Hur man väljer en veterinär för din häst

Rutinmässig veterinärvård är en viktig del av hästägande. Att välja rätt veterinär är ett viktigt beslut som innebär en rad personliga och praktiska överväganden. Fråga din farrier, tränare och andra hästägare för hänvisningar, eller sök online för lokala hästvetsar. Utvärdera en potentiell veterinärs utbildning, erfarenhet och specialiseringar och försök få en känsla för deras karaktär och sängs sätt. Välj en veterinär som du ansluter till, och vem passar din budget, värderingar och specifika behov.

Steg

Del 1 av 3:
Hitta närliggande veterinärer
  1. Bild med titeln Välj en Vet för din häst Steg 1
1. Kontakta din farrier och tränare. Din farrier, eller hovspecialist och tränare kan erbjuda råd från sina professionella perspektiv. I synnerhet är farriers en värdefull informationskälla, eftersom de måste arbeta nära med veterinärer för problem som är relaterade till lameness.
  • Bild med titeln Välj en veterinär för din häst Steg 2
    2. Fråga andra hästägare för hänvisningar. Personhästägare är en annan stor resurs, och kan ge dig en klar uppfattning om hur det är att vara en viss veterinärklient.
  • Fråga medägare hur mycket de gillar deras veterinär. Fråga om deras veterinär kommunicerar tydligt eller använder mycket tekniskt jargong.
  • Om du är bekväm med den personen, fråga om kostnad, och om betalningen betalas omedelbart eller om de erbjuder betalningsplaner.
  • Fråga hästägaren hur snabbt de kan få möten med sin veterinär. Du kanske vill fråga om veterinären gör efter timmars samtal eller hur långt de kommer att resa för att behandla hästar.
  • Bild med titeln Välj en Vet för din häst Steg 3
    3. Sök online för lokala hästvetsar. Förutom att få hänvisningar kan du söka efter och undersöka lokala veterinärer online. En grundläggande sökning efter "hästvård" eller "equine veterinär" nära din plats är en bra start. Du kan också använda sökverktyget på webbplatsen för American Association of Equine-utövare: https: // aaep.Org / hästägare / get-dvm.
  • Om du bor utanför Förenta staterna, kolla upp din nations veterinära eller equine veterinära förening. Många nationella associeringswebbplatser erbjuder ett sökverktyg.
  • Kolla in deras hemsida. De flesta veterinärer ska ha sin egen hemsida. Läs igenom webbplatsen för att se vad deras tillgänglighet och policyer är.
  • Bild med titeln Välj en Vet för din häst Steg 4
    4. Leta efter veterinärer som bara behandlar hästar. Equine Medicine är ett brett, komplext och snabbt framträdande fält. Medan du kanske bara hittar mixed-animal-praxis i vissa landsbygdsområden är en equine-only-veterinär vanligtvis ditt bästa alternativ.
  • Du kan stöta på undantag från equine-enda regeln. Till exempel kan en erfaren styrelsecertifierad stor djurs veterinär som ligger 20 minuter bort, vara bättre än en equine veterinär som är fräsch ut ur skolan och ligger över en timme från din ranch.
  • Bild med titeln Välj en Vet för din häst Steg 5
    5. Hitta en veterinär som är nära nog att svara på nödsituationer. Platsen är ett viktigt övervägande när du börjar sätta ihop en lista över potentiella veterinärer. Hästvinster gör vanligtvis hussamtal, särskilt i nödsituationer. Om din häst har en nödsituation, vill du ha en veterinär som kan komma så fort som möjligt.
  • Del 2 av 3:
    Utvärdera potentiella veterinärer
    1. Bild med titeln Välj en Vet för din häst Steg 6
    1. Kontrollera en potentiell veterinärs utbildning och certifieringar. En övningens hemsida kommer sannolikt att innehålla information om var en veterinär gick till skolan, deras licensiering och styrelsecertifieringar som de har tjänat. Försök att ta reda på om de fortsätter sin utbildning genom att delta i workshops, konferenser och genom att publicera forskning.
    • Du kan också ringa sitt kontor för att ta reda på deras utbildning och eventuella ytterligare certifieringar.
    • Fråga dem var de gjorde sitt hemvist. Om de hade några praktikplatser, försök att se var de var färdiga också.
  • Bild med titeln Välj en veterinär för din häst Steg 7
    2. Ta reda på hur mycket praktisk erfarenhet de har. Titta upp en veterinärs hemsida eller ringa sitt kontor för att ta reda på hur länge de har varit i praktiken. En veterinär som har praktisk, verklig världsupplevelse är vanligtvis mer önskvärt än en ny examen.
  • Större, multi-veterinära praxis erbjuder ofta det bästa av båda världarna. De kommer sannolikt att ha veterinärer på personal med mycket erfarenhet tillsammans med de senaste graderna som är mer bekanta med de senaste framstegen i hästmedicin.
  • Bild med titeln Välj en Vet för din häst Steg 8
    3. Fråga om de tillhandahåller tandvård och om deras tandvårdskvalifikationer. Helst kommer veterinären att ha gott om erfarenhet av equine tandvård. Hästar tänder växer kontinuerligt och kräver regelbundet underhåll.
  • Verifiera att de lugnar hästen för att administrera en tandprov, och att de använder en fullmunnen spekulum (för att hålla munen öppen), tandljus och spegel för att noggrant bedöma varje tand.
  • De borde också ha tillgång till en röntgen och hålla permanenta dentala poster.
  • Bild med titeln Välj en Vet för din häst Steg 9
    4. Undersöka sina affärsmetoder. Slå upp en övning på din lokala Better Business Bureau för att hitta sina betyg och kundrecensioner. Hänvisningar från andra hästägare kan också ge dig en uppfattning om hur en övning hanterar sin verksamhet.
  • Hästvetsar är kända för mindre än stellar affärsförmåga. Du vill hitta en veterinär som är flexibel och kan erbjuda betalningsplaner om det behövs, men som driver ett framgångsrikt företag som kommer att fortsätta att fungera i många år framöver.
  • Bild med titeln Välj en Vet för din häst Steg 10
    5. Utvärdera deras karaktär och sängs sätt. Utvärdering av karaktär och sängs sätt är ett personligt beslut. Fråga dig själv om du vill ha en veterinär som är optimistisk och tillmötesgående eller mer sträng och fokuserad. När du pratar med dem i telefon eller personligen, försök att räkna ut om de är någon med vilken du kan bygga ett långsiktigt förhållande.
  • Det kan vara en immateriell gnist eller gut känsla, men försök hitta någon som lämnar dig med ett intryck av integritet, intelligens och empati.
  • Du kommer att arbeta med den här veterinären ganska. Se till att både dig och din häst kommer överens med dem.
  • Del 3 av 3:
    Bestämning av dina specifika behov
    1. Bild med titeln Välj en veterinär för din häst Steg 11
    1. Hitta en veterinär som passar din budget. Från Ranchbesökavgifter till stora medicinering doser, vilket ger equine veterinärvård är dyrt. Fråga potentiella veterinärer vad deras besökskostnader är, hur mycket rutinprov kostar och om akutvårdskostnader. Fråga om betalningen beror vid tidpunkten för tjänsten eller om de erbjuder räntefria betalningsplaner.
    • Du vill inte bara gå med den billigaste veterinären som är tillgänglig. Du kanske inte får den bästa behandlingen för din häst. Försök istället hitta den mest kompetenta veterinären du kan ha råd med.
  • Bild med titeln Välj en Vet för din häst Steg 12
    2. Bestäm om du föredrar en solo-utövare över en större övning. Vissa hästägare vill ha en individ att behandla sina djur. Medan det är önskvärt att bygga ett nära förhållande med en solo veterinär, erbjuder en multi-veterövning bredare tillgång, snabbare akutmottagningstid och olika kompetensområden.
  • Med fler händer på däck är en multi-veterisk övning vanligtvis ett mer praktiskt alternativ. Men du kanske tycker att du ansluter till en solo-utövare.
  • Om du slutar med ett större företag, kan du fortfarande få samma veterinär varje gång om du begär dem. Under nödsituationer kan de dock skicka en annan veterinär om din är inte tillgänglig.
  • Bild med titeln Välj en Vet för din häst Steg 13
    3. Ha en nödsituation om du går med en solo-utövare. Om du väljer en veterinär som arbetar med Solo är det en bra idé att ha en säkerhetskopia som kan erbjuda 24-timmars akutvård. I en nödsituation vill du inte krympa för att hitta ett annat alternativ om din veterinär är sjuk, ut ur staden, eller behandla en annan kunds nödsituation.
  • Bild med titeln Välj en veterinär för din häst Steg 14
    4. Få en veterinär som specialiserar sig på din sport eller disciplin. Om du visar eller tävlar dina hästar, bör din veterinär ha erfarenhet som relaterar till din specifika disciplin. Till exempel kommer en equine-veterinär med ytterligare DACV eller DACVIM-certifieringar att ha kompetens inom muskel, ben och gemensamma problem, vilket skulle göra dem till ett bättre val för en tävlingshäst.
  • Hänvisningar från din farrier, tränare och kamrater hjälper dig att spåra en lämplig veterinär om du ökar konkurrenskraftiga hästar.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande