Hur man rengör torkat blod

För att rengöra torkat blod, använd alltid kallt vatten. Förbehandling kläder fläckar med en enzymatisk renare, väteperoxid eller salt, sedan tvättar varan med ett enzymt detergent. För att rengöra klädsel, blott fläckar med en detergentblandning. Använd en majsstärkelse-baserad pasta för att dra ut torkat blod från en madrass. Ta bort torkat blod från mattor med en stålborste och diskvätska eller ammoniak.

Steg

Metod 1 av 4:
Ta bort torkat blod från tyg
  1. Bild med titeln Clean Torked Blood Steg 1
1. Kör fläcken under kallt vatten. Placera det färgade objektet i ett handfat eller badkar. Skölj genom baksidan av fläcken med kallt vatten. Undvik att gnugga tyget, eftersom det kan orsaka att blodfläckar sätts i tyg.
  • Bild med titeln Clean Torked Blood Steg 2
    2. Förbehandlingsfläckar med en enzymlösning. Att använda en enzymatisk rengöringsmedel för att behandla blodfläckar är ett bra val, eftersom enzymer är proteiner som har konstruerats för att bryta ner andra proteiner. Köp en enzymbaserad förbehandlingsspray, eller gör ett enzym blöt med 4 koppar kallt vatten och 1 msk. av enzymt detergent. Låt behandlingen sätta in i 30 minuter, skölj sedan med kallt vatten.
  • Undvik att använda enzymer på ull eller silkesartiklar.
  • Bild med titeln Clean Torked Blood Steg 5
    3. Behandla ljusfärgade kläder med väteperoxid. Väteperoxid är ett effektivt verktyg för att avlägsna blodfläckar, men det är bättre att använda på ljusa kläder som det kan blekna eller missfärga tyg. Testa ett litet, dolt hörn av tyget genom att lägga till en droppe väteperoxid och låta den sitta i flera minuter. Om ingen missfärgning är synlig på testplatsen, använd några droppar väteperoxid till fläcken och blott den med en ren trasa.
  • Återanvända väteperoxiden efter behov tills fläcken försvinner.
  • Bild med titeln Clean Torked Blood Steg 4
    4. Använd salt för att behandla fläcken. Fyll ditt kökshandfat 3/4 fullt med kallt vatten. Lägg till en kopp bordsalt till vattnet och suga det färgade objektet i vattnet i en timme. Skölj det färgade objektet och tvätta det som vanligt.
  • Alternativt, gör en pasta av salt och vatten, applicera den direkt på fläcken och låt den sitta i en timme.
  • Bild med titeln Clean Torked Blood Steg 5
    5. Tvätta med ett enzymt detergent. Efter förbehandling, tvättar det färgade objektet som vanligt med ett tvättmedel som innehåller enzymer (som vanligtvis anges på flaskan). Mest miljövänliga märken av detergent använder enzymer eftersom de är biologiskt nedbrytbara. Var noga med att fläcken har lyfts under förbehandling innan den tvättas, eftersom det sannolikt kommer att sätta in permanent efter att ha tvättats och torkats.
  • Metod 2 av 4:
    Ta bort torkat blod från klädsel
    1. Bild med titeln Clean Torked Blood Steg 6
    1. Borsta fläcken. Borsta ytan av fläcken med en liten, torr skrubbborste (eller en gammal tandborste) för att avlägsna ytavsättningar. Borsta försiktigt och jämnt för att lossa och ta bort lösa flingor av torkat blod eller damm och smuts som kan ha torkat till toppen av blodfläcken. Torka bort skräp med en pappershandduk.
  • Bild med titeln Clean Torked Blood Steg 7
    2. Blott fläcken med en rengöringslösning. I en liten skål, blanda en matsked diskvätska med två koppar (500 ml) kallt vatten. Doppa en ren trasa i blandningen och dab fläcken tills vätskan absorberas. Fortsätt tills fläcken är borttagen.
  • Du kan också lägga till 1/4 kopp (60 g) bakpulver för att göra städaren kraftigare.
  • Bild med titeln Clean Torked Blood Steg 8
    3. Skölj och torka den behandlade platsen. Skölj den behandlade platsen genom att dabbing den med en ren, våt svamp. Använd en ren handduk eller tyg, blot försiktigt den behandlade platsen för att ta bort så mycket överskott av vatten som möjligt. Lämna klädseln orörd för lufttorka.
  • Metod 3 av 4:
    Får torkat blod ut ur en madrass
    1. Bild med titeln Clean Torked Blood Steg 10
    1. Gör en majsstärkelsepasta. Om du har en torkad blodfärg på din madrass, applicera en majsstärkelse pasta på ytan för att dra den ut ur tyget. I en skål, blanda en halv kopp (250 ml) majsstärkelse, en matsked salt och en fjärdedel av en kopp (125 ml) väteperoxid. Testa blandningen på en liten dold del av din klädsel för att se om missfärgning inträffar innan du använder.
  • Bild med titeln Clean Torked Blood Steg 11
    2. Applicera pastaen. Använd en liten spatel eller sked, applicera ett tjockt lager av pastan till fläcken. Låt pastan sitta i 3-4 timmar (eller över natten) tills det torkar i en skorpa. Om du har husdjur eller barn, lämna inte det behandlade området utan tillsyn.
  • Bild med titeln Clean Torked Blood Steg 12
    3. Ta bort blandningen. När blandningen har torkat, spänn försiktigt av så mycket av det som möjligt med en trubbig sked. Med användning av en borste och dammsugare, sopa bort fragment av den torkade blandningen.Använd ett vakuum med en slangfäste för att avlägsna återstående bitar i majsstärkelsen som kan ha blivit inbäddad i tyget.
  • Metod 4 av 4:
    Ta bort torkat blod från mattor
    1. Bild med titeln Clean Torked Blood Steg 6
    1. Skrubba fläcken med en stålborste. Våt en stålborste (tillgänglig på hårdvaruaffärer). Borsta det färgade området i 1-2 minuter. Denna rörelse bör avlägsna åtminstone några av det koagulerade, torkade blodet från ytan av mattanfibrerna.
  • Bild med titeln Clean Torked Blood Steg 7
    2. Behandla fläcken med en detergentlösning. I en skål, blanda en matsked diskvätska med två koppar (500 ml) kallt vatten. Doppa en ren trasa i blandningen och dab fläcken. Blott fläcken upprepade gånger tills den är borttagen, sköljduken med kallt vatten vid behov.
  • För bästa resultat, använd ett tvättmedel med enzymer.
  • Bild med titeln Clean Torked Blood Steg 8
    3. Använd ammoniak på envisa fläckar. Om den torkade blodfläcken kvarstår, behandla den med en blandning 1/2 kopp (125 ml) kallt vatten och en matsked ammoniak. Doppa en ren svamp i lösningen och dab fläcken, som arbetar inåt för att förhindra att det sprider sig utåt till andra områden av mattan. Upprepa tills fläcken är borttagen och sedan dab området med en ren, våt svamp.
  • Tips

    För torkade blodfläckar på mocka, läder eller silke kläder, ta med föremålet till en kemtvätt för professionell fläckavlägsnande.
  • För speciellt envisa fläckar på vitt tyg, använd klorblekmedel enligt instruktionerna på produktens etikett. Undvik att använda denna metod att rengöra regelbundet, eftersom blekmedel kan skada tygfibrer över tiden.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande