Hur man väljer en lampskugga

Om du köpte en ny lampa eller bara vill uppdatera utseendet på en gammal, lägger den perfekta lampskärmen en touch av din egen personliga stil. Vi vet att alla alternativen är överväldigande, men det finns få saker att tänka på innan du väljer rätt nyans. Du har förmodligen några frågor om vilken storlek, passform och färg att få, så fortsätt läsa för att ta reda på hur du får ut det mesta av dina ljusarmaturer!

Steg

Fråga 1 av 6:
Hur mäter jag för en ny lampskugga?
  1. Bild med titeln Välj en Lamp Shade Steg 1
1. Din nyans bör vara om ⅓ av lampans totala höjd. Ta ett måttband och mäta hela höjden på din lampbas utan skugga. Dela din mätning med 3 för att få den perfekta höjden för skuggan. Undvik att få några nyanser som är längre eller kortare än din mätning eftersom det inte kommer att se ut som estetiskt tilltalande.
  • Till exempel, om basen på din lampa är 21 tum (53 cm) lång, håll sedan med en nyans som är ca 7 tum (18 cm) lång.
  • Om du handlar för en golvlampa, håll sedan med en lampskugga som är ungefär ⅕ så lång som basen.
  • 2. Välj en nyans som är dubbelt så bred som den bredaste delen av basen. Nyanser som är för smala ser ut ur plats medan de som är för breda överväldigar resten av lampan. Använd ett måttband på den bredaste delen av basen och dubbla din mätning så att du vet ungefär hur bred toppen av din skugga ska vara.
  • Till exempel, om den bredaste delen av din bas är 5 tum (13 cm), få ​​en nyans som har en nedre diameter som är runt 10 tum (25 cm).
  • Diametern på din nyans bör också ha ungefär samma mätning som höjden från botten av basen till uttaget på en bordslampa.
  • Fråga 2 av 6:
    Vilken typ av lampskugga avger det mest ljusa?
    1. Bild med titeln Välj en Lamp Shade Steg 3
    1. Softback nyanser gjutna mjukt omgivande ljus i ett rum. Softback nyanser är gjorda av stretching tyg på en metallram, så de brukar ha mer böjda former. Eftersom softbacks tenderar att använda lättare och tunnare tyger, lyser ljus genom skuggans sidor lätt. Om du letar efter att lysa upp hela ditt utrymme utan ett hårdljus, få en softback-nyans.
    • Softback nyanser kan ha veck, tucks eller samlade kanter som lägger till mer konsistens och visuellt intresse för ditt utrymme.
    • Dessa nyanser är vanligtvis fodrade med polyester eller rayon så lätt lyser genom lätt, men den yttre nyansen kan göras från vilken som helst tyg.
  • 2. En hårdlampad skugga skapar ljus, dramatisk belysning. Hardback-lampor har ett laminerat inre fodrar så lätt studsar av ytan istället för att skina genom den. Dessa nyanser kastar ljusare ljus från toppen och botten av skuggan, så de är bättre om du vill markera objekt i ditt rum eller göra det att känna sig moodier.
  • Hardback nyanser är mer styva och har ett modernt utseende.
  • Fråga 3 av 6:
    Vilken form ska jag få för min lampskugga?
    1. Bild med titeln Välj en Lamp Shade Steg 5
    1. Matcha formen på skuggan till lampans stil. Den nyans du väljer bör förbättra egenskaperna hos basen så att den ser uniform ut. Om din bas ser mer vinkel, kompletterar en torg eller rektangulär skugga den bästa. För avrundade former, gå med en klassisk cirkulär eller oval nyans för att accentuera din lampkurvor.
    • Medan du kan försöka sätta en rund lampskugga på en mer vinkelbas, kan det skapa viss visuell spänning och se otillbörlig.
  • 2. Europeiskt och bell nyanser ger ditt rum en mer traditionell stil. När du tänker på en standard lampa skugga, europeiska och bell nyanser är vanligtvis vad som kommer i åtanke. De har smalare toppar som flare ut i botten för att sprida ljus jämnt i hela rummet. Om du vill ha ett enkelt, men elegant utseende på ditt rum, experimentera med dessa nyanser för att se vad som fungerar bäst med din lampbas.
  • Europas nyanser kan vara antingen hardback eller softback, medan bell nyanser är bara softback.
  • 3. Prova en trumma eller låda nyans om du vill ha ett mer modernt utseende. Trumma och låda nyanser tappa inte mot toppen, så de lägger till en modern elegans till ditt rum. För en rundad eller enkel ljusstaklampa, gå med en rund eller ovalformad trumma. Om du har en bas som har mer geometriska vinklar, gå med en rektangulär eller kvadratisk låda.
  • Fråga 4 av 6:
    Vilken färg ska min lampa nyanser vara?
    1. Bild med titeln Välj en Lamp Shade Steg 8
    1. Stick med neutrala färger om du vill ha en subtilter atmosfär. Lätta toner, som vit, beige eller solbränna, är de mest mångsidiga och matchar nästan alla stil av lampbas. De lättare färgerna kan också låta mer ljus genom skuggan, vilket gör ditt utrymme att känna sig ljus och inbjudande. Dessa nyanser fungerar bäst om du vill att dina lampor ska kunna blanda sig med resten av ditt rums inredning eftersom de inte sticker ut mycket.
    • Neutral nyanser arbetar speciellt bra med polerad metall eller porslinslampor.
    • Om du har en bas som har en unik form eller design, koppla det med en enkel lättare nyans så det ser inte för upptagen eller distraherande.
  • 2. Gå med djärva färger eller mönster för att göra din lampa ett accentstycke. Om du vill att någons öga omedelbart dras till din lampa, försök plocka något som är en djupröd eller en mörkblå istället för att få det att se mer snyggt ut. Om du vill ha ett retro utseende, försök att sätta en färgad nyans på en geometrisk bas. Om du hellre skulle ge av känslan av modern elegans, koppla din skugga med en enkel metall eller kristallbas.
  • Prova en svart lampskugga om du verkligen vill ha en art deco-känsla i ditt rum.
  • Se till att du testar ljusets färg när du lägger skuggan på din lampa. Ibland kan skuggans färg tona lampans färg och göra belysningen mindre smickrande.
  • 3. När du är i tvivel, välj en färg som kompletterar dina andra möbler. Kolla in färgerna på möblerna i det omedelbara området där du vill sätta din lampa. Om du redan har accentstycken i närheten, stick med en nyans som är lite mer neutral så att ditt utrymme inte ser så upptagen. Om du har några enkla dekorationer och möbler, kan det vara kul att leka med olika färger och mönster för att göra ditt rum mer intressant.
  • Fråga 5 av 6:
    Vilka är de olika typerna av lampskärmsdetaljer?
    1. Bild med titeln Välj en Lamp Shade Steg 11
    1. Spidermitterar är de vanligaste typerna av nyanser. En spindelnät har metallstöd på toppen av skuggan som glider på en harpa, vilket är ett trådstycke som passar runt lampan. För att installera dessa nyanser är allt du behöver göra bifoga harpan till uttaget, sätt skuggan ovanpå den och skruva ner toppen tills den är säker. Lampor som använder spindelmitterar brukar komma med en U-formad harpa som redan är installerad så det är lätt att berätta vilken typ av nyans du behöver.
    • Harps bör vara ca 1-2 i (2.5-5.1 cm) kortare än din nyans. Om din hårt är för stor eller liten, måste du köpa en ersättare från en hemvaruhandel.
  • 2. UNO-inredning fäster vid uttaget under glödlampan. En UNO-passning har en ring i mitten som förbinder för att stöder inuti skuggan. Innan du skruvar i lampan, ställ in Uno-montering ovanpå uttaget och tryck ner den så långt du kan. Sedan skruva fast din glödlampa för att säkra skuggan så att den inte wobble eller flytta runt.
  • Dessa nyanser är verkligen lätta att ta bort och ersätta så att du kan ändra lysans utseende utan mycket ytterligare arbete.
  • 3. En klippskugga säkrar direkt till glödlampan. Denna nyans har trådringar på toppen som enkelt glider över lampan utan att bryta den. För att installera dessa nyanser, sprida bara trådklämmorna och tryck dem försiktigt ovanpå lampan. Du brukar bara använda clip-on nyanser för kandelabralökar i ljuskronor, men du kan också lägga dem på små accent- och bordslampor.
  • Fråga 6 av 6:
    Behöver lampans nyanser matcha i ett rum?
    1. Bild med titeln Välj en lampskärm Steg 14
    1. Nej, olika nyanser ger dina lampor mer personlighet. Även om du har samma stilar av lampor, kan nyanser som är lite annorlunda göra ditt rum lite mer visuellt intressant. De borde fortfarande matcha stilen och färgerna på ditt rum, men de behöver inte vara exakt samma. Du använder förmodligen inte varje lampa i ditt rum för samma ändamål, så varierar typen av lampskärm beroende på vad du använder för.
    • Till exempel kan du lägga en lampa med en softback-nyans nära en stol där du gillar att läsa och en lampa med en hårdbackskugga på en hutch eller skrivbord.
  • 2. Matcha dina nyanser gör ditt rum mer balanserat. Ibland kan ett symmetriskt utseende verkligen göra ditt utrymme att känna sig sammanhängande. Om du har matchande lampor på sängbord eller i vardera änden av en soffa, kan matchande lampskärmar vara en bra val så det slänger inte av balansen i ditt rum. Annars kan en lampa se lite busier än den andra.
  • Tips

    Ta lampbasen med dig när du handlar för en ny nyans så att du kan testa olika stilar.
  • Det finns ingen rätt eller felaktig typ av lampskärm, så det beror allt på din personliga preferens. Experimentera med några lampans nyanser för att se vad du gillar bäst.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande