Hur man dekorerar med väggpapper

Dekorera med tapeter är ett bra sätt att uppdatera ditt utrymme och lägga till visuellt intresse utan att spendera mycket tid eller pengar. Med så många alternativ är det till hjälp att först välja ett mönster och färgschema som kommer att fungera i ditt utrymme. När du har valt din bakgrundsbild kan du omvandla rummet genom att använda tapeter till väggarna eller taket, eller gör subtila uppdateringar genom att skapa din egen unika tapetinredning.

Steg

Metod 1 av 3:
Välja en färg och mönster
  1. Bild med titeln Dekorera med väggpapper Steg 1
1. Gå till ett subtilt mönster om du vill att din inredning ska vara mer neutral. Om du vill lägga till bara en touch av textur och intresse för ditt utrymme, väljer du ett subtil tapetmönster ett bra alternativ. Medan ljusa, djärva mönster är ett bra sätt att lägga till lite pizazz, kan en enkel damastast eller knappt-där blommig eller dotmönster i neutrala nyanser ge ditt utrymme en touch av elegans utan att känna sig överdriven.
  • Leta efter mönster med grädde och beige toner för att hjälpa till att höja ditt utrymme utan att förraffa från resten av din inredning.
  • Subtila mönster i neutrala nyanser är ett bra alternativ om du vill hänga bilder eller konstverk ovanpå tapeten, eftersom neutrala färger inte kommer att övermaka utrymmet.
  • Till exempel, ge ditt utrymme en mjukare beröring med ett dämpat blommönster.
  • Bild med titeln dekorera med väggpapper Steg 2
    2. Använd en högsken eller metallisk tapeter för en glamourös känsla. För att ge ditt utrymme en glam makeover, försök att installera en högsken eller metallisk mönstrad tapeter till en eller alla väggarna. Förutom att ge ditt utrymme en chic och glamourös lyft, glänsande och metalliska tapet kommer också att reflektera ljus och ge ditt utrymme en större, ljusare känsla.
  • För ett klassiskt glamouröst utseende, försök att lägga till ett högskaligt silverigt alternativ runt hela utrymmet.
  • För att lägga till bara en ledtråd av glam, applicera ett metalliskt guld- och krämdamaskmönster till en av väggarna i rummet.
  • Bild med titeln dekorera med väggpapper Steg 3
    3. Välj en texturerad tapet för att värma upp ditt utrymme. För att ge ditt utrymme en mysig, mer intim atmosfär, försök att tillämpa texturerad tapeter i en enkel, klassisk färg. Texturen på tapeten fungerar som ett matta för att värma upp utrymmet, medan en klassisk färg kommer att hålla den från att känna daterad eller överväldigande.
  • Till skillnad från platta tapeter lyfts texturerad tapeter i sektioner av sitt mönster, vilket ger det mer dimension och lägger till ett visuellt intresse. Till exempel har texturerad damask tapeter ofta en platt pappersbakgrund med ett mjukt metalliskt material som lyfts något ut från den platta bakgrunden.
  • Till exempel är ett texturerat gräsmönster i en klassisk mörk mariny ett bra alternativ för ett bibliotek eller en mysig läsning, medan ett pastellstrukturerat damaskmönster kan lägga till både värme och en antydan av glam till ett sovrum eller klädkammare.
  • Bild med titeln Dekorera med väggpapper Steg 4
    4. Prova stora, vertikala mönster för att göra högt i tak känns mindre cavernous. Om du har ett stort rum med särskilt högt i tak, kan du tillämpa en stor, djärv vertikal mönstrad tapeter vara ett bra sätt att tama utrymmet. Medan stora mönster kan vara överväldigande i mindre utrymmen, kan de faktiskt göra större rum med högt i tak känner sig lite mer intima.
  • När du dekorerar med stor, djärv mönstrad tapeter, försök balansera utrymmet med möbler och inredning i kompletterande färger och enkla former.
  • Bild med titeln Dekorera med väggpapper Steg 5
    5. Välj en geometrisk design om du går för en klassisk preppy look. Att välja en geometrisk mönstrad tapet, som ett trellis eller grekiskt nyckelmönster, är ett bra sätt att omedelbart leva upp ditt utrymme. Enkla geometriska mönster med tunna linjer tenderar att arbeta i nästan vilket utrymme som helst, medan ljusa, djupare utskrifter kan ge ett större rum en ny, modern känsla.
  • Försök till exempel använda en ljus färg, till exempel en gräsbevuxen grön eller gul, i ett tunt trellismönster för att ge din enkla stänk av färg.
  • Prova ett mer dämpat ljusgrå grekiskt nyckelmönster i ditt sovrum för ett preppy men diskret utseende.
  • Bild med titeln Dekorera med väggpapper Steg 6
    6. Prova en gitter eller spetsig design för att lägga till lite underskattad elegans. Om du vill höja ditt utrymme utan att göra ett stort uttalande, försök att lägga till en elegant gitter eller spets tapeter till dina väggar eller tak. Medan du överstiger dessa känsliga mönster kan riskera att överväldiga ditt utrymme och få det att känna sig föråldrad, med hjälp av ett tidlöst spets eller gitteralternativ kan lägga till en touch av elegans när de används sparsamt för inredning, på en vägg eller på taket.
  • Försök till exempel försöka applicera en duva grå och vit spetsmönster till väggen bakom sängen för att ge ditt rum ett omedelbart sofistikerat utseende.
  • Bild med titeln dekorera med väggpapper Steg 7
    7. Välj en skotsk stilpläd för en tidlös, rustik stil. För att ge ditt utrymme en klassisk rustik vibe, försök att applicera en skotsk stilplatta tapeter till en del av ditt utrymme. Medan detta djärva mönstret kan göra ditt utrymme känns lite för mörkt, om det är överanvändt, kan det vara välkomnande och tidlöst elegant när det är parat med klassisk wainscoting och rika mahogniska möbler.
  • Plaid Patterned Wallpaper är ett bra alternativ för ett kontor, bibliotek eller bar område.
  • Metod 2 av 3:
    Applicera tapeter
    1. Bild med titeln Dekorera med väggpapper Steg 8
    1. Täcka en del av ett rum med tapeter för att hjälpa till att definiera utrymmet. Om du har ett område med ett större rum som inte är åtskilda av väggar och du vill ge utrymme sin egen distinkt känsla, försök lägga till tapet till väggarna i bara den ena delen. Detta gör det möjligt för dig att avdela utrymmet och ge det sitt eget syfte utan att behöva separera det från resten av rummet.
    • Försök till exempel försöka använda tapeter över en eldstadsmantel eller på en försänkt vägg i din entré för att definiera utrymmet samtidigt som det är öppet.
    • Om det inte finns en lätt eller tydligt definierad stopp och utgångspunkt för tapeten kan du rama av den med gjutning för att få det att se ren och målmedvetet.
  • Bild med titeln Dekorera med väggpapper Steg 9
    2. Använd tapeter i små utrymmen för att göra ett stort uttalande. Om du vill bli kreativ med din inredning men inte vill ha något distraherande i dina huvudsakliga vardagsrum, försök att lägga till en djärv tapet i ett litet, stängt av utrymme. Detta gör det möjligt för dig att göra ett stort uttalande i din design utan att behöva förbinda sig för något för djärvt eller riskabelt i några stora rum eller utrymmen.
  • Försök till exempel att lägga till en texturerad metallisk tapet i ett litet halvt badrum, eller med ett iögonfallande plädmönster i ett litet bibliotek.
  • Bild med titeln Dekorera med väggpapper Steg 10
    3. Lägg till mönstrad tapeter för att göra unikt formade rum sammanhängande. Rum med tokade tak och besvärliga vinklar kan ofta känna sig ojämn. För att göra ett unikt format rum känns mer ändamålsenligt och sammanhängande, försök att lägga till en mönstrad tapeter längs huvudmurarna eller de vinklade taken.
  • Mönstrade tapet tenderar att sticka ut mer än målade väggar, vilket gör det tydligare att rummet serverar ett singulärt syfte trots sin ojämn layout.
  • Till exempel är detta ett bra sätt att göra en färdig vind eller källare känner som en del av huset snarare än en eftertanke.
  • Bild med titeln dekorera med väggpapper Steg 11
    4. Placera tapeter på taket för att ge ditt rum en unik design touch. Om du vill subtilt omvandla ditt utrymme utan att spendera mycket tid och pengar, är det ett bra alternativ att placera tapeter på taket. Medan det säkert kommer att fånga ögat, kommer tapetering av taket inte att omvandla ditt utrymme ganska lika mycket som wallpapering väggarna. Plus, det kommer att ge ditt rum en enstaka design som hjälper till att göra utrymmet att känna sig helt din.
  • För att undvika att övervaka ditt utrymme, välj ett färgschema och mönster som kompletterar dina möbler och väggfärger. Detta kommer att se till att ditt utrymme fortfarande känns sammanhängande.
  • Bild med titeln Dekorera med väggpapper Steg 12
    5. Applicera tapeter till alla väggar för att ge större rum en mer intim känsla. Om du har ett rum som känns lite stort och cavernous, applicera tapeter till alla väggar i rummet kan hjälpa till att tämja utrymmet och göra rummet mindre ihåligt. Eftersom tapetet kommer att vara en av de dominerande designfunktionerna i rummet, se till att du väljer en färg och mönster som inte kommer att överväldiga ditt utrymme.
  • Till exempel, om du har ett stort sovrum med särskilt högt i tak, lägger du ett djärvt mönster i neutrala färger, till exempel ett ljusblå geometriskt mönster eller ett texturerat blekt gulddamaskintryck, ger ditt utrymme en mjuk, intim känsla.
  • Bild med titeln Dekorera med väggpapper Steg 13
    6. Bli kreativ med en kombination av tapeter och gjutning. Om du vill dekorera med tapeter men inte vill tapetera några väggar helt, försök blanda texturer och material genom att applicera tapeter till hälften av väggen över en lång rad med vinter. Dessutom, genom att placera en tunn horisontell radgjutning i mitten av väggarna, kan du tydligt och rent fylligt utrymme med tapeter och måla botten eller vice versa.
  • Blandningsmaterial och texturer gör att du kan lägga till tecken i ditt utrymme utan att överväldiga resten av ditt utrymme.
  • På samma sätt kan du också lägga till dimension genom att blanda tapeter och paneler istället för formning eller wainscotting.
  • Metod 3 av 3:
    Skapa unik inredning
    1. Bild med titeln Dekorera med väggpapper Steg 14
    1. Ram bitar av tapeter för att skapa ett-of-a-kind konstverk. Om du älskar tapeter men inte vill åta sig att täcka en hel vägg, kan inramningspaneler eller bitar av tapeter vara ett bra alternativ. Ramar större paneler för att skapa en mer dramatisk effekt, eller rama flera olika komplementära mönster för att lägga till intresse utan överväldigande ditt utrymme.
    • Försök använda flera olika mönster i samma färg för att skapa en unik gallerivägg.
  • Bild med titeln Dekorera med väggpapper Steg 15
    2. Lägg till tapeter till dina trappsteg för en oväntad pop. Om du vill lägga till bara lite visuellt intresse för ditt utrymme, försök att tillämpa en mönstrad tapeter till stigarna under dina trappor. Trappor är i allmänhet inte fokus för inredningsplaner, så det kommer att ge ditt utrymme en riktigt unik touch.
  • Det kan vara till hjälp att tejpa några swatches av dina favoritblockalternativ för att se vilket färgschema och mönster som fungerar bäst med trätonen i trappan och färgen på dina väggar. 
  • Bild med titeln Dekorera med väggpapper Steg 16
    3. Applicera mönstrad tapeter på baksidan av en bokhylla. För ett enkelt sätt att lägga till en dekorativ touch till ditt rum, försök att tillämpa mönstrade tapeter till stöd av en fristående eller inbyggd bokhylla. Använd ett subtilt mönster i neutrala färger för att hålla designen dämpad, eller gå för ett roligt mönster för att få din bokhylla att se ut som en konst.
  • För ett mer rustikt utseende, försök att tillämpa en woodgrain mönstrad tapeter till en enkel vit bokhylla.
  • Om du dekorerar ett barns rum, använd en flyttbar ålders lämplig tapeter som du kan byta ut när barnet blir äldre och deras intressen förändras.
  • Bild med titeln dekorera med väggpapper Steg 17
    4. Förvandla ett bröst genom att lägga till tapeter till utsidan av lådorna. Om du har en gammal eller vanlig byrå, ge dem en omedelbar uppdatering genom att vidhäfta tapet till utsidan av lådorna. Du kan måla resten av bröstet för att matcha, eller välj ett tapetmönster med färger som kompletterar bröstet som det är.
  • Om du vill hålla utsidan av bröstet samma men vill omvandla det lite, försök att fodra insidan av lådorna med tapeter istället för att lägga till en överraskande beröring av färg.
  • På samma sätt kan du också förvandla ett gammalt bord genom att applicera tapeter till en bordplatta. Lägg till en glasplatta för att skydda papperet från spill.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande