Hur man bygger en bakgård vattenfall

Ett bakgårdsvattenfall kan vara ett fantastiskt eller till och med terapeutiskt tillägg till ditt hem. Att bygga en är en relativt enkel process som gjorts med några verktyg och DIY know-how. För att börja bygga, planera ut den design du vill ha, gräva sedan ut några dammar, bassänger eller strömmar du behöver för design. Ordna alla slags stenar runt ditt vattenfall för att forma det och få det att se mer naturligt. Ditt vattenfall behöver också ett pumpsystem och linjer för att slutföra det och göra det funktionellt. Ställ in ett vattenfall för att fungera som ett centerpiece medan du underhåller gäster eller en tröstande bakgrund för dig att njuta av när som helst.

Steg

Del 1 av 3:
Utforma ditt vattenfall
  1. Bild med titeln Bygg ett bakgård vattenfall steg 1
1. Skapa ett vattenfall med a damm Om du planerar att hålla växter eller fisk. Det finns många olika sätt att skapa en damm med ett vattenfallssystem. Det enklaste sättet att göra det är att stapla stenar för att skapa en spillway på kanten av din damm. Du kan också gräva ut jorden för att skapa en lägre damm och en övre damm. Anslut dem genom att ha vattnet spill från den övre dammen till den nedre eller genom att bygga en sluttande ström mellan dem.
  • Om du redan har en damm i din gård, stapla upp jord och stenar för att skapa en hylla för vatten att spilla från. Detta är det enklaste sättet att få ett vattenfall eftersom du får undvika mycket extra grävning. Vattnet faller från spillvägen till dammen och går sedan in i ett pumpsystem som du installerar för att ta tillbaka det till toppen.
  • Bild med titeln Bygg ett bakgård vattenfall Steg 2
    2. Bygg en ström om du föredrar ett långt, mildt vattenfall. För att skapa en ström måste du först gräva ett par dammar eller bassänger. Då, gräva ut strömmen för att gå från det högre bassängen till den nedre. Strömmen måste sluttas för att flytta vatten nedförsbacke, så att arbeta med en naturlig lutning i din gård minskar mängden grävning du måste göra.
  • Med en ström har du möjlighet att bygga många små vattenfall. Ordna klipporna i strömmen för att skapa hyllor för vattnet att spilla från.
  • Ström vattenfall är långa jämfört med damm vattenfall och kräver en starkare pump och en längre slang. Till exempel är strömmar i allmänhet minst 3 ft (0.91 m) Lång, så du måste begå mer utrymme i din gård för att ställa upp det.
  • Bild med titeln Bygg ett bakgård vattenfall Steg 3
    3. Gör en överjordisk vattenfall om du inte kan gräva ut din gård. Om du har begränsat utrymme eller en gård som inte är lätt att bygga på, har du fortfarande ett sätt att få en bra damm. Stack starkt byggmaterial som kalkstenblock för att bygga ett handfat som fångar vattnet. Stack mer av materialet i ena änden av bassängen för att skapa ett område för att vattnet ska falla från.
  • Du kan bygga ett bassäng ur resistenta material som cinderblock eller tegelstenar. Överjordes vattenfall kommer i många stilar, så låt din kreativitet lös när du utformar din.
  • För att hålla dammen ihop, sprida ett vattentätt expanderande skum runt varje sten. Byggmaterialet måste vara starkt och väl förseglat för att hålla vattnet på plats.
  • Bild med titeln Bygg ett bakgårdsvattenfall Steg 4
    4. Designa ett underjordiskt vattenfall om du kan gräva ut din gård. De flesta damm och ström vattenfall innebär lite grävning. För denna typ av vattenfall gräver du i grunden ett hål i marken, gör sedan en vertikal stapel av stenar i ena änden. Placera en vattenslang i klipporna för att spilla vatten och in i bassängen. Detta kallas ett pondless bassäng, och vattnet cirkuleras kontinuerligt genom en stark pump.
  • Denna typ av vattenfall liknar någon grundläggande damm vattenfall. Om du inte redan har en damm eller ett vattenbassäng, kan du gräva en ny innan du bygger ditt vattenfall.
  • Bild med titeln Bygg ett bakgård vattenfall Steg 5
    5. Välj storleken på ditt vattenfall och bassäng innan du börjar bygga. Den genomsnittliga storleken på en damm med ett inbyggt vattenfall är 10 ft × 15 ft (3.0 m × 4.6 m). Om du planerar att göra en ström eller ett pondless bassäng, gör du en matte för att uppskatta den minsta storlek du behöver. Generellt måste bassängen hålla omkring 2.5 gånger mängden vatten som cirkulerar genom vattenfallet.
  • För att räkna ut hur mycket vatten är i rörelse genom ditt vattenfall, mäta vattenfallets längd, bredd och djup i fötterna. Formeln är längd x bredd x (djup x 0.25) x 7.48. 0.25 är tjockleken på vattnet och 7.48 är antalet gallon i en kubikfot.
  • Därefter multiplicera mängden vatten i rörelse med 2.5 För att räkna ut hur många totala gallon vatten du behöver.
  • Till exempel, om ditt vattenfall är 10 x 3 x 0.5 ft i storlek: 10 ft x 3 ft x (0.25 x 0.5 ft) x 7.48 gal / cubic ft = 28.05 liter vatten i rörelse.
  • Sedan, 28.76 gallon x 2.5 = 70 liter vatten som behövs i dammen.
  • Kom ihåg att göra detsamma för den övre dammen eller bassängen om du planerar att bygga en. Håll det ungefär samma storlek för att säkerställa att vatten rör sig genom vattenfallet i en stadig takt.
  • Bild med titeln Bygg ett bakgårdsvattenfall Steg 6
    6. Välj ett synligt läge ca 20 ft (6.1 m) från ditt hem. Sätt ditt vattenfall på en plats där det kan avnjutas från olika vinklar, både inuti och utanför ditt hem. Den bästa platsen för en damm är vanligtvis nära ett däck, uteplats eller fönster på ditt hem. Dessa områden tenderar också att vara tillgängliga för vattenspetsar och eluttag som du kan behöva driva ditt vattenfall. , Eftersom vattenfall handlar om vatten som faller från ett högre område till en lägre, bygga på en naturlig lutning för att minska mängden grävning du måste göra.
  • Alla dammar som är kopplade till vattenfallet kräver cirka 6 timmar direkt solljus om du håller några växter eller fisk.
  • Placera dammen nära en vattenspigot så att du enkelt kan fylla den med en slang. Dessutom måste dammens nedre bassäng ligga inom ett eluttag för att driva pumpen. Anslut dock pumpen med en förlängningssladd för att förhindra att vatten stänker på utloppet.
  • Bild med titeln Bygg ett bakgård vattenfall Steg 7
    7. Beställ grus och stenar att använda för att bygga din ström. Grus är mycket viktigt för att täcka och klämma ner dammens fodrar, så köp gott om rundade grus eller flodrattor. Du behöver också gott om stenblock och platta stenar för att radera strömmen. Dessa större stenar är bra för att dekorera dammen och täcka några av sina konstruktionskomponenter. Flat kalkstenstenar är bra för att skapa vattenfall, medan större stenblock är användbara för att inrama dammen.
  • De flesta hem- och trädgårdscentra har begränsade leveranser av dammbyggnadsmaterial. För ett större urval, sök efter stenbrott och stenleverantörer i ditt område.
  • För att räkna ut hur många stenar du behöver, multiplicera din vattenvägs längd och bredd, dela sedan den med 65 ton per fot. Detta ger dig en uppskattning i ton, men kom ihåg att stenar kommer i olika storlekar.
  • Till exempel, om ditt vattenfall är 10 ft x 3 ft i storlek, behöver du ca 0.46 ton stenar för det området.
  • Uppskatta mängden grus du behöver genom att ta mängden stenblock i ton du behöver, sedan dela med 0.45. Gruslagret måste generellt vara ca 3 i (7.6 cm) djupt.
  • Till exempel, om ditt vattenfall är 10 ft x 3 ft, behöver du ca 1 ton grus för att fylla det.
  • Del 2 av 3:
    Byggande av bassänger och strömmar
    1. Bild med titeln Bygg ett bakgård vattenfall Steg 8
    1. Stack stenar och block för att skapa ett bassäng för en överjordisk vattenfall. När du vet var du vill bygga bassängen, börja bygga det med stenblock, cinderblock eller alternativt material. Gör bassängen tillräckligt högt för att hålla mängden vatten som cirkulerar genom din ström. Sedan sprida ett vattentätt expanderande skum runt varje sten för att limma bassängen tillsammans.
    • Kom ihåg att bygga ena sidan av bassängen högre än den andra. Använd några plana stenar eller mindre stenblock för att skapa ett naturligt vattenfall. Lämna utrymme för den slang du behöver installera för att starta vattenfallet.
  • Bild med titeln Bygg ett bakgård vattenfall Steg 9
    2
    Gräv ut dammen eller nedre bassängen för en mald damm. Vattnet behöver en plats att samla medan din nedsänkbara pump cirkulerar den tillbaka till toppen av vattenfallet. Bassängen måste vara minst 1 ft (0.30 m) större än din ström eller vattenfall för att förhindra att vattnet stänker ut ur det. Det måste också vara större än din nedsänkbara pump. Se till att du har tillräckligt med utrymme i din damm eller bassäng för att passa pumpen och dölja den med stenar.
  • Om du bygger en överjordisk vattenfall, hoppa över den här delen. Du kommer inte att kunna gräva ut bassängen, så kompensera det genom att bygga en överjordisk bassäng ur stenar eller cinderblock.
  • Ring de lokala verktygsföretagen att komma ut och markera verktygslinjerna innan du börjar gräva. Slå en linje av misstag är ett säkert sätt att förstöra ditt projekt.
  • Bild med titeln Bygg ett bakgård vattenfall steg 10
    3. Skapa ett andra hål för pumpen om du gör en pammad bassäng. För dammlösa bassänger, vanligtvis med strömvattenfall, gör du ett djupare hål för att plantera pumpen i. Mät pumpens hölje först för att räkna ut hur stor hålet behöver vara. Då, gräva ett fyrkantigt hål minst 2 ft (0.61 m) bredare och 6 i (15 cm) djupare än pumpen.
  • Håll hålet nära den bortre änden av bassängen, mittemot vattenfallet. Gör det här gör det mycket lättare att dölja under smuts och stenar.
  • Bild med titeln Bygg ett bakgårdsvattenfall Steg 11
    4. Skapa den övre vattenfallet poolen och strömma genom att gräva och utjämna jorden. Utgrävning är den mest intensiva delen av att bygga ett vattenfall, men du är nästan klar. För att skapa den övre delen av ditt vattenfall, gräva ut övre bassängen om din design har en. Anslut sedan övre bassängen och nedre bassängen med en serie smuts "."Vattnet faller från steg för att gå som det huvudet mot det nedre bassängen.
  • Gör i genomsnitt strömbädden ungefär 3 ft (0.91 m) och minst 6 tum (15 cm) inches djupt. Stapla jorden i åsar för att skapa en trappa effekt som gör att vattnet går nedströms mer effektivt.
  • Det första "steget" i strömmen måste vara den brantaste. Efter det, lägg till så många steg som du vill eller ha plats för. Försök att lämna lite utrymme mellan varje steg så att du får den fulla effekten av varje mini vattenfall.
  • Bild med titeln Bygg ett bakgård vattenfall steg 12
    5. Sprid ett EPDM dammfodral och underlag över varje del av ditt vattenfall. Om din damm är tillräckligt liten, få ett enda fodrar som sträcker sig från bottenbassängen till toppen av vattenfallet. Annars, använd ett separat fodrar för det nedre bassängen eller dammen, strömmen och övre bassängen eller dammen. Efter att ha spridit dammfodret platt, lägg en propylenunderlag ovanpå den för att skydda den mot skador.
  • Använd 45 mil liners, som är /1000 i (0.11 cm) -tick.
  • För att uppskatta den linerstorlek du behöver, beräkna först dammen eller vattenfallets djup från topp till botten, dubbla det och lägg till 1. Lägg sedan till det numret till både längden och bredden för att få ungefärlig linerstorlek.
  • Om du till exempel har en 10 ft x 5 ft x 3 ft-bassäng, beräkna först djupet som 6 x 2 + 1. Därefter tillsätt djupet av 7 till längden och bredden. Du behöver ett fodrar minst 17 ft × 12 ft (5.2 m × 3.7 m) i storlek.
  • Del 3 av 3:
    Utrustar och fyller vattenfallet
    1. Bild med titeln Bygg ett bakgårdsvattenfall Steg 13
    1. Beräkna pumpstyrkan du behöver cirkulera vatten. För att bestämma vilken typ av pump du behöver, mät först över bredden på ditt vattenfall. Då mäta vertikalt från toppen av vattenfallet till vattnet. Avsluta genom att bestämma hur snabbt du vill att vatten ska flöda genom systemet. Använd dessa nummer för att beräkna rätt pumpbedömning du behöver för ditt vattenfall.
    • Sök efter en vattenfallpumpkalkylator online, sätt sedan in dina uppskattningar för att räkna ut den minsta pumpbedömningen du behöver för att ditt vattenfall ska fungera.
    • Ett mediumflöde kräver en pumpanslutningshastighet av 1 500 US Gal (5 700 l) per timme eller GPH. Använd en uppskattning på 1000 US GAL (3 800 l) för ett långsammare flöde och en 2000 US GAL (7 600 l) uppskattning för ett tyngre flöde.
    • I genomsnitt behöver pumpen hantera 1 500 US Gal (5 700 l) per 1 ft (0.30 m) bredd vid vattenfallets huvud.
  • Bild med titeln Bygg ett bakgård vattenfall steg 14
    2. Installera och anslut pumpen innan den placeras i bassängen. Markera användarhandboken med din pump för specifika installationsanvisningar. Du behöver vanligtvis en gummislang som är tillräckligt lång för att springa från pumpen till toppen av ditt vattenfall. Mät detta avstånd såväl som öppningen på pumpen. Efter att ha fått en slang med samma storleksöppning, passa den direkt över pumpens öppning.
  • Om din pump är inne i ett hölje, använd en 2 i (5.1 cm) Hålsåg för att skära några hål i höljet. Håll hålen ca 4 tum (10 cm) för att låta vatten i pumpen.
  • Plantera pumpen djupt inuti den nedre dammen eller bassängen och se till att slangen är tillräckligt lång för att nå toppen av ditt vattenfall.
  • Bild med titeln Bygg ett bakgård vattenfall steg 15
    3. Anslut den övre kammarflödesventilen om du planerar att använda en. Ett enkelt sätt att bygga en är med hjälp av en kraftig, 3-sidig plastförvaringsfack. Möta den öppna änden av facket mot vattenfallet och nedre bassängen. Dra sedan ett hål i samma storlek som adaptern på din slang. Avsluta ventilen genom att ansluta slangen med en gummibricka och en pärla av silikonhäftande.
  • För att säkra slangen ytterligare, lägg till en stållåsmutter och en slangklämma.
  • Ventiler är ett bra sätt att få vattnet att flyta ner vattenfallet, särskilt i en lång ström. I de flesta fall är ventilerna mer för estetiska ändamål snarare än en nödvändighet för att styra vattenflödet.
  • Bild med titeln Bygg ett bakgård vattenfall steg 16
    4. Lina de yttre kanterna av några bassänger med stora stenblock. Vila klipporna på kanterna av dammarna eller bassängerna, med hjälp av dem för att stifta fodret på plats. Tryck dem så nära varandra som möjligt för att dölja fodret samtidigt som vattnet förhindras. Ordna också klipporna för att täcka pumpen, slangen och andra komponenter som du vill dölja.
  • Placera klipporna försiktigt för att undvika att blockera eller krossa slangen och andra komponenter. De är tunga och måste placeras med omsorg. Dölj komponenterna mellan klipporna istället för att stiga stenar ovanpå dem.
  • Bild med titeln Bygg ett bakgårdsvattenfall Steg 17
    5. Bygg vattenfallen genom att bilda hyllor ut ur stenar. Placera några medelstora stenar på toppen av vattenfallet eller över stegen i en ström. Ordna dem i ett halvcirkelformigt mönster, om möjligt, längs kanten av varje droppe. Plana stenar är ett bra val i de flesta vattenfall eftersom de ser bra ut och är lätta att passa ihop. Stapla alla klipporna så nära varandra som möjligt så att vattnet flyter runt dem på väg ner till det nedre bassängen.
  • Sprid lite expanderande skum under klipporna som behövs för att hålla dem på plats över fodret. Använd också skummet för att fylla i några luckor, vilket tvingar vattnet att röra sig över klipporna istället för genom dem.
  • Bild med titeln Bygg ett bakgårdsvattenfall Steg 18
    6. Sprida grus och tampa ner det för att täcka resten av fodret. Öppna dina väskor med grus och börja hälla dem direkt på underlaget. Du behöver gott om påsar för att täcka över båda bassängerna och vattenfallet, så håll inte tillbaka. Gör gruslagret minst 3 i (7.6 cm) djupt för att dölja fodret. När du är klar, släta gruslagret så mycket som möjligt med dina händer så det ser ut ens.
  • Packa gott om grus och smuts runt större stenar för att hålla dem på plats.
  • Kom ihåg att gruset är mycket lättare än de större stenarna, så det är bättre att hålla ner och gömma slangar och andra komponenter.
  • Bild med titeln Bygg ett bakgård vattenfall Steg 19
    7. Tvätta klipporna med en mild spray för att fylla vattenfallet. Spraya hela hela vattenfallet tills vattnet stiger ovanför gruset och pumpen under den. Med vatten i bassängen kan du säkert aktivera pumpen. Kör pumpen medan du fortsätter att spruta stenarna tills vattnet ser rent ut. Städa upp ditt vattenfall efter behov innan du sitter ner för att njuta av sina lugnande ljud.
  • Spruta stenarna dislodger smuts och andra skräp i vattenfallet. Klipporna och småstenen hjälper till att lufta och rena vattnet medan det rör sig genom systemet.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Placera alltid stenar i strömbädden för att agitera vattnet. Tvinga vatten att flöda genom stenar och små kanaler är också ett bra sätt att syreat vattnet för något som bor i ditt hem ekosystem.
  • Om du vill maskinera filtrera ditt vattenfall för att säkerställa att det är rent, installera a filtrera utanför det. Anslut dammslangen till den och installera sedan en andra slang som leder till den övre poolen.
  • Ibland händer algerblommor i dammar och vattenfall som får gott om direkt solljus. Du kan installera ett filter eller lägga till några filtreringsanläggningar som vattenliljor till din damm för att förhindra problem.
  • De flesta vattenfall förlorar vatten över tiden på grund av avdunstning. När det händer, ta en slang eller en hink för att fylla ditt system tills det är fullt igen.
  • Om du vill lägga till fisk i ditt vattensystem, se till att dammen är minst 2 ft (0.61 m). Överväg att installera ett filter eller växter för att hålla vattnet rent.
  • Saker du behöver

    • Dränkbar pump
    • Pumpbassäng
    • Borra eller hålsåg
    • 3 gummibrickor
    • 2 slangklämmor
    • Pumpadapter
    • Slangadapter
    • Skumtätningsmedel
    • Vattentät silikonhäftande
    • Stenblock
    • Stenar och plana stenar
    • Grus
    • 3 tygunderlag
    • 3 gummi liners
    • Hjulkärra
    • Skyffel
    • Stållåsmutter
    • Krita spray färg
    • Tamper Tool
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande