackerade mässingsdel. Den första försvarslinjen för att hålla dina mässingsbitar rena är att regelbundet damma dem med en mjuk trasa. Efter dammning av din lackerade mässing, doppa en mjuk bomullsduk i en blandning av mildt diskmedel och ljummet vatten.Wring ut tyget så det är bara lite fuktigt och torka försiktigt mässingsytan. När du har rengjort ytan, använd en vriden ut tyg doppad i rent vatten för att ta bort eventuell återstående tvål och torka sedan mässingsdelen noggrant.
    • Om du försöker ta bort tarnish som har ackumulerat under lackerad mässing, måste du ta bort lackskiktet först.
  • Bild med titeln Clean Brass Steg 5
    2. Ta bort lacken med varmt vatten. Varmt vatten mjukar lacklaget som täcker mässing. Placera mässingsdelen i ett handfat och häll varmt vatten över mässingen. Varmvattnet värms upp mässingen, vilket gör att det expanderar. Lacken kommer att expandera med mässing. Men när mässing börjar svalna, kommer den att minska något, men lacken kommer inte att krympa med den. När mässingen är cool, ska lacken vara något separerad från mässingsytan och kan lätt avskalas.
  • Du kan också försöka koka din mässing i vatten för att ta bort lacken, beroende på storleken på stycket. Allt du behöver göra är att fördjupa mässingsdelen i en icke-aluminiumpott med kokande vatten och låt det sitta i några minuter. Därefter ta försiktigt mässingsdelen ur vattnet, låt det svalna och avlägsna lacken.
  • Bild med titeln Clean Brass Steg 6
    3. Ta bort lacken med lackborttagare. Placera mässingsdelen på ett bord som är tungt skiktat med tidningar. Tidningen kommer att bidra till att skydda arbetsytan genom att absorbera några lackmover droppings. Överväg att använda en pensel för att noggrant och jämnt belägga mässingsdelen med lackborttagaren. När du har tillämpat remover, låt den sitta i en minut eller två, och sedan torka bort lackborttagaren med en mjuk trasa. Var noga med att konsultera de anvisningar som finns på behållarens behållare.
  • Var försiktig och följ tillverkarens rengöringsriktlinjer, eftersom lackborttagare är gjord av starka kemikalier som kan vara farliga.
  • Skydda din hud och bära gummihandskar vid hantering av lackborttagare.
  • På grund av de farliga rökarna från lackborttagare, arbeta utanför eller i ett område som är väl ventilerat.
  • Håll dig också borta från öppna flammor när du arbetar med lackborttagare eftersom det är mycket brandfarligt.
  • Bild med titeln Clean Brass Steg 7
    4. Polera mässing. Se till att mässingen är ren av allt yta damm och smuts innan du börjar polera. Det finns många typer av kommersiella mässingspoler, men du kan göra din egen mässingspolis hemma med citron. Klipp en citron i hälften och pressa all saften från halv citron till en liten skål. Lägg i antingen bordsalt eller bakpulver - det spelar ingen roll som, salt / bakpulver som bara fungerar som ett slipmedel - tills du bildar en pasta. Detta kan kräva om en tesked eller mer av salt eller bakpulver. Applicera pastan till mässingsdelen med en mjuk trasa.
  • Se till att du applicerar pastaen med metallkornet. Om inte, kan du göra små små repor i mässingsytan.
  • Gnugga inte pastan för hårt in i mässingsdelen. Slipsaltet / bakpuljen kommer försiktigt att ta bort det tarnska.
  • Överväg att använda en mjukborstad tandborste för att rengöra nooks och svårt att nå områden i ditt mässingsdel.
  • Bild med titeln Clean Brass Steg 8
    5. Överväg att polera din mässing med kommersiella rengöringsmedel. Det finns många miljövänliga mässingsrengörare som tar bort smält och återställer glans till mässingstycken utan att skrapa och skada ytan.
  • Ibland har mässingsrengöringsmedel ett slipande element i sin formel, så var uppmärksam på att inte skada bräckliga etsningar på din mässingsdel.
  • Håll dig långt från murisyra. Det rengör inte ordentligt mässing, och kan lämna de permanenta fläckarna.
  • Ospädd vit ättika eller ammoniak kan vara mycket effektivt vid rengöring av antik mässing. Låt mässingsdelen suga i en timme i antingen ättika eller ammoniak. Båda produkterna är naturliga rengöringsmedel, och kan ge mässing en varaktig, glänsande finish.
  • Bild med titeln Clean Brass Steg 9
    6. Tänk på alternativa mässingsrengöringsmedel. Även om du kan göra din egen mässingsrengörare hemma eller använda kommersiella mässingsrengöringsmedel som köpts från affären, överväga att använda några av dessa andra naturliga ingredienser för att rengöra dina mässingsbitar:
  • Ketchup. Använd en mjuk trasa för att slatera din mässingsdel med ketchup. Låt Ketchup sitta på mässingsytan i ca 10 minuter och torka sedan ketchupen med en ren, fuktig trasa. Torka mässingsdelen noggrant.
  • Yoghurt. Täck din mässingsdel med vanlig yoghurt. Mjölksyran i yoghurten är vad som fungerar för att bryta ner och lösa upp tarnandet på mässingen. Låt yoghurt torka på mässing och skölja sedan av med vatten och torka mässingsdelen med en ren trasa.
  • Vit ättika och salt. Täck mässingsdelen med vit ättika (antingen genom att hälla eller spruta ättika över mässingsytan) och spruta sedan saltet över ättika. Våt en trasa med lite ättika och torka försiktigt ner mässingen. Torka med en rengöring.
  • Expertips
    James Sears

    James Sears

    Husrengöring ProfessionalJames Sears leder kundens lycka lag på snyggt, en grupp av rengöringsguruer baserat i Los Angeles och Orange County, Kalifornien. James är en expert på alla saker rena och ger omvandlingsupplevelser genom att minska roten och förnya din hemmiljö. James är en nuvarande förvaltare forskare vid University of Southern California.
    James Sears
    James Sears
    Husstädning Professionell

    Ketchup rensar mässing eftersom det är lite surt. Tomatjuice i ketchup lägger syra till kryddan, vilket gör det att kunna rengöra mässing. Låt ketchup sitta, skölj sedan det och torka bort eventuella garnska. Du kan också gnugga citronsaft eller en halv citron på objektet för att ta bort det.

  • Bild med titeln Clean Brass Steg 10
    7. Skydda din mässing från framtida Tarnish. När du är klar med att rengöra ditt mässingsdel, skydda den från framtida tarnishing genom att applicera en lackerad finish. Du kan tillämpa lacken med antingen en pensel eller en bomullsboll. Kontakta instruktionerna på lackbehållaren för att se tillverkarens förslag.
  • Men du bestämmer dig för att tillämpa lacken, var noga med att bara sätta på ett tunt lager. Titta på någon dropplack, eftersom dropparna kan torka, lämnar din mässingsdel täckt i droppstreaks.
  • Låt mässingsdelen torka noggrant innan du rör. När lacken är torr, torka av mässing med en ren trasa för att ge den lite glans.
  • Del 3 av 3:
    Rengöring pläterade mässingsobjekt
    1. Bild med titeln Clean Brass Steg 11
    1. Bestäm om stycket är mässing eller mässingpläterad. Det kan vara svårt att skilja om en mässingsdel är verklig mässing eller mässing. Håll en magnet nära mässingsdelen och se om det är magnetiskt lockat till mässingen. Om magneten inte håller fast, är du mest sannolikt hantering av mässing. Om magneten håller fast, är det troligt att din "mässing" bit är faktiskt en mässingspläterad bit av järn eller stål.
    • Ett alternativt sätt att kontrollera om din bit är mässing eller mässing, är att använda en skarp kökskniv och skrapa en inkonsekvent del av föremålet. Om objektet är mässing, ska färgen i skrapan vara ljusgul.
    • Om skrapsmärket är en annan färg, som silver, är det definitivt en annan metall, och du behöver fortfarande hålla fast med icke-slipande rengöringsmedel så att du inte tar bort mässingspläteringen.
  • Bild med titeln Clean Brass Steg 12
    2. Rengör din lackerade mässingspläterade stycke. Rengör hela mässingspläterad yta med en blandning av mild tvål och kallt till ljummet vatten. Doppa en trasa i tvålvattnet, vrida tyget så det är bara lite fuktigt och gnuggar försiktigt ytan av mässingsdelen.
  • Försök aldrig att polska lackerad mässing. Den polska tenderar att vända ytan av mässingsdelen molnigt.
  • Använd inte rengöringsmedel som innehåller ammoniak på lackerade mässingsbitar, eftersom ammoniak kommer att bryta ner skyddslacken.
  • Bild med titeln Clean Brass Steg 13
    3. Rengör din obehandlade mässingspläterad bit. Doppa en mjuk bomullsduk i en blandning av mildt diskmedel och ljummet vatten, vrid ut tyget så det är bara lite fuktigt och torka försiktigt ytan av mässingsdelen ren.
  • Du kan använda en gammal tandborste för att städa ut nooks och crannies i mässingsdelen.
  • Bild med titeln Clean Brass Steg 14
    4. Skölj och applicera en mild polsk. Skölj mässingsdelen med vatten och torka det helt med en ren trasa.
  • Polering av mässingspläterade föremål kan eventuellt ta bort några av mässingspläteringen. Om du planerar att polera ditt mässingspläterade objekt, gör det väldigt försiktigt.
  • Det kan vara till hjälp att testa polsken på ett inkonsekvent område av ditt mässingspläterade föremål innan du polerar hela stycket.
  • Tips

    En citron halv doppad i en tallrik med bordsalt kommer också att ta bort tungtarn och lämna en ren, men opolerad utseende till mässing.

    Varningar

    Överdriven rengöring och användningen av slipmedel kan skada mässing.
  • Vid användning av färg eller lackavlägsning, eller vid lackering av mässingen, följ tillverkarens instruktioner och följer några varningar.
  • Saker du behöver

    • Magnet
    • Milt flytande tvättmedel
    • Varmt vatten och ljummet vatten
    • Bakpulver
    • Citron juice
    • Salt
    • Gammal tandborste
    • Mjuka trasor
    • Gummihandskar
    • Lack eller lack remover
    • Mässing polska
    • Pensel
    • Rensa lack som är lämplig för mässing
    • Ketchup (valfritt)
    • Yoghurt (valfritt)
    • Vinäger
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande