Hur man blir en rysk medborgare

Det finns flera steg för att bli en rysk medborgare. Först måste du få tillfälligt uppehållstillstånd, vilket kräver att du får en privat inbjudan från en rysk medborgare och skickar mycket pappersarbete. Om du får tillfälligt medborgarskap måste du stanna i Ryssland i upp till 2 år innan du kan ansöka om permanent uppehållstillstånd. När du är permanent bosatt kan du behöva vänta upp till 5 år att ansöka om medborgarskap. Du måste skicka lite pappersarbete, och du kan förvänta dig att vänta upp till 1 år för varje steg i processen.

Steg

Del 1 av 3:
Få tillfällig uppehållstillstånd
  1. Bildbeteckningen blir en rysk medborgare Steg 1
1. Få en privat inbjudan. För att bli en tillfällig bosatt i Ryssland måste du först bli inbjuden av en privat person att komma till Ryska federationen. Om du har en vän, släkting eller affärsförbund som är en permanent rysk bosatt eller medborgare, kan de fungera som din formella inbjudan.
  • Bildbeteckningen blir en rysk medborgare Steg 2
    2. Be inbjudan att besöka det lokala invandringsbyrån. Den som uppmanar dig måste fylla i en särskild ansökan på det lokala invandringsbyrån (Ovir). De behöver också en kopia av ditt pass, och en betald banköverföring för hur mycket pengar som krävs för pappersarbetet.
  • Mängden pengar som denna process kostar ändras ganska regelbundet, så kolla med det lokala invandringskontoret för att se vad det är när du är redo att ansöka.
  • Bildbeteckningen blir en rysk medborgare Steg 3
    3. Vänta ca 1 månad för din inbjudan. Ovir kan ta upp till 1 månad för att bearbeta ditt pappersarbete. När det har det kommer att utfärda en "privat inbjudan" för dig att komma in i landet. Detta är det första pappersarbetet du behöver komma in i Ryssland på ett privat visum.
  • Innan Ovir godkänner din ansökan kan du bli ombedd att ytterligare information eller en intervju på det ryska konsulatet nära dig.
  • Din ansökan kan avvisas, även om det inte är så vanligt. Om du är avvisad måste du återanvända.
  • Bildbeteckningen blir en rysk medborgare Steg 4
    4. Samla resten av ditt pappersarbete. När du har fått din privata inbjudan behöver du också annat pappersarbete för att skicka till den ryska ambassaden. Detta inkluderar en annan kopia av ditt pass och foton av dig själv. Den ryska ambassaden kan berätta exakt vilket annat pappersarbete de behöver.
  • Den tid du måste skicka in detta pappersarbete kommer att listas på din privata inbjudan.
  • Din sponsor kan berätta var den närmaste ryska ambassaden är belägen.
  • Bildbeteckningen blir en rysk medborgare Steg 5
    5. Registrera med Ovir efter att du anlänt till Ryssland. När du har kommit till Ryssland med ditt privata visum måste du registrera dig med Ovir. Du måste registrera dig för att du bor på den person som bjudit in dig. De måste lämna in bevis på bostad - som vanligtvis kan erhållas från det lokala bostadskontoret - och ett notiserat brev som säger att du är välkommen att stanna hos dem för längden på ditt visum.
  • Du måste leva med din sponsor / inbjudan medan du ansöker om tillfälligt uppehållstillstånd.
  • De flesta notarier i Ryssland är bekanta med de nödvändiga formerna, och de är ganska lätta att fylla i.
  • Bildbeteckningen blir en rysk medborgare Steg 6
    6. Skicka det nödvändiga pappersarbetet för tillfälligt uppehållstillstånd. Det pappersarbete som krävs för formellt tillfälligt uppehållstillstånd ändras ofta, men du borde kunna få en uppdaterad lista från den lokala Ovir. Det kommer sannolikt att innehålla en kopia av ditt visum och pass, information om din arbetsplats eller studie, din bostadsort, inkomst och sjukförsäkring.
  • Den som bjudit in dig måste lämna in samma pappersarbete.
  • Det kan vara till hjälp att be en specialiserad invandringsbyrå att lämna in ditt pappersarbete för dig. De kommer att veta exakt hur man skickar din stapel pappersarbete så att oviren accepterar dem. Du kan hitta en lista över sådana byråer genom Ovir.
  • Bildbeteckningen blir en rysk medborgare Steg 7
    7. Vänta 1 till 3 månader för ditt slutliga beslut. Oviren ska komma tillbaka till dig med ett beslut om ditt tillfälliga uppehållstillstånd i 1 till 3 månader. När de godkänner din ansökan, kommer de att låta dig veta hur länge bostaden är bra för. Längden på ditt uppehållstillstånd är typiskt 3 år, men det kan variera beroende på Ovirens beslut.
  • Tänk på att du om du får tillfälligt uppehållstillstånd, behöver du en speciell utgångsvisum för att lämna landet, och det är bara bra för 1 sätt. Det tar också 2 till 4 veckor för att få det visumet från Ovir, så det är inte något du kan få snabbt.
  • Om du vill återinföra landet och återupprätta ditt tillfälliga uppehållstillstånd, måste du starta om hela applikationsprocessen igen.
  • Del 2 av 3:
    Få permanent uppehållstillstånd
    1. Bildbeteckningen blir en rysk medborgare Steg 8
    1. Bo i Ryssland som tillfälligt bosatt i 2 år. Innan du kan ansöka om permanent uppehållstillstånd, måste du bo i Ryssland som en tillfällig bosatt i 2 år. Tidsramen börjar efter att du har formellt beviljats ​​tillfälligt uppehållstillstånd, inte när du anlände till landet.
  • Bildbeteckningen blir en rysk medborgare Steg 9
    2. Ansök om permanent uppehållstillstånd så snart som möjligt. När du har haft tillfälligt uppehållstillstånd för tillräckligt med tid - just nu är det 2 år - du kan ansöka om permanent uppehållstillstånd. Du bör gälla så snart som möjligt, eftersom priserna på permanent uppehållstillstånd kan ta 6 månader. Om du nekas, behöver du de andra 6 månaderna innan din tillfälliga uppehållstillstånd går ut för att återanvända.
  • Bildbeteckningen blir en rysk medborgare Steg 10
    3. Fyll i det nödvändiga pappersarbetet vid Ovir. Du måste bekräfta ditt tillfälliga uppehållstillstånd med Ovir, och fyll sedan på en ansökan om permanent uppehållstillstånd. Det krävs pappersarbete som du måste lämna in för tillfälligt uppehållstillstånd: ditt pass och visum och information om din arbetsplats eller studie, inkomst och sjukförsäkring.
  • Bildbeteckningen blir en rysk medborgare Steg 11
    4. Vänta 6 månader för ett svar. När Ovir har accepterat ditt pappersarbete, tar det upp till 6 månader för att ge dig ett svar. Om du nekas måste du återanvända för tillfälligt uppehållstillstånd. Då måste du vara tillfällig bosatt i 2 år innan du kan återanvända för permanent uppehållstillstånd.
  • Del 3 av 3:
    Bli en naturaliserad medborgare
    1. Bildbeteckningen blir en rysk medborgare Steg 12
    1. Bor i Ryssland som permanent bosatt i 5 år. När du har fått permanent bosatt status måste du bo i Ryssland i 5 år. Du kan leva utanför landet under den tiden, men i högst 3 månader varje år.
    • Om du har kommit in i Ryssland på en högkvalificerad visum eller som flykting kan det permanenta uppehållskravet minskas till 1 år i stället för 5.
    • Om du redan har anslutningar till ryska medborgare kan du också kunna ansöka om ryskt medborgarskap omedelbart efter att ha blivit en permanent bosatt - kallad den förenklade processen. Det lokala Ovir-kontoret kan ge dig en lista över de kvalificerade relationerna som låter dig tillämpa genom den förenklade processen utan att vänta 5 år.
  • Bildbeteckningen blir en rysk medborgare Steg 13
    2. Acceptera att följa den ryska konstitutionen. Som en del av medborgarskapsprocessen måste du komma överens om att följa den ryska konstitutionen. Detta innebär vanligtvis att man fyller ut juridiskt pappersarbete genom oviren där du godkänner att göra det.
  • Bildbeteckningen blir en rysk medborgare Steg 14
    3. Ge bevis på rättsliga medel för uppehälle. Om du är ogift och utan anhöriga måste du bara ge bevis på rättsliga medel för uppehälle för dig själv. Om du är gift eller har anhöriga måste du bevisa att du kan stödja dem också.
  • Det accepterade beviset för juridisk uppehälle varierar - du kan ta reda på vad som räknas från din lokala Ovir. Betala stubbar och kontoutdrag kan krävas.
  • Bildbeteckningen blir en rysk medborgare Steg 15
    4. Avstå tidigare medborgarskap. Om inte Ryssland har ett dubbelt medborgarskapsfördrag med ditt hemland, måste du avstå från ditt tidigare medborgarskap. Detta inkluderar att fylla i pappersarbete från Ovir som säger att du avstår till medborgarskap och förfalskning av ditt gamla pass.
  • Om du tidigare var en amerikansk medborgare, kanske du kan behålla dubbelt medborgarskap. Du måste hävda ditt amerikanska pass så att ryska tjänstemän vet att du har en, men du kommer inte vara skyldig att ge upp det.
  • Bildbeteckningen blir en rysk medborgare Steg 16
    5. Visa grundläggande kommando av ryska. Hur du visar att det kommer att variera - det kan vara ett skriftligt eller muntligt test. Du kan också få pappersarbete från någon som är i stånd att veta om ditt budskap på det ryska språket - som en språklärare. Du måste visa grundläggande kommando för att få medborgarskap.
  • Bildbeteckningen blir en rysk medborgare Steg 17
    6. Skicka in din ansökan till Ryska federationens ordförande. Kontoret till den ryska federationen (GUVM) kommer att behandla din ansökan. Du ska skicka in din slutförda ansökan - tillgänglig på ditt lokala GUVM - plus bevis på inkomst, bevis på rysk språkkapacitet och ansökan om att avstå från medborgarskap (om det behövs) till din lokala GUVM.
    Expertips
    Anna Guryeva

    Anna Guryeva

    Native Russian TaleR & TranslatorAnna Guryeva är en professionell översättare och redaktör från Ryssland. Hon är certifierad på engelska till ryska översättning och har mer än fem års erfarenhet av fältet. Hon fick också en examen i ekonomisk förvaltning 2002 och arbetade i ekonomisk förvaltning i tolv år.
    Anna Guryeva
    Anna Guryeva
    Native Russian Speaker & Translator

    Det finns flera steg för att bli medborgare. För att bli medborgare måste du bekräfta din inkomstkälla och dess summa samt passera ett ryskt språktest. Nära slutet måste du ansöka om uppsägning av ditt tidigare medborgarskap.

  • Bildbeteckningen blir en rysk medborgare Steg 18
    7. Vänta upp till 1 år för ett beslut. När du har skickat din ansökan måste du vänta upp till ett år för ett beslut. Du kan överklaga ett avslag genom domstolarna. Ditt lokala GUVM-kontor kommer att ha information om hur man gör det.
  • Om du har ansökt om medborgarskap genom den förenklade naturaliseringsprocessen, tar det upp till 6 månader för ett beslut.
  • Tips

    Linjerna i Ovir kan ibland vara en hel dag lång. Håll det i åtanke om du behöver gå till Ovir till fil eller få pappersarbete.
  • Medborgarskapsansökningar kostar 3500 rubel att bearbeta.
  • Varningar

    Du kanske måste ansöka flera gånger för tillfälligt uppehållstillstånd. Det finns en liten kvot av tillfälliga uppehållsöppningar som är tillgängliga varje år, och det är omöjligt att berätta om du får en.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande