Hur man skapar en bra dokumentärfilm

En dokumentär är någon icke-fiktion video eller film som informerar tittare om ett verkligt ämne, person, händelse eller problem. Vissa dokumentarfilmer ger oss utbildningsinformation om saker som inte är kända. Andra berättar detaljerade historier om viktiga människor och / eller evenemang. Fortfarande andra försöker övertyga publiken att hålla med en viss synvinkel. Oavsett ämne du väljer, kan filma en dokumentär vara ett allvarligt åtagande. Följ den här handledningen för vissa tips om hur du skapar en dokumentärfilm kan du vara stolt över.

Steg

Dokumentärfilmhjälp

Provdokumentärfilmskiss

Stöd WikiHow och Lås upp alla prover.

Provdokumentärfilmintervju

Stöd WikiHow och Lås upp alla prover.

Del 1 av 5:
Skriva och utveckla en idé
  1. Bild med titeln 80713 1
1. Välj ett värdigt ämne. Vad kommer din film att vara handla om? Din dokumentär borde vara värdig för din publiks tid (för att inte tala om din egen). Se till att ditt ämne är inte något vardagligt eller universellt överenskommet. Försök istället att fokusera på ämnen som är kontroversiella eller inte välkända, eller försök att kasta nytt ljus på en person, fråga eller händelse som allmänheten i stor utsträckning har tagit upp sig om. I enklaste termer, försök att filma saker som är intressanta och för att undvika saker som är tråkiga eller vanliga. Det betyder inte att din dokumentär måste vara enorm eller grandiös - mindre, mer intima dokumentärer har lika mycket möjlighet att resonera med en publik om den berättelse de berättar är fängslande.
  • Bild med titeln 80713 2 1
    2. Hitta ett ämne Du är intresserad av Det kommer också att vara engagerande och upplysande för din publik.
  • Prova dina idéer i verbal form först. Börja berätta för din dokumentär idé i berättelsen till din familj och vänner. Baserat på deras reaktion kan du göra ett av två saker - skrapa idén helt eller revidera den och gå vidare.
  • Även om dokumentärer är pedagogiska, måste de fortfarande hålla publikens uppmärksamhet. Här kan ett bra ämne göra underverk. Många dokumentärer handlar om kontroversiella sociala frågor. Andra handlar om tidigare händelser som rör upp starka känslor. Vissa utmanar de saker som samhället ser lika normalt.Vissa berättar historien om enskilda människor eller evenemang för att göra slutsatser om större trender eller problem. Oavsett om du väljer ett av dessa tillvägagångssätt eller inte, se till att du väljer ett ämne med potentialen att hålla en publikens uppmärksamhet.
  • Det skulle till exempel vara en dålig idé att skapa en dokumentär om vardagen i en slumpmässig liten stad om du inte är verkligen säker på att du kan göra livet för vanliga människor intressant och meningsfullt på något sätt. En bättre idé skulle vara att göra en dokumentär som kastar det dagliga livet i den här lilla staden mot historien om ett grisly mord som ägde rum där, vilket visar hur stadens invånare påverkades av brottet.
  • Bild med titeln 80713 2
    3. Ge din film ett syfte. Bra dokumentärer nästan alltid Ha en punkt - en bra dokumentär kan ställa en fråga om hur vårt samhälle driver, försöker bevisa eller motbevisa giltigheten av en viss synvinkel eller kasta ljus på en händelse eller fenomen som är okänd för allmänheten i hopp om att spurringsåtgärder.Även dokumentärer om händelser som hände långt i det förflutna kan dra förbindelser till världen idag. Trots sitt namn är syftet med en dokumentär inte bara att dokumentera något som inträffade. Målet med en dokumentär bör inte bara vara att visa att något intressant inträffade - en riktigt bra dokumentär borde övertyga, överraskning, fråga och / eller utmaning publiken. Försök att visa Varför En publik bör känna ett visst sätt om de människor och saker du spelar.
  • Acclaimed Director Col Spector säger att tillsammans med att inte välja ett värdigt ämne, inte frågar några allvarliga frågor och inte att välja ett överordnade tema är två av de mest allvarliga misstag en dokumentärfilmmakare kan göra. Säger Spector: "Innan du filmar, fråga dig själv, vilken fråga frågar jag och hur uttrycker den här filmen min världsutsikt?"
  • Bild med titeln 80713 3
    4. Forskning ditt ämne.Även om du är bekant med ditt ämne är det fortfarande en mycket smart idé att undersöka det i stor utsträckning innan du börjar spela. Läs om ditt ämne så mycket som möjligt. Titta på filmer om ditt ämne som redan finns. Använd Internet och alla bibliotek du har tillgång till för att hitta information. Viktigast, prata med människor som vet om eller är intresserade av ditt ämne - berättelserna och detaljer som dessa människor tillhandahåller kommer att styra planen för din film.
  • När du har bestämt dig för ett allmänt ämne är du intresserad av, använd din forskning för att hjälpa dig att begränsa ditt ämne. Om du till exempel är intresserad av bilar, pekade folk, händelser, processer och fakta om bilar som du stöter på i din forskning som specifikt intressera dig. Till exempel kan du smala en dokumentär om bilar till en om en viss grupp människor som arbetar med klassiska bilar och samlas för att visa dem och prata om dem. Snävt fokuserade dokumentärer är ofta lättare att filma och ibland lättare att göra övertygande till en publik.
  • Lär dig så mycket du kan om ämnet och Omfattning ut landskapet för att se om det redan finns ett dokumentärt eller medieprojekt där ute. Om möjligt, vill du ha din dokumentär och tillvägagångssätt för att vara annorlunda än vad som helst som också kan vara där ute.
  • Gör några pre-intervjuer baserat på din forskning. Detta gör det möjligt för dig möjlighet att börja utveckla en historiaidé med huvudperspektiv.
  • Bild med titeln 80713 5 1
    5. Skriv en skiss. Detta är mycket praktiskt för projektriktning och möjliga finansiärer. Översikten ger dig också en uppfattning om historia, eftersom ditt projekt måste vara historia-driven med alla delar av en bra historia. I konturprocessen bör du också utforska konflikten och drama som du måste hålla historien levande som den unspools.
  • Del 2 av 5:
    Personal, tekniker och schemaläggning
    1. Bild med titeln 80713 4
    1. Rekrytera en personal, om det behövs. Det är helt möjligt för en person att undersöka, planera, skjuta och redigera en dokumentär av hans eller själv, speciellt om dokumentärens räckvidd är relativt liten eller intim. Men många kan hitta detta "en person, en kamera" tillvägagångssätt som är extremt svårt eller att resultera i amatör, opolished footage. Överväga att anställa eller rekrytera erfaren hjälp för din dokumentär, speciellt om du tar itu med ett ambitiöst ämne eller vill att din film ska ha en polerad, professionell kvalitet.
    • För att få hjälp kan du försöka rekrytera kvalificerade vänner och bekanta, annonsera ditt projekt via flygblad eller online-poster, eller kontakta en talangbyrå. Här är bara några typer av proffs du kan överväga att anställa:
    • Kameram
    • Belysning Riggers
    • Författare
    • Forskare
    • Redaktörer
    • Skådespelare (för skriptade sekvenser / rekreationer)
    • Ljudinspelare / Redaktörer
    • Teknisk konsulter.
  • Bild med titeln 80713 7 1
    2. När du anställer eller rekryterar ditt lag, letar du efter personer som delar liknande värderingar när det gäller ämnet för dokumentären. Också överväga att anställa unga upp och kommande besättning som är inspirerade och i kontakt med marknader och publik som du kan ha förbisett.
  • Kontakta alltid din kamera OP och andra kreativa folk som är inblandade i dokumentären. Detta hjälper till att göra dina dokument en samarbetsinsats, med en gemensam vision. Att arbeta i en samarbetsmiljö innebär att du ofta tycker att ditt besättning ser något och bidrar till projektet på sätt som du kan ha förbisett.
  • Bild med titeln 80713 5
    3. Lära sig Grundfilmtekniker. Allvarliga dokumentärfilmtillverkare bör åtminstone förstå hur filmer produceras, iscensatt, skott och redigeras, även om de inte kan göra alla dessa saker av sig själva. Om du inte känner till den tekniska processen bakom att göra filmer, kan det hända att det är värt att studera filmskapande innan du skjuter din dokumentär. Många högskolor och universitet erbjuder filmkurser, men du kan också få praktisk erfarenhet genom att arbeta runt filmuppsättningar, antingen framför eller bakom kameran.
  • Även om många styrelseledamöter har en filmskolbakgrund, kan praktisk kunskap trumma en formell filmskapande utbildning. Till exempel komiker louis c.K., Vem har arbetat som regissör i film och tv, fick tidig film erfarenhet genom att arbeta på en lokal offentlig åtkomststation.
  • Bild med titeln 80713 9 1
    4. Få utrustning. Försök använda de bästa kvalitetsmedia som finns (high end-kameror etc.). Beg eller låna utrustning som du annars inte har råd med, och använd dina kontakter för att få tillgång till ämnen och utrustning.
  • Bild med titeln 80713 6
    5. Organisera, skissera och schemalägga din skytte. Du behöver inte nödvändigtvis veta exakt Hur din dokumentär kommer att komma ihop innan du börjar skjuta - du kan upptäcka saker under matchningsprocessen som ändrar dina planer eller erbjuder nya undersökningar. Men du borde definitivt ha en plan innan du börjar skjuta, inklusive en skiss av specifika bilder du vill skjuta.Att ha en plan i förväg ger dig extra tid att schemalägga intervjuer, arbeta runt schemaläggande konflikter, etc. Din plan för skytte bör innehålla:
  • Specifika personer du vill intervjua - ta kontakt med dessa människor så tidigt som möjligt för att schemalägga intervjuer.
  • Specifika händelser som du vill spela in som de förekommer - ordna resor till och från dessa händelser, köp biljetter om det behövs och få tillstånd från evenemangets planerare för att kunna skjuta vid evenemanget.
  • Specifika skrifter, bilder, ritningar, musik och / eller andra dokument du vill använda. Få tillåtelse att använda dessa från Skaparen (erna) innan du lägger till dem i din dokumentär.
  • Alla dramatiska rekreationer du vill skjuta. Sök efter skådespelare, rekvisita och skjutplatser långt före tiden.
  • Del 3 av 5:
    Skjuter en dokumentär
    1. Bild med titeln 80713 7
    1. Intervju relevanta människor. Många dokumentärer ägnar mycket av sin löptid till en-mot-en-intervjuer med personer som är kunniga om ämnet för dokumentären. Välj ett urval av relevanta personer att intervjua och samla så mycket footage som du kan från dessa intervjuer. Du kan splice den här filmen i hela din dokumentär för att hjälpa till att bevisa din punkt eller förmedla ditt meddelande. Intervjuer kan vara "nyhetsstil" - Med andra ord, helt enkelt klibbar en mikrofon i någons ansikte - men du kommer förmodligen att vilja lita mer på en-mot-sit-down-intervjuer, eftersom de ger dig en chans att styra belysningen, staging och ljudkvaliteten på Din footage samtidigt som du kan koppla av, ta sin tid, berätta historier mm.
    • Dessa människor kan vara kända eller viktiga - kända författare som har skrivit om ditt ämne, till exempel, eller professorer som har studerat det i stor utsträckning. Men många av dessa människor kan inte vara känd eller viktig. De kan vara vanliga personer vars arbete har gett dem en förtrogenhet om ditt ämne eller personer som helt enkelt bevittnade en viktig händelse i första hand. De kan i vissa situationer även vara helt okunniga om ditt ämne - det kan till och med vara upplysande (och underhållande) för publiken att höra skillnaden mellan en kunnig persons åsikt och en okunnig persons åsikt.
    • Låt oss säga att vår bildokumentär är på klassisk bil aficionados i Austin, Texas. Här är bara några idéer för människor att intervjua: medlemmar av klassiska bilklubbar i och runt Austin, rika bilsamlare, cranky gamla människor som har klagat till staden om bullret från dessa bilar, första gången besökare till en klassisk bilutställning och mekanik som arbetar på bilarna.
    • Om du är stumped för intervjufrågor, Brainstorm frågor baserat på de grundläggande frågorna "vem?" "Vad?" "Varför?" "när?" "var?" och "hur?" Ofta, frågar någon dessa grundläggande frågor om ditt ämne att räcka för att få honom eller henne att relatera en intressant historia eller några upplysande detaljer.
    • Kom ihåg - en bra intervju borde vara mer som en konversation. Som intervjuaren måste du vara beredd att ha gjort din forskning och informerat dig själv för att ge den mest informationen från intervjun ämne.
    • Ta B-Roll när det är möjligt. Få bilder av ditt intervjuämne efter den formella intervjun. Detta gör att du kan skära bort från det pratande huvudskottet.
  • Bild med titeln 80713 8
    2. Få live-footage av relevanta händelser. En av de viktigaste fördelarna med dokumentärfilmer (i motsats till dramatiska filmer) är att de tillåter direktören att visa publiken reella footage av faktiska verkliga händelser. Förutsatt att du inte bryter några sekretesslagar, få så mycket real-world-footage som du kan. Filmevenemang som stöder din dokumentärs synvinkel, eller, om ämnet för din dokumentär hände tidigare, kom i kontakt med byråer eller personer som har historiska bilder för att få tillstånd att använda den. Om du till exempel gör en dokumentär om polisbrutalitet under de ockuperade Wall Street-protesterna, kanske du vill kontakta personer som deltog i protesterna och samlade handhållna bilder.
  • I vår bildokumentär skulle vi självklart vilja ha massor av klassiska bilexpos som äger rum i och runt Austin. Om vi ​​är kreativa, det finns dock många andra saker vi kanske vill filma: en stadshusdiskussion om ett föreslagna bilutställningsförbud, kan till exempel ge någon spännande dramatisk spänning.
  • Bild med titeln 80713 9
    3. Film etablera skott. Om du har tittat på en dokumentär innan har du säkert märkt att hela filmen inte är bara Footage av intervjuer och levande händelser med ingenting däremellan. Till exempel finns det ofta skott som leder till intervjuer som etablerar ett humör eller show var Intervjun äger rum genom att visa utsidan av byggnaden, stadens skyline, etc. Dessa kallas "Etablering av skott," och de är en liten men viktig del av din dokumentär.
  • I vår bildokumentär skulle vi vilja filma att etablera skott på de platser där våra intervjuer ägde rum: i det här fallet, klassiska bilmuseer, hugbutiker, etc. Vi kanske också vill få några bilder av Downtown Austin eller av distinkta Austin-landmärken för att ge publiken en känsla av lokalbefolkningen.
  • Samla alltid ljud från skytten inklusive rumston och ljudeffekter unika för den platsen.
  • Bild med titeln 80713 10
    4. Film b-roll. Förutom att etablera skott, vill du också få sekundära footage som heter "B-rulle" - Detta kan vara fotografi av viktiga föremål, intressanta processer, eller stock footage av historiska händelser. B-ROLL är viktigt för att bibehålla din dokumentärs visuella fluiditet och säkerställa en snabb takt, eftersom det låter dig hålla filmen visuellt aktiv även som ljudlackarna på en persons tal.
  • I vår dokumentär skulle vi vilja samla så mycket bilrelaterad B-roll som möjligt - glamorösa närbilder av glänsande bilkroppar, strålkastare, etc., liksom bilder av bilarna i rörelse.
  • B-ROLL är särskilt viktigt om din dokumentär kommer att utnyttja omfattande VoiceOver-berättelse. Eftersom du inte kan spela berättelsen över intervjufilm utan att hålla publiken att höra vad ditt ämne säger, lägger du vanligtvis VoiceOver över korta sträckor av B-Roll. Du kan också använda B-Roll för att maskera bristerna i intervjuer som inte gick perfekt. Om ditt ämne hade en hosta passform i mitten av en annars bra intervju, under redigeringsprocessen, kan du klippa hosten, sätt sedan in ljudet av intervjun till B-roll-footage, maskera snittet.
  • Bild med titeln 80713 11
    5. Skjut dramatiska rekreationer. Om det inte finns någon verklig footage av en händelse som din dokumentär diskuterar, är det acceptabelt att använda aktörer för att återskapa händelsen för din kamera, förutsatt att rekreationen är informerad av verkligt faktum och det är helt klart för publiken att bilderna är en rekreation. Vara rimlig Med vad du filmer som en dramatisk rekreation - se till att det som du begår att filma är grundad i verkligheten.
  • Ibland kommer dramatiska rekreationer att dölja aktörernas ansikten. Detta beror på att det kan vara krossat för en publik att se en skådespelare som visar en verklig person i en film som också innehåller riktiga bilder av honom eller henne.
  • Du kanske vill filma eller redigera det här footage på ett sätt som ger den en visuell stil som skiljer sig från resten av din film (till exempel genom att muta färgpaletten). På det här sättet är det lätt för din publik att berätta vilket footage är "verklig" och som är en rekreation.
  • Bild med titeln 80713 12
    6. Föra dagbok. När du filmar din dokumentär, behåll en dagbok om hur filmen gick varje dag. Inkludera eventuella misstag som du gjorde såväl som eventuella oväntade överraskningar som du stött på. Överväg också att skriva en kort skiss för nästa dag av skytte. Om ett intervjuämne sa något som gör att du vill driva en ny vinkel för din film, notera det här. Genom att hålla reda på varje dags händelser har du en bättre chans att hålla på spår och på schema.
  • När du är klar gör du ett papper Redigera bilder och gör anteckningar av skott att hålla och andra att kassera.
  • Del 4 av 5:
    Montering och delning av din film
    1. Bild med titeln 80713 13
    1. Gör en ny skiss för din färdiga film. Nu när du har samlat in alla bilder för din dokumentär, måste du organisera den i en order som är intressant, sammanhängande och kommer att hålla tittarna "uppmärksamhet. Gör en detaljerad skott-för-shot-skiss för att styra redigeringsprocessen. Ge en sammanhängande berättelse för publiken att följa som visar din synvinkel. Bestämma vilka bilder som kommer att gå i början, som kommer att gå i mitten, som kommer att gå i slutet, och som inte kommer att gå i filmen alls. Showcase det mest intressanta bilderna, medan du skär allt som verkar meanderande, tråkigt eller meningslöst.
    • I vår klassiska bildokumentär kan vi börja med spännande eller underhållande på bilden för att lindra tittarna i världen av klassisk bil aficionados. Vi skulle då dyka in i öppningskrediterna, följt av intervjufilm, klipp från bilprogram, etc.
    • Slutet på din dokumentär bör vara något som knyter filmens information tillsammans på ett intressant sätt och förstärker ditt nyckeltema - det här kan vara en slående slutlig bild eller en stor, minnesvärd kommentar från en intervju. I vår bildokumentär kan vi välja att sluta med en vacker klassisk bil som skrotas för delar - en kommentar till det faktum att uppskattning för klassiska bilar är döende.
  • Bild med titeln 80713 14
    2. Spela in en voiceover. Många dokumentärer använder ljudberättelse som en löpande tråd i hela filmen, som kopplar filmens intervju och verkliga footage i en sammanhängande berättelse. Du kan spela in en voiceOver själv, få hjälp av en vän, eller till och med hyra en professionell röstskådespelare. Se till att din berättelse är tydlig, kortfattad och förståelig.
  • I allmänhet ska en ljudvocover spela över bilder där ljudet inte är viktigt - du vill inte att publiken ska sakna någonting. Lägg din voiceOver över etablering av skott, b-roll eller verklig footage där ljudet inte är nödvändigt för att förstå vikten av vad som händer.
  • Bild med titeln 80713 15
    3. Skapa grafiska / animerade insatser. Vissa dokumentärer använder statisk eller animerad grafik för att förmedla fakta, siffror och statistik direkt till tittaren i form av text. Om din dokumentär försöker bevisa ett visst argument, kanske du vill utnyttja dessa till reläfakta som visar ditt argument.
  • I vår bildokumentär kanske vi vill använda skärmtext för att förmedla specifik statistik om till exempel, minskande medlemskap i klassiska bilklubbar i Austin och rikstäckande.
  • Använd dessa med fasthållning - bombardera inte ständigt din publik med text- och numeriska data. Det kan vara ansträngande för publiken att behöva läsa bergen i text, så använd den här direkta metoden endast för den viktigaste informationen. En bra tumregel är att, när det är möjligt, "visa, inte berätta."
  • Bild med titeln 80713 20 1
    4. Tänk musik (original) som du är i produktion. Försök att anställa lokala musiker och musikalisk talang i dina projekt. Undvik upphovsrättsskyddat av musik genom att skapa din egen. Eller du kan hitta musik på en offentlig domän webbplats eller från en musiker som är villig att dela sina talanger.
  • Bild med titeln 80713 16
    5. Redigera din film. Du har alla bitar - nu är det dags att sätta dem alla tillsammans! Använd ett kommersiellt redigeringsprogram för att montera bilderna i en sammanhängande film på din dator (många datorer säljs nu med grundläggande videoredigeringsprogramvara.). Avlägsna allt Det passar inte logiskt in i temat på din film - till exempel, du kan ta bort de delar av dina intervjuer som inte direkt behandlar din films ämne. Ta din tid under redigeringsprocessen - tillåta dig gott om tid att få det bara rätt. När du tror att du är klar, sova på den, titta på hela filmen igen och gör andra ändringar som du tycker är nödvändiga. Kom ihåg Ernest Hemingway s tankar på första utkast.
  • Gör din film så mager som möjligt, men var en rimlig och etisk redaktör. Till exempel, om du, när du filmar, stötte du på starka bevis som går mot Din filmsynpunkt, det är lite otrevligt att låtsas att det inte existerar. Istället ändra meddelandet på din film eller, bättre än, hitta ett nytt motargument!
  • Del 5 av 5:
    Testning, marknadsföring och screening
    1. Bild med titeln 80713 17
    1. Göra en screening. När du har redigerat din film vill du förmodligen dela den. När allt var, var filmer avsedda att ses! Visa din film till någon du vet - det här kan vara en förälder, en vän eller någon annan vars mening du litar på. Markera sedan ditt projekt så stort som möjligt. Ha en offentlig screening hyra, beg eller låna en plats för att låta publiken njuta av ditt arbete.
    • Få så många som är involverade som möjligt. För varje person som är involverad i ditt projekt, översätter det till två personer i publiken för screeningen eller att köpa din dokumentär.
    • Skicka din dokumentär ut till festivaler men välj Fests försiktigt. Välj de som skärmprojekt som liknar din.
    • Var beredd att få ärlig feedback. Be din tittare (er) att granska din film. Berätta för dem att inte sugar det - du vill veta exakt vad de tyckte om och vad de inte tyckte om. Enligt vad de berättar kan du välja att gå tillbaka för att redigera och fixa vad som behöver fixas. Detta kan potentiellt (men inte nödvändigtvis) betyder återskjutningsfilm eller lägga till nya scener.
    • Bli van vid avstötning och tuff upp. Efter att ha investerat otaliga timmar i din dokumentär, förväntar du dig att publiken ska reagera och svara. Bli inte besviken om de inte är "över månen" Om ditt projekt - vi tenderar att leva i en media-konsumtiva värld idag och publiken har höga förväntningar och låg tolerans.
  • Bild med titeln 80713 18
    2. Sprid ordet! När din film är slutligen exakt Hur du vill ha det och lika bra som Youthink det kan det vara, det är dags att visa det. Bjud in dina vänner och familj över att titta på den sista klippan och "Möt direktören." Om du är djärv kan du även ladda upp din film till en gratis streaming-webbplats (som YouTube) och dela den via sociala medier eller andra online-distributionsmedel.
  • Bild med titeln 80713 19
    3. Ta din dokumentär på vägen. Om du tror att du har en toppklass dokumentär på dina händer, bör du försöka ge det en teatralisk release. Ofta kommer den första platsen en ny oberoende film att screenas är på en filmfestival. Leta efter festivaler nära var du bor. Ofta kommer dessa att vara i stora städer, men vissa hålls ibland i mindre städer. Ange din film på en festival för en chans att få det visat. Vanligtvis måste du ge en kopia av din film och betala en liten avgift. Om din film väljs ut ur poolen av sökande, kommer den att visas på festivalen. Filmer med bra "Festival Buzz" - det vill säga festivalfilmer som är särskilt väl mottagna - köps ibland av filmdistributionsföretag för en bredare release!
  • Filmfestivaler erbjuder också en chans för dig att få synlighet som regissör. På filmfestivaler uppmanas regissörer ofta att prata om sig själva och deras film i paneldiskussioner och Q & A-sessioner.
  • Bild med titeln 80713 20
    4. Bli inspirerad! Att göra en dokumentär kan vara en lång, svår process, men det kan också vara en oerhört givande. Skytte en dokumentärfilm ger dig chansen att underhålla och fängsla en publik samtidigt som du utbildar den. Dessutom erbjuder dokumentärer filmskapare en sällsynt chans att förändra världen på ett mycket riktigt sätt. En bra dokumentär kan belysa ett OFT-ignorerat samhällsproblem, ändra hur vissa människor och händelser uppfattas, och till och med leder till förändringar i hur samhället fungerar. Om du har svårt att hitta motivationen eller inspirationen att göra din egen dokumentär, överväga att titta och / eller undersöka någon av de inflytelserika dokumentärerna som anges nedan. Några av dessa var (och fortfarande) ses som divisive och / eller mycket kontroversiella - en bra dokumentärfilmtillverkare välkomnar kontroversen!
  • Zana Briski & Ross Kauffmans Född i bordeller
  • Steve James ` Hoop drömmar
  • Lauren Lazins TUPAC: Uppståndelse
  • Morgan Spurlock s Super Size Me
  • Errol morris " Tunn blå linje
  • Errol morris " Vernon, Florida
  • Barbara Kopples Amerikansk dröm
  • Michael Moore s "Roger & Me"
  • Jeffrey Blitz s Förtrollad
  • Barbara Kopples Harlan County U.S.A
  • Les blank s Dreams börda
  • Peter Josephs Zeitgeist: Flytta framåt.
  • Bild med titeln 80713 26
    5. Som ett sista ord - njut av processen. Det är en kreativ upplevelse och du kommer att lära av dina misstag.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Om du presenterar flera perspektiv, kommer du att skapa en rättvisare, mer objektiv film.
  • Var självsäker! Du kan göra det här!
  • Efter att ha bränt en DVD av din film, försök att få en licens att sälja din film.
  • För mer komplexa produktioner på en Mac, prova Final Cut Pro eller Adobe Premiere.
  • Prova iMovie om du är på en mac. Det är liknande Movie Maker genom att det är enkelt och gör bra filmer, och kommer med ett antal mallar för att lägga till polska till ditt projekt.
  • Lär dig att redigera. Detta kommer att spara dig timmar av tiden slösas bort på något som är svårt att redigera tillsammans.
  • Windows Movie Maker är bra att använda! Det är enkelt och gör bra filmer.
  • Du kan också använda Sony Vegas. Det är lite mer komplicerat, men det gör bättre filmer och kommer även med en träningsdvd. Det är bra för någon form av film.
  • Be Strangers att titta på din video och få sin objektiva åsikt. Craiglist och andra sketchy webbplatser är ett bra ställe att börja.
  • Få dig ett YouTube-konto och skicka din film online för hela världen att se. Använd inte upphovsrättsskyddat musik men.
  • Varningar

    Om du inkluderar musik i din film, var noga med att få tillåtelse att använda musiken.
  • Var noga med att inkludera informativa intervjuer, återskapande händelser (eller faktiska bilder om möjligt) och faktuell dokumentation som stöder alla sidor av berättelsen. En dokumentär är avsedd att helt enkelt presentera fakta och låta betraktaren bestämma sig själva. Framför allt, var noga med att du inte redigerar eller imponerar din egen, personlig åsikt, in i dokumentären. En gång som äger rum ditt arbete upphör att vara en dokumentär och blir propaganda.
  • En dokumentär, som all film, är berättande. De flesta dokumentärfilmtillverkare böjer regler, ombeställningsmaterial för att ändra sammanhang av intervjuer, etc.Var inte rädd för att göra din berättelse mer intressant.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande