Hur får man medborgarskap i qatar

Utländska medborgare utgör minst 88% av Qatars befolkning, från och med 2018. Många har bott i Qatar i årtionden medan de donterande förnyade sitt uppehållstillstånd varje år. Medan en väg till medborgarskap för icke-Qatari-medborgare finns är det extremt begränsat. År 2018 passerade landet en lag för att tillåta permanent bosättning för första gången till utländska medborgare som har bott och arbetat i landet i minst 20 år. Medan permanent bosatt status inte är skyldig att bli medborgare, är det troligt lättare att bli permanent bosatt än att bli medborgare.

Steg

Del 1 av 3:
Få visum och arbetstillstånd
  1. Bild med titeln Få medborgarskap i Qatar Steg 1
1. Säkra ett jobb i Qatar innan du ansöker om visum. Qatar erbjuder inte visum som tillåter potentiella invandrare att komma in i landet och leta efter arbete. Många Qatari-arbetsgivare rekryterar internationellt så att du kan slutföra anställningsprocessen i ditt hemland.
  • Internationella jobbmässor och industrin publikationer kan hjälpa dig att hitta arbete med en Qatari-arbetsgivare. Du kan också leta upp arbetsgivare som intresserar dig och se om de har jobböppningar som publiceras på deras hemsida.
  • Eftersom den stora majoriteten av Qatari-arbetskraften består av utländska medborgare behöver du inte oroa dig för att Qatari-arbetsgivare inte är bekanta med processen.
  • Bild med titeln Få medborgarskap i Qatar Steg 2
    2. Arbeta med din arbetsgivare för att slutföra din ansökan. Din arbetsgivare hanterar allt pappersarbete som krävs för att få din tillfälliga visum att komma in i Qatar, men de behöver lite information från dig för att fylla i allt pappersarbete ordentligt. Ge alla dokument som de begär så snart som möjligt för att säkerställa att processen går så snabbt och smidigt som möjligt.
  • När din arbetsgivare skickar din ansökan, ge dem ditt pass så att din tillfälliga visum kan placeras inuti. Detta gör att du kan komma in i Qatar och börja arbeta för din arbetsgivare.
  • Regeringen ger ingen information om hur lång tid det tar för att få det här tillfälliga visumet, men det kommer att vara tillgängligt vid det datum då arbetsgivaren har ställt för dig att börja.
  • Bild med titeln Få medborgarskap i Qatar Steg 3
    3. Få din tillfälliga visering omvandlad till ett arbetstillstånd när du anländer. Som med din tillfälliga visum hanterar din arbetsgivare också denna process. De kommer att skicka den dokumentation som behövs för att konvertera visumet när du börjar arbeta för dem i Qatar.
  • Denna process tar vanligtvis 2-4 veckor. Du kan inte lämna Qatar av någon anledning tills omvandlingsprocessen är klar.
  • När du har ett arbetstillstånd kan du skriva kontrakt (inklusive leasingavtal för att hyra ett hem) i Qatar, liksom ansökan om ett lån. Du behöver också detta tillstånd att vara berättigade till andra licenser eller tillstånd du kan behöva för ditt jobb.
  • Bild med titeln Få medborgarskap i Qatar Steg 4
    4. Sponsra din närmaste familj att gå med i Qatar. Med ett uppehållstillstånd kan du personligen sponsra din närmaste familj (maka och beroende barn) så att de kan leva i Qatar med dig. Varje familjemedlem, inklusive spädbarn, måste ha ett giltigt pass och visum.
  • Ge dokument till inrikesdepartementet så att de kan behandla ansökan, till exempel födelsecertifikat och ditt äktenskapsintyg. Ministeriet kommer att berätta exakt vilka dokument du behöver.
  • Få ett brev från din arbetsgivare som anger att de inte motsätter sig din familj som går med dig. De kommer också att ge löneinformation så att du kan bevisa att du tjänar tillräckligt med pengar för att stödja din familj i Qatar.
  • Bild med titeln Få medborgarskap i Qatar Steg 5
    5. Förnya ditt uppehållstillstånd varje år. Din arbetsgivare kommer att se till att ditt uppehållstillstånd förnyas varje år innan det löper ut. Om ditt tillstånd inte förnyas måste du omedelbart lämna landet, vilket potentiellt kan äventyra din behörighet för permanent bosatt status.
  • Om du byter till en ny arbetsgivare, gå online och ändra ditt uppehållstillstånd för att återspegla en ny sponsor. Du behöver en kopia av det nya anställningsavtalet.
  • Del 2 av 3:
    Bli permanent bosatt
    1. Bild med titeln Få medborgarskap i Qatar Steg 6
    1. Lev i Qatar lagligt och kontinuerligt i minst 20 år. Medan du bor i Qatar får du lämna landet. Du kan dock inte vara borta i mer än 60 dagar om året under 20-årsperioden om du vill ansöka om permanent bosatt status.
    • Om du föddes i Qatar och därefter flyttade utomlands och fick medborgarskap i ett annat land, behöver du bara bo i Qatar i 10 år innan du kan ansöka om permanent uppehållstillstånd.
  • Bild med titeln Få medborgarskap i Qatar Steg 7
    2. Göra tillräckligt med pengar för att täcka kostnader för dig och din familj. Din arbetsgivare kommer att intyga dina löner eller lön för din ansökan. Emirens skåp ställer ett minimibelopp varje år som du måste göra för att vara berättigad till permanent uppehållstillstånd, även om detta minimibelopp inte är publicerat.
  • Ditt regelbundna arbetstillståndstillstånd skulle inte godkännas om du inte gjorde tillräckligt för att stödja dig själv och din familj, så i teorin borde du inte ha några problem med att möta detta krav. Qatar-regeringen har dock inte angett huruvida det inkomstmängda som krävs för permanent uppehållstillstånd kommer att vara mer än det belopp som krävs för det regelbundna uppehållstillståndet.
  • Bild med titeln Få medborgarskap i Qatar Steg 8
    3. Följ Qatari lag och upprätthålla ett gott rykte. Invandringsansvariga betalar särskilt uppmärksamhet åt eventuella brott mot lagar som är relaterade till ärlighet och moral. Dessa brott är sannolikt överträdelse av lagar som är relaterade till heders och respekt för islam.
  • Om du råkar ha några övertygelser, kan du fortfarande vara berättigad till permanent uppehållstillstånd om du kan bevisa att du har framgångsrikt rehabiliterats enligt Qatari-lagen. Tyvärr anger inte lagen i sig det bevis du behöver för att ge din framgångsrika rehabilitering.
  • Bild med titeln Få medborgarskap i Qatar Steg 9
    4. Förvärva grundläggande konversationsförmåga på arabiska. Du behöver inte vara flytande i arabiska för att bli permanent bosatt, men lagen säger att du borde ha "tillräcklig kunskap." Tolka detta för att du ska kunna läsa och skriva tillräckligt med arabiska för att komma överens i livet och på jobbet, samt bära på grundläggande samtal.
  • Även om de flesta Qataris talar engelska, om du har bott i Qatar i 20 år, är det troligt att du har lärt dig tillräckligt med språket genom nedsänkning för att uppfylla detta krav.
  • Bild med titeln Få medborgarskap i Qatar Steg 10
    5. Skicka in din första ansökan via inrikesdepartementets webbplats. På webbplatsen klickar du på "elektroniska tjänster," Välj sedan "Bosatt service" och välj "Permanent uppehållskort." Följ anvisningarna för att skicka in din ansökan.
  • För att skicka in din ansökan på nätet måste du ha ett smart ID-kort med e-tjänster som är aktiverade, liksom en smartkortläsare som du kan bifoga din dator.
  • När du skickar in din ansökan betalar du den återbetalningsbara ansökningsavgiften på QR 3000. Denna avgift täcker applikationer för dig och alla dina familjemedlemmar.
  • Ministeriet behandlar din första ansökan baserat på informationen redan i din fil.
  • Bild med titeln Få medborgarskap i Qatar Steg 11
    6. Ladda upp dokument som begärs av ministeriet. Ministeriet skickar dig en e-postmeddelande med en lista med dokument som ska laddas upp. Skanna de dokument du behöver så att du kan ladda upp dina digitala kopior till systemet.
  • Generellt behöver du dokument för att verifiera olika uppgifter, till exempel din anställning, lön och kriminell bakgrund. Din arbetsgivare kan hjälpa dig att få de dokument du behöver om du inte är säker på hur du fortsätter.
  • Du kommer sannolikt också att behöva dokument för att bevisa din identitet, inklusive en kopia av ditt pass. Om andra familjemedlemmar ingår i din ansökan behöver du dokument för att bevisa dina relationer till dem, till exempel ett äktenskapsintyg eller födelsecertifikat för alla barn.
  • Bild med titeln Få medborgarskap i Qatar Steg 12
    7. Kontrollera din ansökningsstatus vid inrikesministeriet. Från huvudsidan på webbplatsen klickar du på "Förfrågningar," sedan "Bosatta tjänster," sedan "Permanent bostad," sedan "Ansökningsspårning." Ange den information som krävs för att dra upp information om din ansökan.
  • Qatari-regeringen planerar att bevilja högst 100 fasta bostäder om året, så det kan ta lite tid för att din ansökan ska godkännas.
  • När din ansökan är godkänd, betala en extra avgift på QR 3000 för att få ditt permanent bosatta kort utfärdat.
  • Bild med titeln Få medborgarskap i Qatar Steg 13
    8. Använd ditt permanent bosatta kort för att få tillgång till statliga fördelar. Permanent uppehållstillstånd ger större fördelar än att helt enkelt inte behöva förnya ditt arbetstillstånd varje år. När du är permanent bosatt kan du och din familj få gratis myndigheter och utbildningstjänster. Du har också befogenhet att investera i Qatari-ekonomin och egen Qatari Fastigheter.
  • Om du får fast bosättning, kommer din make och de beroende barnen att beviljas permanent uppehållstillstånd och ha tillgång till samma fördelar.
  • Även som en permanent bosatt är du fortfarande inte berättigad till några av fördelarna, som statliga pensioner, som endast är tillgängliga för medborgarna.
  • Del 3 av 3:
    Begär medborgarskap
    1. Bild med titeln Få medborgarskap i Qatar Steg 14
    1. Lev i Qatar lagligt i minst 25 år. Qatari lag kräver kontinuerlig bostad i landet. Medan du kan lämna, kan du inte vara ute av landet i mer än 60 dagar under ett visst år.
    • Om du ansöker om permanent bosättning först måste du bara bo i landet i ytterligare 5 år innan du kan begära medborgarskap. Det kan dock ta flera år för medborgarskap som ska beviljas.
  • Bild med titeln Få medborgarskap i Qatar Steg 15
    2. Upprätthålla ett stadigt jobb i Qatar medan du bor där. Din rättsliga status i Qatar är beroende av anställning. För att bli medborgare måste du visa att du kan stödja dig själv och din familj och ha pålitlig anställning.
  • Qatar publicerar inte den exakta summan av pengar du behöver för att vara berättigad till medborgarskap, men du bör bekvämt stödja dig själv och din familj och har inga problem med att betala dina räkningar.
  • Dina skulder kan också beaktas när du begär medborgarskap, så låna inte mer pengar än du måste, och var försiktig med kreditkort.
  • Bild med titeln Få medborgarskap i Qatar Steg 16
    3. Lär dig att läsa, skriva och prata på arabiska. Medan lagen inte anger hur bra du behöver veta arabiska om du vill begära medborgarskap är det säkert att anta att du måste vara nära flytande. Qatari-regeringen skulle troligen förvänta dig att vara så skicklig på arabiska som någon annan Qatari medborgare.
  • Även om engelska är vanligt talat i Qatar som andraspråk, efter 25 år i landet, kommer du sannolikt inte att ha några problem med detta krav.
  • Bild med titeln Få medborgarskap i Qatar Steg 17
    4. Konvertera till islam om du inte redan är muslim. Även om det inte är specifikt noterat i Qatari nationalitetslag som ett krav, är Qatar ett islamiskt tillstånd, och nästan alla dess medborgare är muslimska. Om du inte är muslim, kommer konvertering sannolikt att vara till nytta för dig när du begär medborgarskap.
  • Generellt är det bäst att göra det strax efter att du har kommit in i landet, snarare än att vänta tills du är berättigad till medborgarskap att konvertera. Detta ger dig gott om tid att visa din tro och hängivenhet till islam.
  • Islam är också den statliga religionen i Qatar. Om du varken är en muslim eller en medlem av en av de 8 kristna valörerna som är registrerade i staten är ett beviljande av medborgarskap osannolikt.
  • Bild med titeln Få medborgarskap i Qatar Steg 18
    5. Diskutera medborgarskap med personal vid inrikesdepartementet. Även om lagen lägger ut hur en utländsk medborgare kan bli berättigad till Qatari medborgarskap, har regeringen inte något specifikt förfarande som du kan följa eller bilda du kan fylla för att bli medborgare. Förmodligen, det bästa du kan göra skulle vara att låta inrikesdepartementet känna till dina intentioner och gå därifrån.
  • Det hjälper om du är en välkänd person som förbättrar Qatarens rykte och prestige på något sätt. Emir kommer sannolikt att behöva godkänna din ansökan, och han kommer sannolikt att göra det om han känner igen ditt namn och vet vem du är.
  • Tänk på att av de miljoner utländska medborgare som bor och arbetar i landet, begränsar Qatari Law medborgarskapsbidrag till högst 50 per år. Även om det inte är känt hur många utländska medborgare har beviljats ​​Qatari medborgarskap, är de flesta av de sannolika världsklassens idrottare som rekryteras för att representera Qatar i globala tävlingar, som olympiska spelen.
  • Tips

    Om du inte är säker på din behörighet för permanent uppehållstillstånd eller medborgarskap, kan du kolla online gratis på https: // portal.gov.QA / WPS / Portal / Tjänster / InviduAllaMingPages / Residence + Tillstånd / Förfrågningar / Förfrågningar.

    Varningar

    Qatar är ett islamiskt tillstånd som följer islamisk lag. Kvinnor har inte samma rättigheter som män enligt lagen - håller detta i åtanke om du är en enda kvinna och vill flytta till Qatar till jobbet.
  • Din arbetsgivare i Qatar har befogenhet att neka dig rätten att byta jobb eller lämna landet.
  • Medborgarskap i Qatar garanteras endast om din far är en Qatari-nationell. Om din mamma är Qatari men din pappa är en utländsk medborgare, kommer du inte att beviljas medborgarskap, även om du föddes i landet.
  • Både permanent bosättning och medborgarskap för utländska medborgare är extremt sällsynta i Qatar och ansökan är inte automatisk.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande