Hur man justerar åtgärden på en gitarr

På gitarr eller bas, handling är höjden på dina strängar över fretboardet. Om en gitarrs handling är för hög blir strängarna svårt för dig att trycka ner och göra instrumentet svårare att spela. Om åtgärden är för låg, å andra sidan, kommer strängarna att buzz mot fretsarna och förstöra din gitarrs ljud. De flesta gitarrister föredrar att deras åtgärder är som låg som möjligt utan någon buzz. Men den bästa åtgärden för dig är i slutändan en fråga om personlig komfort och preferens. Korrekt justering av åtgärden på en gitarr kräver potentiellt förändringar i nacken, muttern och broen.

Steg

Del 1 av 4:
Kontrollera lättnad i nacken
  1. Bild med titeln Justera åtgärden på ett gitarrsteg 1
1. Ställ in din gitarr för korrekt tonhöjd. Se till att din gitarr är i tune så strängarna är i rätt spänning. Nacken rör sig naturligt när strängarna är avstängda eller ut ur melodi, så du vill se till att det är i rätt läge.
  • Med din gitarr i tune, kommer du att kontrollera att det inte finns några varv eller böjer i bron som kan orsaka att åtgärden är ojämn och gör din gitarr svårare att spela.

Dricks: Extrema förändringar i temperatur eller fuktighet kan orsaka nacken på din gitarr att böja eller varpa. Om din gitarr nyligen har utsatts för sådana förändringar kan justering av trussstången för att räta in nacken vara allt du behöver göra för att korrigera åtgärden.

  • Bild med titeln Justera åtgärden på ett gitarrsteg 2
    2. Syn gitarr nacke från huvudet ner mot bron. Vänd din gitarr på sin sida och håll den i en vinkel med den nedre sidan av gitarr som vilar på bordet och huvudstocken på ögonnivå. Stänger ett öga, titta ner i nacken för att se om det är rakt.
  • Vänd gitarren och titta ner den andra sidan också. Nacken ska vara rak på båda sidor.
  • Du kan också titta ner genom mitten av huvudstocken med din gitarr som vilar på bakkanten på bordet. Från den här vinkeln kan du lättare se om det är en böj i nacken.
  • Om det här är din första gången som nacken på din gitarr, kanske du inte vet exakt vad du ska leta efter.
  • Bild med titeln Justera åtgärden på ett gitarrsteg 3
    3. Använd kranprovet för att mäta nackeavlastning. Fret en sträng vid den första fret, tryck sedan på strängen med din pinky på närmaste fret där nacken går med gitarrens kropp. Detta test kan hjälpa dig att bestämma hur mycket utrymme det finns mellan strängen och fretsarna.
  • Upprepa kranprovet med alla 6 strängar av din gitarr.
  • Eftersom det tar övning för syn en gitarrhals, kan detta test hjälpa dig att bekräfta dina resultat.
  • Alternativt test: Om du har en hakad rak kant, lägg detta längs nacken på din gitarr och håll nacken upp till ljuset. Om något ljus kommer igenom från botten av din raka kant är nacken inte rak.

  • Bild med titeln Justera åtgärden på ett gitarrsteg 4
    4. Exponera gitarrstången. I din huvudstock ser du ett litet truss stångskydd säkrat med mikroskruvar. Skruva av locket och sätt det åt sidan för att exponera slutet av trussstången. Du kan behöva applicera en liten dab av olja eller annat smörjmedel för att säkerställa att det blir smidigt.
  • Var försiktig så att du inte förlorar trussstången eller skruvarna. Du kan hålla dem tillfälligt till en bit av tejp eller den klibbiga delen av en klibbig anteckning för att hålla dem ihop.
  • Vissa akustiska gitarrer är endast tillgängliga via gitarrens ljudhål. Du kommer bättre att kunna komma på trussstången om du lossnar dina gitarrsträngar så att de inte är på väg.
  • Bild med titeln Justera åtgärden på ett gitarrsteg 5
    5. Vrid trässtången långsamt och metodiskt. Välj trussstångnyckeln som passar din truss stång och vrid det långsamt ca 1/8 av en tur. Vänd den kvar om du behöver lossa trussstången för att lägga till lättnad i nacken. Vänd det rätt om du behöver strama trussstången för att eliminera överflödig lättnad eller korrigera en back-bow.
  • Om du får tillgång till din truss stav genom din gitarrs ljudhål, kommer du att använda en längre truss stångnyckel för att nå den. Håll det i åtanke när du justerar det så att du inte stramar eller lossnar det mer än nödvändigt.
  • Dricks: Se till att du har en justerbar truss stav. Vissa truss stavar, särskilt i äldre akustiska gitarrer, är inte justerbara. Om du har en icke-justerbar truss stång och behöver fixa en böjd nacke, ta din gitarr till en erfaren luthier.

  • Bild med titeln Justera åtgärden på ett gitarrsteg 6
    6. Upprepa efter behov tills din gitarr nacke är rak. När du har gjort din första justering, ställer du in gitarren upp till Pitch och kolla lättnad igen. Om nacken fortfarande är böjt, vrid trässtången ytterligare 1/8 av en tur. Kontrollera sedan det igen.
  • Om det här är första gången som gör den här justeringen, kan du behöva gå igenom den här processen 4 eller 5 gånger innan du får en rak hals. Har bara tålamod. Mer erfarna luthiers kan berätta exakt hur mycket de behöver för att vända trussstången bara genom att seta med nacken.
  • Del 2 av 4:
    Mätning av gitarrens åtgärd
    1. Bild med titeln Justera åtgärden på ett gitarrsteg 7
    1. Mät din nuvarande åtgärd vid den 12: e fret. Se till att din gitarr är inställd på Pitch så du får en korrekt mätning av åtgärden. Placera din String Action Gauge Height linjal nivå med nacken och mäta avståndet mellan strängen och toppen av den 12: e fret.
    • Du kan använda någon referenspunkt mellan den 8: e och den 12: e fret. Se bara till att du använder samma varje gång.
    • Medan du kan använda någon form av linjal för denna mätning, har String Action Gauge Height Rulers mycket mindre steg, vilket gör det möjligt för dig att vara mer exakt.

    Dricks: Du kan använda en Capo vid den första fret för att hålla din nötkreatur från att påverka dina mätningar. Om du gör det, se till att du gör det varje gång du kontrollerar din åtgärd.

  • Bild med titeln Justera åtgärden på ett gitarrsteg 8
    2. Bestäm om din åtgärd är för låg eller för hög. Om din åtgärd är för låg eller för hög är i stor utsträckning en fråga om din egen personliga preferens. Det beror i stor utsträckning på vad du är bekväm med såväl som din spelstil.
  • Om du är lätt, kan du känna dig mer bekväm med en lägre åtgärd och du kommer sannolikt inte att behöva oroa dig för för mycket buzz. Men mer aggressiva spelare vill ha högre handling för att undvika för mycket fret buzz.
  • Akustiska gitarrer behöver vanligtvis något högre handling än elektriska gitarrer. Håll det i åtanke om du har båda eller byter från en till den andra.
  • Bild med titeln Justera åtgärden på ett gitarrsteg 9
    3. Kontrollera standardåtgärd för den typ av gitarr du har. Varje gitarr har standardåtgärd det är inställd på när det lämnar fabriken. Om din gitarr har spelats mycket eller blivit utsatt för drastiska förändringar i temperatur och fuktighet, kanske du bara vill återställa den till standardåtgärden. Den specifika standardåtgärden beror på vilken typ av gitarr du har och storleken på nacken. Du kan dock använda allmänna standardmätningar helt enkelt för att avgöra om din åtgärd är för hög eller för låg:
  • För elektriska gitarrer är standardåtgärden typiskt /64 i (0.24 cm) på bassidan och /64 i (0.16 cm) på diskantsidan.
  • För akustiska gitarrer är standardåtgärden typiskt /64 i (0.28 cm) på bassidan och /64 i (0.20 cm) på diskantsidan.
  • Del 3 av 4:
    Ställ in åtgärd vid muttern
    1. Bild med titeln Justera åtgärden på ett gitarrsteg 10
    1. Ta med dig gitarr upp till planering om det behövs. Om du har justerat nackens lindring av din gitarr, kan du behöva retuna din gitarr innan du testar åtgärden på muttern. Om dina strängar inte är på rätt spänning kommer din mätning att vara avstängd.
    • Du kanske inte vill justera åtgärden i muttern alls om du ofta använder alternativa inställningar eller växlar till olika mätsträngar. Det kommer bara att göra det svårt för dina strängar att sitta rätt och du kan få problem med att hålla din gitarr i tune.
  • Bild med titeln Justera åtgärden på ett gitarrsteg 11
    2. Kontrollera höjden på den 6: e strängen vid den första fret. Placera en känslamätare ovanpå den första fret, mellan strängen och fret. Börja med den minsta känslanmätaren och gå upp till nästa största. Fortsätt tills du känner att strängen flyttas för att rymma känslomätaren.
  • Den största känslamätaren som passar mellan strängen och den första fret är avståndet mellan strängen och toppen av freten. Detta ger dig en uppfattning om hur mycket muttern måste arkiveras (om alls).
  • Du kan också mäta med en spårhöjdslyer. Standardmätningen vid 1: a fret är 0.30 i (0.76 cm).
  • Dricks: Hög åtgärd vid muttern kan påverka din gitarrs intonation samt orsaka att hela instrumentet spelar obehagligt.

  • Bild med titeln Justera åtgärden på ett gitarrsteg 12
    3. Lossa spänningen på strängen och placera den till sidan av muttern. Detun den 6: e strängen tills du kan försiktigt glida den genom hakan och vila den på sidan. Var försiktig så att du inte kan riva ut dem eftersom du kan få kanten av muttern att snäppa.
  • Du kan också vila den lossnade strängen lätt på toppen av muttern. Men försök inte detta tills du har lite övning eftersom det kan skada muttern.
  • Bild med titeln Justera åtgärden på ett gitarrsteg 13
    4. File muttern i en vinkel. Använd mutterns fil för den 6: e strängen, fila muttern Notch mot huvudstocken i samma vinkel som huvudstocken. Var försiktig så att du inte filen är platt. Fil en mycket liten mängd i taget, byt sedan din sträng och kontrollera åtgärden. Upprepa efter behov tills du har den åtgärd du vill ha.
  • Du kanske vill placera en bit plast på huvudstocken mellan tunarna för att skydda den. Annars kan du oavsiktligt fila in i huvudstocken.
  • Varning: Du kan bara sänka åtgärden vid muttern. Om du filar för mycket, måste du få muttern ersatt. Det enda sättet att öka åtgärden i muttern är att ha en ny mutter installerad.

  • Bild med titeln Justera åtgärden på ett gitarrsteg 14
    5. Upprepa processen med var och en av de andra strängarna. När du har fått rätt åtgärd vid muttern för den 6: e strängen, flytta till den 5: e strängen och mäta åtgärden. Filen om det behövs, gå vidare till den 4: e strängen, och så vidare.
  • För mittensträngar, se till att strängarna är löst nog att de inte vilar direkt på muttern.
  • Dricks: Vanligtvis vill du sänka åtgärden vid muttern, om det behövs, innan du justerar åtgärden vid bron. Efter att ha sänkt åtgärden i muttern, mäta din åtgärd igen för att avgöra om något arbete vid bron är nödvändigt.

    Del 4 av 4:
    Justering av åtgärd vid bron
    1. Bild med titeln Justera åtgärden på ett gitarrsteg 15
    1. Byt brohöjd på en Gibson-stilbro på 2 platser. Gibson-stilbroar har en skruv på båda sidor som du kan använda för att justera brohöjden. Vrid skruven till vänster för att höja bron eller till höger för att sänka bron. Retun din gitarr och mäta åtgärden. Följande är standard Gibson-åtgärdsspecifikationer:
    • Elektrisk: /64 i (0.24 cm) på den låga sidan, /64 i (0.16 cm) på högsidan
    • Akustisk: /64 i (0.28 cm) på den låga sidan, /64 i (0.20 cm) på högsidan
    • Bas: /64 i (0.28 cm) på den låga sidan, /64 i (0.20 cm) på högsidan

    Varning: Om du har en Gibson Tune-O-Matic Bridge, bör du inte behöva justera åtgärden vid bron. Det är inställt på fabriken.

  • Bild med titeln Justera åtgärden på ett gitarrsteg 16
    2. Ställ in åtgärden för varje sträng individuellt om du har en Fender-Style Bridge. Du har lite mer kontroll med en Fender-stilbro eftersom du kan justera åtgärden för varje sträng istället för att behöva ändra hela bryggans höjd. Använd helt enkelt den korrekta skruvmejseln för att vrida skruven längst ner på strängen och höja eller sänka höjden på den strängens sadel. Sväng vänster för att höja (ökande åtgärd) eller höger till lägre (minskande åtgärd). När du är klar, Retun Strängen och kontrollera din mätning. Fender Standard Action Specifikationer är som följer:
  • För en nackradie av 7.25 i (18.4 cm), stränghöjd ska vara /64 i (0.20 cm) på den låga sidan och /64 i (0.16 cm) på högsidan.
  • För en nackradie av 9.5 till 12 i (24 till 30 cm) bör stränghöjd vara /64 i (0.16 cm) på den låga sidan och /64 i (0.16 cm) på högsidan.
  • För en nackradie av 15 till 17 i (38 till 43 cm), bör stränghöjd vara /64 i (0.16 cm) på den låga sidan och /64 i (0.12 cm) på högsidan.
  • Bild med titeln Justera åtgärden på ett gitarrsteg 17
    3. Ta bort strängarna från bron på en akustisk gitarr. Om du har en akustisk gitarr, kan du inte justera åtgärden på bron ganska lika enkelt som möjligt med en elektrisk gitarr. Eftersom du måste sanda ner eller lägga till en shim till bron själv, måste du först försiktigt ta bort strängarna från bron så att du kan dra sadeln ur brospåret.
  • Använd din String Winder för att lossa dina strängar tills de är floppy. Du kanske inte behöver ta bort dem helt, vilket kan spara dig lite tid. Du behöver dock lossa dem nog att du kan ta bort dem från bron.
  • Om din bro är kilig ganska tight, kan du behöva använda tänger för att få ut det. Var försiktig så att du inte repa din gitarr eller skada broen eller sadeln.
  • Bild med titeln Justera åtgärden på ett gitarrsteg 18
    4. Sand ner din sadel eller lägg till en shim. Om du vill sänka din åtgärd, använd sandpapper till långsamt och försiktigt sanda ner sadeln. Om du vill höja din åtgärd måste du limma en shim till sadeln (eller köpa en högre sadel).
  • När slipning, var försiktig med att hålla den helt jämn. En ojämn sadel kommer att förstöra tonen i ditt instrument.
  • Gör lite åt gången, byt ut dina strängar, ta med din gitarr upp till tonhöjd och kontrollera åtgärden igen. Var beredd att upprepa denna åtgärd flera gånger, speciellt om du inte har mycket övning.
  • Varning: Justering av verkan av en akustisk gitarr vid bron är en extremt känslig operation. Om du sandar för mycket, kan du förstöra din gitarr eller snap din bro. Om du inte har erfarenhet av att göra det kan det vara bättre att helt enkelt ta din gitarr till en erfaren luthier.

  • Bild med titeln Justera åtgärden på ett gitarrsteg 19
    5. Kontrollera din åtgärd och justera efter behov. Oavsett om du har en akustisk eller elektrisk gitarr, kan du behöva upprepa processen att justera åtgärden några gånger innan du får det rätt. Se till att din gitarr är inställd på att kasta och mäta åtgärden vid den 12: e fret som du ursprungligen gjorde. Om du inte har träffat ditt mål, upprepa processen att justera åtgärden och försök igen.
  • Mer än en specifik mätning, var uppmärksam på hur gitarren spelar och låter. Om du får en hel del fret buzz när du spelar din gitarr, har du din åtgärd för låg. Om det inte är bekvämt att spela eller du har problem med att fretting strängar, kan du få det för högt. Spela runt tills du hittar vad som fungerar bäst för dig.
  • Saker du behöver

    • String Action Gauge Height Ruler
    • Rak kant
    • Gitarrsträng känslighetsmätare
    • String och fretboard radiusmätare
    • Truss stångnycklar
    • String Slot-filer
    • Gitarrmuttersätesfil
    • Skruvmejsel eller allennyckel

    Tips

    Om du använder alternativa inställningar som ändrar spänningen i dina strängar kan du behöva justera åtgärden när du byter den till standardinställning.
  • Verktyg kan köpas online eller på Brick-and-Mortar Guitar Shops.
  • Känslan och spelbarheten hos en gitarr har inget att göra med hur dyrt det är. Om du hämtar en trevlig gitarr och har svårt att spela, är det troligt att det inte är korrekt inställt för dig.
  • Varningar

    Justering av åtgärden på din gitarr är en uppgift som är lämplig för mer erfarna gitarrspelare som också kan göra mindre gitarrreparationer. Om du inte har någon erfarenhet som arbetar med gitarrer, är du förmodligen bättre att ta din gitarr till en erfaren luthier som kan hjälpa dig att ställa upp det.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande